Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:34, 13 paź 2015

Do góry
Dostałam wielkie pudło, a w nim pakowane po 10 w paczkę, czyli razem 100 bukszpanów, z których mam zamiar zrobić kulki na wiosnę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:23, 13 paź 2015

Do góry
Aaaa, bym zapomniała powiedzieć, że zamówiłam po raz pierwszy bukszpany w internecie, co by się na własnej skórze przekonać co dostanę za 2,80/szt. Mam nawet zdjęcia Nawet myślę, że nieźle jest.

Ale wiem, że nie zawsze się udaje być zadowolonym.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:19, 13 paź 2015

Do góry
Lenistwo nie trwało długo
Z mojej listy wykonałam dzisiaj zbieranie liści z trawnika i topiarów, wyłowiłam je także ze stawu. Ścięłam zawilce i gaurę. Wyrzuciłam niezimujące rozplenice.

To na razie tyle..na więcej mnie nie stać. Rozmyślam..

W takich temperaturach to nie sposób robić w tempie letnim.

Wczoraj oglądałam "Daleko od miasta" i bardzo mnie to zainspirowało, rozmyślam nad przyszłością Kto oglądał? Domki nad morzem?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:29, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powinnam:

- posadzić cebule do donic
- zebrać liście z trawnika i roślin
- zamieść ulicę
- sprzątnąć garaż
- posegregować śmieci, bo w środę zbierają
- zrobić projekt nowoczesny
- ściąć pomarznięte byliny (zawilce)
- znieść z balkonu to, co oklapło, resztę zamieść, ogarnąć
- posadzić zapasy które mam

Nie robię nic Nie daję przykładu i nie przykładam się.

Haha, to zdrowy objaw Danusiu, każdy może mieć czasem lenia, nawet Szefowa .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:27, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hortensjom na pewno będzie lepiej w gruncie a więc Kasiu to dobra decyzja..Na pewno przeżyją, ogać je korą w duże mrozy dla pewności, ale nie teraz, za ciepło.

Z cisem zwłaszcza dużym to bym dała spokój, bo szkoda by było. Lepiej wiosną. Masz go w wątku pokazanego?

Dzięki Daniusiu, uspokoiłaś mnie z tymi hortensjami. Sama je rozmnożyłam, więc są dla mnie podwójnie cenne. Żadna roślinka nie cieszy chyba tak bardzo jak ta samodzielnie wyhodowana .A z cisem zgodnie z Twoją rado wstrzymam się do wiosny, przezorny zawsze... . Pokazywałam go kilka razy, jest u mnie na str. 872.
Ogród z lustrem 15:57, 13 paź 2015

Do góry
Dziekuję że zaglądacie, odpowiedź oczywiście prawidłowa
Ogród z lustrem 14:53, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Już któryś raz widzę te jasne trawska w nasadzeniach Danusi, cudnie się komponują z zielenią trawnika, wiecie może jak się nazywają?!

Pozdrawiam oczywiście jęcząc z zachwytu
Ochrona - konserwacja mebli ogrodowych 13:32, 13 paź 2015

Do góry
Ja kupuję meble dobrej jakości, z trwałego drewna, najlepiej tekowego i stoją już 15 lat bez konserwacji. Robi się z nich statki więc wytrzymają i 100 lat. Niczym nie zabezpieczam, nie jestem zwolennikiem zabezpieczania, tekowe drewno staje się srebrzyste i to cały jego urok.

Rozumiem, że twoje pytanie zmierza do wrzucenia reklamy konkretnego środka?

Inne meble niż teak polecam zabezpieczać olejem ze tego drewna z którego są wykonane meble.

Wyrzucanie mebli uważam za najgorszą głupotę, trzeba tak o nie dbać, aby posłużyły jak najdłużej. Nie kupować taniochy, która rozleci się w rok, albo złamie.
Ochrona - konserwacja mebli ogrodowych 13:32, 13 paź 2015

Do góry
rublowy napisał(a)
Macie jakieś sprawdzone sposoby na konserwacji mebli ogrodowych z metalowymi elementami? Planuję zakup huśtawki i od razu chciałbym ją jakoś zabezpieczyć przed oddziaływaniem warunków atmosfterycznych.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 13:31, 13 paź 2015

Do góry
Pomiędzy bzy nie pasuje kosodrzewina, wyrasta wielka i wstrętna potem będzie, pomiędzy drzewami zbrzydnie szybciutko. Hosty bardzo dobrze rosną w słońcu i są wytrzymałe na suszę gdy już się zakorzenią.
System automatycznego nawadniania 13:24, 13 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jaki wymiar tego kwadratu?

15mx15m
System automatycznego nawadniania 13:24, 13 paź 2015

Do góry
Jaki wymiar tego kwadratu?
System automatycznego nawadniania 13:23, 13 paź 2015

Do góry
Rozmieszczenie zraszaczy zależy od kształtu ogrodu i wymiarów trawnika. Układu całego ogrodu.

Paska o szerokości 4 metry nie będziesz podlewał wielkimi zraszaczami bo pozalewasz sąsiadów albo ściany domu...Pytanie jest źle postawione, nie da się tam gdzie wymagane są małe zraszacze zamontowac dużych i na odwrót. System powinno się projektować do narysowanej w skali 1:100 mapki terenu z zaznaczoną linią trawnika i rabat (trawnik podlewa się zraszaczami wynurzalnymi a rabaty linią kroplującą).

Dobiera się je wg zasięgu jaki jest potrzebny dla konkretnego ogrodu.

Ilość zraszaczy w sekcji zależy od źródła wody przede wszystkim, ponieważ jeśli woda jest za słaba to będziesz musiał kombinować i system drogo wyniesie.
System automatycznego nawadniania 13:23, 13 paź 2015

Do góry
tomasz_pazio napisał(a)
Witam wszystkich.
Przymierzam się do wlasnorecznego zbudowania nawodnienia ogrodu. Pytanie mam natury technicznej:
Czy lepiej dać więcej zraszaczy o mniejszym zakresie pracy i tańszych zarazem czy lepiej zainwestować więcej w zraszacze o większym zasięgu ale dać ich wtedy mniej?
Oczywiście przy takim samym pokryciu terenu.
Jakie drzewo na odsłonięte miejsce 13:15, 13 paź 2015

Do góry
Ten świerk to może nawet znacznie przekroczyć, do 60 metrów.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:59, 13 paź 2015

Do góry
Mnóstwo możliwości w zależności od stylu ogrodu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies