Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod akacjami 15:03, 15 kwi 2018

Do góry
Ogród budzi się coraz więcej do życia. Przesyłam zdjęcia
Pozdrawiam

Przedogródek pod dębem 15:01, 15 kwi 2018

Do góry
w przedogródku nowe kwiaty pokazują urodę:
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:59, 15 kwi 2018

Do góry
drodzy forumowicze, czy przychodzi Wam do głowy roślina, która urośnie w takim miejscu?
Wystawa południowa, żarłoczne tuje i niewiele miejsca po nimi. W dodatku skarpa, murek a za nim drenaż.

Były tu już posadzone:
- hortensje bukietowe "Little Lime" ale marnie się wybarwiały
- hosty
- trawy: kostrzewa sina
- trzmielina Fortune'a
- irga major

Szału nie ma;( ziemia jest dobra, tylko bardzo sucha, pierwsze 10cm ziemi to praktycznie suchy piach, jeśli roślina korzeni się głębiej ma szanse przetrwać, ale głębiej znajdują się korzenie tuj więc zaczyna się walka o przetrwanie.

Czy jest coś co w takich pustynnych warunkach będzie ładnie rosło, ewentualnie zadrani ten skrawek ziemi?
Myślałam jeszcze o barwinku ale troche straciłam wigor do pracy.
Gdyby nie fakt, że taki widok straszy przy wejściu chyba bym już odpuściła.
Pomożecie?
Moja codzienność - ogród Oli 14:49, 15 kwi 2018

Do góry
Wczoraj robiliśmy rewolucje w warzywniku

skrzynie po czterech sezonach zgniły... i ledwo się kupy trzymały...

ale marzenia się spełniają

Dwa ogrody 14:46, 15 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Niby na Dolnym Śląsku najcieplej, ale u Ciebie wiosna zdecydowanie bardziej zaawansowana. Tulipany zapączkowane mam tylko na zapłociu, sasanki dopiero zaczynają pokrywać się sierścią.
Podziwiam sukcesy doniczkowe i czekam na montaż szklarenki. Miłego weekendu.

Haniu, dziś sprawdzamy, czy zawartość przesyłki zgadza się z instrukcją montażu Krawężniki przywiezione. Plac jest, jeszcze okazało się, że zapomniałam o akancie, który wyszedł sobie na środku. Teraz trzeba wypoziomować grunt, zakopać krawężniki i znaleźć jeden wolny dzień dla dwu osób na montaż. Z tym jest pewien kłopot.
judaszowiec

grujecznik

podcięty dereń, jeszcze ta gałąź z lewej w przyszłym roku i może rosnąć jako drzewko

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:38, 15 kwi 2018

Do góry
Skarbonkowy ogródek 14:32, 15 kwi 2018

Do góry
Przeglądając zdjęcia trafiłam na cyprysika który rósł już w ogrodzie a z którego starałam się przerobić na niwaki

I mam takie przed i po

i z tego roku

Chyba nie wyszło najgorzej

Musze go jeszcze czymś jasnym podsadzić bo jak zywoplot się zieleni to tego cyprysika wcale nie widać.
Dwa ogrody 14:31, 15 kwi 2018

Do góry
Joku napisał(a)
W jaki sposób ukorzeniłaś Arabelę?

Jolu, to co pokazałam jako powojnik to jednak jest sadzonka hortki, którą dostałam późną jesienią i też wrzuciłam do skrzyni Ale i sadzonka Arabelli znalazła się, mizerna, ale jest. Złamała mi się gałązka, włożyłam w ziemię do doniczki i podlewałam razem z innymi siewkami. Odkłady u mnie nie sprawdzają się, bo zapominam i zawsze wyciągnę przez przypadek.

niestety chyba już nie odbije mój ulubiony Rooguchi, nic nie widać, aby wypuszczał, u Was już wyszły?
Ten natomiast ukorzeniony ze starego ogrodu, najwcześniejszy już w pąkach

Gunnera - parzeplin 14:26, 15 kwi 2018

Do góry
No widzisz

Nasza wczoraj, sięga do pasa.

Dwa ogrody 14:23, 15 kwi 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Skąd ja znam to uczucie wyciągania czegoś z dołownika (tj. wygaszany obecnie kompostownik), o czym nie mam pojęcia, co to jest?

Ewo, ja tymczasem zastanawiam się, gdzie przesadziłam rutewkę Delawaya, mniejsze fioletowe już wyszły, a tej nie widać. Mam jednak pewne podejrzenia
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:22, 15 kwi 2018

Do góry

Na huśtawce miło płynie czas... 14:20, 15 kwi 2018

Do góry
Klon

Brzozy moje kochane

I jeszcze jedne bratki na placyku

Na huśtawce miło płynie czas... 14:19, 15 kwi 2018

Do góry
Fiołeczki od Reni - jeszcze raz dziękuję

Kalinka w blokach startowych

Piwonię mam drugi rok. Na kwitnienie nie liczę wcale, ale cieszę się, że się pokazała po ziemie.

Gunnera - parzeplin 14:18, 15 kwi 2018

Do góry

Ruszyła
Dwa ogrody 14:17, 15 kwi 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Mariolu, wiosna już na całego u Ciebie. Szklarenkę zakupiłaś? Kolczaste pędy róż - to wielki kłopot, ja powoli chyba też będę wycofywać się z róż, więcej na razie nie kupuję, niektóre z nich po zimie kiepsko niestety wyglądają, a okrywać nie mam zamiaru i sił...

Agnieszko, róż już nie kupuję od jakiegoś czasu, trwa testowanie tych co mam, zostaną terminatorki.
dla Ciebie Papageno, ma wyjątkowo duże kwiaty w tym roku,zakrywa dłoń

ale kępka jeszcze niewielka

a tu miała być Papageno, są podwójne płatki tylko

Na huśtawce miło płynie czas... 14:17, 15 kwi 2018

Do góry
Rano robiłam zdjęcia tulipanom, ale widzę, że co niektóre już pokazują więcej koloru. Na razie takie:

Ten ma inne liście
Skarbonkowy ogródek 14:13, 15 kwi 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Asiu tych paproci między kulki już bym nie dawała ,jak będze ciasno kulki będą łysieć,może jakieś niższe trawki,carexy.

Tak myslalam ze bedzie ciasno
Edit: nic to, zsunę kule za rada Toszki to będzie miejsce żeby coś przed posadzić. Carexy mam po drugiej stronie ścieżki. Powtórzyć je na tej rabacie?

anbu napisał(a)
Jakie paprocie tam chcesz?
Tam jest aż taki cień, że paprocie dadzą radę?

Aniu, mam paprocie w ogrodzie ale z tego co właśnie wyczytałam to to jest ta odmiana ekspansywna, ta najbardziej popularna na cmentarzach Wiec chyba się jej całkowicie pozbędę.
Tam jest cień bo magnolia przesłania. Cala duza bukszpanowa kula jest w cieniu praktycznie cały dzień.

Toszka napisał(a)
Znakomita część paproci jest zasadolubna. Niestety dla tej rabaty. Jesli masz dopiero kupować azalie to szukaj "Adonis" - nowość, kwitnie lipiec sierpień. Ma kiście drobnych białych kwiatków. Kwitnie stanowczo później niż inne azalie. U mnie tłoczyła kwiaty całe lato aż do września. Pomiędzy azalie (na wiosnę będą kwitły) wsadzaj niskie, cebulowe irysy, np. same białe. Adonisa możesz połączyć z innymi typowo kwitnącymi azaliami.
Gdybyś określiła/podzieliła rabatę na kwaśną i część niekwaśną to na tej niekwaśnej części posadź zawilce - wiosenne i jesienne. Białe. I na tej części moga być paprocie, cisy, może odętka, jezówki białe?

Jesli paprocie chcesz to z dala od kulek, bo kulki będą łysieć od dotyku.

Kule sadź rodzinnie, na styk. Trudno jest zapełnić czymś przestrzenie między kulami buksowymi. Od dotyku łysieją. Ale posadzenie grupami, tak by się stykały już daje pole do popisu. ,

Toszko, azalie będę musiała kupić. Wypatrzyłam na pinterescie coś takiego jak azalia Autumn Angel ale nie wiem czy u nas do dostania. Twoja propozycje wygooglalam i bardzo mi się podoba.

Rada dotycząca sadzenia kulek rodzinnie zarejestrowana. Zastanawiam się tylko jak inni na ogrodowisku sadza buksy, bo na zdjęciach to wszystkie zatopione w trawach

Na paprocie się nie upieram tylko zastanawiam czym to wszystko podsadzić.
Jeżówki mam nawet zapisane. Virgin mnie urzekły

Teoretycznie po lewej stronie, tam gdzie jeszcze nic nie zaplanowane, mogę zrobić cisowe stanowisko. Nie wiem tylko jak to zaaranżować bo ta rabata ma kontynuacje za przejściem.
Tutaj widok od drugiej strony

Ten kawałek żywopłotu buksowego jest nowo posadzony. Przed nim rośnie trzmielina oskrzydlona. Tez zrobić tam kulki? A może same trawy?
Dwa ogrody 14:12, 15 kwi 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Tylko Śnieżniki nam takie same

Kasiu takie botaniczne rozkwitły

a wśród tych

takie żółtki się pokazały
Ogród Małej Mi 2017 14:09, 15 kwi 2018

Do góry
Doro19 napisał(a)
"Podglądam" Cię od dawna, ale raczej się nie odzywam, bo moja wiedza i doświadczenie ogrodowe przy Twoim to małoco. Marzę, by się u Ciebie po ogrodzie poplątać i pooglądać, ale wiem, żeś nieczasowa to się nie narzucam. Ale czytając o Twoim "problemie" nie zmilczę i jakby trzeba ciemierniki przeplewić z siewek to chętnie pomogę - dam im żyzny domek i kołderkę z kompostu, będzie im dobrze u mnie

Zapraszam.. jest siewek sporo..

Rodzina też stoi w kolejce i sąsiadka. Nawet teraz kopie grządkę na maleństwa

I w ciągu tygodnia na upale ciemierniki się zrobiły zielone..

Dwa ogrody 14:08, 15 kwi 2018

Do góry
Margarete napisał(a)
A masz tę czerwone sasanki ? Bo ja mam białe i fioletowe tylko.

Małgoś, typowo czerwonych nie będzie, kolor malinowy pokazał się

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies