Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Piotr_"

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:59, 28 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka - Pytasz co kupiłem 15 kielichów na wodę serwetki i serwetki i na tym zakończyłem, i tak miał być turkus z czernią ale nie dostałem kolorystyki co chciałem i jest czerwień i złoto....
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:51, 28 lis 2014

Do góry
aa zakupy prawie ze nie wyżłem ze sklepu zaraz pokarzę co kupiłem
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:46, 28 lis 2014

Do góry
Ooo święta u ciebie bombeczki cudne
Wizytówka - Żwirowy ogród na skarpach.... 20:05, 28 lis 2014

Do góry
POCZĄTKI ZIMY 2014

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 19:59, 28 lis 2014

Do góry
zimowe jeszcze ciepławo cheche będą będą, link już działa
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:44, 28 lis 2014

Do góry
Wielkie dzięki za odp. i lecę dalej
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 19:36, 28 lis 2014

Do góry
iwonaal- Witaj i dzięki za słowa

bartek_luberda- No zamrożony, wolałbym ciepełko

Jeśli ktoś ciekaw historii ogrodu i zakątków to zapraszam do wizytówki poczytać i pospacerować Wizytówka-Żwirowy ogród...
Ogródeczek 19:29, 28 lis 2014

Do góry
Witaj
U cb też ogród ładny i zadbany
Zapraszam częściej do siebie
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 17:43, 28 lis 2014

Do góry
I róże na wieczór coś z mojej kolekcji najbardziej kocham białą szczepioną na pniu o drobnych kwiatach i oczywiście róża "chopin" co każdy niąsie zachwyca
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:22, 28 lis 2014

Do góry
Tak wpadłem pooglądać twój ogród i powiem:
Ogród jest widać twoją pasją, i masz dar do jego tworzenia, bo robisz to z głową,
a nie jak ja nałogowo (nasadzam a potem kombinuję )
Twój ogród jest tak wyeksponowany ze lśni wyglądam i przyciąga...
A nie wypomnę o twoich robótkach ręcznych

Pozdrawiam Piotr ))
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:17, 28 lis 2014

Do góry
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 13:29, 28 lis 2014

Do góry
Kilka fotek na dziś
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:06, 28 lis 2014

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Mala_Mi witaj to ja i mam pytanie co do twojej mini sadzawki chodzi mi o tą ,,mini fontannę" bo w tym roku zacząłem robić ale nie skończyłem jak to wygląda u cb pod ziemią pojemnik z wodą tak... i potem konstrukcja np siatka i kamyk wysypany czy jak....

Nasze ciurkadło było robione wybitnie pod SPA dla ptaków i na szybko. Wykopane zagłębienie w ziemi tak by mieściła sie pompka, przyłożone większymi kamieniami i obsypane wkoło mniejszymi. Nie ma tam żadnego zbiornika, żadnej konstrukcji. Chodziło o to by strefa w której mogą taplać sie ptaki była płytka i dość szeroka. To nie jest dla ozdoby tylko dla ptaków. Oczywiście całość wyłożona folią. Sąsiadom zrobiliśmy ciurkadełko podobne do naszego, ale już z wbudowanym zbiornikiem, automatycznym poborem wody jak odparuje (my dolewamy z węża). Ale technologię to może przekazać mój maż, bo ja się nie znam na tym. Ja tylko kierowałam który kamień gdzie ustawić
Tak to robiliśmy.. innych fotek nie mam.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 23:15, 27 lis 2014

Do góry
Daję foto na nocne przemyślenia takie zimne z dziś rana i do jutra
Na jutro przygotowałem ciekawe portrety mojego autorstwa roślinek, kocham pracować w ogrodzie i fotografować Więc zapraszam jutro....

Kompozycje na stoły, dekoracja kościołów, i inne okolicznościowe.... 22:44, 27 lis 2014

Do góry
Jutro jadę na giełdę i może coś zakupię i zacznę coś czynić świątecznego
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:41, 27 lis 2014

Do góry
Teraz -6*C
Zimno jest jutro na zakupy jadę coś może świątecznego zakupię... kto wie...
Wizytówka - Żwirowy ogród na skarpach.... 17:42, 27 lis 2014

Do góry
WITAM WAS U MNIE
Żwirowy ogród na skarpach

Wszystko zaczęło się od działki pamiętam jeszcze z dzieciństwa że teraz gdzie
mam dom pasły się owce. Potem kupiliśmy tą działkę i powstał na niej dom który jest wzniesiony jakby na górce i z 3 stron otaczają go skarpy.

To zapraszam do zwiedzania:

Kiedy przekracza się bramę wjazdową to pierwsze wita nas po lewej stare wrzosowisko które zostało przerobione bo kiedyś były tam same wrzosy a teraz wrzosy nadal są i do tego zostały dodane inne rośliny. koło drzwi wita nas "bonsai" na rabacie o kształcie trójkąta .
Koło starego wrzosowiska powstała nowa rabata z jukkami i w lecie będą tam jeszcze dołowane agawy i itp. rośliny. Po drodze na taras widzimy wyspę na śóku trawnika z wrzosami i innymi roślinami, mijamy także grządki i winiarnię gdzie jest ok 50szt winogrona, a i skalniak.
Kiedy zachodzimy na taras za domem to na tarasie można wypocząć przy stole często tam palimy grilla wieczorami i z stamtąd podziwiamy widok na oczko wodne i słyszymy szum kaskady obrośniętej bluszczem, która się wije pod klonami palmowymi. kiedy schodzimy schodkami koło kaskady wodnej i pergoli obrośniętej glicynią na niższy poziom tarasu widzimy oczko wodne z liliami i z karasiami, które jak widzą człowieka to podpływają do brzegu. Można tam posiedzieć przy ławie i fotelami w zaciszu szumiącej wody gdzie nikt cię nie widzi i tylko jesteś ty sam...
Dalej kiedy stoimy przy oczku widzimy trawy które malowniczo poruszają się na wietrze, nawet ławka niedaleko oczka stoi pod miskantusem olbrzymim i przyciąga gości do siebie. Kiedy siadam na ławce to przed sobą mam oczko wodne i szum wysokich traw i wtedy człowiek odpływa w inny świat...
Z tamtą można iść schodkami kamiennymi koło opuncji na inne poziomy skarp i podziać inne rośliny.
Idąc dalej koło oczka i koło schodków którymi zeszliśmy na niższy taras w dali po lewej stronie pod płotem spotykamy rabatkę rododendronami która płonie barwami na wiosnę, kiedy poruszamy dalej w wyprawę po ogrodzie idziemy koło skarpy z wiązami która jest elegancka i wykładana, zastosowane został na niej powtórzenia... i kiedy spojrzymy na lewo to widzimy sadz z jabłkami, gruszami, wiśniami, dereniami, pigwami itp. I dochodzimy do celu czyli parkingu dla gości który został obsadzony różami....

Ogród zaprojektowałem sam dla swoich potrzeb aby był dla mnie rajem w którym odpoczywam i czuję się znakomicie.
W ogrodzie znajduje się olbrzymi zbiór roślin, które kupuję nałogowo.
Nie mogło zabraknąć w ogrodzie roślin egzotycznych które pokochałem, pierwsze były palmy ale z nasion potem zaczęło się kupowanie palm i innych roślin co w Polsce nie zimują np. lagerstroemia indica, kuflik cytrynowy, sagowce, szorstkowce itp...

Rabaty na skarpach powstawał 2 lata pierwsze to były nasypy potem na drugi rok były nadane kształty i obsadzanie roślinnością i wysypywanie kamieniem i elementy dekoracyjne (latarenki, pagody, donice...).
Ogród kosztował mnie wiele pracy i wysiłku ale teraz to dla mnie jest relaks i poczucie swobody....
Gdzie mogę wyjść i zapomnieć o wszystkim i pomarzyć...
Często bywają u mnie goście, co ich ciekawość przyciąga do ogrodu.

Na koniec rośliny wystawiane na sezon;

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:31, 27 lis 2014

Do góry
Witam

I znowu któryś z jestem tu, i podziwiam Pani prace ogrodowe jak tu jest wszystko wykończone i ułożone te bukszpany przycięte jak by rysowane od cyrkla i choineczki jak od linijki.
Każde detale pasuje do siebie nawet te skromne latarenki przynoszą taki klimat do ogrodu i przyciągają wzrok.
Pani ogród to taka zrównoważona harmonia smaków ciekawie i przytulnie jak w domu.
Nawet ten kawałek oczka jest magiczny i te kule srebrne odbijają w sobie magiczny ogród który z porami roku tętni życiem i blaskiem, nawet zimą kiedy rośliny śpią tu ogród żyje i przyciąga uwagę.
Każda kompozycja w donicy jest tak skomponowana, że jest w niej coś co czaruje człowieka i przyciąga oczy do siebie..

Podziwiam Pani prace ogrodowe wiadomo ogród wymaga nieustannego doglądania i przycinania(głaskania) nic bez pomocy ludzkiej się nie obejdzie...
cytuje słowa mojej znajomej; "Jak człowiek się nie narobi, to nie doceni co ma."
I w tym jest jakaś mała prawda
Wiem to po sobie jak zrobię coś i na to popatrzysz to widzisz ile pracy to kosztowało ale jak cieszy ....
i pewnie tak samo jest u Pani...?
Gratuluję takiego ogrodu i takiej ogromniej wiedzy ogrodniczej jaką Pani posiada i dzieli się z nami
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:15, 27 lis 2014

Do góry
Coś tam wykombinuję fajnego
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:47, 27 lis 2014

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Mala_Mi witaj to ja i mam pytanie co do twojej mini sadzawki chodzi mi o tą ,,mini fontannę" bo w tym roku zacząłem robić ale nie skończyłem jak to wygląda u cb pod ziemią pojemnik z wodą tak... i potem konstrukcja np siatka i kamyk wysypany czy jak....

jankosia
Powodzenia w budowie oczka wiem ile to pracy ale jak cieszy potem sama zobaczysz wiem to sam jak budowałem

Oj, Piotr, ja widziałam twój ogród i domyślam się jak to może cieszyć. Ja wody u siebie bardzo potrzebuję bo woda to życie Ilekroć jestem w miejscu gdzie ludzie mają naturalne stawy, żałuję że u mnie tak nie można. Pytam gdzie można właścicieli sztucznych zbiorników czego by unikali przy budowie bo u mnie nie będzie miejsca na poprawki- staw planuję na jakieś 150-200 mkw więc nie ma opcji aby coś się nie udało, bo nie udźwigniemy finansowo. Strach jest ogromny ale nie większy niż determinacja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies