Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Mgduska 11:21, 17 cze 2020

galgAsia napisał(a)
Amistad przezimowała? to super, w takim razie w tym roku też zostawiam w ziemi, zobaczymy

Ja nie wiem, czy mogę to napisać... ale u mnie w zasadzie nie ma prawie wcale ślimaków... Są tylko winniczki i te małe paskowane , to sobie jakoś koegzystujemy bez szkód. Jest jedno ale - u mnie bardzo mało deszczu pada...

Też mnie to zdziwiło - teoretycznie nie miała prawa
Połowę wyjęłam z ziemi na przechowanie w domu - te padły bardzo szybko. Reszta jakoś tak mocno trzymała się ziemi, że odpuściłam - te przetrwały Miejsce bardzo zaciszne, rabata od południa, zasłonięta schodami od wiatru
Agania 11:36, 17 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Nie pomijam judaszowca

Piękny
Agania 11:37, 17 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Na Noc Świętojańską - Midsommar (hucznie obchodzony w Szwecji) - Święto Lata, lilie złotogłów w sam raz:

Jakże chciałabym widzieć kwitnące
Gosiek33 13:23, 17 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Takaż permakultura: ogórki (dosiewka) trzeba chronić przed ślimakami.

Chciałam spytać o ślimaki pod szkłem ale widzę, że już odpowiedziałaś - swoje co rano oglądam

Najmniej ślimaków powinno być gdy wkoło goła ziemia, nie chce im się wtedy chodzić tak daleko - czytałam, że robisz pułapki z deseczek, ja z kartonów. Kilka ropuch niechcący wykopałam z innych rabat - przeflancowałam je w okolice warzywnika

miło widzieć w moim ogrodzie okruszki Twoich widoków: drżączka, koral
Kawa 14:53, 17 cze 2020

cudowne rośliny a tych szałwii zazrodszczę amistad i lov ja nie mogę nigdzie dostać..

cudnie
Gocha 15:34, 17 cze 2020

Kawa napisał(a)
cudowne rośliny a tych szałwii zazrodszczę amistad i lov ja nie mogę nigdzie dostać..

cudnie

Kawa ja te szałwie uwielbiam. Wiem że była do dostania w sklepie u Kasi B w Zgorzałe tzn. Amistat ale nie wiem czy ta druga. Ja w tym roku dałam sobie spokój z kupnem - brak kasy. Ale one sa naprawdę godne polecenia. A gdzie Ty je kupowałaś. I może Ewa też mi napisze gdzie kupowała obydwie - proszę
Wendy79 08:45, 18 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)
To tegoroczne odkrycie moje, ze szkółki (w tym roku szkółka pęka w szwach i ma wiele rarytasów) Tomka Grochowskiego z Radkowa: dianthus cruentus:

Diantusa mam już od Tomka, chyba z ubiegłego roku. Dzięki za info, muszę nawiedzić, bo to co mi wczoraj przysłał pewien (chyba dosyć znany) sklep internetowy Alb..., woła o pomstę do nieba. W każdym razie na mnie już nie zarobią, idę patrzeć kiedy mogę jechać do Radkowa.
magnolia 11:21, 18 cze 2020

pięknie Ewo, trudno się nie zachwywcić z każdą porcja zdjęć.
ja mam troszkę podobne goździki do Twoich od Tomka- pokrojem bardzo. To kartuzki
Pszczelarnia 19:55, 19 cze 2020

effka napisał(a)

Ewo, powiedz co rośnie za kulami? Te fioletowe podłużne kwiaty?

To jest rdest wężownik. Często rośnie na mokrych łąkach. U mnie radzi sobie w zasobnej ziemi.

A tutaj buraczek, zaletą jego jest ponoć duża wartośc dekoracyjna jesienna. Przekonamy się i kulinarnie i florystycznie o nim.

Koło rumianków i kolendry

Pszczelarnia 19:58, 19 cze 2020

SielskieKlimatyKasi napisał(a)
Moje klimaty! <3 Oby mój ogród był w przyszłości choć w połowie tak piękny i klimatyczny!

Sielskie klimaty, to coś dla mnie. Piwonie kocham nade wszystko