hania78
07:55, 20 lip 2015

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Pani Danusiu, bardzo lubię takie prace pielęgnacyjne, mniej więcej wiem jak to zrobić bo mam 1 tuję (yellow ribbon) którą właśnie przygotowuję na kulkę (dolne gałęzie już wycięte i korona zagęszcza się) i kolejne rosną z takich malutkich egzemplarzy. Tak więc nie boję się takiego wyzwania. Nie chciałabym szczepionych na pniu, bo najlepsza "zabawa" dla mnie to to przycinanie. Chyba, ze to chodzi o ten wąski pień, któy pewnie taki pozostanie?
Plan miałam taki, że w tym roku bym posadziła np. 1,5m egzamplarze by w przyszłym (jak się ukorzenią) coś zacząć modelować. Też mi się wydaje ze świerk będzie zbyt ogromny, choć jako cięty żywopłot się sprawdza.
Czy jeszcze coś może się sprawdzić? Może sosna jakaś? Nie ukrywam, fajnie by było gdyby szybko urosło,bo ma spełniać role osłony przed ciekawskimi spojrzeniami przechodniów. Dlatego kulki mają być tak na wysokości 1,5 - 2,5m. To jest stanowisko dość słoneczne (od wschodu do ok. godz. 15:00 jest intensywne słońce) jednak nie jest osłonięte od wiatru, a mieszkam na północy Polski. Myślę, że cyprysiki mogą zmarnieć z tymi gołymi pniami.