Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na glinie 16:54, 02 lip 2018

Do góry
kawałeczek ogrodu
z przed roku i dziś. Trochę się rośliny zagęściły.

Sichtungsgarten Weihenstephan 16:42, 02 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Byl tez ogrod apteczny, malo fotek tam zrobilam

Izabelko, a mogłabyś rozszyfrować rośliny na tej fotce?
W cieniu - zacieniona 16:27, 02 lip 2018

Do góry
To tyle na dzisiaj...jestem teraz bardzo zajęta...
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:24, 02 lip 2018

Do góry
Pozdrawiam i szybkiego powrotu do nas. Uściski Irenko Będziemy cierpliwie czekać.
Dla ciebie Scherry Brandy.
Sezon 2017 u Hanusi 16:23, 02 lip 2018

Do góry
Miło mi, Agnieszko. Ale to są rabaty bylinowe, bez zimozielonych. Nie każdy chce mieć taki goły widok jesienią i zimą. Tu akurat nie chciałam bukszpanów, bo tak jak i tuje, mają rozległy system korzeniowy. I rośliny obok, to trzeba dobrze karmić za dwoje albo i troje, no i też przy nich prac jest do licha. No i ta ćma.

A ponieważ zimą i późną jesienią już mnie w ogrodzie nie ma, to mi nie zależało na całorocznej zieleni. Ale jak ty masz mieć widok z okna, to nie wiem.
Trzeba dobrze przemyśleć. .

Teraz to chyba poszłabym w wysokie długoletnie byliny, typu trawy, jeżówka, rudbekia, ostróżki, dzielżany, nachyłki, liliowce i lilie. Odpuściłabym róże, i kto wie czy tego nie zrobię, mimo, że je lubię. Ale i mszyce je lubią, i czarne plamki, i przymrozki.

To takie moje rozmylanie przed obiadem.

W cieniu - zacieniona 16:22, 02 lip 2018

Do góry
W cieniu - zacieniona 16:18, 02 lip 2018

Do góry
Wszystko się pomieszało...kwitną w tym roku jednocześnie.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:09, 02 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Anabelki faktycznie wielkie i wielkie te kwiaty -kule mają. Moja taka duuza nie jest.
Czymś je karmisz ??
Ten biały bukiet na białej róży jest cuudny.
Kiedyś nie docenialam róż okrywowych z drobnymi kwiatami.

Hortki podkarmiłam najtanszym nawozem do hortek głównie dlatego że były dość blade czyli niedobór chyba żelaza czy czegoś tam. Anabelki szaleją, a i u sasiada zawsze różowa hortka zmieniła się w niebieska, a między nami jest trochę wpuszczony w ziemię podbudówka ogrodzenia. czyli w nawozach i nawodnieniu jest moc wielka.

Ale będąc w PL kupiłam worek polifoski za 82zl jest 50kg więc cenowo nie przebije cen w sklepach ogrodniczych.

Musze je podeprzec żeby nie leżały na moim leżaku
,

Okrywowe są warte pochylenia się nad nimi i zanabycia jeśli masz gdzie je wsadzić. Kwitną dłużej i zadarniają przestrzen. Też kiedyś nie uznawałam ich za róże ale się już przekonałam i zdanie zmieniłam.

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 16:05, 02 lip 2018

Do góry

zdjecia moich roslinek
Ogród Mirelli 16:04, 02 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
No proszę nowe piękne rośliny.
Jeżówka śliczna. Krwawniki.
I róże piękna
Takiego pieciornika jeszcze nie widziałam.
Wianki dalej robisz. Piękne zdolne łapki masz. Brawo !!

Tak Aniu zawsze coś muszę kupić Krwawniki ostatnio bardzo polubiłam.
Pięciornik to jakaś nowość - bardzo mi się podoba

Ogród do odnowy 16:01, 02 lip 2018

Do góry
Maczetą w pomidory? Ta stewarcja gdyby nie kwiaty nie zwróciłaby mojej uwagi. Nie pachnie. O róży jeszcze nie myślę, dziś wysadziłam z doniczek kilkadziesiąt roślinek.

W niedzielę odkryłam stary, zapomniany zakątek ogrodu botanicznego.
W 2001 roku firma Timotej w ramach promocji założyła Tajemniczy ogród Tomotei Była cała pompa, posadzili zioła i miedzy innymi hortensję niebieską. Przez lata zakątek zarastał i marniał. Dopiero niedawno został reaktywowany, nasadzono cebulowe, okrywowe ale hortensja się ostała
Warto tam skryć się w upalnym czasie

Ogród wśród pól i wiatrów 15:51, 02 lip 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Ewelina, ja wiem, że Ty kochasz widoki Robiąc te zdjęcia myślałam o Tobie!!

no i pięknie jest! Kiedy otwierasz taras i ogród dla gości ? masz na co popatrzec jakby Ci się widoki ogrodowe znudziły.

Ogród prezentuje się rewelacyjnie - już pomału zaczyna dojrzewać, rośliny kipią życiem - co jak sama widzisz/pokazujesz po trawach, czy brzozach widać jak mężnieją - aż miło popatrzeć.
Ogród z uśmiechem 15:44, 02 lip 2018

Do góry
Ścięta trawa zapobiega nadmiernemu zachwaszczeniu i zdecydowanie utrzymuje wilgoć w glebie. U mnie ryją wszędzie i pod trawą i pod korą i w suchej zaskorupiałej ziemi (( W ogrodniczym pan twierdzi, że teraz jest zbyt dużo smacznych kąsków do jedzenia by połakomiły się na trutkę. Nastawiłam gnojówkę z czarnego bzu ale jeszcze nie zastosowałam.

Moje doświadczenie z białą jeżówką - odmiana kupiona przed 5-u laty z opisem biała jeżówka biała jest nadal. Obok tej kępki jest cała masa różnokolorowych, inne białe też rosną co roku. Ale różowe to pewno siewki, bo tam prawie wcale nie pielę

jeśli chcesz to usunę zdjęcia

Bawarka 15:43, 02 lip 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)
Oddam ogrod. Oddam ogrod w dobre rece.

Jak mozna oddac cos, co sie kocha? Wiec moze jeszcze raz...

Oddam rosliny w dobre rece, brzmi juz lepiej, 10 letnie i starsze i te troche mlodsze:

-duze, ponad 2 metrowe rododendrony, sztuk kilka
-roze, sztuk okolo 30, rozne odmiany, kolory: roz i jego odcienie
-hosty, pol miliona albo i wiecej
-drzewa
-rubensy, te rubensowe Kaskowe i te mlodsze
-liliowce, od cytryny po ciemny bordo
-paprocie
-piwionii bez liku
I inne.

Ja pierniczę, aleś mnie tą decyzją zaskoczyła, a jaki ogród teraz masz w planie? Szkoda, że nie mam do Cię bliżej bo bym tych roślin przytuliła....
I rubensy.....ech...to jest decyzja nie bagatelka.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:15, 02 lip 2018

Do góry
O takie przypadkowe zakupy w drodze do domu (normalni ludzie kupują chleb, mleko i coś na obiad, ogrodomaniacy floksy, naparstnice i przetaczniki, no dobra kupiłam jeszcze pietruszkę w doniczkach )
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:14, 02 lip 2018

Do góry
Chciałabym poprawić wygląd mojego trawnika, ale porastają go jakieś rośliny, których chciałabym się pozbyć -byłbym wdzięczny za pomoc
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:53, 02 lip 2018

Do góry
Kosmos - onętek

Floksy

Sezon 2017 u Hanusi 14:45, 02 lip 2018

Do góry
Basiu to jest 1/4 mojego ogrodu. Druga ćwiartka to borówki, Na środku domek i szklarnia, a po drugiej stronie maliniak, piwonie, rodki, trochę warzywnika i kolejny placyk do odpoczynku przed wścibskim okiem. W następnej kolejce do zmiany = teren warzywny.

Pierwsze koty za płoty już wygonione, jesienioą pomyślę nad dalszą zmianą.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:42, 02 lip 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Aniu, u mnie to samo zimnica, wczoraj popadało, ale niewiele, podlewałam rodki, borówki, pomidory i ogórki, reszta poczeka na deszcz, Sliczny powojnik
Jolka u mnie w tej chwili trochę pada, ale jest zimno, nic się nie szykuje robić
Powojnik wiosną trochę krócej przycięłam i to prawdopodobnie pomogło bo w ubiegłym wypadł trochę blado

Sezon 2017 u Hanusi 14:36, 02 lip 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Siły powoli odlatują w siną dal. Ale jeszcze nie zamykam wątku i ogródek w mojej opiece.
Buziaczki.

Haniu ...ogród wycackany i wymuskany...Zamknąc wątek ...nawet tak nie myśl!!!
ta fotka jest urocza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies