Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:46, 09 wrz 2015

Do góry
U mnie już widać jesień, nie w kolorach kwiatów, ale w spadających liściach. I to jest dla mnie już smutne.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:27, 09 wrz 2015

Do góry
Rosną dość duże kuliste, ale nie taka kula jak wiśnie, tylko dużo większa. Prawie kula ale zawsze coś tam wysunie się.

W bardziej naturalnym kształcie to rosną normalne platany nie kuliste
Ogródek Iwony 09:27, 09 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czosnki tutaj posadź, one uwielbiają towarzystwo wszelkich traw

Pani Danusiu jest Pani skarbnicą wiedzy i pomysłów. Swoje czosnki też posadzę przy trawach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:24, 09 wrz 2015

Do góry
W ogrodzie Kuklika ma wielki problem, ciągle narzeka na wygryzione hosty. Zapytajcie jej jakie sposoby stosowała, ale chyba najlepszym o ile pamiętam, to było zakopywanie host razem z donicami, a normalnie w ogrodzie to jest niemożliwe do wykonania, cenne hosty owszem, ale żeby cały ogród..o nieee
Ja nie mam nornic ani w żadnym ogrodzie pod moją opieką.

Ale opuchlaki owszem.
Ogródek Iwony 09:20, 09 wrz 2015

Do góry
Czosnki tutaj posadź, one uwielbiają towarzystwo wszelkich traw

Zielone królestwo w betonowej pustyni... a może jednak nie? 08:14, 09 wrz 2015

Do góry
Pomiędzy płytami (szpary powinny mieć 10 cm) posadź karmnik ościsty (jeśli cień) lub macierzanki - najwyżej dwie odmiany (jeśli słońce) a dokoła poprowadź bardziej jednorodne nasadzenia. Jednakowe rośliny wysze na każdej ścianie, a pod nimi dopiero sadź te małe, ale też nie po jednej. Przy pniu po dwie sztuki, będą jakby ramy, skarpety, podkreślenie tego drzewka.

Zielone królestwo w betonowej pustyni... a może jednak nie? 08:08, 09 wrz 2015

Do góry
Powinnam przenieść ten watek do projektowania bo tutaj są watki tematyczne i tylko ja zaglądam. I mało kto inny.
Zielone królestwo w betonowej pustyni... a może jednak nie? 08:07, 09 wrz 2015

Do góry
zuziaOgrodowa napisał(a)

Połóż tutaj płyty prostokątne, a tylko na brzegach sadź rośliny. Ziemia na środku nie wygląda dobrze, no chyba że będzie to trawnik, ale na balkonie odradzam. Zamiast płyt zrób ewentualnie grys granitowy grafitowy lub szary.

No i posadź geometrycznie, tu to samo za mało i za małe. Pokaż coś na pniu.3 sztuki ale tego samego. nie każde drzewko inne.

Patzrę jeszcze raz, może i bez płyt ale wypełnij środek np. kulami z berberysu 'Bagatelle'.
Zielone królestwo w betonowej pustyni... a może jednak nie? 08:03, 09 wrz 2015

Do góry
Masz fajne donice, jak dlka mnie zbyt porozrzucane po balkonie zbyt niskie roślinki w nich są. Potrzebujesz małych drzewek na pniu np. iglak na pniu, choćby Picea pungens "Glauca Globosa" albo Euonymus fortunei na pniu ten żółty i pod nimi dopiero te roślinki które masz. Ale nie po jednej, to nie jest dobrze.

Układ typu jedna żurawka, jedna sosenka, jedna turzyca i jeden wrzos daje zbyt dużo bałaganu, zwłaszcza jeśli każda donica jest tak właśnie skomponowana.
Sama w sobie jest niezła, ale jako zbiór donic już nie. Na balkonie trzeba stworzyć namiastkę ogrodu.

Za mało donic, potrzebna jakaś większa. Np. pod ścianą albo większa plus mniejsze. Wszystkie roślinki masz za małe i zbyt zróżnicowane.
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 07:55, 09 wrz 2015

Do góry
Albo metr do muru, albo dalej jak ta biała końcówka. I święty spokój z murem.

Bluszcz nie zawilgoca budynku a wręcz go osusza, ponieważ korzenie wypijają wilgoć z muru, a liści działają jak dachówki chroniące go przed deszczem, wiem coś o tym, bo mam bluszcz na domu.
Gdy tynki są właściwie zrobione bluszcz nie szkodzi.Gdy są wadliwe to wina tynków, nie bluszczu.

Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 07:53, 09 wrz 2015

Do góry
W oddaleniu od ściany posadź świerki serbskie, najlepiej takie czterometrowe i będzie zasłonięcie na zawsze bez opadania liści na zimę.

Te bździnki co już rosną, są za małe i za blisko muru.
Żywopłot mieszany 07:44, 09 wrz 2015

Do góry
Dlatego przeniosłam bo założyłaś całkiem nowy wątek, a wątków o żywopłotach mamy multum i nazwę wątku zrobiłaś jako pytanie. Tak nie może być.

Jeśli nie żywopłot z jałowca to co? to nie jest właściwy, pomagajacy w czytelności forum (a o to mi chodzi przecież) tytuł wątku W takim razie gdzie mam go przenieść? Do żywopłotów iglastych? Na twoje pytanie równie dobrze można odpowiedzieć: z buka, grabu itd, a to są żywopłoty liściaste. Karol podpowiedział że ligustr... więc wybrałam dobry watek - żywopłoty mieszane.

W każdym razie ten wątek z pytaniem w tytule nie może zostać. I będzie w mieszanych z racji takiej, że odpowiedź jest "ligustr". Tak mi podpowiedział zdrowy rozsądek aby przenieść tutaj.

Przeczytaj art. o żywopłotach i tam masz masę propozycji do wyboru bez konieczności tworzenia całkiem nowego wątku

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/368-sadzenie-zywoplotow-lisciastych-z-nagimi-korzeniami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

a tu masz do wyboru 4 wątki, wystarczy je przeczytać, propozycje były wymienianę tyle razy, że można z tego coś przecież wybrać

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=%C5%BCywop%C5%82oty&search_in=topics&commit=Szukaj

Jeśli nie żywopłot z jałowca to co?

- świerk
- tuje w wielkim wyborze i wielu kolorach
- cyprysiki żółte lub sine
- choina kanadyjska

a z liściastych buk, grab, irga błyszcząca
Lub mieszane 5 tui, 7 świerków, 10 choin.

Pytanie jest nieprecyzyjne, zupełnie nie kwalifikuje się na całkiem nowy wątek, bo odpowiedzi są już w wątkach istniejących o żywopłotach i wybór oraz odpowiedź na swoje pytanie już w nich masz.
-
Ukorzeniacze - rodzaje i zastosowanie 07:37, 09 wrz 2015

Do góry
Nie wiem, ale zapytam w najbliższym sklepie również. Mnie też bardziej pasuje w proszku.
Skarpa w ogrodzie 07:36, 09 wrz 2015

Do góry
To nawet nie mata - to ciężki brezent. Odradzam, lepiej to wyrzuć, bo zafundujesz roślinom niezły meksyk.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Skarpę umacnia się siatkami lub innym rozwiązaniem, właściwym dla tego typu założeń, ale nie pokryciem brezentem

Grafiki google

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:32, 09 wrz 2015

Do góry
Można już i wcześniej można i później też można
Dopóki temp. jest powyżej 12 stopni trawa kiełkuje.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 07:29, 09 wrz 2015

Do góry
Wprost idealnie
Ogród z koniczynką 07:27, 09 wrz 2015

Do góry
Podpowiadam z linkiem w podpisie:

Kliknij Cytuj i zobaczysz kod tego podpisu. Trzeba go skopiować i wkleić w swoim profilu w podpisie:

Elisabeth - Ogród ubrany w marzenia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 08 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nornice są sprytne i naprawdę nie ma skutecznego sposobu, ja przynajmniej nie mogę polecić w 100% że to zadziała.

to z innej beczki - jak się ich skutecznie pozbyć?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:26, 08 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrawiam Was i dziękuję za miłe, pełne otuchy słowa.
Dzisiaj w słocie, deszczu, ulewie i niespotykanej wichurze - tworzyłam ogród marzeń na 6 piętrze z widokiem na Most Siekierkowski, ale ani na chwilę nie zapomniałam o Was

Trzeba było wysłac deszcz do mnie i obydwie byłybyśmy zadowolone.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:22, 08 wrz 2015

Do góry
Doranma napisał(a)
Czy to szóste piętro, to ogród na dachu?

Tak, to podniebny ogród z cudownym widokiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies