Aniu , ale ja to napisałam o obecnej sytuacji u mnie
Bez pomocy dziewczyn w życiu bym ogrodu nie wypicowała nawet w połowie w tak krótkim czasie, a tak dziewczyny się podzieliły dniami tygodnia i prawie codziennie nie będę samaDziś walczyła ze mną Anitka, kochana dziewczyna
Moim bliskim nie przyszło do głowy z propozycja pomocy wyskoczyć
Każdy swoje życie ma, masz rację Moje chłopaki już z nami coraz rzadziej w ogrodzie, trzeba się przyzwyczajać
choć dziś na chwilę pomóc wpadli, ale w weekend ich nie ma, jada pomóc dziadkom przyczepę rozłożyć na polu namiotowym. Dziadkom też trzeba pomagać. Z tego co widzę miłość do ogrodu Muminki maja, może w nich oparcie będzie Tego Ci życzę....i sobie też
8 tys metrow to bardzo duzo sama mam 4tys.
Wg mnie jest to trawa nazywa sie lisi ogon. Bardzo mocna, zywotna i kepiasta trawa. Ma ostre liscie i wysokie.
Nie wiem szczerze mowiac co z tym zrobic.
Kosiarka jak dobra to jeszcze da rade duzej mocy z dobrym Silnikiem spilinowym.
Jak bedziesz czesto ciela to moze sie inna trawa rozkrzewic i zniweluje te kepy.
Co jeszcze zaorac w jesieni zwertykulowac i wiosna zasiac nowa trawe, ale to wydatek i robota spora.
Jeśli masz zasoby finansowe kup traktorek kosiarke on da rade to kosic. Podniesc trzeba wysokosc koszenia, aby kosiarka sie na tych kepach nie buksowała.
Tez robilam trawnik po takiej łące trawa rosla do pasa. Zrobilismy głeboka orke, bro a i zasialam gorczyce skosilam na zime. Przez zime darn sie rozlozyla, zrobilismy wertykulacje i zasialismy trawe wimbledon.
To byl poczatek, ale pozniej budowalam dom i znowu a piac od nowa now murawa na polowie dzialki.
Wiec musisz rozwazyc co zrobic dalej. Tej trawy nie wytepisz chyba, ze zlejesz randapem 8 tys metrow co negatywnie wplynie na glebe i nowa trawa nie wyrosnie.
To tyle moze jeszcze sie ktos odezwie, ale tez nic nowego nie wymysli.
Proszę o pomoc. Trawa 3 rok od zasiania. Kostrzewa czerwona. Koszona na 3 - 4 cm. Mało nawożona zgodnie z zaleceniami co do tego gatunku.
Co to za choroba, jakim opryskiem z nią walczyć (grzyb??) ??.
zdjęcie z 22 maja 2018
zdjęcie z 27 czerwca 2017 !! tak wyglądała trawa 2-3 tygodnie od wystąpienia pierwszych plam na trawie, także historia powtarza się jak co roku dlatego teraz chcę szybko zareagować
zdjęcie z 2017 aktualnie tak zaczyna wyglądać trawa w 2018
Miałam awarię komputera, zjadło mi trochę rzeczy, nie wszytko odzyskałam
Między innymi zjadło cześć katalogowanych roślin, zakupów roślinnych .. może gdzieś sobie jeszcze zapisałam , może w mailu?? ale nie wiem gdzie szukać..
Pamiętasz nazwę .. kolorek zaczyna świecić Zanosi się na prawdziwą ślicznotkę Wpada w oko
Bardzo dziękuję Danusiu. Takie słowa usłyszeć od szefowej tak doskonałej profesjonalistki to duży zaszczyt i uznanie dla mnie. Piękne dzięki raz jeszcze.
Z pobytu u mnie oprócz uroczych fotek została pamiątka w postaci kordyliny i pięknego klona palmowego, który zdobi kaskadę do dziś
Anpi, jak ja Cię dobrze rozumiem! Pamiętam do dziś to niedowierzanie, gdy białe marzenie zrealizowało się O płotku też marzyłam, ale na razie zrezygnowałam - trzeba by o niego dbać, malować, a mi i dla roślin brakuje czasu. I na odpoczynek! Dlatego postanowiłam tylko zmienić siatkę, co też zrobiło wielką różnicę w porównaniu do tego, co było przed
Na końcu alejki, którą w tym roku staram się podwyższyć i poszerzyć, stoi kolejne marzenie - mały, biały domek działkowy mojego projektu. Wciąż się jeszcze buduje, wykańcza, więc radości wystarczy na długo.
Co do szerszych kadrów, to nie przyłożyłam się do nich w tym roku, więc może na razie tylko coś takiego? Widok z boku działki, wieczorem cyknięty na odchodne ...
Szczaw sie rozsiewa. Ma rozowe drobne wiechy kwiatostanu. Zreszta przeczytaj w internecie. Mozesz go usunac preparatem na chwasty, chwastoks. Rocienczasz i pedzelkiem moczysz liście.
Długosz o takich brązowych przebarwieniach jest jeszcze piękniejszy i te "kwiatostany" ..bossskii..
Kiedyś kupiłam jednego długosza... tylko gdzie go mogłam zmarnować?? Może jeszcze gdzieś dycha.. bp na razie w sprzedaży nie ma A może i dobrze, bo miejsca tez nie mam.
Uciekam pozbierać papiery na jutro.. i do spania ..
To naturalne, ze po kilku latach trawnik sie zmienia rozne trawy sie wysiewaja od sasiadow. Zkbacz co masz za plotem.
Moim zdaniem przesadzasz.
Musisz wyrwac z korzeniem i zibaczyc co to za trawa, czy tej ostdej trawy jest duzo moze to pozyteczna trawa.
Moj trawnik tez 5 lat temu byl jednolity. Za plotem mam lake na ktorej kwitna wszystkie trawy a najwiecej mniszka jak zacznie wiac to mniszek fruwa i inne nasiona. Wszystko spada na moj trawnik. To wyrasta biore prepsrat na 2 liscienne i pryskam jakie mam wyjscie.
Mlecze usuwam nozem.
Pozdrawiam
A bo każda roślina ma swoją chwilę; zachwyci, a potem przekwitnie. I czekaj tu do przyszłego roku.
A odnośnie 'miłego tygodnia' - mam nadzieję, że będzie miły, czego i Tobie życzę.
Ja sobie kupiła białe jarzmianki.. zawilce pełne.. miejsce po koreankach szybko zagospodarowałam
3 RH, 5 róż, kilka bylin, przesadzone hortka, 2 nowe hortki.. i klops.. więcej nie wejdzie..