Podlewać, innej rady nie ma bo jeśli były przemarznięte albo za sucho miały po wsadzeniu to uschną i nic im już nie pomoże. Wtedy wyrzuć i wsadź brakujące.
Najpierw będzie cieszył oczy i owszem zielony, rosnący jak szalony, koszenie co 3 dni, a potem niestety zrzednie i zbrzydnie.
Potem choroby grzybowe i zamieranie trawnika. A jak zamieranie to trawnik wyprą chwasty.
Takie objawy daje nadmiar azotu, więc najpierw badanie gleby a dopiero nawożenie.
Cofam wypowiedz aby dawać wieloskładnikowy na czuja. Po co pędzić trawnik i latać z kosiarką skoro trawa jest gęsta i zielona? Ma rosnąć aby rosnąć?
Przeniosłam tego posta, bo wątek przedogródek służy do pokazywania gotowych wzorów świetnych przedogródków a nie proponowania propozycji zagospodarowania.
Jakby co - wklej tutaj
To w sumie nie jest przedogórdek a prawie cały ogród. Najpierw należy wytyczyć linie rabat i wykroić trawnik z miejsc między roślinami. Wtedy masz rabatę i tam sadzisz rośliny a trawnik to trawnik.
Dziękuję. Od mojego ogrodu wszystko się zaczęło, napisałam pierwszego posta na Forum. Niedługo będzie 5 lat, skoro założyłam Ogrodowisko od podstaw, od pierwszych postów - to pokazałam ogród.
A skoro pokazałam - to jest dla ludzi i były nawet zloty w postaci Święta Róż, bardzo liczne i huczne
i teraz sporo ogrodów wygląda podobnie do mojego albo do innych moich ogrodów, a nawet mam pokazane mnóstwo innych ogrodów. Jeszcze do nich w każdym razie nie dotarłaś Sa też ogrody forumowiczów realizowane wg moich projektów, też do nich jeszcze nie dotarłaś, zapraszam gorąco.
Prowadzę nie tylko swój wątek i mnóstwo innych, ale tez prowadzę stronę główną z około 500 artykułami i wielki Fanpage na Facebooku który liczy ponad 28 tys Fanów.
Albo kupione bez korzeni i teraz usychają, albo nie były podlewane, albo zostały spalone nawozem do trawników? Albo siknął pies, albo polałaś ukropem z węża, gdy leżał na słońcu i nie spuściłaś wody.
Trawnik wygląda obok bardzo dziwnie, spalony, wylane coś czy susza totalna. Na małym kawałku masz wszystko. sliczną zieleń suche wióry i coś jakby zagłodzona trawa.
Co tam się działo.
I jeszcze jedno pytanie, czy pod kamykami masz szmatę? Jeśli masz to rozgrzeb korzenie i pokaż jak wygląda szyjka korzeniowa tej najgroszej bo i tak trzeba ją wyrzucić. Czy gleba jest zbita gliniasta czy piaszczysta.
Czy mają podlewanie czy usychają z braku wody? Od kiedy to się dziej po posadzeniu?
A może ktoś w kostce lub obok pryskał niedawno Roundapem?
Na logikę to przecież taśma jest płaska, a linia ma przekrój okrągły. Dla plantacji truskawek czy rzędów warzyw lepsze wydają się taśmy, ale porównania i rankingu taśm to ja nie znam, która lepsza i dlaczego. Pytaj na forach dla zawodowych rolników nawadniających pola uprawne w ten sposób, my nawadniamy ogrody z rabatami i trawnikiem.
bardzo dziękuję za odpowiedź, już nabyłam a skoro tak bujnie u Ciebie rosną, proszę powiedz od której strony masz balkon? na dołączonej ulotce jest napisane, że te hortensje preferują jedynie poranne światło, wschodnią stronę