Agania:
Dziękuję za miłe słowa
Postaram się w takim razie w najbliższym czasie wrzucić coś jeszcze
Twój ogród też jest cudny, uwielbiam naturalność! Gratuluję dobrego gustu
Gardenarium:
Te szyszeczki to moja ukochana 'Koreanka'. Po niej najbardziej widać upływ czasu
Dzisiaj działamy i może uda się uzyskać koło..Jaki Danusiu proponujesz ekranik bo pomysł z hortensją bardzo fajny tym bardziej,że rosną wzdłuż iglaków i będzie to dopełnienie..teraz pierwszoroczne i mało widoczne przypaleńcejedna sztuka Pinky-Winky czeka w donicy i będzie jak znalazł w te okolice.
Danusiu i jeszcze w sprawie żywopłotu bukowego...okazało się po dobraniu kawałka na byliny,że część warzywna to szer.1,5m(tylko)..i pytanie:czy żywopłot nie zabierze dodatkowo centymetrów i czy jednak iść w to?? nie zamierzam tam sadzić nie wiadomo czego..tylko takie podstawowe:marchew,pietruszka,ogórki,pomidorki etc.
Mogę już dziś zamówić drzewka i się waham..
I na dokładkę moje próby:
Święta prawda Bezmyślnie wrzuciliśmy resztki po arbuzie (skóry i pestki) i po miesiącu mieliśmy wiele sadzonek arbuza
Możliwe, że wrzucone jesienią, przy dobrym termoobiegu w kompostowniku by zginęły ale nie ma 100% pewności.
Niektórzy celowo wiosną sieją kilka nasion dyni lub cukini, by przystroić kompostownik. Jednak w tym przypadku nie można już przekopywać i zarazem napowietrzać kompostu.
Istnieje odmiana Muchlenbergii już wytrzymała na mróz Z-5 Muchlenbergia Reverchonii,Undaunted' kwitnienie sier.paż.wys. 50cm. ta nie wymaga już zabezpieczania na zimę.
Sama bym chciała wiedzieć gdzie dzisiaj są takie świerki serbskie, kto mi powie na pw? Tego nie ma w jednej i tej samej szkółce, towar zmienia się jak w kalejdoskopie
Nie mieszaj jedna taka druga taka, mają różną siłę wzrostu a poza tym będzie misz masz jako tło i wtedy kiepsko z tym co ma być z przodu, bo jak na takiej pstrokaciźnie coś dobrać. Urok tkwi w prostocie, więc nie kombinuj z mieszaniem.
Najwyżej jedna ściana tak a druga taka, albo fragmentami mieszaj. ale nie na przemian.
Zaopatrz się w tą książkę, a zobaczysz na czym polega planowanie ogrodu
Może służyć jako namiastka bukszpanu, ale nic go nie zastąpi. Nie choruje tak jak bukszpan, ale za to może bardziej wymarzać. Nawet we Wrocławiu. Nie polecam. To już bardziej Ilex crenata. Widziałam w Anglii zastępstwo zamiast bukszpanu.
- aby nadmiar wody spływał na zewnątrz
- aby źdźbła potem nie fruwały po całym ogrodzie, a kto by tam w styczniu lutym jak skute lodem ścinał
- można na święta kokardy lub czerwone owocki przywiązać i chochoł stoi pięknie.
Wiosną ścinamy nożycami szpalerowymi i całość pakujemy go samochodu.
Nikt nikomu nie zabroni ani nie zmusi do robienia czegokolwiek, niż to co sobie sam zaplanuje. Jedni robią tak., inni inaczej.
To co prawda nie rozplenica, ale ja osobiście prefruję takie wiązania i ogród ozdobny także w zimie, nie lubię "placków".
Dziękuję za radę. To wychodzi na to że ciachnę praktycznie całą roślinkę, więc spytam jeszcze czy obciętą część mogę znowu ukorzeniać, bo marzec kwiecień to nie będzie miała jeszcze liści, da radę się ukorzenić?