Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mirkowy ogród (początki) 19:48, 08 maj 2018

Do góry
Potrzebny pomocnik do pikowania ja już czasowo nie wyrabiam. Są chętni?

Firletka

Carex

Rozplenica Vridescens

Rozplenica Majesti
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:45, 08 maj 2018

Do góry
Miasteczko

wspinaczka

Na szczycie wieża zamkowa

I niesamowite widoczki
Mój zakątek - początki 19:45, 08 maj 2018

Do góry
Tak wyglądały same rozplenice. Teraz chciałabym zredukować ich ilość na korzyść rozchodników i jeżówek.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:43, 08 maj 2018

Do góry
A drugi dzień w Lednicy, zamek tez powalający...

Jadąc z Polski mijasz też to miejsce, bardzo urokliwe
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:39, 08 maj 2018

Do góry
Tu wspinaczka po parku, piekne aleje dookoła...

Komendówka 19:35, 08 maj 2018

Do góry
roma2 napisał(a)

Grunt to odpowiednia miejscóweczka do odpoczynku .
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:32, 08 maj 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
zaskoczyłas mnie tym Brnem ciekawe miasto ...bo zazwyczaj jedziemy obok niego na narty ale nigdy nam do głowy nie przyszło żeby poczytac co tam ciekawego maja i sie zatrzymać....nawet teraz na majówce byliśmy w Wiedniu (bo tez trakrowany po macoszemu i omijany podczas wyjazdów na narty bo czasu zazwyczaj szkoda) ...no mozna było w Brnie na kawkę sie zatrzymac i chodźby pospacerować chwilę

ile dni byłas w Brnie? ...i co jeszcze ciekawego widziałaś w okolicy?

No właśnie, tak blisko a tak mało brane pod uwagę.
Byłam 2 dni tylko a co do zwiedzania to wiesz jak to z dziećmi, szału nie ma
Spacerowaliśmy uliczkami, po parku i byliśmy na górze widokowej z zamkiem w pierwszy dzień. Kamienice fantastyczne.

Ptasi gaj 19:28, 08 maj 2018

Do góry
Cd

Ukojenie 19:08, 08 maj 2018

Do góry
Orliki siane w 2016 zaczynaja kwitnac pierwszy raz
Blaski i cienie nowego życia 19:01, 08 maj 2018

Do góry
Buk coraz fajniejszy

Donica z hostą w miejscu gdzie pies mi podsikiwał

Fantastyczne penstemony w kolorze liści, nawet bez kwiatów zdobią

Ta miejscówka jeszcze do ogarnięcia, zrobił się mały przechowalnik

Gutlandia 19:00, 08 maj 2018

Do góry
Tak na szybko naskrobałam ten taras.
Gutlandia 18:56, 08 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

No właśnie.
Jakbyś mi konkretnie na planie pokazała, gdzie mają być brzózki a gdzie dęby, to też bym zrozumiała. A tak, to w żaden sposób nie jestem w stanie dopasować tych rysunków do tego, co jest w rzeczywistości

Narysowałam tyle, ile udało mi się - chyba - zrozumieć. Więcej nie kumam nic.

Ni piękny rysunek . No boska jesteś . Tak właśnie ma być. Tylko za laskiem brzozowym na końcówce stodoły będzie jeszcze jeden taras/wiata i placyk na ognisko. Od lewej: lasek, wiata, placyk. Pies dostaje eksmisję za dęby, za psem buda na ogrodowe pierdoły, sprzęt i takie tam. Czyli od prawej dęby, pies, domek jakiś.

Część podjazdowa II (ta na północ od domu) nie może zostać ogrodzona na wypadek gdyby musiała do nas wjechać koparka, spycharka, wóz strażacki, łódź podwodna tudzież prom kosmiczny Tylko nie wiem jak to się ma do świętego trawnika, na który obecnie nawet zbyt intensywnie patrzeć nie można . Trwają negocjacje.

Taras przy domu będzie tak jak narysowałaś tylko od tego wzdłuż całego domu, połowa od strony południowej szeroka a druga część o połowę węższa. Dzięki temu można będzie wygodnie wyjechać wózkiem na taras obecnie wejście do domu mam jakieś 20 cm powyżej gruntu. Taras/podest będzie zrobiony P aby nie było progu a na brakującej szerokości tarasu musimy zrobić podjazd dla wózka.

Nie czujesz tarasu... hmmm. No musi być bo chcę mieć możliwość spędzać letnie wieczory na zewnątrz i muszę być na tyle blisko domu aby w wypadku jakiegoś alarmu u śpiącego Trolla nie lecieć na złamanie karku przez pół ogrodu.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:56, 08 maj 2018

Do góry
Mazan napisał(a)
Adela

Rdza jałowca niekoniecznie korzysta z 'pomocy' drugiego żywiciela - gruszy. Tym żywicielem są także głogi i jarząby. Wycinać pędy trzeba, a nawet usuwać całe rośliny i spalić, gdyż ujawniająca się rdza ma już dwa lub trzy lata i zarodnikuje. Żaden środek nie jest w stanie zwalczyć grzyba schowanego w drewnie. Pozostałe jałowce opryskuj profilaktycznie używając środków które podałaś zwiększając stężenie do 0,3 - 0,4%. Tego stężenia użyj także na gruszy.
Cisowi sprawdź podstawę pnia czy nie wystąpiła zgnilizna podstawy. Nie podoba mi się przekrój pnia, a szczególnie jego kory. Jest czerwono - brązowa co może oznaczać fytoftorozę /zgniliznę korzeni/.

Pozdrawiam

Z niecierpliwością oczekiwałam Walerku na Twoją ocenę. Dziękuję za cenne rady.
Zagrzybionych jałowców już sie pozbyłam, pozostałe będę zabezpieczać.

Ale znowu martwią mnie cisy. Obejrzałam jeszcze raz wszystkie i tam, gdzie były gałązki przycinane, widać przebarwienia. Więc nie jest to problem pojedynczego krzewu, ale calego żywopłotu Wewnątrz krzewu niektóre gałązki więdną i żółkną. Już w ubiegłym roku tak się działo, ale przypisałam to misecznikom.
Czy zastosować Previcur, Aliette, Biosept? - teraz mam tylko Ridomil Gold. Wykonać oprysk, podlewać?
A może zastosowac któryś z preparatów eko?
Czy wogóle jest sens walczyć z fytoftorozą?
Poradź, proszę
I jeszcze kilka zdjęć dziś wykonanych

Ogród z łezką II 18:55, 08 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)

Gobasiowa lilia rośnie jak na drożdżach

]

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:44, 08 maj 2018

Do góry
Haniu z tymi nasionami to tak, ze ja je chce oczywiscie a jak wiosna przyjdzie to z sianiem kiepsko
mam pare roznych torebek i jakos nie moge sie zebrac by cos wysiach cholewka. Przez ta susze. Jak posieje to bede podlewac musiala.
No ale zbierz nasionka, jak mi sie nie uda kupic to mmoze sie latem odezwe.

dla Ciebie widoki z okna
Petunia/surfinia z nasion 18:40, 08 maj 2018

Do góry
Moje poszły na kwietnik w ogrodzie 70 sztuk:

To zeszłoroczne w czerwcu:

Topiary z bukszpanu i cisa 18:34, 08 maj 2018

Do góry
A czy te bukszpany da się jakoś uformować w kulkę?
Kupiłam dzisiaj przez internet. Miały być do siebie podobne. Nie dość że całkiem inne to jeszcze nie wiem czy nie chore :'(
Sezon 2017 u Hanusi 18:26, 08 maj 2018

Do góry
Monisiu, myślałam o Tobie w ogrodzie. Moja pigwa jeszcze w pąkach. Ale już widać, że pąki nie zmarzły. To samo z borówką. Zdążyłam przyciąć przed kwitnieniem, a teraz już tylko podlewanie, póki co z węża.

Basiu, Izabelko, współczuję braku opadów, ale może już za chwilę lunie? Też czekam na deszcz.

Zbyszku, widzisz jak ten kurier kręcił? Na Ukrainę go zagnało. Ale dobrze, że jednak do Ciebie trafił! Powodzenia.

Kwitnie "róża kłodzka" czyli pełnik europejski.

Ogrodowe szaleństwo ... 18:25, 08 maj 2018

Do góry
A to wczorajsze kwiatki

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 18:23, 08 maj 2018

Do góry
Przyjechały dziś do mnie bukszpany i mam problem z identyfikacją ich stanu. To tylko brak odżywienia czy już jakąś choroba?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies