Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie romantyczny 17:09, 31 lip 2018

Do góry
Ogród prawie romantyczny 17:08, 31 lip 2018

Do góry

Do góry

Do góry
Ogród prawie romantyczny 17:07, 31 lip 2018

Do góry
Ogród to moja bajka 17:07, 31 lip 2018

Do góry
Pełnia lata.

Ogród prawie romantyczny 17:07, 31 lip 2018

Do góry
Ogród prawie romantyczny 17:06, 31 lip 2018

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 16:44, 31 lip 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Czas jeżówek

Twój ogród bardzo pięknie się prezentuje, a tego hamaka w tak pięknej scenerii to Ci po prostu zazdroszczę Chcę w tym roku również "zainwestować" w hamak. Ponieważ nie mam dużych drzew chcę go rozpiąć pomiędzy dwoma wmurowanymi,metalowymi słupkami. Mam więc do Ciebie pytanie: w jakiej odległości masz zamontowane haki na których wisi wasz hamak i czy jesteś z niego zadowolona?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:28, 31 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudnie

Ogród dziękuje.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:24, 31 lip 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Ja mało piję niestety w sumie, bo powinnam dużo więcej ale sama biorę jakby co, bez wołania,

I będziesz się kręcić?
Nawadniaj się arbuzem. Najlepiej pokrojonym w kostkę.

Astry -marcinki ruszają. Kocimiętce do twarzy z wrzosami.

Nawet krzewy omdlewają z tego tropikalnego upału. Trawy o dziwo w dobrej formie.

Przedpłocie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:17, 31 lip 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dzięki za informacje o wiórach rogowych!.Powyższe cytowane zdjęcia rzeczywiście piekne. Potwierdzam Haniu, jeszcze jedno pytanko - jak często w sezonie przycinasz te igełkowate jałowce na frontowej? Bo to chyba jałowce się uchowały? Mam takiego i myślę o takim cięciu go, póki ładny

Tak, to jałowce Blue Arrow. Tnę je wczesną wiosną i potem poprawiam w czerwcu. Już muszę to robić z drabiny. Przycinam je bardzo mocno. Niecięte nabierają niechlujnego wyglądu i łysieją w środku z braku słońca.

Ogród na glinie 16:08, 31 lip 2018

Do góry
a szałwia (2 fioletowe i 1 różowa) znowu zaczyna kwitnąć
Ogród na glinie 16:06, 31 lip 2018

Do góry
tu jest moje smutne kulkowisko
dosadziłam ostatnio 5 żurawek Fire alarm
z tyłu 3 młode stipy
widać ile słońca
świeci do końca dnia

no i piaskownica do usunięcia
i widać trochę dzióbek wcięty w trawę
będę go pogłębiać, bo koło jest tu wypłaszczone, a teraz będzie normalne

po likwidacji piaskownicy
trzeba będzie połączyć te dwie rabaty

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:57, 31 lip 2018

Do góry
Shit no to dałem do pieca z nawozem

Trawnik tegoroczny, ma 4 tygodnie, był koszony już 3 razy.

Podkusiło mnie żeby go dodatkowo zasilić, żeby się lepiej rozrastał i krzewił.
5 dni temu, po 2 koszeniu rozsypany został nawóz Yara Mila Complex. Prawie cały worek 25 kg poszedł na trawnik ok 900m2. Rozsiewany był siewnikiem kółkowym ( gardena), ustawiony na 4. Generalnie wydawało się, że w miarę równomiernie się sypał nawóz. Po wszystkim wszystko podlane a dodatkowo po kilku godzinach spory deszcz.

Po 3 dniach od nawiezienia pojawiły się miejsca z jaśniejszą, żółtawą trawą. Trawnik jest aktualnie dwukolorowy, widoczne paski od siewnika - i co ciekawe tylko na mniej więcej 1/3 trawnika. Reszta jest w porządku, równomiernie wybarwienie i wzrost. W miejscach jaśniejszych trawa słabiej rośnie. Dodatkowo widać w kilku miejscach punktowe wypalenie trawy, tam pewnie musiało się coś więcej sypnąć. Generalnie kicha. Tyle pracy włożonej w przygotowanie trawnika.

Pytanie co robić dalej? Czy nic nie robić i czekać? W sumie jak te jaśniejsze pasy to spalona trawa to już chyba nic nie zrobię?

Jeśli jednak nie jest spalona to kiedy trawa sie wyrówna - orientacyjnie tydzień czy bardziej miesiąc?

Codziennie podlewam, oprócz tego przechodzą deszcze i burze więc na brak wody nie narzeka.
Poniżej zdjęcia aktulane

Problemy z tujami 15:36, 31 lip 2018

Do góry
Szanowni,

Moje bioty brązowieja, pryskalem tydzień temu na grzyba substral saprol, nie wiem czy pryskac czymś teraz na owady. Generalnie nie widać zerowania szkodników ale znalazłem pojedyncze przypadki zyjatek. Może z 5 takich robaków na 3 tujach. Nie mogę za bardzo odalezc co to jest. Czy moge opryskac mospilanem SL 20? Poniżej zdjęcia do oceny. Proszę o porade

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:31, 31 lip 2018

Do góry
A w przerwie rozmyślań nt. wody wrzucam ogrodzenie w trakcie budowy:
Droga do spełnienia 15:23, 31 lip 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Dziewczyny dziękuję że zaglądacie
przyznam że do tyłu jestem z ogrodowiskiem
czasowo nie wyrabiam niestety
w pracy nawał a po pracy wiadomo
do tego 2 tygodnie prawie padało
do ogrodu w ogóle nie chodziłam
teraz widzę ze zakwitły zawilce!
tawułki przekwitły nawet nei wiem kiedy kwitły
trawy się rozlazly po deszczach
jedynie jeżówki no i hortensje są piękne zaczynają swój pokaz co oznacza że niedługo jesień co?

ja jeszcze przed urlopem i przyznam że zmęczona jestem
chciałam zrobić ładne zdjęcia ale apart padł to zostawiam kilka pstryków telefonicznych

nie wiem kiedy u was nadrobię

No takie widoki i roślinki to i ja lubię
Piękne te twoje.
I pysznoglowki też
Pozdrawiam
Ogród na glinie 15:11, 31 lip 2018

Do góry
Malgosik napisał(a)
i w drugą stronę

tutaj się właśnie zapada piaskownica
będzie piasek do wybierania i kąt do zagospodarowania
połączenie kulkowiska z luźną rabatą bylinową

myślałam tu kiedyś o jakimś ciurkadełku lub lustrze, albo innym bajerze typu niby drzwi do innej części ogrodu....

no przydałoby się to rozjaśnić, bo to niby chyba od południa jest, ale w ciągłym cieniu tuj? a możę połączenie ciurkadełka z taflą lustra? tylko czy będzie Ci się podobało co się w tym lustrze odbije?
gdzieś widziałam że lustro powinn być minimalnie skierowane w ziemię żeby odbijało barziej trawę. ale zawsze możesz dać fajne, jasne i kolorowe drzewko które ładnei rozjaśni kącik i odbije się w lustrze? Widziałaś klona sango-kaku? albo Summergold? Summergold jest bardzeij cytrynowy. mam go u siebie i póki co jeszcze go nie schwalałam bo musi się rozrosnąć. Widzę że przy suszy koncówki tegorocznych przyrostów są padnięte. no ale jest też orange dream - fajny i wiosną i latem i jesienią no i o klonach to ja mogłabym długo tak...
Moje małe wielkie marzenie 14:58, 31 lip 2018

Do góry
alis napisał(a)
Hakonki coraz ładniejsze

Śliczne ujęcie z tą rabatą w tle!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies