Opiel i daj mu naj[ierw rosnąć. Trawy i chwasty spowodowały że dolne piętro jest węższe niż górne. Wytnij kółka, wyrwij chwasty i trawę, podlewaj, zasilaj, wyściółkuj korą. Potem wkleisz jak wygląda i coś poradzimy.
Tnij Szmaragdy, tamto pytanie dotyczyło cięcia drzew i ziąb był, a dziś ciepło. To nie ma już takiego znaczenia tydzień w tę czy w tę stronę.
Cięcie trzeba rozłożyć w czasie jakoś, bo jednego dnia nie da się zrobić. Ja już buka cięłam, tui jeszcze nie.
Poczekać, takie mrozy na gołe rany niedobrze. ja tam się nie spieszę. Buka pocięłam,a teraz czekam. Potniesz podczas następnego ocieplenia.
Ale to nie przymus jest, jak musisz i nie możesz innym razem czasu, to tnij.
Ech... Ogrodem mogę zajmować się tylko od piątku do niedzieli. Przed chwilą zaglądałem na pogodynka.pl: cały najbliższy weekend ma lać, a w kolejny temperatura spadnie do -14 stopni!
Co robić w takich sytuacjach: czekać, czy ciąć? Bo później to juz prawie kwiecień...
Pani Danuto, a czy można te pojedyncze młode pędy-przewodniki świerka (na zdjęciu dolne przykłady) po prostu w całości wyłamywać/urywać (chodzi w miejsca zaznaczone czerwoną kreseczką)? Czy w grę wchodzi tylko cięcie? Pytam o wyłamywanie całych pędów, bo przyrosty świerka (w przeciwieństwie do sosny) są bardzo krótkie i grube, a uszczykiwanie ich w połowie byłoby straszną mordęgą.
Ale może cięcie ma pozostawić mniejszą ranę? Nie wiem sam...
I druga sprawa: czy miejsca cięcie gubszych gałęzi sosny i świerka zabezpieczać środkiem ochronnym (np Dendromalem)?link text
Tnij tak, żeby po odjęciu gałęzi, nie było widać, że w ogóle było cięte, nie zostawiaj kikutów, tnij na rozgałęzieniach pędów. To podstawowe zasady aby ładnie wyglądało po cięciu.
Świerki podetnij na wysokość człowieka od dołu, czyli podkrzesaj je przy głównym pniu, a szerokość ogranicz poprzez wycinanie przewodników a nawet więcej, ale zawsze środek na rozgałęzieniu pędów.
Ależ mi się spodobała wypowiedź Aterusa
Takie grubasy tnij w marcu.
Świeczki jak są w fazie świeczek i tyle, ale jak musisz ciąć kiedy indziej bo nie ma wyjścia to się tnie w innych terminach, ale Ty musisz zaplanować, więc planuj jak wyżej radzą koledzy i ja