Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 22:16, 25 lip 2017

admete 22:17, 25 lip 2017

ren133 22:22, 25 lip 2017

admete napisał(a)

hahahahahhahaha
czyli taka mnie czeka przyszłość - a ja miałam nadzieję na pomoc

ale moja droga pomoc mojego - już nie takiego malucha bo ten ze zdjęcia ma już 9 lat - nie była taka bezinteresowna 10 zł musiałam dać - za ten kawałeczek i trochę pod domem

marzeniem i planem na przyszłość jest szklarnio-oranżeria, na planie koła taka zakończona kuleczką najlepiej.....nawet znalazłam takie na all

Jak tylko mój dostał szlaban na komputer zaraz d... ruszył i do soboty cała kostka będzie wyczyszczona

Fiu fiu szklarnio-oranżeria ... brzmi ciekawie
jolanka 22:29, 25 lip 2017

Twój ogród można oglądać w nieskonczonośc, wszysto tak dopieszczone, perfekcyje. Cudnie
ren133 22:30, 25 lip 2017

Bosko masz

Cały czas się zastanawiam czy Ty sobie to wszystko sama zaprojektowałaś ... czy ja jednak czegoś nie wiem?
admete 08:00, 26 lip 2017

ren133 napisał(a)

Jak tylko mój dostał szlaban na komputer zaraz d... ruszył i do soboty cała kostka będzie wyczyszczona

hahahahahahahaha

to niestety w tych czasach zawsze działa, tylko do jakiego wieku?

Fiu fiu szklarnio-oranżeria ... brzmi ciekawie

znalazłam gotową idealną oranżerię, ale ona ma tylko drzwi i jedno okno otwierane, a szklarnia powinna mieć kilka okien do wietrzenia, więc kiedy byłyby już na nią pieniążki będę dzwonić i dopytywac czy da się ją tak dostosować
a najlepiej żeby miała rozsuwaną podłogę a pod nią basen hahahahahah

widziałam coś takiego na jakiejś chyba amerykanckiej stronie - szok jakie cuda wymyślają
admete 08:03, 26 lip 2017

jolanka napisał(a)
Twój ogród można oglądać w nieskonczonośc, wszysto tak dopieszczone, perfekcyje. Cudnie

Jolanko dziękuję
i zapraszam w tym tygodniu bo mam spora porcję zaległych zdjęć
miałam intensywny imprezowy weekend , ale zdjęcia cykałam na bieżąco

a pstrykam, bo to ostatni taki kwitnący okres w roku - sporo bylin już wycięłam w ostatnich dniach
admete 08:21, 26 lip 2017

ren133 napisał(a)
Bosko masz

Cały czas się zastanawiam czy Ty sobie to wszystko sama zaprojektowałaś ... czy ja jednak czegoś nie wiem?

Reniu w większości to moje dzieło z małą pomocą przy obsadzaniu dużych drzew i krzewów.

Plan ogrodu, koła dzielącego działkę jest mój - i jestem z tego bardzo dumna.

Kostkę i ogarnianie działki, rabaty i trawnik robiła mi jedna ekipa.
Nie było wtedy pieniędzy na obsadzanie roślin więc chyba dwa sezony woziłam od mamy z działki byliny i sadziłyśmy je bez planu w celu rozmnażania.

potem była długa droga żeby znaleźć kogoś logicznego do sadzenia dużych roślin, bo tego bym nie dała rady robić sama, nie przy mojej ziemi

już z mamą się umęczyłyśmy żeby wykopywac doły pod byliny - rany ile gliny i kamieni same wykopałyśmy - i wiedząc to wiedziałyśmy że żeby coś sadzić trzeba nawieźć ziemi na rabaty, przekopać glebogryzarką i dopiero sadzić

zanim trafiłam na mojego ogrodowego , napotkałam tylu różnych ogrodników że szok, od naciągaczy, przez ludzi którzy nie mieli zielonego pojęcia o ogrodach, przez chcących sadzić same iglaki, po ludzi z wiedzą ale mało profesjonalnych umawiających się ze mną już na pracę i potrafiących nie przyjechać i nie odbierać telefonów przez kilka tygodni

znalezienie kogoś z wiedzą a przede wszystkim z pasją ogrodową graniczyło już z cudem'
ale tak chyba miało być i trafiłam w końcu na mojego ogrodowego p. Tomka

Pasja, wiedza, doświadczenie i to że znaleźliśmy wspólny język stworzyło ten ogród - jego szkielet

ja miałam tysiąc pomysłów, chciałam tysiąc roślin i bylin na jednej rabacie hahahahah

Tomek dorobił bylinową rabatę przy kółku bo te pare lat temu chciałam na ten paseczek gdzie są zywopłoty wcisnąć i żywpłot i byiny. Dorobiliśmy jak to Przemko nazwał cycki pod lasem, gdzie są duże byliny i hostowisko z liliowcami

samo sadzenie roślin, wyjmowanie moich bylin do przechowalnika, sadzenie roślin było wielkim logistycznym wyzwaniem, bo tzreba było to robić szybko, bo upał wtedy był

Tomek przywiózł rośliny, które wczesniej omówiliśmy a sadziliśmy rabata po rabacie stawiając rośliny i dobierając na biega.

W tym momencie na swoim miejscu zostały chyba same drzewa i kilka niskich krzewów, całą resztę przesadziłam hahahahahah

i dosadziłam nowego

jak robiliśmy z Tomkiem ogród były tylko róże okrywowe od tego czasu doszły ich dziesiątki

zmian jest sporo

i chyba zmobilizujesz mnie do zrobienia kilku porównań przed i po, ale to dopiero jesienią - zmiany są ogromne

Reniu ja się bardo ogrodowo zmieniłam
tez uspokoiłam, o czym pisałam u Ciebie pisząc o powrotach z wakacji

ogród uczy pokory, wycisza i w pewnym momencie pozwala już tylko się nim cieszyć bez spinania o wciąż niekończącą się robotę

wiem że znalazłam swoją drogę w życiu................zmykam bo mnie dzieciaki już poganiają
Malgosik 09:14, 26 lip 2017

Witaj

Ładny masz ogród.
Widać masę pracy wkładanej. Trawnik jak dywan. Pryskasz na chwasty dwuliścienne?
admete 09:47, 26 lip 2017

Malgosik napisał(a)
Witaj

Ładny masz ogród.
Widać masę pracy wkładanej. Trawnik jak dywan. Pryskasz na chwasty dwuliścienne?

Witam serdecznie widzę że łączy nas glina

trawnik hmmmmmmm na zdjęciach wygląda lepiej niż na żywo
w tym roku jeszcze nie pryskałam na dwuliścienne, bo jest ich mało w porównaniu do zeszłego sezonu
najwięcej jest traw - nie traw , a na to nie ma sposobu
trawnik zawsze rusza po drugim nawożeniu czyli tak jak teraz polowa lipca, wtedy trawa rusza i przy częstym koszeniu 2 razy w tygodniu zagęszcza się i daje radę trawom rozsianym z łąk obok