Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 09:40, 17 maj 2018

Do góry

Witam, chcialam prosic o identyfikacje tego drzewka. Roslo tam gdy sie wprowadzilismy, takze nic o nim nie wiem. Zamierzamy kiedys przerobic przdogrodek i nie jestem do konca przekonana czy drzewko zostawic czy wywalic. Przypuszczam, ze moze to byc cyprysik groszkowy- ale pewnosci nie mam. No i czy cyprysiki do takich gabarytow moga wyrosnac? Drzewko ma prawia 4m... Pomozcie mi - mam skarb czy chwasta w przedogrodzie?

Na zdjeciu powyzej widac troche galazki przed przycieciem. Moze ktos odgadnie co to i co z tym zrobic?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:27, 17 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

pięknie się skomponowały!
Blaski i cienie nowego życia 09:24, 17 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Jeszcze z niecierpliwością czekam na tą część pod jabłonką. Może wreszcie te trawy ruszą.

Trawy pewnie ruszą po deszczu. Tutaj widać ładny szerszy kadr, stara jabłonka robi klimat w ogrodzie
Krokusowy zakątek 09:23, 17 maj 2018

Do góry
A co do ogrodu - to wszystko się wściekło i za bardzo pozagęszczało - trzeba będzie zrobić porządki. Najbardziej zaskoczyły mnie róże - są 4 - krotnie większe niż w zeszłym roku i stanowczo przekraczają planowane docelowe rozmiary - mają ogromną ilość pąków- niedługo powinno być przepięknie.

Muszę ratować stąd lawendę i liliowce, no i nie spodziewałam się, że ostróżka może być taka wielka

Przedogródek też pięknie ruszył - i to bez większych strat pomrozowych.

i pięknie ruszyły wszystkie hortensje

Jeśli chodzi o straty - to została mi tylko jedna firletka smółka, przemarzły (albo to jakaś choroba) niskie płożące jałowce no i oczywście podczas ostatnich mrozów dostało się prusznikowi concha - ale żyje - tylko zmniejszył się o jakieś 70%.
Ogród Małej Mi 2017 09:16, 17 maj 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I nocne obrazki ..

Cuda pokazujesz, nie sposób wyliczać wszystkiego ale ta hosta jest niesamowita. Utrzymuje kolor przez cały sezon, jaką ma nazwę? Poszukałabym jej
Krokusowy zakątek 09:13, 17 maj 2018

Do góry
Mam nadzieję, ze pięknie się przyjmą

A my powoli wracamy do życia. Ogród obecnie trochę cierpi bo po porodzie i z 4 - tygodniowym "pędraczkiem" przy piersi ciężko jest cokolwiek zrobić

Zakwitły posadzone zeszłej jesieni pełne tulipany. Muszę powiedzieć, że mnie zachwyciły.

Rozsady już posadzone

Po zeszłorocznych arbuzowych sukcesach (przepyszne były) kupiliśmy 3 paczki nasion arbuza rosario a do tego arbuza janosika (zółty) i postanowiliśmy poeksperymentować z melonami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Małymi kroczkami do celu... 09:09, 17 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Kasiu pokażesz zieloną jak obecnie wygląda? Na necie pełno zdjęć, ale w sumie nic konkretnego na temat tej odmiany.

Powiem ci, ze mnie zaskoczyla. Nie daje tak po oczach jak aureola ale jest jasniejsza i na tle ciemnej zieleni hortensji bedzie ladnie wygladac. Narazie to malutkie sadzonki, ale juz za dwa lata zarosnie pewnie spora czesc rabaty.

A klinika japonskiego tnelam pierwsze 4 lata bardzo mocno, bo tyle przemarzalo. I pomimo takiego mocnego ciecia urosl moim zdaniem szybko.
Księżycowy... 09:09, 17 maj 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Spojrzenie na podlany ogród. Na pierwszym planie różanka, potem bylinówki, za ich plecami sad i za szarym płotkiem warzywny.

Aga, coś wspaniałego. Rabaty zapełniają się w zastraszającym tempie
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:55, 17 maj 2018

Do góry
Mireczko kłącza ładne. I nie zapleśniałe,co zdarza się na wyprzedażach.

Pozdrawiam serdecznie
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:47, 17 maj 2018

Do góry
Iwkuś, wiesz może co to za hosta? Do leśnego ładnej białej potrzebuję, a ta śliczna!

iwka napisał(a)

Mój ogród pod lasem 08:36, 17 maj 2018

Do góry

Chyba kiepskie te zdjęcia ale komórka nie udało mi się zrobić lepszych ujec widać cos?
Ten osad to sosnowy pyłek po deszczu...
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:36, 17 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Jak się nazywa ta azalia i co to za ciemne liście.

Wszystko obejrzałam i co kwitnie i zestawienia roślin. Westchnęłam sobie

A zrobiłaś fotkę szkarłatce?

To nie azalia, a rodek Edelweiss czy jakoś takoś
A ciemne liście, to bez koralowy Black Eva.
Szkarłatkę wstawiłam u ciebie, rano bo zapomniałam, sorki.

tu są azalie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:33, 17 maj 2018

Do góry
Polało wczoraj solidnie i pięknie podlało rośliny. Wszystko takie świeże i soczyste .
A chwasty urosły przez noc jak dzikie, mam mnóstwo pielenia.

A przed chwilką skończyłam siać trawkę na trawnikowej ścieżce przed pojałowcową .

Mój jedyny rodek
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:33, 17 maj 2018

Do góry
oliwka napisał(a)

No po prostu nie wierzę, ze masz taki busz !!!!!!!!!!! nie ma wolnego miejsca wszedzie piękna zielen i mam wrażenie, że wszystko kwitnie.
A wiesz, czytałam ostatnio w necie o podagryczniku, to bardzo ciekawa roślina i pomaga właściwie na wszystko

Irenko, zabiłam chyba moją anabel od ciebie. Wypuściła piękne pąki po zimie. Przesadziłam ją do torfu i teraz usycha I jeszcze chciałabym spytać czy ta hakone od ciebie zagęsci sie w sezenie czy doiero na drugi rok ?

No mam, ale chwastów najwięcej
Bardzo fajna roślina.
Jejku, trzeba było nie ruszać. U mnie tylko część patyków żyje, za sucho i coś z nieba i za rok znowu zabawa
Podlewaj z Florovitem, co tydzień, to szybciej masy nabierze, u mnie tej wielkości rok temu sadziłam, co tobie dałam, a w tym już takie.
A lekko nie mają.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:29, 17 maj 2018

Do góry
JulkAd napisał(a)
Praca, ogród, goście? Do tego FB i forum O ...Jak Ty to robisz ? Ile ma godzin Twoja doba Irenko?
A do tego jak zawsze pięknie i jak zawsze jest to mój ulubiony ogród - niezmiennie od mojego początku na forum
Buziaki

Jak robię, nic nigdzie do końca nie zrobione
Wstaję wcześnie, ale dziś np długo spałam.
Jula, ogromne podziękowaniabuziaki

powojniki na całego kwitną
w różnych miejscach, u mnie sadzone tylko te żelazne

ten sam powojnik, a jakie różne ma kwiaty
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:25, 17 maj 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Dziękuję Irenko za odwiedziny. Piękny kwiat sobie sprawiłaś. Widać że grube białe płatki jak u magnolii

Tak i pachnie niesamowicie

zagościła u mnie trybula leśna, piękna roślina, zwiewna, na razie cierpi po zmianie ogrodu, darowana
liście pierzaste, bordowe

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:20, 17 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
Przepięknie, jak zaesze. Pęchęrznice bordo i limonka mnie kuszą na przedpłocie, chyba w końcu kupię

Dzięki jak kusi to sadź fajne połączenie kolorystyczne. U nas lało, a u ciebie?

do przeniesienia orlik i marmurkowo- limonkowych liściach, kwiat intensywnie fioletowy, rośnie niziutki i ginie za Elatą

od cholery cięcia u mnie, kiedy ja to zrobię????
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:17, 17 maj 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Obejrzałam dokładnie pęcherznice na patykach i tak sobie myślę boszeee jak ja nie chcę u siebie tak formowanych roślin. Nie chcę kulek, lizaków, stożków i innych takich. Ale jak tu nie chcieć jak one takie śliczne. Muszę omijać ogrodnicze dopóki mi nie przejdzie.

Agnieszko, z braku miejsca, a dalszego chciejstwa formowane rośliny wzbogacają ogród.
Dasz radę omijać?
róż Eden Rose szykuje się
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:14, 17 maj 2018

Do góry
U mnie wczoraj przylało, potem słońce a pod wieczór deszcz i całą noc padało, teraz też kapie, w końcu widać podlanie, ale nie wszędzie i wąż do łapki musi iść.
Też mnie różnorodność zieleni zadziwia, dziękuję Ewo za pochwały
Nie mam tych zawilców, swoje w dużej mierze straciłam, zostały te, co nie przenosiłam, ścięłam w lutym, potem te mrozy i przemarzły. Ale moje te zwykłe.
Dziś nie mam czasu, u was będę w piętekpozdrawiam serdecznie.

pierwszy raz mi różowieją kwiaty kaliny
Ogródek Ewy 08:13, 17 maj 2018

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Calsap pięknie się zabrał. Ten rok sprzyja roślinkom, widać po ilości pąków na piwonii. U nas dzisiaj też podlewa i dobrze, bo sucho bardzo.
Widziałaś u mnie Tellimę? Ma tak wysoko pąki, że nie objęłam jej całej.

Widziałam Iwonko, moja też ma takie baciory.
Moje roślinki są już wystarczająco podlane, niech ten deszcz idzie sobie gdzieś gdzie jest sucho. Piwonie mają problem z utrzymaniem ciężkich pąków, kwiaty drzewiastych które zakwitły wiszą łepkami w dół.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies