Barbula rośnie u mnie od ponad 5 lat z przodu brzozowego zagajnika. Wiosną przycinam ją na jakieś 40-50 cm. Gałązki są zdrewniałe. Znosiła mrozy do -15-20 stopni. Stanowisko określiłabym jako półcieniste.
Mam dwie. Jedną widać na zdjęciu między rudawym perukowcem, a żółtawą brzozą.
Jeśli będziesz ją sadzić teraz, to przysyp ją profilaktycznie warstwą liści. Moje były sadzone wiosną. Do zimy zdążyły się ukorzenić.
Odrobina porannego słońca i od razu robi się dobry dzień Struktury ogrodowe mam na razie bardziej w wersji mini, ale może kiedyś doczekam się efektu w skali podobnej do tego, co dzieje się w ogrodzie Hani
Dziewannę uwielbiam w każdej postaci. Włochatą wersję mini i posągową jesienna też
Na różach kolor się trzyma, na drzewach już nie.
U mnie też choć w zasadzie przymrozków nie zauważyłam. Może takie tylko muśnięcie. Grusza dziś jeszcze w pięknych żółtych liściach.
A obwódki? Może wprowadzają ład, ale mają też wadę. Ogranicza nasadzanie. Jeśli chcesz powiększyć rabatę, a zdarza się to czasami, musisz wykonać wiekszą robotę z jej przesuwaniem.
Tak Basiu, szafirki kwitną przed azaliami. U mnie zaczynają około połowy kwietnia i kończą koło połowy maja. A azalie zaczynają koło połowy maja. Przynajmniej tak z tegorocznych zdjęć wynika, sprawdzałam po datach
Po 20 kwietnia były w najlepszym rozkwicie.