Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

April podbija las... 07:25, 20 kwi 2026

Do góry
ajka napisał(a)
Aprilku możesz mi proszę wrzucić zdjęcia swoich glediczji? Bardzo jestem ich ciekawa.

No tu jest pewien problem bo teraz ich jeszcze nie widać, bo ruszają późno. No i jakoś nieszczególnie dużo zdjęć im robiłam, bo są na ostatnio tworzonych rabatach, jeszcze niezbyt wyjściowych

Tu jakoś w czerwcu

April podbija las... 07:16, 20 kwi 2026

Do góry
mrokasia napisał(a)
A Em Ci nie odłożył gdzieś przypadkiem? Mnie wczoraj zginęły grabie. Takie normalne, pełnowymiarowe na długim kiju. Oblazłam ogród kilkukrotnie i nic, normalnie diabeł ogonem przykrył. Trochę mi się śmiać chciało a trochę byłam zła na siebie, że pewnie gdzieś oparłam o tył drzewa czy krzaka i teraz nie mogę znaleźć. Kilka godzin później w luźnej rozmowie z eM wspomniałam o tym a on na to, że przecież są w moim domku ogrodnika. Ja nigdy tam nie chowam narzędzi na długich kijach bo domek jest niski i jest to niewygodne...
Oczywiście, eM w zasadzie nie sprząta po mnie, ewentualnie na moją prośbę, a tu taką inicjatywę wykazał .

Nic gorszego niż nadgorliwość mężowska
Kasiu, mój eMuś ma zakaz tykania mojego sprzętu Jak coś potrzebuje to musi najpierw zapytać. No i bardzo aktywnie uczestniczył w poszukiwaniach. Zaczynam na niego oddziaływać podprogowo, w kwestii konieczności przerzucenia kompostu, w związku z bezowocnym poszukiwaniem nożyc w ogrodzie
A nie będzie to raczej lajtowe machanie widłami...

Trochę ucięłam kompostownik. Tam są cztery komory z palet, ciut wyższa "kupka" ode mnie
Glina i zielsko 07:01, 20 kwi 2026

Do góry
LIDKA napisał(a)
Przytargalam z lasu chyba śniedki. Ciemno zielone liście z białym paskiem.cebulki drobne i rosnące w zwartych kępach. Rosły w liściach kasztanów a w pobliżu było też poletko barwinka bo tam ludzie wywalają resztki z ogrodu.

No ciekawe co mi urośnie.

Dziś dosadzałam trochę żółtych narcyzków na obwódce kortowej, opielilam pod buczkami.
Moja szafirkową rzeczka ma niezwykle intensywny kolor . Tel tego nie oddaje.
Wychodzą mi tam też tulipany sadzone w marcu. Happy generation i van ejk i jakieś
Choć nie wszystkie. Zobaczymy co z nich będzie.
Moje 16 M niebieskości.

Obstawiam śniedki, ja swoje wywalam, sieją się strasznie,
Lidziu jaki Ty masz piękny trawnik, zresztą cały ogród to bombonierka, wypieszczony
Rzeczka szafirkowa fajna, też swego czasu taką robiłam, ale z tych zwykłych szafirków, one bardzo się sieją i przyrastają w cebulach, potem miałam bardzo dużo liści, mniej kwiatów i zaczęłam je eliminować
Ożankowy ogród 06:50, 20 kwi 2026

Do góry
Ulina napisał(a)
Pierwsze koszenie za mną, 5 koszy trawy. Ogród od razu lepiej wygląda, lecz brakuje mi w nim więcej wyższyvh zimozielonych akcentów, miejscami.

Pozazdrościć takiej trawy, u mnie ma mnóstwo łysych placków po pleśni pośniegowej, mimo wertykulacji i nawożenia nie może wziąć się do życia. Poza tym u nas jest ciągle bardzo zimno, patrząc na Twój ogród widzę że tawułka, ta biała już kwitnie Macie chyba dużo cieplej
Sezon 2017 u Hanusi 21:18, 19 kwi 2026

Do góry
No, udało się! Byłam, co zobaczyłam, zaniemówiłam. Po ostatniej wichurze trawy po całym ogrodzie się snują, i sąsiadów denerwują. Szybko zabrałam się za robotę, część popakowałam do worków, część na stertę do kolejnego przerobu. Jeżeli jutro pogoda mnie nie zaskoczy, to idę dalej robić porządki. A jest tego multum. Muszę chyba jednak z czegoś rezygnować. Na początek poszły bukszpany, i chyba za przykładem szefowej, pozbędę się magnolii. Znowu zmarznięte pąki. Nie będę się ''kopać z koniem''.

Oczywiście, jeszcze nie jutro, ale zamiar mam. Już MAM wodę w kranach, podlewanie muszę uruchomić, szczególnie pod borówki, trzeba lać, żeby były owoce.

Straty są, a jakże. Moja róża Edenrose, chyba nie wykiełkuje, a taka była piękna. Trudno, nie będę szukać zastępstwa.

Krety mi nie zryły trawnika, wobec czego jutro koszenie wiosenne. Od razu ogród nabierze sznytu. Z nowinek, moje sasanki rozsiały się, i będę miała dodatkowy krzaczek. Muszę poszukać innego koloru, bo mam tylko fiolet, białe i czerwone mi gdzieś zniknęły.

Różaneczniki blade, nie było śniegu, nie było deszczu, ledwie je widać. Chyba kwiatów nie będzie. Za to ciemierniki żyją, mam nigry, białe w kropki, i bordowe podwójne. Trzeba chyba
je bardziej przytulić.

Szklarnia czeka na majówkę. Może nie będzie tak źle i pogoda się ustabilizuje.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:59, 19 kwi 2026

Do góry
Porządki niniejszym uważam za zakończone
Teraz czas na kolejne okrążenie - pielenie. Choć przy porządkach tu i ówdzie już zdążyłam wypielić, a nawet dosypałać kory
W moim małym ogródeczku II 20:34, 19 kwi 2026

Do góry
Gosialuk napisał(a)
U Ciebie w ogóle nie widać pustego miejsca na rabatach, a kwitnąco masz cały rok.
Ja też trzymam kciuki i ślę dobre myśli.
Dziękuję Gosiu
U mnie na rabatach jest baaaardzo gęsto, ja tylko podlewam i wycinam szybciutko, to co już przekwitło, żeby zrobić miejsce następnym roślinom. Odpada wtedy dziabanie i pielenie, czasem tylko drobne chwasty pousuwam, żeby nie wyrosły ponad kwiatki. Na rabaty już się nie wchodzi, bo można by połamać wychodzące lilie, a posadziłam ich na przestrzeni kilku lat około 500 cebul.
Po drodze z Kielc mijamy ,,mój ,, Szydłów. Jako dziecko mieszkałam tam do siódmego roku życia, polecam zwiedzić to miasteczko, jest pełne uroku.

Wiejski ogród Magdy 20:30, 19 kwi 2026

Do góry
Klaudia, to połączenie zupełnie przypadkowo mi wyszło.

Róże nawożę Substral Osmocote do róż, nawożę nim też powojniki.
Piwonie obornikiem granulowanym.
Rododendrony magiczną miksturą Bogdzi.
Poza tym jesienią obsypałam rabaty obornikiem granulowanym, reszcie roślin musi to wystarczyć.

Na moim skalniaku ze wszystkich roślin, które tam posadziłam, przetrwał tylko floks szydlasty i rozchodnik ościsty. A sadziłam tam, uwierz mi, wiele roślin, które, teoretycznie, na skalniak jak najbardziej powinny się nadawać. W tym roku spróbuję na nim posadzić lawendę, macierzankę i inne rozchodniki.
Floks szydlasty jest wspaniałą rośliną zadarniającą. W kilka lat stworzył u mnie gęstą poduchę. Poczekaj, aż rozwiną się wszystkie kwiaty - będzie się działo .
Ten mój kolor floksów jest taki bladoniebieski i trochę mi się znudził. Dlatego dokupiłam różowy o większych kwiatach i taki całkiem jasny odmiany Bavaria. Kupuję na miejscowym Zielonym Rynku, tak mają dużo odmian i konkretne, spore sadzonki.

Zakupy z czwartku:

A u Ciebie jakie kolory rosną?
U Polon 20:24, 19 kwi 2026

Do góry
Basiu, tu przykład z widoku z telefonu
Jak kliknę na te paski poziome - zaznaczone kółkiem, to pojawia mi się takie pole - kwadrat, gdzie mogę kliknąć wiadomości. Jeśli są jakieś nowe, to przy słowie “wiadomości” jest czerwona kropka

Edit - widzę że Pati też napisała gdzie szukać
W moim małym ogródeczku II 20:23, 19 kwi 2026

Do góry
Alija napisał(a)
Dorotko, ależ kolorowo w ogrodzie, mnóstwo kwiatów, wiosna szybko się u Ciebie rozkręciła, jest pięknie. U nas też brakuje deszczu, rabaty przed domem już podlewałam, bo strasznie sucho, w części nad stawem jest jeszcze nieźle.
Podziwiam ozdoby, wypieki i sweterki, jesteś niesamowita.
Dorotko, mocno, bardzo mocno trzymam kciuki.❤️
Dziękuję za wsparcie i miłe słowa, staram się nie myśleć za dużo, wyszukuję sobie różne zajęcia, żeby być ciągle na czymś skupiona. Bardzo też dbam o kondycję. Staram się jak najwięcej zrobić do czwartku, bo później nie złapię konewki, ani dziabki. Do podlewania korzystasz z wody w stawie?

Ogród prawie wymarzony … 20:15, 19 kwi 2026

Do góry
Kilka fot i za parę dni będą nowe

Ogród prawie wymarzony … 20:12, 19 kwi 2026

Do góry
Dziś przycinałam laurowiśnie

Ogarnęłam dalie - jeszcze czekam na 4 karpy a 5 mam jeszcze do posadzenia
W tym sezonie będą w donicach

W moim małym ogródeczku II 20:12, 19 kwi 2026

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Moje bukietowki i Anabelki mają się dobrze. Anabelki nawet na jesieni były przesadzane i wszystko jest ok. Na razie debolistna się opóźnia.
Ale koln jeden i grujecznik od zimy ucierpiały.

Alez ty masz kolorów nade. Tych cebulowych mnóstwo i efekt fantastyczny.
Nic ci cebul nie podzera ?
U mnie niestety przepadają, na jesieni coś dokupie u tak jest jak jest.

Aniu co rok kupuję reklamówkę cebul w Bied...., a nornice tylko czekają na nową dostawę. Na szczęście w tym roku chyba ich jest mniej, bo nawet trutka w słoiczkach leży.
Żal roślin, które ucierpiały, ale nie wywalaj ich za wcześnie, one mogą później wystartować.

Kraina spełnionych marzeń 20:09, 19 kwi 2026

Do góry
Wiśnia Kiku Shidare też już w kwieciu.

A to mój widok z ganku, czyli część ogrodu oglądana najczęściej. Z tego fragmentu jestem zadowolona.

Mam nadzieję, że w tym sezonie wiciokrzew zacznie wspinać się na pergolę...
Kraina spełnionych marzeń 20:06, 19 kwi 2026

Do góry
Tulipany Salmon Van Eijk bardzo mi się podobają. Będę dosadzać.

Zwykłe różowe.

Rabata tarasowa w kolorze maślanym. Miała być mieszanka biało-różowa.

Kwitnie świdośliwa.
Kraina spełnionych marzeń 20:03, 19 kwi 2026

Do góry
Dzisiaj dokończyliśmy sadzenie świerków za garażem.

Posadziłam tam też kalinę koralową. Ponoć mało wymagająca i szybko rośnie.

W przyszłym tygodniu obsypywanie kompostem, kartonowanie i zrębkowanie. Sporo miejsca zostało na drewutnię i kompostownik. Chyba dojdzie tam też domek dla kotów, bo lubią to miejsce.

Poza tym takie tamy.

Kasztanowiec znowu będzie kwitł obficie.

Zakwitły białe narcyzy. Na razie tylko dwa.
W moim małym ogródeczku II 20:00, 19 kwi 2026

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ja mam młodą anabelkę i jak na razie nie widzę znaków życia. Piszesz, że u Ciebie już rośnie, więc nie wiem, czy moja nie padła. W ubiegłym roku posadziłam również młode hortensje dębowe i też na razie nie dają znaków życia.
Deszczu u nas również brakuje.
Ewo robię przegląd hortensji co kilka dni i niektóre ledwo żyją, mam nadzieję, że się jeszcze zawezmą. Anabelki u mnie wszystkie żyją, ładnie już wystartowały. Od kilku dni podlewam ogród podlewaczkami, bo mieszam wodę z kurzeńcem. Czekam do wieczora i wtedy smrodzę
DLA TYCH CO MNOŻĄ HORTENSJE I INNE ROŚLINY. Domowy ukorzeniacz robię z pociętej, świeżo uciętej gałązki wierzby. Zalewam to wodą i po kilku dniach podlewam rośliny do ukorzenienia.

W moim małym ogródeczku II 19:48, 19 kwi 2026

Do góry
ewsyg napisał(a)
Dorotko, bardzo mnie zasmuciłaś, oczywiście trzymam kciuki, żeby operacja się udała i reszta leczenia przebiegła podobnie.
Dziękuję za słowa wsparcia, ja już się niecierpliwię, chcę mieć to już za sobą. W czerwcu mamy wesele syna, chciałabym być w jako takiej formie.

Ogród prawie wymarzony … 19:48, 19 kwi 2026

Do góry
I front - najbardziej tulipanowcy

Moja Modelka

Ogród prawie wymarzony … 19:42, 19 kwi 2026

Do góry
Dla wszystkich spragnionych tulipanowych widoczków
Starują ❤️

I rabata grabowo- brzozowa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies