Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Na Bukowej 22:06, 24 kwi 2020

Do góry
Witam.. Niestety to był projekt jednej pani.. Rzekomo projektantki... Teraz widzę że jest źle... Chcę to poprawić ale zupełnie nie wiem jak... Jakie koły? Tam jest jedna róża a druga to wiśnia piłkowana... O jakich drzewach piszesz??? To płot sąsiada i cyprysy też...Ja myślałam dać tam hortensje limelight i trawy... I wrzosy.. Hosty.. Zly pomysł???

A co do kąta gdzie magnolia..to wszystkie te rośliny są do niczego??? Skoro taka sugestia rozłożenia to jakie rośliny tam dać?

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:01, 24 kwi 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Magnolia śliczna, nie przemarzła. Przed nią widzę pięknie wyrośniętą piwonię krzewiastą.
Drzwi fajnie wyglądają, tylko jakby ciut niedokończone. Brakuje mi tam futryny osadzonej w resztkach ceglanego albo kamiennego muru Podsadzonego paprociami itd
Ze też u siebie nie potrafię nic ciekawego wymyślić, a innym doradzam

Ciekawa ta kamienna ścieżka ze schodami, to też teraz zrobione, czy było już wcześniej?

Bo drzwi miały być niedokończone, tam jeszcze rozety białe na kasetony pójdą, pęk kluczy przewieszę, dwa drzewa, jak podrosną to dodadzą pewnej tajemnicy.
Ale dzięki za konstruktywne spostrzeżenia. Lubię coś zacząć i latami kontynuować, jak tę kamienną ścieżkę. W tym roku obsadziłam ją w 30 procentach. Mam pomysły na dzisiaj, za parę lat może pojawi się coś nowego.
Tak to
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 16:46, 24 kwi 2020

Do góry
Magnolia śliczna, nie przemarzła. Przed nią widzę pięknie wyrośniętą piwonię krzewiastą.
Drzwi fajnie wyglądają, tylko jakby ciut niedokończone. Brakuje mi tam futryny osadzonej w resztkach ceglanego albo kamiennego muru Podsadzonego paprociami itd
Ze też u siebie nie potrafię nic ciekawego wymyślić, a innym doradzam

Ciekawa ta kamienna ścieżka ze schodami, to też teraz zrobione, czy było już wcześniej?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:18, 24 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Czarna mszyca, rok temu miałam na klonach, w tym nie widzę. Ja zrobiłam oprysk Decisem.
Aż tak źle, że z lupą szukasz?
Ta magnolia, co mi kupiłaś, jest boska!

Wiem ze boska, moja jeszcze nie kwitnie, dopiero o tym myśli
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:40, 24 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Piruettka

Prześliczne tulipanki.
I magnolia piękna.Moja trochę oberwała od przymrozków.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:34, 24 kwi 2020

Do góry
Pola napisał(a)
Kasiu, widzę że już będzie finisz super, u mnie rozgrzebane, ale cierpliwie czekam

Kiś ma być już skończone, no chyba że nie przyjedzie materiał na wykończenie dołem to w kolejnym tygodniu jeszcze jakiś jeden dzień wpadnie. Ale bardzo się cieszę bo od tygodnia mam taki grajdoł na trawniku, w altanach, na podjazdach - normalnie wszędzie. Ciężko podlewać, nie ma jak siedzieć by odpocząć muzyka na ful, słowem - (nie)przyjemności remontu
A niech już kończą b mi sie skończy magnolia ...
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:55, 24 kwi 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Z powodu suszy, tulipany będę wykopywać w maju, a nie w czerwcu. Szczególnie te co żadnego kwiatka nie miały. Ale robota musi być wykonana na czas, innej opcji nie ma. Zaniedbania wychodzą w trakcie, bo albo coś całkiem uschnie, albo zmarnieje.

Wczoraj przycinałam hortensje bukietowe. Ciekawe jakie bukiety na tych pędach się zawiążą. Ogrodowe, mimo okrycia, do wycięcia przy gruncie. Magnolia gwiaździsta, też poparzona. A "kłodzińska" może zakwitnie kilkoma kwiatkami. Chociaż też ją "osmaliło"

To ja tak samo zrobię, też mam dużo samych liści.
Bukietowe sobie poradzą, ale i moje ogrodowe nędza, suche przemrożone, też wycinam. Magnolie kwietniowy mróz załatwił, ciekawe tylko, że nie wszystkie, nie wiem od czego to zależy, skoro późniejsze oberwały.
Jakis kwiatek będzie jednak. Hania, deszczu nam trzeba, to rośliny odżyją.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:44, 24 kwi 2020

Do góry
Z powodu suszy, tulipany będę wykopywać w maju, a nie w czerwcu. Szczególnie te co żadnego kwiatka nie miały. Ale robota musi być wykonana na czas, innej opcji nie ma. Zaniedbania wychodzą w trakcie, bo albo coś całkiem uschnie, albo zmarnieje.

Wczoraj przycinałam hortensje bukietowe. Ciekawe jakie bukiety na tych pędach się zawiążą. Ogrodowe, mimo okrycia, do wycięcia przy gruncie. Magnolia gwiaździsta, też poparzona. A "kłodzińska" może zakwitnie kilkoma kwiatkami. Chociaż też ją "osmaliło"

Ogród na glinie 05:48, 24 kwi 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)

Dziękuję za informację. Czy ta magnolia nie ma podobnego koloru kwiatów do Suzan?

Nie, Susan i Messel, obie wyjątkowe
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 05:40, 24 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Czy widzicie to co ja ? Szok normalnie... i jak tu nie pryskać ?
Ani jednego czystego paczka

Czarna mszyca, rok temu miałam na klonach, w tym nie widzę. Ja zrobiłam oprysk Decisem.
Aż tak źle, że z lupą szukasz?
Ta magnolia, co mi kupiłaś, jest boska!
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:00, 24 kwi 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Irenko a może w donicach sprawdziłyby się rojniki, nie musiałabyś ich często podlewać.
Magnolia prześliczna

Aniu, też tak sobie pomyślałam. Nawet mam takie 3 płożące do przesadzenia, liście niebieskie, kwitną na różowo.
Między brzozami 22:57, 23 kwi 2020

Do góry
Ewo tam jest gleba kwaśna ph około 6, jutro sprawdzę dokładniej, półcień na połowie od strony brzóz z sąsiedniej działki.

Wyszło mi coś jakiego:

Rh - różaneczniki
J - jodła kalifornijska
M - magnolia żółta ale nie znam odmiany, przed nią i za nią są azalie ale nie są wielkie i kilka borówek
Jm - jodła mandżurska
Kś - klon ściętolistny
D - dereń cousa
Sb - sosna bośnicka
P - parocja
niezaznaczone poduchy zielone to ewentualne bukszpany lub kosodrzewiny a na niebiesko byliny
na drugiej rabacie rosną jeszcze:
Jk jodła kaukaska
K -klon nn chyba czerwony
Scz - sosna czarna

Przedogródek pod dębem 21:34, 23 kwi 2020

Do góry
magnolia Lenei w tym roku jeszcze nie zakwitnie

Lenei Alba również nie zakwitnie. Może w przyszłym?

W zimie znalazłem kolejny stary saganek. Wypiaskowałem, pomalowałem na niebiesko i obsadziłem zawilcami.Czekam na efekty

W tym roku tulipany nie za bardzo mi się udały.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:20, 23 kwi 2020

Do góry
Kończy biała magnolia to zaczyna biała obiela.

Kwitnący klon palmowy wygląda nieszczególnie żeby nie powiedzieć, że brzydko.

Przedogródek pod dębem 20:51, 23 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Nad stawem coraz piękniej, ale mnie cieszy taki widok, wspaniałe sobie radzisz
Cudowne narcyzy

Agatko, bardzo lubię działkę nad stawem. Wczoraj i dzisiaj plewiłem między kosaćcami. Posiałem łąkę kwietną. Nad stawem chwasty mocno się sieją. Muszę plewić. Przy okazji uszkadzam siewki kwiatów z łąki dlatego muszę dosiewać a praktycznie - siać łąkę od nowa.
W tym roku bardzo zmartwiła mnie moja magnolia. Nawet zdjęć nie zrobiłem. Wszystkie kwiaty jakby uschnięte. Część pąków nie rozkwitnie. Tak jakby zasychała. Dziwne to dla mnie bo magnolia ma wiele lat, rośnie na samym brzegu rzeczki wiec nie powinna mieć kłopotów z wodą.
Pozytywnie natomiast zaskoczyły mnie kosaćce. Już kwitną
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:49, 23 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Ale masz ładnie Ślicznie! Na tej fotce fajnie widać układ rabat. Jak ja ci tego płaskiego terenu zazdroszczę, marzenie moje Świetnie wszystko rozplanowałaś, gapię się i gapię na to zdjęcie...

Grab obłędny Ma niesamowicie fajną koronę. Przystojniak
A Kiuku śliczne ma kwiatuchy, takie różowe.

A wiesz, że u mnie brzozy też i takie i takie. Sama już nie wiem o co chodzi. Te bez kotków mają w sezonie ogromne liście. Te z kotkami mam dopiero od jesieni więc sama jestem ciekawa jak będą ewoluować. Na razie straciły połowę gałęzi, ryczałam jak głupia w śmigus dyngus, gdy odkryłam, że są suche i dotknięte odpadają

Ćmę złapałaś na początku, będzie dobrze bo paskudy nie zdążyły się jeszcze rozpanoszyć. U mnie na razie spokojnie. Po marcowym cięciu mam już nawet młode przyrosty, ale musiałam podsypać siarczanem potasu, bo trochę za żółte były. Albo susza albo niedobory. Pewnie i jedno i drugie.
Czytam, że magnolia darowana śpi Powiem ci, że jak się nie obudzi to Suzana będzie fantastyczna na tej miejscówce
Na carexy też się focham, kilka schnie coraz bardziej tak od środka.
Warzywniak coraz ładniejszy, roboty w cholerę, nie zazdroszczę tego odchwaszczania, jest mega sucho. Ale ziemię masz dobrą więc może jakoś idzie do przodu

Dziękuję za tyle miłych słów Iwonko. Ty zawsze tak fajnie piszesz.
Teraz mam mało czasu a forum bo praca i mnóstwo pracy w ogrodzie, dzisiaj skończyłam warzywnik. Zostały tylko ziółka, które posadzę tak jak dziewczyny radzą w dużych donicach bez dna między drzewkami owocowymii finito.

Muszę się jeszcze pochwalić, że wczoraj przesiałam i rozsypałam w warzywniku 10 taczek swojego kompostu. Jakie to miłe jak można korzystać z takich dobroci za darmo i to w dodatku powstałych z odpadków zielonych

Co do ćmy, chyba ja zwalczyłam tym opryskiem, bo dzisiaj zero śladów, dużo świeżych zielonych przyrostów

Też muszę Florovitem podlać rośliny, część już dostała nawozu a część jeszcze nie.

Szkoda brzózki, ciekawe co się jej stało, czyżby zmarzła? Hmm. Ja w sumie swoich nie sprawdzałam, zobaczę czy wszystkie będą miały listki, po tym poznam czy żyją.

Grabiki super są, uwielbiam te charakterystyczne piłkowane listki

Co do układu rabat, teraz w końcu mi się podoba, choć nie powiem, kusi mnie wyciachanie nowych wysepek w trawniku

Magnolię chyba jutro wyciągnę, nie ma co czekać, na bank zdechła... Wczoraj widziałam w sklepie piękne świdośliwy Lamarckie olbrzymie wielopniowe, nawet mąż mówi, żeby kupić, tylko kurcze musiałabym pół tej rabaty rozryć a tam tulipany i róże... Hmm.

Buziaki!
Ogród bez reguł 20:12, 23 kwi 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)

W mojej okolicy właśnie zamaskowańcy okradli bank, poważnie

Asia cudna ta magnolia.
Magda - i słowo stało się faktem

deszczowymaj napisał(a)
Asik ja u Ciebie na bieżąco jestem wiesz ? tylko nie zawsze piszę..

ale słuchaj te Twoje jabłonki to wymiatają ..piękne są małe a piękne a co to będzie jak będą duże ? szaleństwo
Ha, wracając dziś z pracy znalazłam właśnie duże jabłonki. Ależ pięknie wyglądały...! Potem wgram zdjęcia i pokażę.
No przecież wiem, że jesteś Ja też nie zawsze piszę, bo nie zawsze mam co napisać Więc wiesz
Coś jeszcze, coś więcej... 19:27, 23 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
No w końcu są zdjęcia

Śliwy wisienkowe zachwycają ..to prawda , kiedy moje takie będą ..achhh
Magnolia piękna

I wszystko wszystkim ..ale żeby zdjęcia brudnych host pokazywać to już jest szczyt

Wiem, przegiąłem

Pissardi sadzone drobne patyczki w 2015 chyba... przeraża mnie wizja cięcia ich...
Ogród bez reguł 14:49, 23 kwi 2020

Do góry
wiklasia napisał(a)
Haniu dziś przeczytałam taką oto refleksję:
"Nigdy nie myślałem, że wejdę do banku zamaskowany i w rękawiczkach, a ochrona powie mi dzień dobry".

W mojej okolicy właśnie zamaskowańcy okradli bank, poważnie

Asia cudna ta magnolia.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:41, 23 kwi 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Przybiegłam do Ciebie. Jaki masz ładny trawniczek. Zazdroszczę i magnolia pięknie Ci już kwitnie. Mojej jeszcze daleko do tego.
W planowaniu nie pomogę, bo nie znam się na tym, ale będę zaglądać i kibicować.
Pozdrawiam

Zapraszam, też będę zaglądać

galgAsia napisał(a)
Witaj, zajrzałam z rewizytą
Bardzo ładne obwódki możesz zrobić z trzmielin - są bardzo dekoracyjne, różne kolory.
Można też obsadzić krawędzie ziołami - szałwia lekarska, hyzop, lawenda, tymianek, bylica... czyściec wełnisty... do wyboru, do koloru

Dzięki, pooglądam, bo nie znam wszystkeigo i poczytam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies