Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tysiąc radości i utrapień 00:50, 30 maj 2018

Do góry
Wrzucę jeszcze zdjęcie bodziszka popielatego Ballerina Śliczny jest

Tysiąc radości i utrapień 00:45, 30 maj 2018

Do góry
Gocha napisał(a)
Asiu piękne masz bodziszki. Ja nie mam białego. Ciemierniki cały czas mam zamiar posadzić ale zbieram się nieustająco. Ale muszę coś z tymi siewkami zrobić w końcu. Bo pod tymi dużymi krzaczkami nie chcą wcale rosnąć. A szkoda ich nie zagospodarować.Ale myślałam że u Ciebie już troszkę urosły.

Z bodziszków w kolorze białym mam wyżej prezentowanego korzeniastego. Dostałam go od Betki . Podejrzewam, że może to być bodziszek korzeniasty Spessart.

Mam także bodziszka korzeniastego White Ness

A także bodziszka czerwonego Album

Tego od Betki na razie jest mało, ale pozostałymi dwoma mogę się podzielić, tzn ukopać czerwonego lub zrobić sadzonki z korzeniastego i przywieźć na spotkanie
Ogródek Iwony II 00:45, 30 maj 2018

Do góry
I na koniec hortensja pnąca. Zachwycam się nią obecnie. Nigdy nie miała tylu kwiatów
Ogródek Iwony II 00:36, 30 maj 2018

Do góry
Iryski. Żółty od Tereni z Małego Królestwa

Ogródek Iwony II 00:33, 30 maj 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

teraz kwitnie firletka smółka, kocimiętka, możesz dodać tam żółte trawy elaty, kwitną teraz pełniki szałwie zaczynają, piwonie,

Tak sobie dziś pomyślałam, ze smółkę i goździki przeniosę na tą rabatę. Rabatę poddam liftingowi, jak tylko się ochłodzi. Teraz za gorąco jest i sucho. Nawet nie pielę obecnie, by wilgoci z ziemi nie pobierać.
Dziś odkryłam, ze skoro ożanka zastrajkowała i raczej nie rusza, bo jeden listek w kępie się nie liczy, zrobiło sie miejsce na coś zadarniającego w nogi róż. Muszę pomyśleć, czy jest to miejsce na kolejne róże, czy moze stworzyć kompozycje z bylinami. Strasznie dużo tego do kombinowania, a czasu nie mam. Odkładam wszystko na wakacje.
Elatę mam w półcieniu i jest śliczna obecnie. Ale to jedna kępka.

Tam się przypalać będzie chyba, a szkoda. Bo taki cytrynowy kolor by tam do mnie przemawiał. Kilka trawek tych samych. Zastanawiam się nad molinią. Też ładnie by rozjaśniła rabatę...
Gotowa jestem na nowo zaaranżować ten kawałek. Tak właściwie, to by była kolejna rabata do poprawy Planowanie też latem
Tysiąc radości i utrapień 00:33, 30 maj 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Bodziszki są wdzięczne i łatwe w uprawie. Jednak najbardziej lubię Wielkokwiatowego i Renarda.

Miłe takie wizyty wszelakich zwierzaczków. Od łasicy wolałabym jeża.

Bodziszków się uczę: niektóre wyglądają ładnie i szybko budują kępę, a niektóre tak sobie. Pewnie po jakimś czasie pewne zostaną w ogrodzie, a z innymi się pożegnam.
Zachęcona, między innymi Twoimi wpisami, nabyłam kiedyś wielkokwiatowego

Bodziszka Renarda mam w odmianie Philippe Vapelle

Ogródek Iwony II 00:22, 30 maj 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Iwonko, cudnie ta rabata wygląda z umbrami Ale masz elegancko

Dziękuję. Trochę kolorowo, ale jak jest za zielono, to nie lubię u siebie tak. U innych mi się podoba, ale na własnym "podwórku" samotna zieleń mnie męczy.
Zastanawiam sie tylko, co zrobić przy ogrodzeniu. Nie do końca jestem zadowolona z tego miejsca. Hortensje kiedyś urosną. Za nimi mam kępki Zebrinusów, które wiosną dopiero startują, są małe, niewidoczne, muszę je inaczej wyeksponować... Myślałam o cisach przy płocie, ale to chyba będzie przesada, jak się wszystko rozrośnie, będzie za mało miejsca. Latem zrobię rysunek rabaty i będzie trzeba się zastanowić, co poprawić. Może powojniki dać na płot? Brakuje średniego piętra, ale jest tam mało miejsca chyba ...

Dwa ogrody 00:17, 30 maj 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzięki za iryska.
Ile róż już nazbierałaś?

Basiu, za mało w czasie ich kwitnienia, za dużo do opieki i pielęgnacji. Kilkanaście usunęłam/wydałam jesienią. Kilka zmarzło. Myślę, że nadal jest powyżej 50 krzaczków, ponieważ mam kilkanaście Bonici i White Cover.
Coś podjada Królową

Eden

Ogródek Iwony II 00:14, 30 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Mam nawet w telefonie jedno zdjęcie Krzysztof ów z globemasterami

Krzyśki są śliczne. Nie wiem, czy może mam też, bo to była mieszanka z Lidla, ale są niższe od pozostałych czosnków i kwiatki mają gwiazdki i strasznie mi się podobają.

Będę jesienią szukać.
Ogródek Iwony II 00:06, 30 maj 2018

Do góry
bacowa napisał(a)

Iwona, te gożdziki to masz wieloletnie, czy to nowy nabytek ?

Ewa, te goździki są wieloletnie. Przyniosłam kiedyś kawałek nie pamiętam skąd, dawno temu. Kwiatki sa niepozorne, ale jak kwitną, dają plamę bladoróżowych, pachnących kwiatów. Niestety upały sprawiają, że rośliny szybko mdleją...

Jak przekwitną, spróbuję zrobić sadzonki z pędów wierzchołkowych. One nie mają typowego systemu korzeniowego. Zakopuje się kawałek do ziemi i rosną
Dwa ogrody 23:58, 29 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Piwoniowo cudowne - a można by je nazwać? Np. ta płaska biała?

W porze kwitnienia róż uzmysławiam sobie, że róża jest królową kwiatów i nic tego nie zmieni. Żadne trawsko i zielsko w typie szałwi (do siebie kieruję tę uwagę).

Ubiegły sezon dla moich róż był zdecydowanie lepszy. Niemniej piwonie kończą i teraz róże będą cieszyć. Potem inne rośliny i dobrze, zmienność kwitnienia jest dla mnie istotna, jednak jesień powinnam dopracować, bo traw u mnie na lekarstwo. Ale dalie będą teraz zakwitła kolejna

Zielska mają swój urok i bez nich ogród jest pustawy. A Twoje to majstersztyk.
Z innej beczki Ciekawe, czy przetrwają, w ubiegłym roku zostały pożarte, do teraz były pod włókniną, zdjęłam ją.

Ogródek Iwony II 23:58, 29 maj 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Najwięcej pracy zawsze przy zmianach na rabatach. Najgorsze jest znalezienie nowej miejscówki dla wykopanych roślin.
Jak mam się brać za taką robotę to zawsze odsuwam ją w czasie

Roślinki mocno teraz odczuwają przesadzanie. Trzeba je wtedy cieniować. Pogoda nie jest sprzyjająca do takich prac. 30 stopni i brak deszczu. Podlewam codziennie, ale ukrop jest. Dlatego też nie lubię tego przesadzania. Wolę zakodować sobie, co jest nie tak i planować.

Tak się Aniu zastanawiam nad tym Majem.
Zaczął się kwitnącymi tulipanami,

kończy kwitnącymi różami,

po drodze były jeszcze czosnki i rododendrony. Zaczynają hortensje. Jak w kalejdoskopie...
Tu ma być ogród :) 23:53, 29 maj 2018

Do góry
Heidi Klum

Voyage

Jak fajerwerki - Schubert

Tu ma być ogród :) 23:51, 29 maj 2018

Do góry
W tonacji biało - zielonej

Tu ma być ogród :) 23:48, 29 maj 2018

Do góry
Dziś nieoczekiwanie spadł deszcz - bardzo potrzebny, a potem wieczorem wyszło słonko i złapałam za aparat

Obiecałam fotkę perukowca, ale jest na tyle mały, że jeszcze żadnego efektu na rabacie nie daje

Tu niby wszystko ładnie, ale efekt psują zasychające liście tulipanów

Dwa ogrody 23:45, 29 maj 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

Piękną masz kolekcję piwonii Twoja ulobiona przepiękna, a ta pojedyncza biała mnie urzekła.

Jak nazwa tej cudnej róży na drugim zdjęciu?

Mirko, to Parky. Stłamszona przez jarzmianki.
Rozszyfrowałaś tę kremowo/białą? Nadal nie znam nazwy

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:43, 29 maj 2018

Do góry

Na pierwszym planie Pani dbająca o naszą prezentację

pod parasolem mój Em i Pani Dźwiękowiec

Maja jest tak sympatyczna i ciepła jak znacie Ją z odcinków

Goździki przyciągały zapachem z daleka

I najpiękniejsza pszczółka Maja jaką miałam w rabatach

Mam nadzieję, że pierwszy głód zaspokojony, reszta jutro bo ja już odpadam po dniu pełnym wrażeń
Dwa ogrody 23:42, 29 maj 2018

Do góry
Kuklik napisał(a)
To dobrze że ulega zmianie formuła Święta Róż, bo rzeczywiscie jak byłam dwa lata temu to łatwiej było o kiełbasę niż o roślinę...
Podzielam miłość do piwonii... Cudowne są... U mnie też teraz kwitną, nie mogę się napatrzeć

Czekam w takim razie na fotki, widziałam ten szpalerek
Lady S

Tu ma być ogród :) 23:41, 29 maj 2018

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Ale masa robią rośliny wrażenie. A ja właśnie czytałam, że Edenka przemarza, więc jej nie brałam.

Nie wiem czy jakoś bardziej niż inne odmiany pnące, mi w zeszłym roku i Giardiny i Edenki podmarzły - teraz zima była łaskawsza dla róż, żadna odmiana nie oberwała.

Już sporo kwiatów się otworzyło

Dwa ogrody 23:37, 29 maj 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

i przeżyła zimę moja dziewanna, jej właśnie sadzonki dostały dziewczyny na spotkaniu lilakowym

dziewanna z nasionek od Ciebie, kilka dni temu

Mam taką samą dziewannę białą z różem czyli dziewanny też się wysiewa? teraz jest odpowiedni czas? A ta naparstnica z tyłu to jakaś konkretna odmiana?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies