Pomiędzy bzy nie pasuje kosodrzewina, wyrasta wielka i wstrętna potem będzie, pomiędzy drzewami zbrzydnie szybciutko. Hosty bardzo dobrze rosną w słońcu i są wytrzymałe na suszę gdy już się zakorzenią.
Rozmieszczenie zraszaczy zależy od kształtu ogrodu i wymiarów trawnika. Układu całego ogrodu.
Paska o szerokości 4 metry nie będziesz podlewał wielkimi zraszaczami bo pozalewasz sąsiadów albo ściany domu...Pytanie jest źle postawione, nie da się tam gdzie wymagane są małe zraszacze zamontowac dużych i na odwrót. System powinno się projektować do narysowanej w skali 1:100 mapki terenu z zaznaczoną linią trawnika i rabat (trawnik podlewa się zraszaczami wynurzalnymi a rabaty linią kroplującą).
Dobiera się je wg zasięgu jaki jest potrzebny dla konkretnego ogrodu.
Ilość zraszaczy w sekcji zależy od źródła wody przede wszystkim, ponieważ jeśli woda jest za słaba to będziesz musiał kombinować i system drogo wyniesie.
Organizm jeśli się domaga - trzeba mu dać. On wie najlepiej, dlatego jesteśmy wszyscy rozgrzeszeni z tych czekolad, dżemików i jagodzianek A dzisiaj zimnica jak nie wiem co, założyłam dwie pary spodni i ...o zgrozo...czapkę, co ja w czapkach nie chodzę w ogóle Kalosze ocieplane i w drogę
U mnie dzisiaj panie różyczki dostały od uczniów, a panowie po ciachu....pomyślałam, że o linię moją dbają, a tu zonk na następnej lekcji mi chłopcy czekoladę przynieśli i co?.....wtranżoliłam na przerwie całą....dobrze, że nie sama jestem w tej diecie
Danusiu u mnie taki ziąb za oknem i w pracy, że w tym tygodniu i ja wysiadkę mam
Dziękuję za pomysł. Wąska rabata wynikała z wcięcia, przy domu - jest ścieżka z kostki - schody, która obniża się w lewą stronę patrząc na zdjęciu. Może lepiej widać to na grafice. Nie myślałem tym by poszerzać rabatę, ale może to dobry pomysł.
Zastanawiam się tylko nad tymi liściastymi w jakiej odległości powinny być posadzone od domu? Czy nie można w to wkomponować form kulistych? Bardzo podobają mi się kule bukszpanowe i formy geometryczne czy zamiast zawijasa mogłaby to być bardziej prosta forma rabaty?
Żółte to smagliczki skalne, a niebieskie to kostrzewa popielata.
Kulka mniejsza to cyprysik tępołuskowy, a obok surmia bigoniowa.
Po tym co wczoraj w ogrodzie zastałam to też się na to winko i zioło piszę, pal sześć co na to kardiolog powie trzeba sobie obraz przed oczami poprawić
A czekoladę mleczna wczoraj wmłóciłam całą po takich stresach mus podnieść Mg w organiźmie
Prawie tak było wczoraj u nas, bez mrozu, ale z ciężkim i mokrym śniegiem, ratowaliśmy drzewa spod śniegu, przywaliło nawet siedmiometrową tripetalę, podnosiliśmy deliktnie ciężkie gałęzie, a i tak się sporo połamało, taki jeden dzień w roku, może tak w ogrodzie i w okolicy narozrabiać, prądu nie mamy i ja też już wysiadkę mam
Pozdrawiam kominkowo, Danusiu