Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 22:21, 29 maj 2018

Łubiny teraz najładniejsze.

I czyściec.

Szałwie i przetacznik.

I chyba storczyk jakiś. Muszę poszukać co lubi, bo chciałabym żeby zagościł na dłużej.
Gosialuk 22:39, 29 maj 2018

Margerytki położyły się po deszczu.

Pod drzewami znalazł sobie miejsce czarny bez. Ostatnio wymyśliłam, że jak przytnę trochę dolne gałęzie, to będzie go lepiej widać z tarasu. Tu z zupełnie innej perspektywy.

Na koniec widoczki bardziej ogólne.

Anitka 08:37, 30 maj 2018

Klimatycznie macie działkę położoną, a domek uroczy.
Burzy zazdroszczę, u nas nic nie popadało ostatnio.
Ja też lubię kupować lokalnie. Większość bukszpanów mam ze szkółki niecały kilometr o de mnie, z gruntu kopane, takie stare odmiany i chyba dlatego mają się u mnie bardzo dobrze.
Gosialuk 22:02, 31 maj 2018

Anitko dziękuję.
Z tymi burzami to różnie bywa. Na szczęście obyło się bez gradu. Ja na razie spauzowałam z zakupami. Niedawno posadzone rośliny ledwo dają radę. Jeżówki trochę podeschły, po słabszych sadzonkach kłosowców nie ma śladu. Wydaje się, że to środek lata a nie koniec maja.

ElzbietaFranka 23:52, 31 maj 2018

Gosiu pachnie sianem az w Warszawie. Pieknie.

Wydaje mi sie, ze to mszyce tak wykonczyly roze, widac takie me punkty to mszyca sucha.
Przytnij lodyge i opryskaj roze srodkiem 2w1 substrala. To jest przeciw robactwu i grzybom.

Gosialuk 06:35, 01 cze 2018

Elu dziękuję. Pąki od razu oberwałam, ale oprysk będę robić dopiero dziś wieczorem. Tyle owadów się teraz wśród kwiatów uwija.
Anda 08:09, 01 cze 2018

Gosialuk napisał(a)
Niektóre pąki róż tak mają. Czy wystarczy opryskać na grzyba?

To wyglada na dzialanie kwieciaka malinowca. Teraz oprysk raczej juz nic nie da, bo samiczka juz jaja zlozyla. W sezonie powstaje tylko jedna generacja. Wystarczy zebrac wszystkie uszkodzone paki, ale nie dawac ich na kompost. W srodku beda sie rozwijac larwy.

Edit W celu wzmocnienia rosliny mozesz zrobic oprysk herbatka ze skrzypu lub rozcienczona gnojowka ze skrzypu. Przytnij pedy do pierwszego 5-ciolistka, a niedlugo znow zakwitnie. No chyba ze to roza historyczna, jednorazowo kwitnaca, to nie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosialuk 14:33, 03 cze 2018

Anda napisał(a)

To wyglada na dzialanie kwieciaka malinowca. Teraz oprysk raczej juz nic nie da, bo samiczka juz jaja zlozyla. W sezonie powstaje tylko jedna generacja. Wystarczy zebrac wszystkie uszkodzone paki, ale nie dawac ich na kompost. W srodku beda sie rozwijac larwy.

Edit W celu wzmocnienia rosliny mozesz zrobic oprysk herbatka ze skrzypu lub rozcienczona gnojowka ze skrzypu. Przytnij pedy do pierwszego 5-ciolistka, a niedlugo znow zakwitnie. No chyba ze to roza historyczna, jednorazowo kwitnaca, to nie

Ewo dziękuję. Pąki oberwałam.
Jaka to róża, to nie mam pojęcia. Kupowałam dwie pnące czerwone róże, które okazały się być bardziej różowe niż czerwone, a w dodatku nie miały okazji się popisać jako pnące, bo albo sarny, albo mróz.
Przesadziłam je w nowe miejsce jesienią zeszłego roku. I tak mają pąków więcej niż kiedykolwiek. Za ostatnim pobytem podlałam gnojówką z pokrzyw, skrzypu i żywokostu.
Doranma 22:13, 04 cze 2018

Gosialuk napisał(a)

Szałwie i przetacznik.

I chyba storczyk jakiś. Muszę poszukać co lubi, bo chciałabym żeby zagościł na dłużej.

Piękne zestawienie niebieskiego i fioletu - bardzo je lubię.
No i masz kukułkę - nie wiem co prawda którą, ale jak poszperasz w internecie i porównasz zdjęcia, to się sprawa wyjaśni. U mnie też wysiewają się storczyki, dwa lata temu zebrałam je w jedną kępkę, by były bardziej widoczne. Najpierw oznaczyłam patyczkami, a jak przekwitły, to je przeniosłam w jedno miejsce. Do Ciebie też na pewno kolejne zawitają
Doranma 22:18, 04 cze 2018

Gosialuk napisał(a)

Tak się miewa moja tojeść kropkowana sadzona na początku maja. Jak widać przyjęła się ładnie. Podagrycznik wokół bujnie rośnie.

Kochana, a nie wolisz zrobić jednej większej rabaty, zamiast kilku wysepek? Będzie łatwiej utrzymać w czystości, bo tak to z każdej strony perz i podagrycznik będą Ci wchodzić i się namęczysz To taka tylko sugestia z mojego własnego doświadczenia ... Pozdrawiam ciepło i aby do soboty