Moja kupiona jak Arlekin a u Kondzia jest podobna jako Glorioza.
Ciekawe która jest która.
Wówczas jeszcze nie miałam takich pomyłek, nie kupowałam kiedyś z wysyłkowych, teraz 90 % to pomyłki.
Zdarza się też że w jednym roku zakwitła jako Downham Royal i wyglądała tak.
po podziale z jednej karpy mam, dwie podobne.
to druga.
a to trzecia zrobiła sie o ciemnych łodygach i dosłownie taki kolor jak na zdjęciu, wielkość kwiatu taka sama u wszystkich.
Kiedyś był widok od prawa do lewa, ale zarośliśmy cyprysami i innym zielskiem..
I wcale nie z powodu sąsiadów bo tych mamy super.. ale odrobina intymności jest potrzebna. No i dalszy sąsiad wyłamał się z szeregu.. i oglądać jego wielki dom na małej działce było coś czego nie trawię.. wolę moje cyprysy, które chyba dość szybko wymienimy na coś innego..
Melduję, że mam wylęg trzeciego rzutu ćmy bukszpanowej.. jednak nie miałam już siły iść i zrobić oprysk.. może jutro...
Muszę jutro bo w tygodniu nie zdążę...
Posadzę sobie rdzawe kwiatki.. tych nic nie zeżre
A ładne też są Krysiu cmok ,cmok.. patrz jak sie komponuję Muszę zamówić jeszcze ze dwa
Ja wiem jedno, że jestem zgon.. a tylko trzymałam drabinę i podawałam narzędzia.. i modliłam się, bo byłam pewna, że mój chłop zaraz zleci z drabiny.. dla informacji tam są dwa rzędy.. jedne to cyprysy, a z tyłu tuje.. To była walka i szarża ułańska.. ale w tym gąszczu to nawet firma by mi nie przycięła. Następne ciecie co najmniej o metr niżej.. ta wysokość jest nie do obrobienia przez dwa dziadki..
Teraz skróciliśmy średnio 1,5m.
Rozdrobnione co się dało i ile się dało.. niestety dnia brakło
Z zawilcami to mam zawsze jedną wielką niewiadomą.. wiem jedno, że jak gdzieś mi się przyjmie, to nie należy go ruszać.. pod żadnym pozorem, bo padnie.. 95% przesadzanych mi padło Do dziś mam focha na siebie.
Rosną w zasadzie w półcieniu..
A teraz kupiłam dwie nowości (i to w markecie) i jedną z szkółce..
Szkółkowa dostała miejsce po fiołkach..w wypierniczyłam wszystkie z jednego miejsca.. zebrałam tego worek!! Niech mi tylko zawilec zastrajkuje.. nazwy muszę poszukać, ale ma ogromne kwiaty.. foty brak
Mam już nazwę zeszłorocznych Anemone hupehensis Pretty Lady Emily, to od Pana Bylinowego.. są śliczne
A to jedno z dwóch z marketu Ale wielkie donice i sadzonki wypasione.. tylko, czy się przyjmą i przezimują.. Fantasy Cinderella i Fantasy Pacahontas. Wywaliłam jeżówki by zrobić miejsce.. foty brak.. to jeszcze w doniczce i tylko jedno.. a paków bez liku
A tak wygląda narożnik. Z kontenerem w tle, bo akurat tam stał jak miałam kaprys zrobić zdjęcie.
Limelight od północy.
Great Star od zachodu
Na zdjęciu tego nie widać, ale te hortensje od 2 lat rosną w donicach, bo z powodu braku kostki przed domem nie mogłam różnych rabat to końca rozplanować.
Hakone tutaj bardzo mi się podobało. Ale od wczoraj już tylko odrosty zostały, bo zabrałam na front.
Potrzebuję porady. Zdjęcie z czerwca: róże 2 x Minerva i 2 x Bonica
W górę od Minerwy rosły żurawki. Zdjęcie z wczoraj
Ponieważ żurawki źle rosły pod tujami, nastąpiła zmiana. Zdjęcie z dziś
Od lewej rozchodnik, róża Pashmina (posadzona przez przypadek), 2 x Minerva, Bonica
Pierwszy pomysł dosadzić rozchodnik do róży Bonica, a pozostałe róże wykopać. Drugi
wykopać róże Minerva, a dosadzić drugą różę Pashmina. Całość uzupełnić brązowymi turzycami. Na róże Minerva czeka gdzie indziej James Galway.