Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogródek Iwony II 21:28, 11 kwi 2016

Do góry
Moje skrzynie czekają do następnego weekendu na wykończenie . Mam nadzieję, że ziemia dojedzie

Za skrzyniami jest kompostownik, więc w trawniku prawdopodobnie będą płyty, by można było dojechać z taczką do kompostowników. Chyba, że znajdę alternatywę na trawnik.
Ukojenie 12:31, 11 kwi 2016

Do góry
Na szybko z komorki - plan:

Sciezka z trawnika. Zaznaczylam kolory rabat.
Kompostownik zamieniam w kwietnik - z zewnatrz. Innego miejsca na niego nie znajde - wszyscy sasiedzi obok ogrodzenia maja miejsca relaksu nie chce konfliktu. A ja mam go z dala od domu i czesci odpoczynku.
Ukojenie 12:17, 11 kwi 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ale robota poszła do przodu! Kompostownika nie upchniesz gdzieś w rogu?
A krokusy rosną w trawniku? To jesienny zakup?
Wiem, że jeśli rosną w trawie i są ścinane przy koszeniu trawy, zanim liście im zaschną, to przestają kwitnąć.

krokusy to jesienny zakup - chciałam mieć łąkę krokusów, a wyszło
nie mam rogu na kompostownik - sąsiedzi z grilami na każdym - zrobie kratkę i kwietnik
Mały ogród w małej gminie 12:54, 10 kwi 2016

Do góry
Z powodu deszczu i niemożliwości skręcania skrzyń do warzywnika, siedzę i rozmyślam nad układem rabat od frontu domu. Pomóżcie, czy półkola czy prostokąty? Jestem za prostokątami, ale nie mam zielonego pojęcia, jak duże (szerokie) miałyby być. Chciałabym gdzieś z przodu mieć róże (mam tam widok z okna kuchennego).
Jak to rozplanować? Gdzie jakie "załamania", pogrubienia? (czerwone to borówki, fioletowe to warzywnik, a gwiazdka to kompostownik, dwa ostatnie dopiero na etapie planowania.)

W sumie to może być bez kombinowania na początek, ale najbardziej to mnie stresuje ten przód, który widać na zdjęciach na 1 stronie. Już usunęłam część róż stamtąd, ale nie wiem, jak dalej to naprawić.
Kosolkowa Pasja 19:45, 09 kwi 2016

Do góry
Stipę przepikowałam. Mam 14 doniczek. Ale ciekawe czy chociaż połowa przeżyje..

Reniu - jak dobrze że ktoś mnie rozumie...

Cały dzień spędziłam dziś w truskawach.. Ponad 100 flanc rozdanych i trzy taczki na kompostownik.. Szok. Ale jestem z siebie dumna, bo wytrwałam do końca A teraz ledwo łażę. Na dodatek strasznie zimno się zrobiło..

Kwiatków coraz więcej..

Na łące z tujkami i... 20:37, 08 kwi 2016

Do góry
bulionka napisał(a)
Zapraszam więc do wspólnego motywowania
Jutro pokażę Wam jaki mi piekny kompostownik mąż zrobił na trawę po wertykulacji

Joasiu,

Z tego co wiem to trawy po wertykulacji nie kompostujemy - bo mogą być zarodniki grzybów.
Tak wyczytałam. Stosuję się do tej zasady i wywożę jako odpad biodegradowalny.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Ale kompostownikiem możesz się pochwalić. Czekam na zdjęcia

Pozdrawiam,
Na łące z tujkami i... 22:03, 07 kwi 2016

Do góry
Zapraszam więc do wspólnego motywowania
Jutro pokażę Wam jaki mi piekny kompostownik mąż zrobił na trawę po wertykulacji
Pszczelarnia 16:06, 07 kwi 2016

Do góry
Śliczne te pierwiosnki, takich nie widziałam.
Nocny plener...to już wyższa szkoła jazdy, takie foto zrobić.
Poczytałam o szlabanie na zakupy, bo inaczej kompostownik się zasila...trudna sprawa, ale dyscyplina potrzebna, zwłaszcza, że warzywnik duży i roboty jest.
A potem zobaczyłam, że nowa ścieżka powstaje i juz zapowiada się świetnie.
A teraz 2 pytania, czy pierwiosnki same się wysieją po przekwitnięciu i czy chcesz sadzonki mahonii?
Z Pszenicznej ... 08:43, 05 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
ja wywalam przez siatkę na ugór, przynajmniej mniej chwastu tam będzie rosło
No spoko, a mój kompostownik jeszcze nie gotowy i musze do worków pakować
Do raju daleko - u Ewy 22:21, 01 kwi 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

O matko i córko! Ile tego! Jakie to! Łał Ewka, gratuluję cierpliwości
Moje pikowane - już zasilają kompostownik Wszystko mi padło To nic, będzie co innego

Asia, nie strasz Nie chcę zasilać kompostownika moimi stipami
Pikowanie idzie mi migiem
Do raju daleko - u Ewy 19:53, 01 kwi 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Gosiu, Iwonko, to nasze stipy Dzisiaj popikowałam resztę Została mi jeszcze połowa sadzonek, ale już nie mam gdzie uch ustawiać

O matko i córko! Ile tego! Jakie to! Łał Ewka, gratuluję cierpliwości
Moje pikowane - już zasilają kompostownik Wszystko mi padło To nic, będzie co innego
Mały ogród w małej gminie 19:30, 01 kwi 2016

Do góry
Przeglądam na bieżąco zdjęcia waszych ogrodów.
Takie coś mi się podoba jak w tym wątku: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3339-wizytowka-duzy-ogrod-i-brak-pomyslow w poście z godz. 17.46 (nie wiem jak dokładnie zacytować konkretny post). Są niskie rośliny przy płocie - akurat coś dla mnie na ten fragment z przodu działki, gdzie nie chcę się oddzielać od drogi wysoką ścianą.

A to np. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6408-wizytowka-makowo-na-kociewiu to dla mnie zbyt "wyszukany" ogród, tzn za dużo roślin, dość to skomplikowane. Pogubiłabym się w tym.

Jeśli chodzi o ogół mojego ogrodu, to chcę roślinami obsadzić trzy ściany, zostawiając w tym roku w spokoju tę ścianę od północy (braknie mi pewnie kasy). Zostawiam ten fragment inicjatywie sąsiada...

Na tym moim przedszkolnym rysunku wymyśliłam takie coś:

- W rogu SW mam krzaki borówki i maliny.
- W rogu NW planuję kompostownik
- Na ścianie N - 2-3 skrzynki na warzywa (mamy kilka niewykorzystanych krokwi z budowy, więc materiał jest)
- Ściana N jest na wprost tarasu sąsiada, więc liczę na to, że w tym roku jak będzie robił trawnik to coś tam posadzi. Nie planuję tam póki co dużych rabat, tylko zasłonić się od sąsiada, bo to jedyne miejsce na warzywnik.
- Na ścianie N przy domu będzie piaskownica (jeszcze kilka lat) - to jest jedyne miejsce gdzie NIGDY nie świeci słońce dlatego w letnie upały jest to idealne miejsce dla dzieci - w zeszłym roku tylko tam pozwalałam im się bawić jak było ponad 35stopni. No i jakie rośliny lubią rosnąć od północy w cieniu / półcieniu?
- Przy tarasie posadzone są róże pnące - chcę taką pergolą zrobić sobie barierę od sąsiada. Jak nie róże to co?
- Zieloną kreską zrobiłam prowizoryczny rysunek - to można zmienić ale ja nie bardzo się znam na budowaniu ciekawych rabat - tu liczę na wasze doświadczenie.
- Niebieską kreską zaznaczyłam gdzie wokół domu chciałabym rośliny, ale jest mały problem, bo dom jeszcze nie ma ostatecznej warstwy tynku i prawdopodobnie czeka nas to w lato 2017 (no, chyba, że jakimś finansowym cudem w tym roku..) - dlatego boję się tam sadzić, bo mi to rusztowaniami poniszczą...
- Gdzie można posadzić w takim układzie jabłoń / śliwę / gruszę?

Na razie tyle. Może ktoś zechce coś pomóc.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:24, 31 mar 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Piękne masz dekoracje

Trawnik mam roczny i go aerowalam o wertykulacji napisałam u mnie

Słoneczko mam a Ty?

Jolu, idę czytać Wczoraj padało i zimno, za to dzisiaj ładnie i ze słoneczkiem Po pracy zdążyłam zasadzić kulę bukszpanową i przerzucić cały kompostownik

Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 17:22, 31 mar 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
Witam

I ja się przyłączam do grona "Zielonych"
Na 100% będę ogród w tym roku wspomagała herbatką tymiankowo-oreganową, octanem wapnia i ANHK (już napisałam na wątku ANHK odnośnie moich wątpliwości kompostowych, ale tam cisza, więc piszę tu).
W tym tygodniu zawiozę ziemię do badania, jak się ociepli i mąż zbija nowy kompostownik zakupię dżdżownice kalifornijskie.
Wszyscy mówią że polegnę, ale wierzę że uda mi się. Tylko w zeszym roku niestety zasiliłam rośliny Yarą Milą więc mam nadzieję że nie bardzo zaszkodziłam glebie.

A musisz kupować te dżdżownice kalifornijskie? Ekologicznie znaczy też oszczędnie.
Mały ogród w małej gminie 12:04, 30 mar 2016

Do góry
Aż mnie dreszczyk przeszedł jak przeczytałam o tym nawadnianiu oświetleniu głębię itp. Szkoda że nie pomyśleliśmy o tym budując dom lub przynajmniej robiąc kostkę. Mam oświetlenie na domu z każdej strony, do tego dwie lampy na rogach tarasu i dwie na rabacie wewnątrz kostki oraz jedną na północnym brzegu kostki niedaleko śmietnika. Musi wystarczyć. Co do nawodnienia to nie można tak tradycyjnie ręcznie? Mam nadzieję.
Miejsce na kompostownik mam ustalone i na dwie skrzynie z warzywami. Do tego mała piaskownica w cieniu od północy.
Podglądam z przyjemnością po raz kolejny wasze piękne ogrody i jeśli można to pokażę zdjęcia tego, co mi się podoba.
Szukam pomysłu na prosty ogród w miarę naturalny tzn bez super formowanych krzewów i drzew. Sporo zimozielonego. 2-3drzewa owocowe. Mam już 8 krzaków borówki i 6 malin. Dla dzieci.
Dajcie mi trochę czasu, bo teraz gorący okres u mnie A w sobotę wesele chrzesniaka męża.
Dziękuję Ci Toszka za zainteresowanie i chęć pomocy.
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:59, 30 mar 2016

Do góry
Też widziałam. Ale pożyczyliśmy wertykulator od teścia, już połowa trawnika zrobiona w Wielką Sobotę druga połowa czeka na kolejną sobotę. Mnóstwo tego siana było, cały kompostownik już zapchany.

A widziałaś, że w przyszłym tygodniu będą w L. kulki bukszpanowe? Mam wrażenie, że pierwszy raz? Ciekawa jestem czy ładne.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 11:15, 29 mar 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Przeczytałam wszystko i wiem, że kompost to czarne złoto. Zastanawiam się czy powinnam szukać miejsca dla kompostownika w moim mikro ogrodzie 270m2 plan jest na moim wątku. Najbardziej przeraża mnie wizja ślimaków, szczurów, padalców, zaskrońców i kretów...

Szukać miejsca czy rezygnować z kompostowania?

W dobrze prowadzonej pryzmie kompostowej szczury nie mają czego szukać, raczej lubią śmietniki miejskie. A padalce, krety i zaskrońce to normalny element naszego ekosystemu. Ślimaki też - zaskrońce bardzo je lubią, choć nie wszystkie gatunki.

Tutaj trzeba rozważyć - czy więcej korzyści, czy więcej negatywów. Kompostownik to nie jest żaden przymus. Jest wiele ogrodów bez kompostownika.

Moja codzienność - ogród Oli 07:58, 29 mar 2016

Do góry
babka napisał(a)
U mnie też niewielki ruch był mimo ładnej pogody. A jurto rzeczywiście ma być brzydka pogoda, szkoda bo chciałam kompostownik przewalić

też zaplanowałam różne robótki... najwyżej poczekają do jutra
Moja codzienność - ogród Oli 22:26, 28 mar 2016

Do góry
U mnie też niewielki ruch był mimo ładnej pogody. A jurto rzeczywiście ma być brzydka pogoda, szkoda bo chciałam kompostownik przewalić
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:13, 28 mar 2016

Do góry
Mój ogródek ma 2x48 m2 w tym zjazd do garażu, i kompostownik mam .
Z dżdżownicami
U mnie się sprawdza. Na odpadki z kuchni i ogrodu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies