Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między polem, a lasem.

Między polem, a lasem.

kawa8002 23:16, 30 sie 2018

ten dereń lubię. Nawet mam trzy sztuki na tej podmokłej rabacie z matesekwojami.
O jakich hortensjach byś myślała? Chyba nie chciałabym mieszać odmian.
I teraz jeszcze pytanie. Mówimy o odcinku, gdzie jest trawa. Na żwirze będą brzozy. A co z miejscem "w kole"? Nie robić nic. Zostawić tylko z tujami?
Toszka 23:47, 30 sie 2018

Ależ nie. Też obsadzaj. Chyba, że chcesz to koło zachować, ale moim zdaniem to koło trzeba by zamaskować (całą koncepcję zmieniamy i nie ma co tak sztywno trzymać się tych nieszczęsnych żwirowych kół)...ja bym posadziła w tym kolastym pasku rozplenice i rozchodniki (rózowe, pod pink anabell), albo jezówki.
A na wiosnę, jak będzie startować rozplenica to czosnki olbrzymie. A wczesniej np. tysiące krokusów.

Przed hortensjami możesz dać hakonechloa. Albo hakonechloa zamiast rozplenicy.
kawa8002 23:58, 30 sie 2018

Poczekaj, bo nie nadążam. Mówisz o tym cienkim żwirowym kółku (zaznaczyłam na czerwono), żeby w nim posadzić roplenice, rozchodniki/jeżówki, czosnki i krokusy?????
Ono ma około 30cm szerokości.

Czy może z masz na myśli, żeby w tym wąskim (czerwonym) pasku żwirowym wsadzić rozplenice i jeżówki/rozchodniki i czosnki, a w środku (niebieski) na trenie, gdzie jest trawa krokusy.

Przepraszam za rysunek, ale to z wrażenia i braku umiejętności
Toszka 00:07, 31 sie 2018

Te 30cm poszerz mocno. Trawa gów...a to nie ma co jej oszczędzać. Zmniejsz ten trawnik i zrób mocne, charakterystyczne, bezczelnie efektowne nasadzenia

Przy okazji popracujesz z glebą i ją poprawisz/wzbogacisz. Nadrobisz to co było pominiete.
Trawnika nie żałuj, bo w ogrodzie to najkosztowniejsza w utrzymaniu i pracy "rabata". Nie wspomnę o hektolitrach wody w upały potrzebne do podlania i utrzymania w kondycji.
makadamia 09:06, 31 sie 2018

Dziewczyny, upewnię się: czy Wy chcecie przerobić całe zagospodarowanie ogrodu i zamieniać kółka na linie proste?!

Bo ja ciągle podtrzymuję to, co napisałam i narysowałam kiedyś:

Zachować zaprojektowany układ trawników i rabat, tylko go lekko zmodyfikować.
Posadzić ten żywopłot z tui, ciąć go w ścianę na wysokości siatki.
Posadzić parę drzew ale dużych, większych od jarząba. Jarząb piękny, też go sadzić ale jako średnie piętro.
Dodać zaokrągloną rabatę pod żywopłotem tujowym.
Cienkiego kółka nie likwidować, posadzić na nim niski żywopłocik, niekoniecznie po całości - do końca tej nowej rabatki wystarczy..
W kole trawę zostawić w spokoju (tzn.: popracować tylko nad jej kondycją) a drzewa sadzić zgodnie z planem tylko w kółku żwirowym.

Dziewczyny, które mnie kojarzą to wiedzą, że nie boję się proponować rewolucji. Ale jednocześnie uważam, że w miarę możliwości trzeba pracować z tym, co się ma. Gdybyśmy tutaj miały do czynienia z "czystą kartką", to bym proponowała zupełnie inne zagospodarowanie terenu, ale skoro jest, to co jest, to uważam, że należy przynajmniej spróbować to wykorzystać.

A najbardziej się boję, że Kasia zacznie przerabiać całą koncepcję, straci zapał w połowie (bo teren do ogarnięcia jest olbrzymi) i zostanie: tu kawałek kółka, tu kawałek linii prostej, tu jakaś rabata zrobiona w połowie...

Kasiu, wybacz brutalną szczerość. Idź w takim kierunku, jaki Tobie najbardziej pasuje, ale jeśli chcesz przerobić aktualne kółka na linie proste, to błagam - najpierw zrób nowy plan dla całości a potem zastanów się, czy na pewno dasz radę go zrealizować

Obiecuję, że już nie będę "wkładać patyka w szprychy" i dostosuję się do Twojej decyzji
Toszka 09:18, 31 sie 2018

Asiu, rabaty koliste zostaną...ale lekko zmodyfikowane i pomniejszone. Obsadzone spływającymi roslinami.

Moje rady to kontynuacja dość sporych naszych rozmów z Kasią na pw...finalnie pogoniłam ją z powrotem na wątek

Popatrz na plan. Tak dokładnie popatrz - proporcje rabat żwirowych i trawy do rabat roslinnych jest przytłaczająco wielka. Dobrze wiemy, że trawnik i pielenie żwiru będzie za 5-6 lat mordęgą odbierającą radość z uzytkowania ogrodu. 5cm żwiru to jest nic, bo za 3 lata żwir zacznie mieszać się z ziemią i będzie tragedia z utrzymaniem porządku i ładu wizualnego
Teraz jest czas na zmiany. Nie potem.

Poszerzenie 30cm paska/obwodu trawnika zmniejszy go i optycznie przesunie od żywopłotu. Koło przesuniemy prostym trikiem puchatych nasadzeń

I liczę na twój patyk, bo co kilka głów to nie jedna
Nie oszukujmy się - teren ogromny i zespolenie wszystkich nasadzeń nie będzie proste. Teraz zaczynamy od frontu...krok po kroku będziemy przesuwać się w dal
kawa8002 09:23, 31 sie 2018

To może nad tym kołem pomyślę później, bo teraz to za dużo na moją małą głowę. Pytanie tylko, jak z tymi hortkami/trawami/dereniami, które będą przed tujami? Liczyć co metr? Aż do lasku brzozowego, czy do rogu płotu, czy po całości od łąki i od drogi?
makadamia 09:24, 31 sie 2018

Zgadzam się, że proporcje żwiru do terenu zielonego są mocno zaburzone i nad tym chciałam popracować, ale w ramach istniejącego planu, a tutaj widzę - rewolucje, więc się przestraszyłam trochę

Akurat ta cienka obrączka bardzo mi pasuje na żywopłocik. Jeśli by go zamienić na nasadzenia bylinowo trawiaste, to trzeba by ją NAPRAWDĘ mocno poszerzyć, żeby osiągnąć oczekiwany efekt. Tak do 1,5m myślę.
Toszka 09:30, 31 sie 2018

I obsadzenie rozplenicą, rozchodnikami etc poszerzy pasek na 1,5m. Bezboleśnie i relatywnie tanio
Żywopłocik z czego? Buksy odpadają, obecnie bo ćma

Tawuła japońska? Tuje znowu?
Toszka 09:33, 31 sie 2018

kawa8002 napisał(a)
To może nad tym kołem pomyślę później, bo teraz to za dużo na moją małą głowę. Pytanie tylko, jak z tymi hortkami/trawami/dereniami, które będą przed tujami? Liczyć co metr? Aż do lasku brzozowego, czy do rogu płotu, czy po całości od łąki i od drogi?

W rogu ma być lasek brzozowy z dereniami, hortkami, trawami.

Najpierw muszą wejść brzozy.

Derenie Ivory Halo sadzić trzeba co 1,5m. Za gęsto nie ma co, bo i tak nabiorą masy, dość szybko - w 2-3 sezony.
Nie wiem jak szeroko rosną hortensje które wybrałaś....