Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:17, 21 lip 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:16, 21 lip 2015

Do góry
Trochę mojej "klasyki"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:15, 21 lip 2015

Do góry
Ruchoma rabata zmienia się, ewoluuje

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:13, 21 lip 2015

Do góry
Wraz z liliami zakwitła pienna hortensja 'Pinky Winky' niedługo będzie burgundowa

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:13, 21 lip 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:12, 21 lip 2015

Do góry
Zakwitły bajecznie pachnące lilie

Na jednej uchwyciłam bzyga prążkowanego

Rabatka z różami. 15:05, 21 lip 2015

Do góry
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.
Rabatka z różami. 15:03, 21 lip 2015

Do góry
Oczywiście, że powiększyć, co to jest dwie róże na rabatce?? za mało zdecydowanie. Jakie towarzystwo ?? Masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej

Rabatka nie musi być aż tak pofalowana.
Zbieram nasiona 14:52, 21 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bogda, pisanie wielki - drukowanymi literami jest niezgodne z regulaminem, oznacza krzyk, Edytuj posta i pisz normalnie. Proszę.

Już poprawiłam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:19, 21 lip 2015

Do góry
Margaw napisał(a)

Trzy trzmieliny na pniu (żółte) a pod nimi lawenda Hidcote i co którąś Stipa tenuissima, plus czosnki główkowate jesienią posadź i tulipany burgundowe lub białe.
Trzemilina powinna mieć prosty pieniek koniecznie i posadź ją pionowo Nie każdy pieniek w swoją stronę
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:15, 21 lip 2015

Do góry
Widać nierównomierne rozsypanie nawozu Popraw następnym razem w tych miejscach bardziej żółtych.

Trawnik po wertykulacji zawsze przez jakiś czas wygląda gorzej, jest szarpany i tarmoszony i wygrabiany intensywnie, ale to mu pomaga potem

Na zasadzie: "czy chcesz aby było lepiej, ale będzie najpierw gorzej??" odpowiedzi udziel sobie sama Wnioski som
Zbieram nasiona 13:12, 21 lip 2015

Do góry
Bogda, pisanie wielki - drukowanymi literami jest niezgodne z regulaminem, oznacza krzyk, Edytuj posta i pisz normalnie. Proszę.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 11:17, 21 lip 2015

Do góry
relaks napisał(a)
Witam. Podobno to Daglezja, ale kiedy chcę taka kupić oferują mi małe egzemplarze, o zupełnie nie podobnych igłach. To które widziałam miało piękne długie i miękkie igły, wychodzące z dwóch stron, a samo drzewo było bardzo gęste. Te oferowane, krótkie i o innym "układzie" igieł, w dodatku drzewka były bardzo rzadkie. Może to jednak nie daglezja?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:13, 21 lip 2015

Do góry
mira napisał(a)
Doniczki obejrzałam, to fajnie tak przestawiać rośliny. Natomiast ostróżki są rewelacyjne, skąd Ty takie cuda zawsze wyłapujesz. Ostróżki mam przyciąć przy ziemi bo ja je ciachłam poniżej kwitnienia, a dziś ciachłam jedną i łodyga pusta była w środku więc się pogubiłam co robić.

pozdrawiam

Łodygę z przekwitniętym kwiatostanem jesli są jeszcze pąki - tniesz wyżej - wtedy zakwitają, a jak cała przekwitła - to wycinasz prz ziemi.

OOO, nie zauważyłam, że mnie juz wyręczyłaś
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 19:42, 20 lip 2015

Do góry
Nawet mogą być trzy kamienie, zobacz w ogrodzie małej Mi jak zaaranzowała taki kącik wodny
Brzoza - Betula 19:27, 20 lip 2015

Do góry
Nie ma co się łudzić, trzeba karpę usunąć i posadzić nowe drzewo. Nie kosztuje wiele taka zwykła brzoza.
Brzoza - Betula 19:26, 20 lip 2015

Do góry
snooker napisał(a)
Dzień dobry,

To mój pierwszy post więc witam wszystkich. W weekend piorun złamał mi brzozę (60cm w obwodzie). Pozostałość pnia ma wysokość 150cm. Czy jest jeszcze do uratowania, odbije? Czy może ją wyciąć i posadzić nową?

Dziękuję i pozdrawiam
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 18:19, 20 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Raczej oprzędy szkodnika myślę.

Dzień dobry,
mata pod choinami usunięta (po wielkiej kłótni małżeńskiej). Stopniowo będę wyciągać ją z całego ogrodu, człowiek uczy się na błędach.
Co do białego nalotu, to kupując choiny pani w szkółce powiedziała, że jest on od zraszania wodą. Nie wiem czy to możliwe, bo utrzymuje się do dziś. Ja zaczęłam je zraszać po wskazówkach Pani Danusi. Czy mam coś z tym zrobić?
Bardzo mi zależy na utrzymaniu przy życiu choin.
Iglaki na pniu 07:55, 20 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Polecam świerk Picea punglens "Glauca Globosa" szczepiony na pniu. Z tego masz prawie kulkę od razu, jak posadzisz.

Bardzo dziękuję za odpowiedź
Pani Danusiu, bardzo lubię takie prace pielęgnacyjne, mniej więcej wiem jak to zrobić bo mam 1 tuję (yellow ribbon) którą właśnie przygotowuję na kulkę (dolne gałęzie już wycięte i korona zagęszcza się) i kolejne rosną z takich malutkich egzemplarzy. Tak więc nie boję się takiego wyzwania. Nie chciałabym szczepionych na pniu, bo najlepsza "zabawa" dla mnie to to przycinanie. Chyba, ze to chodzi o ten wąski pień, któy pewnie taki pozostanie?
Plan miałam taki, że w tym roku bym posadziła np. 1,5m egzamplarze by w przyszłym (jak się ukorzenią) coś zacząć modelować. Też mi się wydaje ze świerk będzie zbyt ogromny, choć jako cięty żywopłot się sprawdza.

Czy jeszcze coś może się sprawdzić? Może sosna jakaś? Nie ukrywam, fajnie by było gdyby szybko urosło,bo ma spełniać role osłony przed ciekawskimi spojrzeniami przechodniów. Dlatego kulki mają być tak na wysokości 1,5 - 2,5m. To jest stanowisko dość słoneczne (od wschodu do ok. godz. 15:00 jest intensywne słońce) jednak nie jest osłonięte od wiatru, a mieszkam na północy Polski. Myślę, że cyprysiki mogą zmarnieć z tymi gołymi pniami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies