Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ochrona - konserwacja mebli ogrodowych 13:32, 13 paź 2015

Do góry
rublowy napisał(a)
Macie jakieś sprawdzone sposoby na konserwacji mebli ogrodowych z metalowymi elementami? Planuję zakup huśtawki i od razu chciałbym ją jakoś zabezpieczyć przed oddziaływaniem warunków atmosfterycznych.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 13:31, 13 paź 2015

Do góry
Pomiędzy bzy nie pasuje kosodrzewina, wyrasta wielka i wstrętna potem będzie, pomiędzy drzewami zbrzydnie szybciutko. Hosty bardzo dobrze rosną w słońcu i są wytrzymałe na suszę gdy już się zakorzenią.
System automatycznego nawadniania 13:24, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jaki wymiar tego kwadratu?

15mx15m
System automatycznego nawadniania 13:24, 13 paź 2015

Do góry
Jaki wymiar tego kwadratu?
System automatycznego nawadniania 13:23, 13 paź 2015

Do góry
Rozmieszczenie zraszaczy zależy od kształtu ogrodu i wymiarów trawnika. Układu całego ogrodu.

Paska o szerokości 4 metry nie będziesz podlewał wielkimi zraszaczami bo pozalewasz sąsiadów albo ściany domu...Pytanie jest źle postawione, nie da się tam gdzie wymagane są małe zraszacze zamontowac dużych i na odwrót. System powinno się projektować do narysowanej w skali 1:100 mapki terenu z zaznaczoną linią trawnika i rabat (trawnik podlewa się zraszaczami wynurzalnymi a rabaty linią kroplującą).

Dobiera się je wg zasięgu jaki jest potrzebny dla konkretnego ogrodu.

Ilość zraszaczy w sekcji zależy od źródła wody przede wszystkim, ponieważ jeśli woda jest za słaba to będziesz musiał kombinować i system drogo wyniesie.
System automatycznego nawadniania 13:23, 13 paź 2015

Do góry
tomasz_pazio napisał(a)
Witam wszystkich.
Przymierzam się do wlasnorecznego zbudowania nawodnienia ogrodu. Pytanie mam natury technicznej:
Czy lepiej dać więcej zraszaczy o mniejszym zakresie pracy i tańszych zarazem czy lepiej zainwestować więcej w zraszacze o większym zasięgu ale dać ich wtedy mniej?
Oczywiście przy takim samym pokryciu terenu.
Jakie drzewo na odsłonięte miejsce 13:15, 13 paź 2015

Do góry
Ten świerk to może nawet znacznie przekroczyć, do 60 metrów.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:59, 13 paź 2015

Do góry
Mnóstwo możliwości w zależności od stylu ogrodu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:54, 13 paź 2015

Do góry
Organizm jeśli się domaga - trzeba mu dać. On wie najlepiej, dlatego jesteśmy wszyscy rozgrzeszeni z tych czekolad, dżemików i jagodzianek A dzisiaj zimnica jak nie wiem co, założyłam dwie pary spodni i ...o zgrozo...czapkę, co ja w czapkach nie chodzę w ogóle Kalosze ocieplane i w drogę
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:55, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Deszcz będzie, nawet może dzisiaj po południu Tulipanowiec wystroił się w barwy jesieni, zdążył

Danusia Był wreszcie ale niestety ze śniegiem. Zdążył A dziś już taki:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:24, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja dzisiaj nie wytrzymałam diety i zjadłam jagodziankę. Winko też chyba wyciągnę.. jak Wicio wróci z siłowni, w sam raz będzie. Na deser do jakiegoś programu na domo. Może jakieś wielkie projekty? Będąc młodą dziewczyną ...lekarką ...budowałam dom..więc mam to w jednym paluszku i uwielbiam. Ale plotę bez sensu jakbym się czegoś najadła..zioło...

U mnie dzisiaj panie różyczki dostały od uczniów, a panowie po ciachu....pomyślałam, że o linię moją dbają, a tu zonk na następnej lekcji mi chłopcy czekoladę przynieśli i co?.....wtranżoliłam na przerwie całą....dobrze, że nie sama jestem w tej diecie

Danusiu u mnie taki ziąb za oknem i w pracy, że w tym tygodniu i ja wysiadkę mam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:22, 13 paź 2015

Do góry
Dziękuję za pomysł. Wąska rabata wynikała z wcięcia, przy domu - jest ścieżka z kostki - schody, która obniża się w lewą stronę patrząc na zdjęciu. Może lepiej widać to na grafice. Nie myślałem tym by poszerzać rabatę, ale może to dobry pomysł.

Zastanawiam się tylko nad tymi liściastymi w jakiej odległości powinny być posadzone od domu? Czy nie można w to wkomponować form kulistych? Bardzo podobają mi się kule bukszpanowe i formy geometryczne czy zamiast zawijasa mogłaby to być bardziej prosta forma rabaty?

Żółte to smagliczki skalne, a niebieskie to kostrzewa popielata.
Kulka mniejsza to cyprysik tępołuskowy, a obok surmia bigoniowa.

Gardenarium napisał(a)

Mam inny pomysł, towja rabata jest nieproporcjonalna, za mała, za wąska.

Posadź tak

1 - świerki karłowe np 'Nidiformis' lub podobny, albo Glauca Globosa, tylke te drugie mogą być za duże potem
2 - Platycladus orientalis 'Aurea Nana'
3 - dwie formy pienne np. miłorzęby Mariken ale na różnej wysokości szczepione - będzie interesująco
4 - Berberys 'Bagatelle - kulki bordowe
5 - Drzewko zwisające np miłorząb 'Pendula' szczepiony na co najmniej 2 metry pieniek

Na brzegu do kompozycji niskie o odmiennym kolorze, kontrastującym nieco, a nie zlewającym się. To co zrobiłaś się nie nadaje, jest za mała ta kompozycja i sama widzisz, że brakuje jej czegoś, to coś dałam ci w rysunku
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:36, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Buuu, zima sieje straszne zniszczenia Bardzo współczuję. Podniesiemy się

Wpadłam do Ciebie Danusiu na winko to mi się poprawi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:24, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja dzisiaj nie wytrzymałam diety i zjadłam jagodziankę. Winko też chyba wyciągnę.. jak Wicio wróci z siłowni, w sam raz będzie. Na deser do jakiegoś programu na domo. Może jakieś wielkie projekty? Będąc młodą dziewczyną ...lekarką ...budowałam dom..więc mam to w jednym paluszku i uwielbiam. Ale plotę bez sensu jakbym się czegoś najadła..zioło...

Po tym co wczoraj w ogrodzie zastałam to też się na to winko i zioło piszę, pal sześć co na to kardiolog powie trzeba sobie obraz przed oczami poprawić

A czekoladę mleczna wczoraj wmłóciłam całą po takich stresach mus podnieść Mg w organiźmie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:31, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
29 października 2012 był siarczysty mróz i kupa śniegu, cieszę się że to nie dziś

Prawie tak było wczoraj u nas, bez mrozu, ale z ciężkim i mokrym śniegiem, ratowaliśmy drzewa spod śniegu, przywaliło nawet siedmiometrową tripetalę, podnosiliśmy deliktnie ciężkie gałęzie, a i tak się sporo połamało, taki jeden dzień w roku, może tak w ogrodzie i w okolicy narozrabiać, prądu nie mamy i ja też już wysiadkę mam
Pozdrawiam kominkowo, Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:40, 13 paź 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
Mi dzisiaj tak się chciało słodkiego że zjadłem pół słoiczka dżemu dodam że też jestem na diecie

Trzeba się rozgrzeszyć i od jutra zacząć od nowa, sprawdź na wadze ile przybyło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies