Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Brzozowadzie... 20:33, 15 sie 2018

Cześć Ewa, ale pięlnie Ci trawy rosną, te kwitnące miskanty! Widać, że mają w czym Odwdzięczają się za Twoją pracę. A kanciki rzeczywiście super, muszę przetestować Twój pomysł. Mam powojnika Jan Paweł II - po kilku latach osiągnął wzrost ok. 3m. Tak więc weź pod uwagę, bo on nie przepada za przycinaniem. W tym roku musiałam go ciachnąć ze względu na brak miejsca i duuużo słabiej kwitnie. Ale piękny jest Ściskam
eVka 20:39, 15 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Ewa, ale pięlnie Ci trawy rosną, te kwitnące miskanty! Widać, że mają w czym Odwdzięczają się za Twoją pracę. A kanciki rzeczywiście super, muszę przetestować Twój pomysł. Mam powojnika Jan Paweł II - po kilku latach osiągnął wzrost ok. 3m. Tak więc weź pod uwagę, bo on nie przepada za przycinaniem. W tym roku musiałam go ciachnąć ze względu na brak miejsca i duuużo słabiej kwitnie. Ale piękny jest Ściskam

Brzozowa, fajnie że wpadłaś o widzisz nie miałam pojęcia, że ten podwójnie taki wielgaśny rośnie, będę musiała sporą drabinkę zakupić, tam mam 2 m wysokosci do dachu, najwyżej wejdzie na daszek.
Kanciki nawet wyszły, momentami nie idealnie proste ale linijki w oku brak hehe
Buziaki! Aaa przepiękny Masz taras, dzisiaj gapiłam się na fotkę U Ciebie długo.
Toszka 22:06, 15 sie 2018

Dobrze, ze wyjasniłas jak robisz kanciki, bo jak zobaczyłam te brzytwy na zdjęciach to miałam zacytować jedno i podpisać "nie lubię cię"...ale na szczęscie dalej cię lubię
eVka 22:27, 15 sie 2018

Toszka napisał(a)
Dobrze, ze wyjasniłas jak robisz kanciki, bo jak zobaczyłam te brzytwy na zdjęciach to miałam zacytować jedno i podpisać "nie lubię cię"...ale na szczęscie dalej cię lubię

Ehehe Toszka poprawiłaś mi humor a mam dzisiaj kiepski. Całość poszło w godzinę, więc chyba dosyć szybko i bez żadnych dodatkowych akcesoriów typu deski, półksiężyce etc.
Zana 22:30, 15 sie 2018

effka napisał(a)
I takie różne miskantowe

No pięknie. Te miskanty są takie urzekające. Jak to odmiana?
Kurcze, u wszystkich miskanty stoją sztywno, a mój rosnący na razie na przechowalniku wziął się i pokładł, musiałam go podwiązać. W ubiegłym roku też wykazywał taką tendencje.
A pokażesz to ustrojstwo do kantowania trawnika?
ElzbietaFranka 23:05, 15 sie 2018

Ewa nie wiem o jaki granulat ci chodzi. Czy granulat obornika bydlęcy, kurzy teraz granulat mineralny do trawnika jesienny.

Miałam na myśli wiosna granulat obornika bo teraz to już nie ma sensu. Wiosna to wiosna teraz trzeba trawę przyszykować do zimy nawóz jesienny.
eVka 09:58, 16 sie 2018

Zana napisał(a)

No pięknie. Te miskanty są takie urzekające. Jak to odmiana?
Kurcze, u wszystkich miskanty stoją sztywno, a mój rosnący na razie na przechowalniku wziął się i pokładł, musiałam go podwiązać. W ubiegłym roku też wykazywał taką tendencje.
A pokażesz to ustrojstwo do kantowania trawnika?

Te w oddali z kwiatostanami to miskanty silberspinne, dosadziłam jeszcze jeden na prawo, za rok pewnie będzie dorównywam starszym kolegom na na pierwszym planie to variegatusy.

Ustrojstwo do kancikowania to takie coś z tą końcówką krótszą do trawy. Tnę kanty trzymając je pionowo ostrzem zagłębionym lekko w ziemi. Oczywiście, nie może być to totalnie zapuszczony kant, tylko wystające wąsy i lekko zarośnięte miejscami kępki trawy.
eVka 09:59, 16 sie 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Ewa nie wiem o jaki granulat ci chodzi. Czy granulat obornika bydlęcy, kurzy teraz granulat mineralny do trawnika jesienny.

Miałam na myśli wiosna granulat obornika bo teraz to już nie ma sensu. Wiosna to wiosna teraz trzeba trawę przyszykować do zimy nawóz jesienny.

Chodziło mi o bydlęcy, czyli sypać go wiosną. Nawóz jesienny sypnę chyba we wrześniu?
eVka 23:52, 17 sie 2018

Muszę sie pożalić, że na 16 sadzonek lawendy wsadzonych miesiąc temu, uschło mi 10 sztuk poprzednie, takie same wsadzone w czerwcu już pięknie rozkrzewione a te bidule padły albo ledwo żyją. Jednak upały dały im w kość, chyba za rzadko podlewałam.
Johanka77 00:17, 18 sie 2018

effka napisał(a)
Rozchodniki kwitną ☺

No Kochana! Kanty, że hej!