Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 23:22, 22 maj 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
No tak a ja wciąż cukini nie mam posianej...

WArto jeszcze teraz posiać ją
Mikołajki rosną

I parzydło pięknieje
Sezon 2017 u Hanusi 23:22, 22 maj 2018

Do góry
Dorotko, nic się nie przejmuj. Nawet jak się nie uda, to świat się nie zawali.

Życzę pięknego lata. Moja biała wiązówka już w pąkach.

Osiedlowy ogródek 23:21, 22 maj 2018

Do góry
Dla Asi
Jutro nastawiam kolejną butlę ze skrzypem

Ogród Małej Mi 2017 23:15, 22 maj 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Sylwia.. mam dwie ręce i dwie męża... kosi zwykle trawnik i karmi rybki i ptaszki.. pilnuje rzeczy technicznych... ale ma swoje już lata i pracuje, na swoim pracuje, a nie są to regulaminowe 8 godzin..
Syn ma swoje dzieci, swoja rodzinę... swoje problemy, obydwoje pracują.. z jednej strony żal ze nie pomogą, a z drugiej głos rozsądku mi, że też są zmęczeni. Praca plus dwoje wyjątkowo pracochłonnych urwisów.. Ogród to moja fanaberia, ja tu mieszkam nie oni.. ja sobie nasadziłam kfiotków i krzaczków.. Podoba się im to , ale .. wolą spędzać inaczej czas niż ryjąc w ogrodzie i maja do tego prawo.
Ja też pracuję, na swoim a to tez nie 8 godzin.. i wiem jaka jestem zmęczona. Nie mam prawa żądać od rodziny by obsługiwali moje fanaberie. Ja ich po prostu rozumiem.. a że mam czasami żal???.. ale to raczej żal że nie podzielają pasji ogrodowej. Mają do tego prawo..
Ogród i psa ma się tylko dla siebie.. tego się nie ma dla rodziny a tym bardziej dla dzieci

Twoje też pójdą na swoje.. przyjadą z dziećmi na łono natury .. pobawić się I będziesz się cieszyć, że masz ich blisko, a nie gdzieś het daleko na końcu świata.

Mnie ogród trochę przerósł.. ale lubię grzebać w ziemi.. i będzie zaniedbanie, ale będzie I kupiłam sobie na dzień matki piwonię Itoh.. kolejną, podoba mi sie za pokrój krzewu.. W sobotę latam z doniczką gdzie to posadzić .. ma paki.. jeszcze zakwitnie
A to chińska Piękny pak..

Aniu , ale ja to napisałam o obecnej sytuacji u mnie
Bez pomocy dziewczyn w życiu bym ogrodu nie wypicowała nawet w połowie w tak krótkim czasie, a tak dziewczyny się podzieliły dniami tygodnia i prawie codziennie nie będę samaDziś walczyła ze mną Anitka, kochana dziewczyna
Moim bliskim nie przyszło do głowy z propozycja pomocy wyskoczyć
Każdy swoje życie ma, masz rację Moje chłopaki już z nami coraz rzadziej w ogrodzie, trzeba się przyzwyczajać
choć dziś na chwilę pomóc wpadli, ale w weekend ich nie ma, jada pomóc dziadkom przyczepę rozłożyć na polu namiotowym. Dziadkom też trzeba pomagać. Z tego co widzę miłość do ogrodu Muminki maja, może w nich oparcie będzie Tego Ci życzę....i sobie też
Mój 4 arowy azyl... 23:13, 22 maj 2018

Do góry
Lada dzień rozkwitną

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:12, 22 maj 2018

Do góry
1izabelka1 napisał(a)

Elu ta trawka na podwórzu już wczoraj skoszona Ale jako, że jest tu około 8 tyś metrów pojawił się inny problem który utrudnia życie a zwłaszcza koszenie. Na pierwszym zdjęciu jest taki ala sad z drzewkami owocowymi po jednej stronie jest w miarę ok ale pod tym dużym drzewem po lewo jest to prawdopodobnie mirabelka, jeszcze nie wiem dokładnie bo to mój pierwszy rok w nowym miejscu, rośnie tam coś okropnego do koszenia, biedna kosiarka aż trzeszczy kiedy po tym przejeżdża, zostają kępy i jest ich dużo. Nie przeszkadzało by mi to bo prawdę mówiąc ta cała ''trawa'' w tym sadzie składa się w większości z jakiś tam chwastów a jest on trochę oddalony od domu tyle, że ten odcinek jest masakryczny do koszenia, nie da się tego wyrwać chyba, że łopatą wykopać i w te miejsca posadzić trawę? Sadzik w trakcie koszenia, kwadrat obok drzewa to praktycznie same kępy

kępy tego czegoś paskudnego

8 tys metrow to bardzo duzo sama mam 4tys.
Wg mnie jest to trawa nazywa sie lisi ogon. Bardzo mocna, zywotna i kepiasta trawa. Ma ostre liscie i wysokie.
Nie wiem szczerze mowiac co z tym zrobic.
Kosiarka jak dobra to jeszcze da rade duzej mocy z dobrym Silnikiem spilinowym.
Jak bedziesz czesto ciela to moze sie inna trawa rozkrzewic i zniweluje te kepy.
Co jeszcze zaorac w jesieni zwertykulowac i wiosna zasiac nowa trawe, ale to wydatek i robota spora.
Jeśli masz zasoby finansowe kup traktorek kosiarke on da rade to kosic. Podniesc trzeba wysokosc koszenia, aby kosiarka sie na tych kepach nie buksowała.

Tez robilam trawnik po takiej łące trawa rosla do pasa. Zrobilismy głeboka orke, bro a i zasialam gorczyce skosilam na zime. Przez zime darn sie rozlozyla, zrobilismy wertykulacje i zasialismy trawe wimbledon.
To byl poczatek, ale pozniej budowalam dom i znowu a piac od nowa now murawa na polowie dzialki.

Wiec musisz rozwazyc co zrobic dalej. Tej trawy nie wytepisz chyba, ze zlejesz randapem 8 tys metrow co negatywnie wplynie na glebe i nowa trawa nie wyrosnie.

To tyle moze jeszcze sie ktos odezwie, ale tez nic nowego nie wymysli.

Pozdrawiam
Mój 4 arowy azyl... 23:09, 22 maj 2018

Do góry
Są poziomki

Będą jeżyny
Mój 4 arowy azyl... 23:06, 22 maj 2018

Do góry

Ogród Małej Mi 2017 23:02, 22 maj 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja tylko głośno myślę

Moje ulubione piwonie... chociaż Itohy zaczynają wybijać się na pierwsze miejsce...

I moje Coral Sanset (ręka dla pokazania wielkości ) i jak zmieniają kolor..

Ja piernicze jakie wielkie Moja o połowę mniejsza dobrze jej u Ciebie
Mój 4 arowy azyl... 23:01, 22 maj 2018

Do góry
Iwonko - same dobre wieści! Tak się cieszę!

Aniu - i maj, i czerwiec! To najpękniejsze miesiące w roku!

Basiu- przetacznik ten mam już siedem lat i nie zauważyłam siewek. Ale kępka się rozrosła.
Tak wyglądał w 2012

A tak obecnie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:58, 22 maj 2018

Do góry
Proszę o pomoc. Trawa 3 rok od zasiania. Kostrzewa czerwona. Koszona na 3 - 4 cm. Mało nawożona zgodnie z zaleceniami co do tego gatunku.

Co to za choroba, jakim opryskiem z nią walczyć (grzyb??) ??.

zdjęcie z 22 maja 2018

zdjęcie z 27 czerwca 2017 !! tak wyglądała trawa 2-3 tygodnie od wystąpienia pierwszych plam na trawie, także historia powtarza się jak co roku dlatego teraz chcę szybko zareagować

zdjęcie z 2017 aktualnie tak zaczyna wyglądać trawa w 2018
Pszczelarnia 22:54, 22 maj 2018

Do góry
Miałam awarię komputera, zjadło mi trochę rzeczy, nie wszytko odzyskałam

Między innymi zjadło cześć katalogowanych roślin, zakupów roślinnych .. może gdzieś sobie jeszcze zapisałam , może w mailu?? ale nie wiem gdzie szukać..

Pamiętasz nazwę .. kolorek zaczyna świecić Zanosi się na prawdziwą ślicznotkę Wpada w oko
Ogród w Tarnowie 22:51, 22 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No cóż...perfekcja
Cały Rysio, perfekcyjny do granic Cudo-ogród. Mam szczęście, że tam byłam.

Bardzo dziękuję Danusiu. Takie słowa usłyszeć od szefowej tak doskonałej profesjonalistki to duży zaszczyt i uznanie dla mnie. Piękne dzięki raz jeszcze.
Z pobytu u mnie oprócz uroczych fotek została pamiątka w postaci kordyliny i pięknego klona palmowego, który zdobi kaskadę do dziś

Czubajkowy Ogród 22:49, 22 maj 2018

Do góry
Anpi, jak ja Cię dobrze rozumiem! Pamiętam do dziś to niedowierzanie, gdy białe marzenie zrealizowało się O płotku też marzyłam, ale na razie zrezygnowałam - trzeba by o niego dbać, malować, a mi i dla roślin brakuje czasu. I na odpoczynek! Dlatego postanowiłam tylko zmienić siatkę, co też zrobiło wielką różnicę w porównaniu do tego, co było przed
Na końcu alejki, którą w tym roku staram się podwyższyć i poszerzyć, stoi kolejne marzenie - mały, biały domek działkowy mojego projektu. Wciąż się jeszcze buduje, wykańcza, więc radości wystarczy na długo.
Co do szerszych kadrów, to nie przyłożyłam się do nich w tym roku, więc może na razie tylko coś takiego? Widok z boku działki, wieczorem cyknięty na odchodne ...

Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:48, 22 maj 2018

Do góry
1izabelka1 napisał(a)
Pochwalę się również moją zdobyczą szczaw, skubaniec ma korzeń około 40 cm
jest tego szczawiu mnóstwo w drugiej części działki, jest tam spory kawałek zostawiony naturalnie nie koszony. Chciała bym jednak choć trochę go zlikwidować bo pojawia się też w innych częściach. Nie wiem czy szczaw można zaliczyć do chwastów, żeby być w temacie ale skoro się aż tak rozprzestrzenia to chyba jest pomimo kulinarnych właściwości. Nie wiem jak on się rozmnaża, czy kwitnie czy co tam robi, że się tak roznosi, w jaki sposób choć trochę nad nim zapanować ?

Szczaw sie rozsiewa. Ma rozowe drobne wiechy kwiatostanu. Zreszta przeczytaj w internecie. Mozesz go usunac preparatem na chwasty, chwastoks. Rocienczasz i pedzelkiem moczysz liście.
Ogród Małej Mi 2017 22:47, 22 maj 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
To na fotce to chyba Wietlica samicza ‘Frizelliae’. Ja zdecydowanie muszę dokupić paproci.

Co do długosza to równie dobrze ma się na pełnym słońcu. U mnie rosną na patelni, ale ma wilgoć w nóżkach. Cudowne są.

Długosz o takich brązowych przebarwieniach jest jeszcze piękniejszy i te "kwiatostany" ..bossskii..

Kiedyś kupiłam jednego długosza... tylko gdzie go mogłam zmarnować?? Może jeszcze gdzieś dycha.. bp na razie w sprzedaży nie ma A może i dobrze, bo miejsca tez nie mam.
Uciekam pozbierać papiery na jutro.. i do spania ..

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:44, 22 maj 2018

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Mój własnoręcznie skręcony kompostownik

Taka wiertnica by mi się przydała.
Mam do wywiercenia ( wykopania) otwór pod pal dla karmnika na zimę dla ptaszków
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:44, 22 maj 2018

Do góry
bgdm napisał(a)
Witam,
trawnik ma 5 lat, pierwsze 3 lata dbałem o niego bardzo mocno, był idealny. W poprzednim roku ze względu na pojawienie się na świecie kolejnego dziecka, brakowało mi czasu na dbanie o trawnik. I to widać, w tym roku nie jest już tak ładny jak był, pojawiła się jakaś nowa trawa, która jest bardzo twarda i nieprzyjemnie się po niej chodzi.
informacyjnie : Trawnik nawożę florovitem na zmianę z asofoską, ale robie to na czuje, nie badałem gleby (a jest to glina) po deszczach bardzo długo jest grząsko, ale jak jest kilka dni suszy to robi się skorupa. Trawnik ma nawodnienie automatyczne, które uruchamiam 3 razy w tygodniu. Koszę raz w tygodniu, pokos wyrzucam.

co można zrobić żeby trawnik znów był miękkim, przyjemnym dywanem? czy jest sposób aby pozbyć się tej ostrej trawy?

pozdrawiam
BGDM

kilka zdjęć trawnika :

To naturalne, ze po kilku latach trawnik sie zmienia rozne trawy sie wysiewaja od sasiadow. Zkbacz co masz za plotem.
Moim zdaniem przesadzasz.
Musisz wyrwac z korzeniem i zibaczyc co to za trawa, czy tej ostdej trawy jest duzo moze to pozyteczna trawa.
Moj trawnik tez 5 lat temu byl jednolity. Za plotem mam lake na ktorej kwitna wszystkie trawy a najwiecej mniszka jak zacznie wiac to mniszek fruwa i inne nasiona. Wszystko spada na moj trawnik. To wyrasta biore prepsrat na 2 liscienne i pryskam jakie mam wyjscie.
Mlecze usuwam nozem.
Pozdrawiam
Mój 4 arowy azyl... 22:41, 22 maj 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Takie tam, wcale nie gorsze o tych Twoich gwiazd rabatowych! Miłego tygodnia!

A bo każda roślina ma swoją chwilę; zachwyci, a potem przekwitnie. I czekaj tu do przyszłego roku.
A odnośnie 'miłego tygodnia' - mam nadzieję, że będzie miły, czego i Tobie życzę.

Ogród Małej Mi 2017 22:41, 22 maj 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Kurcze chyba muszę jednak jechać do bylinowego

I do Bylinowego to po drodze masz mnie

Ja sobie kupiła białe jarzmianki.. zawilce pełne.. miejsce po koreankach szybko zagospodarowałam
3 RH, 5 róż, kilka bylin, przesadzone hortka, 2 nowe hortki.. i klops.. więcej nie wejdzie..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies