Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 19:52, 24 cze 2018

Do góry
Agatko, Asiou, dziękuję, że ujęłyście się za moimi krasnalami. Dziś aż 8 odpoczywa i tylko dwoje pracuje. A i to tylko do 20-tej. Potem wszyscy idą na mecz!

Przedziwny Ogród 19:49, 24 cze 2018

Do góry
kinia111 napisał(a)
Śliczne jeżówki. Ja też mam jedną zieloną ale jeszcze malutką. Planuje zakup kolejnych. Twoje to prawdziwe rarytasy. Pozdrawiam

Dziękuję Chyba moim spasowała piaskowa ziemia

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:48, 24 cze 2018

Do góry
JoannA napisał(a)

bardzo podoba mi się ta rabata, jak zwykle perfekcyjnie
Platan - Platanus 19:47, 24 cze 2018

Do góry
Czy może mi ktoś powiedzieć czemu mój platan ma czerwone liście?, dodam że ma już takie trzeci sezon nawet przy zakupie miał taki kolor?. Czy jest to możliwe aby to była jakaś siewka która ma taki już kolor?.
Bawarka 19:46, 24 cze 2018

Do góry
Ogrod podlewany konewka z chmurki

Ogród Małej Mi 2017 19:45, 24 cze 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Mnie oszczędza.. czasami kropi.
To ja mogę ci sprezentować to fajne.. sieje się jak głupie, jakaś odmiana dziewanny o drobnych kwiatkach.. lubię to nie wyrzucam wszystkiego, tylko największe egzemplarze

Siewki są zawsze do znalezienia.. chyba 7 lipca jedziemy do Bolestraszyc z Warszawiankami..może dołączysz i przy okazji zgarniesz siewki?

Dzięki Ania, ale nie nada, bo przy dobrych wiatrach 8 lipca będę w Wojsławicach, a na dwudniowy maraton ogrodowy z przyczyn różnych pozwolić sobie nie mogę .
Przycinanie - cięcie tui 19:36, 24 cze 2018

Do góry
Dosadzanie mniejszych pomiędzy większymi

Efekt końcowy

Przycinanie - cięcie tui 19:35, 24 cze 2018

Do góry
Przed metamorfozą ogrodu, bałagan ogrodowy, tuje za rzadko

Przycięcie tui

Przycinanie - cięcie tui 19:30, 24 cze 2018

Do góry
Tak to wyglądało tuż po posadzeniu i wyrównaniu żywotników

Jesienią

Moja glebo terapia 19:28, 24 cze 2018

Do góry
A tu jeszcze orlik

Przycinanie - cięcie tui 19:27, 24 cze 2018

Do góry
szyszker napisał(a)
Witam.
Mam problem ze stworzeniem żywopłotu z tuji szmaragd..
pare(naście) lat temu gość ze szkółki (podobno) zapewniał, że przy sadzeniu co 1,2m(!!) tuja szmaragd stworzy coś na wygląd żywopłotu.
Ojciec nie sprawdził tego nigdzie i zasadził zgodnie z instrukcją.
Rok temu (przed przycięciem) wyglądało to tragicznie bo w ogóle się nie łączyły. Wpadłem na pomysł, żeby obciąć szczyty tak do 0,5m. Trochę pomogło ale zaczęły się schodzić tylko na dole.

-Czy mam poczekać jeszcze sezon, żeby zaczęły się schodzić do samej góry?
-Czy ściąć je w tym roku jeszcze raz (tak z 1m)
-Czy da to coś gdy je przytne od frontu ? pomoze to na wzrost na boki ?
-Czy można jednocześnie ścinać i nawozić tuje ? (jakimis specjalnymi nawozami do tuji - prosze od razu o polecenie czegoś dobrego)

Zależy mi bardzo, żeby jak najbardziej przypominało to żywopłot - ze względów estetycznych oraz dla zwiększenia oporu wiatru i widoku na podwórko.
Jeśli ktoś walczył z czymś podobnym i ma doświadczenie to bardzo proszę o jakieś wskazówki, żeby doprowadzić to do porządku

Ja wsadziłam pomiędzy duże mniejsze egzemplarze, ale nie wiem czy u ciebie jest na to miejsce. Chcąc mieć szczelny żywopłot sadzimy co 60-70 cm, skoro tego nie zrobiono, cięcie o metr czy dwa niewiele pomoże. Nic z tego. Nie ma takiej opcji, żeby się zeszło, chyba że za 10 lat to na pewno.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:24, 24 cze 2018

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:24, 24 cze 2018

Do góry
Bawarka 19:22, 24 cze 2018

Do góry
Ciesza takie drobne gesty

Moja bajka 19:22, 24 cze 2018

Do góry
Ja biegłam 10km, ale trasa trudna, choć fajna

Że na tyłku nie zjechałam to święto lasu

Buty po biegu
Ogród bacowej 19:18, 24 cze 2018

Do góry
Kurka, ale piękny. Że też ja się tak ciąć boję. Będę się musiała przemóc.

bacowa napisał(a)
Przez pierwsze lata cięłam go wiosną bardzo mocno, żeby zagęścić koronę.
Moja bajka 19:16, 24 cze 2018

Do góry
trochę prywaty, ale się nie powstrzymam
Dziś byliśmy na biegu charytatywnym organizowanym na rzecz chorej dziewczynki.
hitem jest, że Igunia zaliczyła dziś swój pierwszy bieg - dystans 100m dla maluszków do 5 roku życia . Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że Ona sama chce biegać i prosi żeby Ją zabrać na bieg .

zagrzewałam córę do walki, ale właściwie nie musiałam. Pruła jak złoto

i za nic nie chciała dać ręki .
Tu już dumnie prezentuje medal
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:15, 24 cze 2018

Do góry
piotraudi napisał(a)
Ktoś na forum potrafi określić dlaczego niektóre z moich tuj maja powyginane końcówki pędów? Jakiej choroby są to oznaki oraz co jest nie tak? Ktoś przybywających na tym forum dysponuje taka wiedza? Czy ogólnie jak to zazwyczaj bywa przy trudnym pytaniu pozostanie to bez odpowiedzi? Pytam ponieważ odpowiedzi niektórych znawców od chorób grzybowych po zbyt zabita ziemię i choroby korzeni okazały się nie trafne a pieniądze na kupno opryskow itp zostały wywalone w błoto

]

nie chce mi się wierzyć że z tyłu osób odwiedzających forum nikt nie ma lub nie miał takich oznak u siebie

Zazwyczaj to bywa tak, że jeśli nie zna się przyczyny to się nie produkuje bez celu, albo się nie ma czasu wszystkie posty obskoczyć, bo czasu by zabrakło
przypuszczam, że jest przenawożona, ciężar wyrosłych gałązek jest duży i się wyginają. Innego powodu nie znam więc nie piszę. Na 8 lat prowadzenia forum nie spotkałam się z takim zdjęciem.

Albo więdnie z powoduu suszy i upału.
Objawy tkwią w fizjologii lub nieodpowiedniej pielęgnacji, a nie w chorobie.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:11, 24 cze 2018

Do góry
boncalski napisał(a)

W związku z tym, że na wiosnę kondycja tych posadzonych do gruntu zaczęła się pogarszać a wszystkie w malutkich doniczkach trzymały się bardzo dobrze wydaje mi się, że można wnioskować, że stan niektórych jest podyktowany faktem przesadzenia. Mogę się jednak mylić.

Powód: złej jakości materiał, być może przetrzymany w transporcie, bo jedzie tirami w upale lub mrozie, nikt tego nie podlewa, za mało korzeni w stosunku do masy zielonej, zła ziemia do sadzenia lub brak podlewania, albo za dużo podlewania po posadzeniu, jesli jest szmata pod korą to od razu usuwaj.
Przy sadzeniu nieco poluzuj korzenie żeby nie rosły "w kółko" tylko szukały pożywienia dalej.

Martwe usuń, kup ziemię do iglaków.
Może nawożenie było za wcześnie i załątwiło tuje, a może za dużo było nawozu. Na pewno błąd tkwi w materiale, albo w złym postępowaniu.
Tu narazie jest ściernisko... 19:11, 24 cze 2018

Do góry
I na koniec cudne pnące.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies