Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Jaki waż ogrodowy wybrać ? 22:10, 09 cze 2015

Do góry
Punkty rozmieszczasz w strategicznych miejscach, przy warzywniku, ognisku, altanie, basenie, domku ogrodnika itp. Przystanki wyznacz sobie sama.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 22:05, 09 cze 2015

Do góry
Podlewać, innej rady nie ma bo jeśli były przemarznięte albo za sucho miały po wsadzeniu to uschną i nic im już nie pomoże. Wtedy wyrzuć i wsadź brakujące.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:59, 09 cze 2015

Do góry
Może się stać, jak będzie w glebie za dużo azotu.

Najpierw będzie cieszył oczy i owszem zielony, rosnący jak szalony, koszenie co 3 dni, a potem niestety zrzednie i zbrzydnie.

Potem choroby grzybowe i zamieranie trawnika. A jak zamieranie to trawnik wyprą chwasty.

Takie objawy daje nadmiar azotu, więc najpierw badanie gleby a dopiero nawożenie.
Cofam wypowiedz aby dawać wieloskładnikowy na czuja. Po co pędzić trawnik i latać z kosiarką skoro trawa jest gęsta i zielona? Ma rosnąć aby rosnąć?
Narodziny ogrodu Eweli 21:49, 09 cze 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Czy ktoś może wie jak uratowąć mojeg bukszpana. Został posadzony jakieś 3 -4 lata temu. Sama jakoś go "wyprowadziłąm" w kulkę ale teraz po wiosennym cięciu wygląda słabo. Przycięty był na początku maja i górna część do tej pory się nie "odrodziła"
Czymś go polać po liściach? Czy może spryskać bo jakiś stworek się zagnieździł? Przyglądałam się ale nie widzę, żeby coś po nim maszerowało.

Bukszpan wygląda na półmartwy. Może zmarznięty i nie odbija po całości?
Narodziny ogrodu Eweli 21:45, 09 cze 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)

Wytycz jasną i konkretną linię trawnika i z tego zdejmij darń.

Narodziny ogrodu Eweli 21:29, 09 cze 2015

Do góry
Narodziny ogrodu Eweli 21:28, 09 cze 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)

Oto zdjęcie, które wczoraj gdzieś się zgubiło. Widać tuje zniszczone przez psa Mam zamiar wypielić trawę i obciąć czarne części tuji, wydzielić rabatę o prostej linii oraz posadzić jakieś wyższe rośliny, które zakryją łyse pnie. Tylko nie wiem co może sobie poradzić w słabej ziemi i to jeszcze od strony południowej? Zdjęcie było robione rano i można wywnioskować że fotograf stoi od wschodu
Proszę o sugestie.

Tutaj może sobie poradzić trzmielina Emerald'n Gold, pokryje glebę i nawet wejdzie nieco na pnie, ożywi zieloności.
Narodziny ogrodu Eweli 21:24, 09 cze 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Mój przedogródek niestety wymaga sporego nakładu pracy. Na samym początku wszędzie zasialiśmy trawę i w sumie bez przemyślenia posadziłam kilka roślin. Teraz sukcesywnie będę zmieniać (taki mam zamiar)
Na chwilę obecną wygląda to tak jak na poniższej fotografii. Wszelkie uwagi i wskazówki będą cenne

Narodziny ogrodu Eweli 21:21, 09 cze 2015

Do góry
Przeniosłam tego posta, bo wątek przedogródek służy do pokazywania gotowych wzorów świetnych przedogródków a nie proponowania propozycji zagospodarowania.
Jakby co - wklej tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=337

To w sumie nie jest przedogórdek a prawie cały ogród. Najpierw należy wytyczyć linie rabat i wykroić trawnik z miejsc między roślinami. Wtedy masz rabatę i tam sadzisz rośliny a trawnik to trawnik.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:59, 09 cze 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Bardzo podoba mi się to że założycielka forum czynnie w nim uczestniczy , ma własny wątek i jest częstym gościem u innych forumowiczów. Podpowiada naprowadza a nawet wymyśla jak to powino wyglądać. Dzieli się swoją wiedzą ogrodową, na prawdę super sprawa!!!
Twój ogród piękny przemyślany i z gustem widać że jesteś duszą artystyczną, to co zrobiłaś bardzo wpisuje się również w mój gust. Cały ogród jest miły dla oka chcę się na to patrzeć. Mam pytanie jaką powierzchnie obejmuje?

Dziękuję. Od mojego ogrodu wszystko się zaczęło, napisałam pierwszego posta na Forum. Niedługo będzie 5 lat, skoro założyłam Ogrodowisko od podstaw, od pierwszych postów - to pokazałam ogród.

A skoro pokazałam - to jest dla ludzi i były nawet zloty w postaci Święta Róż, bardzo liczne i huczne

i teraz sporo ogrodów wygląda podobnie do mojego albo do innych moich ogrodów, a nawet mam pokazane mnóstwo innych ogrodów. Jeszcze do nich w każdym razie nie dotarłaś Sa też ogrody forumowiczów realizowane wg moich projektów, też do nich jeszcze nie dotarłaś, zapraszam gorąco.

Prowadzę nie tylko swój wątek i mnóstwo innych, ale tez prowadzę stronę główną z około 500 artykułami i wielki Fanpage na Facebooku który liczy ponad 28 tys Fanów.

Zapraszam do wizytówki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy

i na Facebooka https://www.facebook.com/ogrodowisko

I na stronę główną gdzie pod tagami możesz szukać intersujących artykułów https://www.ogrodowisko.pl/

Pozdrawiam i zapraszam także do innych watków.

Ogród z domem ma 500 m2.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:54, 09 cze 2015

Do góry
Rosną od wschodniej strony.
Ania z zielonego wzgórza :-) 19:53, 09 cze 2015

Do góry
Cięcie kulkom się już należy, zbyt najeżone są
Thuja occidentalis 'Danica' 19:51, 09 cze 2015

Do góry
ewellinka napisał(a)
Przyłączam sie do pytania, z moja tez jest kiepsko, dzisiaj jeszcze gorzej wyglada niż post wyzej

Albo kupione bez korzeni i teraz usychają, albo nie były podlewane, albo zostały spalone nawozem do trawników? Albo siknął pies, albo polałaś ukropem z węża, gdy leżał na słońcu i nie spuściłaś wody.
Thuja occidentalis 'Danica' 19:49, 09 cze 2015

Do góry
nett28 napisał(a)
Witam Wszystkich. Potrzebuje pomocy, z moimi danicami coś się dzieje. Nie wiem za bardzo co. Najpierw myśleliśmy z mężem, że coś od spodu je podgryza. Ale po wykopaniu korzenie były całe, na to miejsce wsadziliśmy nową. Ale to już się tak dzieje od 4 lat jak je tylko wsadziliśmy. Ciągle to samo, wymieniliśmy już chyba połowę. Ja już nie wiem co robić i co jest przyczyną ich usychania. Proszę o pomoc.

Trawnik wygląda obok bardzo dziwnie, spalony, wylane coś czy susza totalna. Na małym kawałku masz wszystko. sliczną zieleń suche wióry i coś jakby zagłodzona trawa.

Co tam się działo.
I jeszcze jedno pytanie, czy pod kamykami masz szmatę? Jeśli masz to rozgrzeb korzenie i pokaż jak wygląda szyjka korzeniowa tej najgroszej bo i tak trzeba ją wyrzucić. Czy gleba jest zbita gliniasta czy piaszczysta.

Czy mają podlewanie czy usychają z braku wody? Od kiedy to się dziej po posadzeniu?
A może ktoś w kostce lub obok pryskał niedawno Roundapem?
Nawadnianie plantacji truskawek 19:30, 09 cze 2015

Do góry
Na logikę to przecież taśma jest płaska, a linia ma przekrój okrągły. Dla plantacji truskawek czy rzędów warzyw lepsze wydają się taśmy, ale porównania i rankingu taśm to ja nie znam, która lepsza i dlaczego. Pytaj na forach dla zawodowych rolników nawadniających pola uprawne w ten sposób, my nawadniamy ogrody z rabatami i trawnikiem.
Ogródek Niny 19:23, 09 cze 2015

Do góry
Jest już taki wątek, więc proponuję napisać do mnie jak mam zmienić tytuł watku?

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Na+pocz%C4%85tku+by%C5%82+chaos&search_in=topics&commit=Szukaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:33, 09 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Brać, ma wielgaśne kwiatostany, u mnie rośnie w donicach na balkonie. Przezimowała w każdym razie i wypuściła po przycięciu mnóstwo pędów, będzie kwitła jak oszalała

bardzo dziękuję za odpowiedź, już nabyłam a skoro tak bujnie u Ciebie rosną, proszę powiedz od której strony masz balkon? na dołączonej ulotce jest napisane, że te hortensje preferują jedynie poranne światło, wschodnią stronę
Świerk serbski - Picea omorika 17:16, 09 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu a te świerki są co ile sadzone?pamiętasz może?masz może zdjęcia ich z tego roku
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:37, 09 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zrób badanie gleby i otrzymasz wynik, czego brakuje trawnikowi. Albo na czuja zastosuj wieloskładnikowy nawóz do trawników. Pędzenie trawy azotem nic dobrego nie wróży, ona nie ma szybko rosnąć a ma być ładna gęsta i zielona.

Witam.
A ja mam pytanie - w jaki sposób mozna zrobić badanie gleby ?
Pozdrawiam
Roman.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies