Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród w budowie - nieustającej 21:44, 26 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)
Ucieszyły mnie widoki oczarów, frędzelki jeszcze dłuższe. Do jakiej wysokości dorastają? tak dumam.

Przechodzę koło takiego domu gdzie nie ma ściany z tuji i można pocieszyć oczy - kwitnie na całego kalina wielka na ponad 2 metry , są tam liczne trójlisty - muszę kiedyś zaczepić ogrodniczkę.

Te metalowe bombki to do ogrodu co?

Przechodzę koło takiego domu gdzie nie ma ściany z tuji i można pocieszyć oczy - kwitnie na całego kalina wielka na ponad 2 metry , są tam liczne trójlisty - muszę kiedyś zaczepić ogrodniczkę.

Oczary dorosną do wysokości 3-4 metrów podobno.

Ogród zimą - ciekawy temat, choć trudny w Polsce, burość wszechogarnia, nawet zimozielone zmieniają kolory, więc te kolorowe łodygi, oczary się bardzo przydają.

Metalowe bombki jednak na choinkę, u mnie w ogrodzie nikt by ich nie zauważył, choć mam śliczne dwa metalowe koszyki, u Ciebie co innego, mam na myśli bombonierkę wokół domu. Chyba żebym je na ganku zakomponowała.

Kwiaciarstwa ciąg dalszy.

Ogród w cieniu brzozy 17:34, 26 sty 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Miro, witaj u mnie, czy chodzi o ten pełny?
Dziewanny, mnie miło zaskoczyły, a tak nie chciało mi się ich siać, przez to, że dwa lata trzeba czekać, a i jeszcze miejsce dla nich przeznaczyć, z czym u mnie krucho.
Na zewnątrz wysiałam jeszcze, dzwonki, jarzmianki, jeżówki, bodziszka, lilię botaniczną, pierwiosnek Beesa, sadźca niskiego, g. kartuzka, przetacznikowce, szałwię różową, Amethys i łąkową, krwiściąg jasnoróżowy i astry, które mi w domu mi nie kiełkują np. odkryty w tamtym roku a. rozkrzewiony, ma urocze te kwiaty i tak wcześnie kwitnie.
Przetacznikowiec, z siewu, w drugim roku.

zapisałam, jak sądzisz jak w lutym wysieję i wystawię do ogrodu to będzie ok
coś mnie naszły myśli że luty da popalić, zauważyłam że jest na przemian z pogodą

kalina cud no cud taką sobie oglądam właśnie po drodze w czyimś ogrodzie
Ogród w budowie - nieustającej 09:53, 26 sty 2018

Do góry
Ucieszyły mnie widoki oczarów, frędzelki jeszcze dłuższe. Do jakiej wysokości dorastają? tak dumam.

Kiedyś miałam fazę na kupowanie takich roślin do ogrodu które dadzą coś ciekawego w zimie. O oczarach nie było mowy ani o jaśminie nagokwiatowym - takie fotki tylko w Kwietniku mogłam zobaczyć.

Za to z tamtych czasów mam masę iglaków

Ale mam starego już pierisa z wiechami kwiatowymi - kwitnienie kwiecień, kosodrzewinę Winter Gold co się na żółto przebarwia.
A na przedpłociu ostatnio posadziłam derenia o żółtych pędach i złotlin o zielonych pędach i są dwa klony co mają czerowoną korę.

Ogród w budowie - nieustającej 21:50, 25 sty 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)
U Ciebie oczary, u mnie kalina.
Wróciłam jeszcze do bombek, choinkę miałaś śliczną, taką prawdziwą, a szlagmetal jednak poszedł w ruch, podziwiam.

To muszę zobaczyć tę kalinę w Twoim wątku zaraz.

Choinkę rozebrałam dzisiaj i żegnałam się z bombkami. Wstawienie jej do wiadra z wodą i kamieniami i uzupełnianie wody sprawdziło się świetnie, jeszcze nigdy tak długo nie stała.
Ogród w budowie - nieustającej 15:41, 25 sty 2018

Do góry
U Ciebie oczary, u mnie kalina.
Wróciłam jeszcze do bombek, choinkę miałaś śliczną, taką prawdziwą, a szlagmetal jednak poszedł w ruch, podziwiam.
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:45, 24 sty 2018

Do góry
Terasz dopiero zauważyłam, że się jeszcze u Ciebie nie witałam Więc sie witam oficjalnie
Co do drzew mam wrażenie , że za dużo tam w lini tych kolumnowych będzie , jak jeszcze takie dasz przy placyku z leżakami, a może zamiast drzew dać lilak szczepiony na pniu dla zapachu i koloru wiosną lub amanogawę tak jak Przemek pisze. Cudnie pachnie kalina Burkwoodi Anne Russel, ale nie wiem czy szczepioną formę dostaniesz Tak się zastanawiam czy tylko odpoczynek czy tez opalanie, bo do odpoczynku fajny by był wiaz camper downi lub brzoza youngi tylko musiały by być wysoko szczepione( to formy płaczące, można by je w formie parasola nad leżakami poprowadzić.....
Namieszałam
...uDany ogród 17:15, 22 sty 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

ale piekne az musialam zacytowac. U nas nie widac wrobli, sikorek za to bez liku.

Danus Twoje sciezi sa super, marza mi sie takie ale nie ma mi kto zrobic. Musimy najpierw w domu podokanczac.
Ciekawa jestem co wymyslilas. No i pochwal sie co wpadlo do koszyka na Allegro.

Izuniu dziękuję!
U na na odwrót same wróble i mazurki. Sikorek prawie wcale tutaj nie ma, nie mówiąc już o innych ptakach.
Kochana roboty ze ścieżkami było co nie miara, ale są i bardzo mnie ten fakt cieszy
Może się uda w inny sposób wybudować dom, tak trochę na "raty"
W koszyku na all prawie same biele

Abelifolyium koreańskie, czyli po naszemu biała forsycja
Kalina angielska
Tawuła trójłatkowa
śniegowiec wirginijski
i do tego ciut fioletu
Budleja skrętolistna
i dalej szukam

Dzisiejszy zachód

Ogród w remoncie 18:23, 21 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Asiu, próbuję sobie wyobrazić Twój ogród na podstawie zdjęć. Jeśli na rabacie z altana nie będzie wysokich nasadzeń, to miałabyś ładny widok na Kalinę, która i tak nie będzie masywna. Inaczej będzie widok na przestrzał aż do RH. Chyba że planujesz coś przyciągającego wzrok w RH, np. Jakiś zegar słoneczny albo cus
Z jednego trawnika miałabyś ładny widok na Kalinę na tle brzóz, z drugiego na tle sosen. Po prostu byłoby to ładne zamknięcie i podział przestrzeni. Kalina tu tylko jako przykładowe nasadzenie. Mogłoby też być coś kwitnącego później, po rodkach.

Tak do końca nie wiem czy chciałabym przedłużać aż tak bardzo oś widokową z altany. Na razie trudno mi sobie to wyobrazić. Wiosną jak wysadzę też tuje dopiero coś będzie widać. Przyzwyczaiłam się,że była tam zawsze zimozielona ściana i jakoś głupio bez niej.
Z altany tak to wyglądało latem

Dużo tu jeszcze do uporządkowania bo rosną jeszcze dwa klony i te tujowe kulki i byliny,paprocie.
Ogród w remoncie 13:41, 21 sty 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
???

Asiu, próbuję sobie wyobrazić Twój ogród na podstawie zdjęć. Jeśli na rabacie z altana nie będzie wysokich nasadzeń, to miałabyś ładny widok na Kalinę, która i tak nie będzie masywna. Inaczej będzie widok na przestrzał aż do RH. Chyba że planujesz coś przyciągającego wzrok w RH, np. Jakiś zegar słoneczny albo cus
Z jednego trawnika miałabyś ładny widok na Kalinę na tle brzóz, z drugiego na tle sosen. Po prostu byłoby to ładne zamknięcie i podział przestrzeni. Kalina tu tylko jako przykładowe nasadzenie. Mogłoby też być coś kwitnącego później, po rodkach.
Ogród w remoncie 10:14, 21 sty 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Ja tez jestem za wyrzuceniem .
Te zolte tuje bardzo nie graja z tym sinym swierkiem.
Ale zgadzam sie z Ewa, ze tam jakas przwslona by sie przydala. Przemysl jeszcze te kaliny czy derenie. Nie dokladnie w miejscu tuj, tylko polkolem od swierka w kierunku ogrodzenia.

O, dzięki Myślałam o takim jakby trójkącie, żeby wierzchołek trójkąta czyli ta np. Kalina były skierowane w kierunku ogrodzenia. Też tak myślisz?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:06, 20 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam obydwa te krzewy o które się boisz, nie ma problemu z mszycami. To nie jest kalina koralowa ani zwykły jaśminowiec.

Poza tym na łące jest równowaga biologiczna i biedronki nie pozwolą aby mszyce sprawiały kłopot. To biosystem a nie sztuczny ogród.

Piękna ta kalina , jak upoluję to kupię
krzewuszki Kasia i Danusia obiecały z patyczków, a i swoje mogę spróbować rozmnożyć, a Paweł dał mi namiary na żylistki. Mam w ogrodzie dwa i chyba im dobrze bo ładnie rosną. Mam jeszcze dwie obiele( źle posadzone) , które bym mogła przesadzić w łąkę pod siatkę jako tło dla niej. Myślisz, że z brzozami dobrze będą wyglądały w łące?
...uDany ogród 15:30, 20 sty 2018

Do góry
Witajcie w to piękne sobotnie popołudnie
Widzę, że na forum zaczyna się wiosenne poruszenie. Ja też powoli budzę się po zimie, właśnie rozebraliśmy dom ze świątecznych ozdóbek. Potem wywietrzyłam porządnie dom i poczułam właśnie wiosenny powiew.
Pojechaliśmy pomarzyć do ogrodu, a tam kilka niespodzianek

Wawrzynek pokazał pierwszego kwiatka, jeden a tak cieszy, że nie potrafię tego opisać

Kalina się rozwija

Pierwszy przebiśnieg pokazał główkę

Ciemierniki cuchnące dostają kolorku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:47, 20 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki Danuś jaśminowce byłyby świetne, ale nie wiem co z mszycami, a nie chcę w łące pryskać. Boję się, że rozeszły by się po całym ogrodzie( mszyce) tą samą obawę mam co do kalin...
A co myślisz o pomieszaniu takiego szpaleru z krzewuszek i żylistków???

Mam obydwa te krzewy o które się boisz, nie ma problemu z mszycami. To nie jest kalina koralowa ani zwykły jaśminowiec.

Poza tym na łące jest równowaga biologiczna i biedronki nie pozwolą aby mszyce sprawiały kłopot. To biosystem a nie sztuczny ogród.
Ogród w remoncie 12:32, 19 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Nie sadzilabym na ich miejsce juz niczego zimozielonego. Mysle, ze fajnie wygladalaby tam wlasnie taka kalina pagodowa.

Nie wiem Ewo czy chcę tam krzewy. Kołuje mi się po głowie zupełnie na płasko z rozrzuconymi tylko gdzieniegdzie elementami pionowymi w postaci np traw albo poduchami z azalii jap.
Ogród w remoncie 12:21, 19 sty 2018

Do góry
Nie sadzilabym na ich miejsce juz niczego zimozielonego. Mysle, ze fajnie wygladalaby tam wlasnie taka kalina pagodowa.
Ogród w cieniu brzozy 09:25, 19 sty 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

Och ,nareszcie Zaległe letnie zdjęcia. Masz dar do robienia wspaniałych ujęć)
Agatko, czy to hortensja? Ile ma lat? Okrywasz ją na zimę?

Mirka, hej, to jest kalina Onondaga, nie trzeba jej okrywać, teraz już muszę uciekać.
Ogród w remoncie 16:56, 17 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)

To chyba dobrze, co?

A ta kalina Viburnum rhytidophyllum jest zimozielona w PL? Bo u mnie jest

Masz na myśli kalinę sztywnolistną? Chyba jest zimozielona,przynajmniej częściowo. Akurat najmniej mi się podoba z kalin. Gillenię obejrzałam i byłaby fajnym uzupełnieniem może. Nie znałam jej zupełnie.

Ciekawe czy dereń pagodowy by sobie tam nie poradził? Piękne są.
Ogród w remoncie 16:33, 17 sty 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Ewa przypomniałaś mi o moich chciejstwach kalinowych

To chyba dobrze, co?

A ta kalina Viburnum rhytidophyllum jest zimozielona w PL? Bo u mnie jest
W zielonej aptece 14:28, 17 sty 2018

Do góry
Ktoś mnie wywołał tymi kłosowcami, pozdrawiam.
Świetnie wygląda ten ciemiernik pod Kyushu, a moja kalina w tym roku zaszalała, ma najwięcej kwiatów od kiedy ją posadziłam i jeszcze tak długo kwitnie, od początku listopada, wszystko przez tą zimę.
Sosnowe zacisze 20:35, 16 sty 2018

Do góry
Dziękuję wszystkim za szybkie odwiedziny, nie spodziewałem się takiej reakcji przy tak wielkiej ilości wątków na forum.
Sama szefowa jako pierwsza odwiedzająca...
Danusiu to zdjęcie przedstawia widok z tarasu na którym toczy się życie w sezonie są tu stare sosny i miarę młode dęby które od poprzedniej zimy przycinam (lekko formuję) pozbyłem się robinii (z odrostami stale walczę). W maju dosadziłem trzy rododendrony aby sprawdzić jak będą się zachowywać w tym miejscu. Dodatkowo posadzona jest świdośliwa, kalina sztywnolistna 3szt, na drzewa zostały puszczone winobluszcze pięciolistkowe( niestety bluszcz posadzony w lesie cztery lata temu trwa ).
To samo miejsce widziane od strony strony ogrodzenia. Teraz dopiero widzę jak kiepskie zdjęcia robie na potrzeby forum.
I inna część lasku, jest młodszy w tą zimę będzie przerzedzany i jeszcze wyżej podcinany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies