drodzy forumowicze, czy przychodzi Wam do głowy roślina, która urośnie w takim miejscu?
Wystawa południowa, żarłoczne tuje i niewiele miejsca po nimi. W dodatku skarpa, murek a za nim drenaż.
Były tu już posadzone:
- hortensje bukietowe "Little Lime" ale marnie się wybarwiały
- hosty
- trawy: kostrzewa sina
- trzmielina Fortune'a
- irga major
Szału nie ma;( ziemia jest dobra, tylko bardzo sucha, pierwsze 10cm ziemi to praktycznie suchy piach, jeśli roślina korzeni się głębiej ma szanse przetrwać, ale głębiej znajdują się korzenie tuj więc zaczyna się walka o przetrwanie.
Czy jest coś co w takich pustynnych warunkach będzie ładnie rosło, ewentualnie zadrani ten skrawek ziemi?
Myślałam jeszcze o barwinku ale troche straciłam wigor do pracy.
Gdyby nie fakt, że taki widok straszy przy wejściu chyba bym już odpuściła.
Pomożecie?
Haniu, dziś sprawdzamy, czy zawartość przesyłki zgadza się z instrukcją montażu Krawężniki przywiezione. Plac jest, jeszcze okazało się, że zapomniałam o akancie, który wyszedł sobie na środku. Teraz trzeba wypoziomować grunt, zakopać krawężniki i znaleźć jeden wolny dzień dla dwu osób na montaż. Z tym jest pewien kłopot.
judaszowiec
grujecznik
podcięty dereń, jeszcze ta gałąź z lewej w przyszłym roku i może rosnąć jako drzewko
Jolu, to co pokazałam jako powojnik to jednak jest sadzonka hortki, którą dostałam późną jesienią i też wrzuciłam do skrzyni Ale i sadzonka Arabelli znalazła się, mizerna, ale jest. Złamała mi się gałązka, włożyłam w ziemię do doniczki i podlewałam razem z innymi siewkami. Odkłady u mnie nie sprawdzają się, bo zapominam i zawsze wyciągnę przez przypadek.
niestety chyba już nie odbije mój ulubiony Rooguchi, nic nie widać, aby wypuszczał, u Was już wyszły?
Ten natomiast ukorzeniony ze starego ogrodu, najwcześniejszy już w pąkach
Agnieszko, róż już nie kupuję od jakiegoś czasu, trwa testowanie tych co mam, zostaną terminatorki.
dla Ciebie Papageno, ma wyjątkowo duże kwiaty w tym roku,zakrywa dłoń
ale kępka jeszcze niewielka
a tu miała być Papageno, są podwójne płatki tylko
Tak myslalam ze bedzie ciasno
Edit: nic to, zsunę kule za rada Toszki to będzie miejsce żeby coś przed posadzić. Carexy mam po drugiej stronie ścieżki. Powtórzyć je na tej rabacie?
Aniu, mam paprocie w ogrodzie ale z tego co właśnie wyczytałam to to jest ta odmiana ekspansywna, ta najbardziej popularna na cmentarzach Wiec chyba się jej całkowicie pozbędę.
Tam jest cień bo magnolia przesłania. Cala duza bukszpanowa kula jest w cieniu praktycznie cały dzień.
Toszko, azalie będę musiała kupić. Wypatrzyłam na pinterescie coś takiego jak azalia Autumn Angel ale nie wiem czy u nas do dostania. Twoja propozycje wygooglalam i bardzo mi się podoba.
Rada dotycząca sadzenia kulek rodzinnie zarejestrowana. Zastanawiam się tylko jak inni na ogrodowisku sadza buksy, bo na zdjęciach to wszystkie zatopione w trawach
Na paprocie się nie upieram tylko zastanawiam czym to wszystko podsadzić.
Jeżówki mam nawet zapisane. Virgin mnie urzekły
Teoretycznie po lewej stronie, tam gdzie jeszcze nic nie zaplanowane, mogę zrobić cisowe stanowisko. Nie wiem tylko jak to zaaranżować bo ta rabata ma kontynuacje za przejściem.
Tutaj widok od drugiej strony
Ten kawałek żywopłotu buksowego jest nowo posadzony. Przed nim rośnie trzmielina oskrzydlona. Tez zrobić tam kulki? A może same trawy?