Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:29, 30 sie 2018

Wendy79 napisał(a)

Bije rekordy w kwitnieniu i w samosiewie chyba też

Śliczna jest niech się sieje do woli
Waclaw 22:49, 30 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Taki egzemplarz nam się trafił niestety, nie z wyboru a losowo

Będzie dobrze.
Napracowaliście się bardzo przy rowie. Ładnie wyszedł. I miejsce na nasadzenia. Na mojej skarpie jest podobnie jednak u Ciebie miejsce bardziej zadbane
sylwia_slomc... 23:15, 30 sie 2018

Waclaw napisał(a)

Będzie dobrze.
Napracowaliście się bardzo przy rowie. Ładnie wyszedł. I miejsce na nasadzenia. Na mojej skarpie jest podobnie jednak u Ciebie miejsce bardziej zadbane

Mam nadzieję, że jak już obsadzę to będzie fajnie wyglądało, w tym roku tylko na brzegach i może zdążę niezapominajek wysiać, choć jeszcze się boję bo jak wylewa to mi nasiona zabierze, ale mam nadzieję zdążyć jeszcze w tym sezonie sypnąć
Waclaw 23:25, 30 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam nadzieję, że jak już obsadzę to będzie fajnie wyglądało, w tym roku tylko na brzegach i może zdążę niezapominajek wysiać, choć jeszcze się boję bo jak wylewa to mi nasiona zabierze, ale mam nadzieję zdążyć jeszcze w tym sezonie sypnąć

A u mnie od wiosny pierwszy deszcz dzisiaj był. Wcześniej to tylko kilka razy mżawka - nic nie znacząca. Za mało wody.

Widzisz Sylwio jak to jest?: u Ciebie zalewa a u mnie susza.
sylwia_slomc... 23:31, 30 sie 2018

Waclaw napisał(a)

A u mnie od wiosny pierwszy deszcz dzisiaj był. Wcześniej to tylko kilka razy mżawka - nic nie znacząca. Za mało wody.

Widzisz Sylwio jak to jest?: u Ciebie zalewa a u mnie susza.

Z suszą bardzo długo walczyliśmy, nawodniło dopiero kilka tygodni temuMoze jeszcze u Was popada, rośliny na pewno spragnione. moje teraz myślą, że wiosna i trawa rośnie jak w maju, wiosenne kwitną ponownie, nawet rajska jabłonka powtórzyła kwiaty.
Toszka 23:35, 30 sie 2018

Wendy79 napisał(a)

Bije rekordy w kwitnieniu i w samosiewie chyba też

Rekordzistą w samosiewie i kwitnieniu jest...szczawik

ktoś, coś może pomoże jak to zwalczyć? Pielę, wypielę, a za tydzień w tym samym miejscu nowe pokolenie wygląda tak, jak to wypielone
sylwia_slomc... 23:44, 30 sie 2018

Toszka napisał(a)

Rekordzistą w samosiewie i kwitnieniu jest...szczawik

ktoś, coś może pomoże jak to zwalczyć? Pielę, wypielę, a za tydzień w tym samym miejscu nowe pokolenie wygląda tak, jak to wypielone

Bujam się z nim w donicy w podwórku i nawet pomyślałam, że mógłby tam robić za roślinę okrywową, bo brzydki nie jest i dywanik ładny i szczelny robi, ale jak się pojawił w następnym poziomie to się za głowę złapałam i jutro się biorę za plewienie.....mówisz walka z wiatrakami.

A on lubi kwaśno czy zasadowo? Bo rośnie na tym samym poziomie co dąbrówka i zastanawiam się która roślina mocniejsza, kto by wygrał
Toszka 00:00, 31 sie 2018

Szczawik nie wybrzydza co do gleby i ekspansji dokonuje strzelając - dosłownie - nasionami. Strzela na duże odległości. Ma dłuugi, pietruchowaty korzonek i trzeba w całości wykopać, bo inaczej jak mlecz odrośnie.

Piel, wykopuj, zwalczaj, bo inaczej marny twój los. W tym roku nawet na trawniku go mam.

Nie wiem kto wygra, bo i z dabrówką walczę na kwaśnej...ona wytwarza dość silną zasadową mikoryzę i jest w stanie zwalczyć np. wrzosy.
Jest tylko zasadnicza różnica pomiędzy szczawikiem a dąbrówką: mianowicie ten pierwszy to niezłomnie zdrowy, a dabrówkę mączniak potrafi osłabić. Wykończyć chyba nie, bo też się sieje wszędzie...
sylwia_slomc... 00:04, 31 sie 2018

No to jutro staję do walki. Nie miałam szczawiku u siebie i chyba rok temu przywlokłam z którąś z roślin, od tego czasu mam go coraz więcej
sylwia_slomc... 00:09, 31 sie 2018

Dalie w kąpieli