Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:30, 27 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)

hahahahahahahaha

to niestety w tych czasach zawsze działa, tylko do jakiego wieku?

znalazłam gotową idealną oranżerię, ale ona ma tylko drzwi i jedno okno otwierane, a szklarnia powinna mieć kilka okien do wietrzenia, więc kiedy byłyby już na nią pieniążki będę dzwonić i dopytywac czy da się ją tak dostosować
a najlepiej żeby miała rozsuwaną podłogę a pod nią basen hahahahahah

widziałam coś takiego na jakiejś chyba amerykanckiej stronie - szok jakie cuda wymyślają

Rozsuwana podłoga a pod nią basen?!!! ... no no ... czego my tu jeszcze nie zobaczymy Masz jakąś inspirkę?

PS Z dziećmi pożyjemy zobaczymy ... miejmy nadzieję, że im się odmieni
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:22, 26 lip 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Ech, piękne te odkopane widoki
A co to za trawska w buksach na pierwszym planie? Jakies carexy?

I tak ciągle mi po głowie chodzi - jakie trzeba mieć wyczucie smaku/estetyki/ kompozycji?, by połączyć te cudne fale z tymi cudnymi prostymi liniami w okolicach wgłębnika...
Ech, to już wyższa szkoła jazdy...

Te trawy brzy bukszpanach to hakone najprawdopodobniej Beni Kaze.
Dziękuję za miłe słowa
A to łączenie linii prostych z falistymi to ma chyba więcej wspólnego z nieprzemyślanym działaniem niż wyczuciem smaku Teraz próbuję to wszystko dopasować z frontem ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:16, 26 lip 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ja na szybko bez wnikliwości ... Jaki buk?

Mam do sprzedania buk DAWYCK GOLD wys ok 3m
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:09, 26 lip 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

te moje ulubione fotki, to wygrzebię ja na wierzch

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:09, 26 lip 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Renia zachwycaja mnie Twoje kulki swiezo po strzyżeniu. Rabata zawsze była zjawiskowa ale wraz z dojrzewaniem jest jeszcze piekniejsza.
Prezd urlopem i po urlopie nie mogę sie zmobilizować do cięcia. Tłumacze sobie, ze upał i deszcze to niesprzyjające warunki do cięcia

Ps. Czy Wam tez tak muli forum?

Dzieki Marzenka
Zdecydowałam się na cięcie bo nie było takich upałów ... deszczu jednak nie dało się uniknąć ... modlę się żeby grzyba nie załapały ...
Dopiero teraz mam trochę czasu na forum...mi nie muli
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:02, 26 lip 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No tą co rok temu, innej nie mam

Ania
No to tą co ostatnio
Ogród i co dalej 19:08, 26 lip 2017

Do góry
rabata a la Ren133 śmiech na sali w trakcie orgnanizacji

SS coś nie tak , jak się nie ogarnie na wiosnę w przyszłym roku, to wymienię ją na młodszy model
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:21, 26 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Bosko masz

Cały czas się zastanawiam czy Ty sobie to wszystko sama zaprojektowałaś ... czy ja jednak czegoś nie wiem?

Reniu w większości to moje dzieło z małą pomocą przy obsadzaniu dużych drzew i krzewów.

Plan ogrodu, koła dzielącego działkę jest mój - i jestem z tego bardzo dumna.

Kostkę i ogarnianie działki, rabaty i trawnik robiła mi jedna ekipa.
Nie było wtedy pieniędzy na obsadzanie roślin więc chyba dwa sezony woziłam od mamy z działki byliny i sadziłyśmy je bez planu w celu rozmnażania.

potem była długa droga żeby znaleźć kogoś logicznego do sadzenia dużych roślin, bo tego bym nie dała rady robić sama, nie przy mojej ziemi

już z mamą się umęczyłyśmy żeby wykopywac doły pod byliny - rany ile gliny i kamieni same wykopałyśmy - i wiedząc to wiedziałyśmy że żeby coś sadzić trzeba nawieźć ziemi na rabaty, przekopać glebogryzarką i dopiero sadzić

zanim trafiłam na mojego ogrodowego , napotkałam tylu różnych ogrodników że szok, od naciągaczy, przez ludzi którzy nie mieli zielonego pojęcia o ogrodach, przez chcących sadzić same iglaki, po ludzi z wiedzą ale mało profesjonalnych umawiających się ze mną już na pracę i potrafiących nie przyjechać i nie odbierać telefonów przez kilka tygodni

znalezienie kogoś z wiedzą a przede wszystkim z pasją ogrodową graniczyło już z cudem'
ale tak chyba miało być i trafiłam w końcu na mojego ogrodowego p. Tomka

Pasja, wiedza, doświadczenie i to że znaleźliśmy wspólny język stworzyło ten ogród - jego szkielet

ja miałam tysiąc pomysłów, chciałam tysiąc roślin i bylin na jednej rabacie hahahahah

Tomek dorobił bylinową rabatę przy kółku bo te pare lat temu chciałam na ten paseczek gdzie są zywopłoty wcisnąć i żywpłot i byiny. Dorobiliśmy jak to Przemko nazwał cycki pod lasem, gdzie są duże byliny i hostowisko z liliowcami

samo sadzenie roślin, wyjmowanie moich bylin do przechowalnika, sadzenie roślin było wielkim logistycznym wyzwaniem, bo tzreba było to robić szybko, bo upał wtedy był

Tomek przywiózł rośliny, które wczesniej omówiliśmy a sadziliśmy rabata po rabacie stawiając rośliny i dobierając na biega.

W tym momencie na swoim miejscu zostały chyba same drzewa i kilka niskich krzewów, całą resztę przesadziłam hahahahahah

i dosadziłam nowego

jak robiliśmy z Tomkiem ogród były tylko róże okrywowe od tego czasu doszły ich dziesiątki

zmian jest sporo

i chyba zmobilizujesz mnie do zrobienia kilku porównań przed i po, ale to dopiero jesienią - zmiany są ogromne

Reniu ja się bardo ogrodowo zmieniłam
tez uspokoiłam, o czym pisałam u Ciebie pisząc o powrotach z wakacji

ogród uczy pokory, wycisza i w pewnym momencie pozwala już tylko się nim cieszyć bez spinania o wciąż niekończącą się robotę

wiem że znalazłam swoją drogę w życiu................zmykam bo mnie dzieciaki już poganiają
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:00, 26 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Jak tylko mój dostał szlaban na komputer zaraz d... ruszył i do soboty cała kostka będzie wyczyszczona

hahahahahahahaha

to niestety w tych czasach zawsze działa, tylko do jakiego wieku?

Fiu fiu szklarnio-oranżeria ... brzmi ciekawie

znalazłam gotową idealną oranżerię, ale ona ma tylko drzwi i jedno okno otwierane, a szklarnia powinna mieć kilka okien do wietrzenia, więc kiedy byłyby już na nią pieniążki będę dzwonić i dopytywac czy da się ją tak dostosować
a najlepiej żeby miała rozsuwaną podłogę a pod nią basen hahahahahah

widziałam coś takiego na jakiejś chyba amerykanckiej stronie - szok jakie cuda wymyślają
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:35, 26 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Kasiu
Fajnie limki wyglądają w tym miejscu ... i widzę, że nawet bez niższego piętra przed nimi prezentują się świetnie ... z kostką im do twarzy

A jakie wymiary ma ta rabata?

Ale gałgan jestem-zmierzyłam głębokość-a długości nie
Rabata szeroka jest na 80cm-długa coś około 3m. Powstała jeszcze w czasach, gdy nie wiedziałam, że nie robi się takich wąskich rabat
Niemniej jednak hortensje czują się tam dobrze.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 06:44, 26 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
A jakby na przyszły wyjazd wystawić donice gdzieś w cień ale żeby były pod chmurką?

Moje donice potopione po urlopie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:29, 25 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Fajnie
ale tą mniejszą tak?
No tą co rok temu, innej nie mam
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:38, 25 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

O właśnie chętnie zobaczyłabym proporcje z tujami
Bo mam takie drażliwe miejsce u siebie na froncie ... wysokie na 2,5m tuje i wąska a długa rabatka 6,5m x 1,90m z kulkami i klonikiem, który kiepsko mi tam rośnie ... i myslałam zamiast klonika dać stożka, hortki i gracka + kulki ... ale chciałabym żeby to już była ostatnia zmiana tej rabaty bo w żwirku kiepsko się przesadza ... dlatego szukam takiego pewniaka

Wiosną niestety jest strasznie płasko. Limki tnę dość radykalnie ze względu na brak miejsca, do sierpnia nie dzieje się tam nic ciekawego...

Ale zrobię jeszcze z większej odległości, thuje mam tam ok. 2 metrowe.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 22:30, 25 lip 2017

Do góry
Bosko masz

Cały czas się zastanawiam czy Ty sobie to wszystko sama zaprojektowałaś ... czy ja jednak czegoś nie wiem?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 22:22, 25 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)

hahahahahhahaha
czyli taka mnie czeka przyszłość - a ja miałam nadzieję na pomoc

ale moja droga pomoc mojego - już nie takiego malucha bo ten ze zdjęcia ma już 9 lat - nie była taka bezinteresowna 10 zł musiałam dać - za ten kawałeczek i trochę pod domem

marzeniem i planem na przyszłość jest szklarnio-oranżeria, na planie koła taka zakończona kuleczką najlepiej.....nawet znalazłam takie na all

Jak tylko mój dostał szlaban na komputer zaraz d... ruszył i do soboty cała kostka będzie wyczyszczona

Fiu fiu szklarnio-oranżeria ... brzmi ciekawie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:17, 25 lip 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Renia, ile tylko chcesz
U mamy sporo jest, a i ja mam już trochę swojej
Tylko już w sierpniu, po urlopie Chyba, że znowu w Skierniewicach?
Pomyślimy, ok?

Fajnie
ale tą mniejszą tak?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:15, 25 lip 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)
ślicznie przycięłoaś bukszpany
masz już teraz fotki jak z pinteresta

To się nazywa komplement Dziękuję Ci bardzo Małgosiu ... choć ja ciągle coś udoskonalam jeszcze ... a obiecywałam sobie, że już nie będę zmieniać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:15, 25 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Umówiłam się już z Asią na tą większą
Ale nie ukrywam, że przydałaby mi się jeszcze ta mniejsza, którą mi ostatnio podarowałaś ... żeby tak z 10sztuk wyszło

Byłabym Ci niezrmiernie wdzięczna
Renia, ile tylko chcesz
U mamy sporo jest, a i ja mam już trochę swojej
Tylko już w sierpniu, po urlopie Chyba, że znowu w Skierniewicach?
Pomyślimy, ok?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:12, 25 lip 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Bardzo nie ma co nadrabiać...chyba, że chcesz obejrzeć mojego chorego klona;-(

Byłam ... hortki pochwaliłam a na chorobach to się nie znam ... widzisz mój klonik palmowy też jakoś licho rośnie ... już drugi sezon ma podsuszone górne listki ... ale na szczęście nowe wypuszczają
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:09, 25 lip 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Reniu, u mnie z konsekwencją to słabo w tym roku. Poddałam się trochę Wszystkiemu winna pogoda; co zrobię oprysk to deszcz zmywa. Wcześniej, czyli wczesną wiosną OW stosowałam 3 razy w ciągu 2 tygodni, natomiast HT raz w tygodniu. Oprócz tego podlewam gnojówką na bazie suchego nawozu kurzego. To tyle.
Mój ogród jest bardzo mały w porównaniu z Twoim i tak podziwiam Twoją determinację

Mój duży ... a co powiesz o ogrodzie navi?
Chociaż przyznam się, ze i w takim jest co robić ... dlatego im większy ogród tym więcej udogodnień musimy sobie serwować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies