Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 15:34, 25 maj 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

ojej ojej...
a ja ciagle czekam i co rano sprawdzam czy juz

to tak jak ja...też jestem niecierpliwa

Moja bajka 15:16, 25 maj 2018

Do góry

Poza tym na cisach mam miseczniki, pełno mrówek wszędzie, o mszycach nie wspomnę, ryje mi na nowej rabacie nornica i jeszcze dwa berberysy chorują cholera wie na co. Mam dość. Jestem wściekła jak cholera. Idę pobiegać, może trochę pomoże.
Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z tą werticiliozą?
Moja bajka 15:12, 25 maj 2018

Do góry
Mam doła ogrodowego. To chyba jedno z ostatnich zdjęć mojego klona Shirasavy Aureum. W zeszłym roku straciłam dwa duże klony palmowe przez werticiliozę, a ten jest kolejny.

Mazan nie ma wątpliwości, że to ona zaatakowała. Gdybym jeszcze wiedziała, że to już koniec to nawet bym się cieszyła, ale co jeszcze poleci? Nie wiadomo. To taka bombka z opóźnionym zapłonem. Kupiłam już Previcur i będę odkażać ziemię, ale przecież caluśkiej nie odkażę, ani tym bardziej nie wymienię.
Perukowiec w jednym miejscu też nieciekawie wygląda. Co o tym sądzicie?

Podmiejski ogródek 15:11, 25 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
A zobaczę

A na koniec dnia zostawię Wam jeszcze jedno zdjęcie:

Wczoraj było Joanny

Matko boska, a co to jest??? Rozumiem, że prezent ale nie znam takiego ustrojstwa... Mówię o tym rozcapierzonym żółtym bo rolki rozpoznaję

Spóźnione życzonka samego najlepszego
Podmiejski ogródek 15:09, 25 maj 2018

Do góry
A zobaczę

A na koniec dnia zostawię Wam jeszcze jedno zdjęcie:

Wczoraj było Joanny
Choroby klonów, klon - Acer 15:06, 25 maj 2018

Do góry
To wprawdzie nie klon, a perukowiec, ale czy to też werticilioza? Czy inne badziewie?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 14:50, 25 maj 2018

Do góry
Asia drzewek nie chcę, to na pewno. Erectę mam wewnątrz. Lubię berberysy ale w grupie tylko jeden rodzaj, bez mieszania. A teraz pomyślałam zeby tam zrobić może kostki grabowe????
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:41, 25 maj 2018

Do góry

Chyba poszłabym w takie coś - ta biała linia to równoległa do krawędzi kostki, ew. ściany budynku
Ogrodowe skarby 14:36, 25 maj 2018

Do góry
Alis Aniu jeszcze troszkę muszę poczekać bo takie jakieś młode te bukszpanowe przyrosty boję się beby roślinom niezaszkodzic!

Wczoraj miałam dzień dla ogrodu w końcu hahahahah
Ogarnęłam chwasty i zrobiłam tylko jedno zdjęcie!
Posadzilam podpedzone dali (ale mimo to do kwiatów to jeszcze długa droga)
Na dzisiaj zaplanowała sadzenie słoneczników i cyni
Małymi kroczkami do celu... 14:27, 25 maj 2018

Do góry
Właśnie kurier przywiózł zamówione róże ładne, duże sadzonki przyszły

Podmiejski ogródek 14:21, 25 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Pewnie masz zupełnie inny zamysł, ale gdyby to była moja rabata to pod tego świerka dałabym rzeczywiście hosty ale z wyraźnym białym marginesem (np. Patriot), żeby rozjaśnić ten zakątek i uwypuklić różnice w fakturze i pokroju pozostałych roślin.
Te hosty "mysie uszy" (bo o takich chyba myślisz) to takie niebieskawe są, coś Cię ciągnie widzę w zimne, sine odcienie . A poza tym ja bym tu widziała jakąś mocniejszą, wyraźniejszą formę a nie kolejne drobniutkie listki.
No, to sobie poprojektowałam .

I dobrze. U kogoś projektuje się najłatwiej

Kolorowe, rozjaśniające liście będzie miał ten bez variegata. tylko musi urosnąć. I jeszcze obok, z drugiej strony ścieżki, też są derenie sibirica variegata. Także na razie nie czuję potrzeby rozjaśniania, co oczywiście nie znaczy, że mi się nie zmieni.

Za mocną formę ma tu robić bukszpan, który rośnie na samym środku. Ratuję takiego wymęczonego biedaka i na razie dobrze mi to idzie. Za jakieś dwa lata zacznie przypominać kulkę.

W razie gdyby się okazało, że faktycznie za dużo pierzastych form, to mam jeszcze w zanadrzu fajną hostę nn. Ma jasny kolor i w tym roku wyrosła mi potężna. Jeden liść większy niż obie moje dłonie

Przy okazji widzicie bodziszka oriona - ładnie kwitnie, ale też zaskakująco duży jest i ma taki... mocno ażurowy pokrój bym powiedziała. Znaczy się: rzadki jest.
Nie wiem, czy to dlatego że jeszcze młodziutki jest, czy w słońcu byłby gęstszy, czy po prostu taka jego uroda.

kwiatki ma ładne, choć, oczywiście - odwrócone do mnie tyłem.
w każdym razie - będę musiała go przesadzić w głąb rabaty.

Aaa, i przyznam się, że nie lubię tych host z mocnymi kontrastami na liściach. Mam takie dwie i robią za zapchajdziury - wylecą jak tylko bardziej pożądane rośliny mi się rozrosną.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:09, 25 maj 2018

Do góry
Dzień dobry,

trawnik posiałem 13 kwietnia na glebie którą przywiozłem z pobliskiej budowy (została wymieszana z istniejącą ziemią - oczywiście wcześniej darń starej trawy ściągnąłem). Przed zasianiem (tydzień) wsypałem siarczan amonu ponieważ gleba była zbyt mocno zasadowa. wczoraj kosiłem po raz 3 trawę i o ile na początku było wszystko super (trawa miała bardzo ładny zielony kolor) to teraz trawa zaczyna trochę żółknąć.Pytania:

1. jak długo trawa się ukorzenia? tzn. ile muszę czekać aby planować dosiewkę trawy ? nie ukrywam że trawa nie jest "idealnym dywanem" i czasami są takie przerwy gdzie trawy nie ma.
2. Czy żółknięcie trawy może mieć związek z zbyt częstym podlewaniem?
3. Co byście poradzili temu trawnikowi?

Narodziny ogrodu Eweli 14:02, 25 maj 2018
Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Moje 2 kwitnące Rh. A mam w sumie 5. Może w przyszłym roku się doczekam...

a dlaczego ten Rh rośnie w płocie? ja bym go wyciagnęła czym predzej ...ile on docelowo potrzebuje miejsca ...jaki ma byc szeroki ? i tak go posadz zeby z 10 lat nie ruszac a miał przestrzeń na rozrost to samo te funkje

Narodziny ogrodu Eweli 13:49, 25 maj 2018

Do góry
Potrzebuję Waszego wsparcia. Jak zaaranżować rabatę przy wjeździe na posesję? Dodam, że przez cały dzień świeci tu słońce, bo rabata jest wystawiona na południe. Za bramą mamy wschód
Ta część po lewej stronie zdjęć:

Tu widok na cały płot wzdłuż posesji - pora wieczorna, czyli o zachodzie słońca.
Myślałam o tym, żeby wzdłuż posadzić 3 umbry culifery i jakieś krzewy pod nimi. Ale czy to będzie grało?

A tu zdjęcie ok.7 rano:
...uDany ogród 13:33, 25 maj 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Dana, możesz podać nazwę dla tych bodziszków, chodzi mi zwłaszcza o tego białego ze smugą.

I proszę o wytłumaczenie (łopatologicznie, bo inaczej nie pojmę) jak są układane te obrzeża z cegły? Czy pod ciężarem kosiarki nie rozjeżdżają się? Czy mróz nie wysadzi? Nie chwieją się?

Pytam, bo zostało mi cegły i chciałam ew. ją wykorzystać kiedyś. Dziękuję.

Testowe dodawanie zdjęć 13:06, 25 maj 2018

Do góry
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:03, 25 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

I hortensjowa. Kiedy te tulipy obcinać, bo nie wykopuję?

No nieźle już się robi, ja chyba też wsadziłabym 5szt na tym łuku...

Tulipany swoje obcięłam bo już mnie brzydale wkurzały... te króre są jeszcze zielone zostawiłam...
Ogródek Iwony II 12:59, 25 maj 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Męczy mnie to miejsce. Brakuje obecnie koloru...

Nie wiem co dodać, by kwitło teraz... Potem są jeżówki, rozchodniki, trzcinniki, sesleria heufleriana ... Z boku lawenda za moment zakwitnie ...

A czosnki Krzysztofa? Fajne są teraz

PS Nie ścinasz przekwitniętych czosnków? Cebula powinna sie teraz wzmacniać a w ten sposób się osłabia
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:21, 25 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

Pytanie za 100 pkt co do lawendy i tłumaczenie a'la "ja"

NO więc: rabatka, z racji tego, że nie jest idealnie linią prostą, a jakby nieco kolistą, na swojej ok. 5 m długości nie ma idealnie równej szerokości= lawedna posadzona równolegle do krawędzi rabata nie będzie miała takich samych odległości do dereni, i odwrotnie- posadzona równolegle do dereni, nie będzie równolegle do krawędzi.
zatem pyt. nr 1 - którą "równoległość" dla lawendy wybrać? obstawiam, że tą nie do dereni, a do krawędzi.

Drugi dylemat- chciałam odsunąć tę lawednę w ogóle od krawędzi, bo o ile teraz jest ok, to jak będzie się rozrastać i wyłazić na trawnik(ścieżkę), to eM mi ją będzie kosił. Jesli ją odsunę na bezpieczną odległość (bardzo podoba mi się efekt odsunięcia roślin od krańca rabaty jak np. tu: https://pl.pinterest.com/pin/431782683018063190/), to ta przed wykuszem będzie "po uskoku" dość zauważalnym- jej odsunąć się na 40 cm zwyczajnie nie da (eM będzie kosił- nie ma siły .
zatem pyt. nr 2- poświęcić lawendę kosiarce, czy odsunąć kosztem uskoku?

Makuś trochę nadrobiłam... ufff pędzisz kobieto odniosę się do tego posta... z lawendą trzymałabym się do krawędzi linii.... ale pierwsze co bym zrobiła to dopracowałabym ją troszkę (krzywawa jakaś ona, a ja lubię symetrię , druga sprawa jeśli nie chce Ci się jej wysadzać to nie szybciej ciachnąć całą ścieżkę o te kilka... naście cm?
Kolejna sprawa to ona z czasem (choćmy pod wykuszem, bo tam miejsca średnio dużo) będzie kłaść Ci się na trawnik przy koszeniu zawsze można na gumie i prętach podnieść... po koszeniu wynalazki usunąć i gotowe bez koszenia lawendy naprawdę można się obejść

z dereniami natomiast trzymałabym się linii ścieżki pod domem, ale 5 to chyba bym nie dała bo Ci na tą ścieżke wlezą jak są te żółte kropki

I teraz prywata do Toszki Dokształcam się z cięcia (buksy wiem, że z "R" ) - buki na stelażach mam i chciałabym to co za stelaż wychodzi pociachać... niby wiem, że lipiec - sierpien to odpowiedni czas na takie zabiegi, ale dziewczyny u mnie na wątki piszą, że tną teraz i nie trzymają się terminów... co radzisz Toszko ciachać?

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:17, 25 maj 2018

Do góry
I widok od dołu

lub tak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies