Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:58, 30 gru 2015

Do góry
Ja też pamiętam swoje początki i jak nie wiedziałam od czego zacząć i jak zacząć.

Na pierwszym spotkaniu na jakie się załapałam w naszej okolicy poznałam m.in. Alinę, która mnie do siebie zaprosiła i wytłumaczyła od podstaw co i jak bardzo jej jestem wdzięczna za tamten dzień, bo dziś radzę sobie fajnie oczywiście na swoje możliwości.A przez te lata poznałam wielu fajnych ludzi i tak zostałam. Polecam Ci wątek Aliny, a do niej to Tobie chyba bliżej nawet niż mi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5725-ogrod-u-stop-klasztoru-cz-ii?page=46

https://www.ogrodowisko.pl/watek/47-ogrod-u-stop-klasztoru

Acha, i od niej mam skopiowany kompostownik to jest bardzo potrzebne, a Ty masz niezły areał to pomyśl o tym(ziemia za darmo i to jaka).
Moja bajka 14:17, 29 gru 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Kasiu, zakup fantastyczny-ciekawe jak ta edenka będzie przyrastała. Czytałam że przez pierwszy rok kiepsko, a potem już szaleje

Ten kompostownik to rozgarniesz na rabacie i dla roślin będzie pokarm świeży, fantastyczny pomysł.
A chciałam Ci się wtrącić z tą linią rabaty żeby było symetrycznie zrób to z M. oboje z jakimiś patykami a między tym rozciągnięty sznurek. Chyba że masz inny sposób

Uleńko no właśnie Edenka posadzona w sierpniu urosła już całkiem sporo. Może uda mi się potem zrobić zdjęcie to porównasz sobie. Jak na 4 m-ce to ładnie podrosła, a przecież te upały życia jej nie ułatwiały. Z wyznaczeniem linii rabaty zrobię jak radzisz. Czasem szłam na żywioł robiąc na oko i tylko niepotrzebnie się napracowałam i nawkurzałam bo 10 razy musiałam poprawiać .
Moja bajka 14:09, 29 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
i jeszcze jeden zakup - to na moją Eden rose, która rośnie przy huśtawce

moje dzisiejsze działania ogrodowe - rabata wreszcie wyczyszczona z trawy. Muszę wreszcie się pozbyć tego pseudo kompostownika i polecieć dalej z tą rabatą .

ten kształt to tak bardzo mniej więcej

Kasiu, zakup fantastyczny-ciekawe jak ta edenka będzie przyrastała. Czytałam że przez pierwszy rok kiepsko, a potem już szaleje

Ten kompostownik to rozgarniesz na rabacie i dla roślin będzie pokarm świeży, fantastyczny pomysł.
A chciałam Ci się wtrącić z tą linią rabaty żeby było symetrycznie zrób to z M. oboje z jakimiś patykami a między tym rozciągnięty sznurek. Chyba że masz inny sposób
Moja bajka 10:21, 29 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Rezygnuję zupełnie z kompostownika. Nie bardzo mam go gdzie ulokować tak żeby nie raził w oczy, więc sama rozumiesz. Z resztkami sobie poradzę, bo ten stary kompostownik już ostatniego sezonu nie był użytkowany. Co do odpadów z kuchni to zauważyłam, że odkąd przestałam je wyrzucać to liczba nornic baaaardzo mi się zmniejszyła, więc to na plus. A "cycka" nie będzie, ręka mi drgnęła przy rysowaniu . W każdym razie zostanie między tymi rabatami tylko wąskie przejście do bramy i podjazdu, który mam nadzieję w 2016 powstanie . Bo na zadaszenie nad ławkami już się nie łudzę , kasa, kasa. A siedmiu srok za ogon złapać się nie da . Ale będę miała dzięki temu kolejne cele do realizacji, a przy tak niewielkim ogródku to plus, bo co by było, gdybym go urządziła raz dwa? Brrr, nawet nie chcę myśleć .

Straszne by było gdybyś nie miała czego tworzyć z tyloma pomysłami.....nie mielibyśmy od Kogo zgapiaćAle na całe szczęście mądra z Ciebie dziewczynka
Moja bajka 09:05, 29 gru 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Księżyc cudny pracowita kobieto Też mam plan na nową rabatę więc nie dziwię się , że Cię rączki swędziały i już zaczęłaś trawę ściągać. Gdzie kompostownik ulokujesz? Czy rezygnujesz zupełnie tylko co wtedy z resztkami ogrodowymi? Co do kształtu umownego rabaty to ja bym tego "cycka" nie robiła chyba tylko falę

Rezygnuję zupełnie z kompostownika. Nie bardzo mam go gdzie ulokować tak żeby nie raził w oczy, więc sama rozumiesz. Z resztkami sobie poradzę, bo ten stary kompostownik już ostatniego sezonu nie był użytkowany. Co do odpadów z kuchni to zauważyłam, że odkąd przestałam je wyrzucać to liczba nornic baaaardzo mi się zmniejszyła, więc to na plus. A "cycka" nie będzie, ręka mi drgnęła przy rysowaniu . W każdym razie zostanie między tymi rabatami tylko wąskie przejście do bramy i podjazdu, który mam nadzieję w 2016 powstanie . Bo na zadaszenie nad ławkami już się nie łudzę , kasa, kasa. A siedmiu srok za ogon złapać się nie da . Ale będę miała dzięki temu kolejne cele do realizacji, a przy tak niewielkim ogródku to plus, bo co by było, gdybym go urządziła raz dwa? Brrr, nawet nie chcę myśleć .
Moja bajka 23:26, 28 gru 2015

Do góry
Księżyc cudny pracowita kobieto Też mam plan na nową rabatę więc nie dziwię się , że Cię rączki swędziały i już zaczęłaś trawę ściągać. Gdzie kompostownik ulokujesz? Czy rezygnujesz zupełnie tylko co wtedy z resztkami ogrodowymi? Co do kształtu umownego rabaty to ja bym tego "cycka" nie robiła chyba tylko falę
Ekologia w mini ogródku na dachu 18:48, 27 gru 2015

Do góry
Czyli kompostownik dla ogrodu wspólnego nie ma sensu, bo tam głównie trawa. Mój ogródek jest w okresie żłobkowym i nie mam krzaków do ukrycia kompostownika więc na razie tylko worek z liśćmi. Dziękuję bardzo Danusiu za pomoc.
Ekologia w mini ogródku na dachu 17:39, 27 gru 2015

Do góry
W takim razie będę jeszcze męczyła zarząd wspólnoty o kompostownik. Oni chyba się martwią, żeby do kompostownika nie było wrzucane byle co. Jeśli jednak trafiałaby tylko skoszona przez ogrodnika trawa i liście zebrane jesienią, to chyba i tak warto.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:38, 19 gru 2015

Do góry
KasiaBawaria

Brak dżdżownic oznacza, że nie mają tam co przerabiać, przechodzą w rejony gdzie jest substancja nadająca się do konsumpcji. Kompost ma to do siebie, że nieważny jest jego kolor lecz jego odczyn, a zasobność zależy od tego, czym napełniłaś kompostownik.

Pozdrawiam
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 07:32, 15 gru 2015

Do góry
Witaj Waldku, mam pytanie do ciebie :czy popiół z ogniska można wrzucić do kompostownika. Mm duuuży kompostownik, ale i tego popiołu po całym sezonie jest też dużo , myślę że dwie taczki będzie.

Zeby nie zaśmiecać twojego wątku, może odpowiesz w dziale o kompostowaniu i kompostownikach ?
pozdrawiam Ewa
Kamienny ogród patykiem malowany 13:03, 14 gru 2015

Do góry
Widok ze schodów - z prawej kompostownik, z lewej altanka....białe rury czekają na wiosnę na zamontowanie lampek

Z tego samego miejsca...w kierunku altanki i sąsiada
Płot za altanką w całości do obsadzenia.
Sosny po lewej do wycięcia

I jeszcze w prawo patrz...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:53, 10 gru 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Super kolory tych bombek dobrałas a że wnetrze masz raczej nowoczesne to bedzie miodzio...
Fajny kompostownik - dla mnie troche chyba za wielki, zobacze potem jak sie z niego te ziemie wydobywa, miesza... czy ja sama dałabym rade...jakie bediesz miał ty doswiadczenia w tym zakresie....póki co wywioże trawe i liscie na nieuzytki opodal a chwasty do puszki na bioodpady...
Buziam!

Ostatnie dwa lata miałam na choince rudości z ecru ... no i oczywiście pierniczki ... czas najwyższy coś zmienić Jeśli chodzi o kompostownik zdam relację może już na wiosnę On wcale nie jest taki duży ... a poza tym zawsze możesz ograniczyć się do jednej komory
Buziaki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:44, 09 gru 2015

Do góry
Super kolory tych bombek dobrałas a że wnetrze masz raczej nowoczesne to bedzie miodzio...
Fajny kompostownik - dla mnie troche chyba za wielki, zobacze potem jak sie z niego te ziemie wydobywa, miesza... czy ja sama dałabym rade...jakie bediesz miał ty doswiadczenia w tym zakresie....póki co wywioże trawe i liscie na nieuzytki opodal a chwasty do puszki na bioodpady...
Buziam!
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:55, 08 gru 2015

Do góry
Przed chwila wróciłam z ogrodu. Na działeczce definitywnie koniec!
Ogarnęłam jeszcze trochę liści, ale i tak wiatr jeszcze naniesie. Cebulki mikołajowe w ziemi. W szklarni też porządeczek. może nie na piątkę ale na 3 + i tak może zostać. Nie mam tam czego się spieszyć. Szczypior i sałata, i rzodkiewka dopiero w marcu. A teraz mam posadzoną boćwinę, czyli buraka liściowego na kawałeczku pólka. Podobno wytrzymuje mrozy. to na wczesną botwinkę mam szansę.

Winogrona już całkiem oskubane przez ptaki. To co spadło na ziemię uprzątnęłam na kompostownik, myszy może mieć będą jedzonko.

Dziś tak ładnie jak wczoraj nie było, ale że działałam w szklarni, wytrzymałam i nawet autobusy mi fajnie spasowały na powrót.

Teraz już tylko czekanie. 2 i pół miesiąca! 75 dni ! No i fajniutko!

Zima może już przychodzić.Na taką czekam.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:47, 07 gru 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ale kompostownik wypasiony.
Bombki też wg mnie pasują do siebie kolorystycznie.

Edytko
Ten plastik nie jest najwyższych lotów ... tzn nie tak gruby jak np kosze na odpady komunalne ... ale i tak jestem zadowolona
Bombki zyskały sporą aprobatę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:30, 07 gru 2015

Do góry
Ale kompostownik wypasiony.
Bombki też wg mnie pasują do siebie kolorystycznie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:25, 07 gru 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wypasiony kompostownik.

Bożenko teraz muszę zadbać żeby nie tylko wyglądał ale też zapełnił się po brzegi ... "ogrodniczym złotem"
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:20, 07 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I złożyłam kompostownik

fiu fiu fiu elegancki! pasuje do Twojego światowego ogrodu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:51, 07 gru 2015

Do góry
Wypasiony kompostownik.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:51, 07 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I złożyłam kompostownik
też myślę o zakupie takiego kompostownika - będę pytać jak się sprawują

jaką mają pojemność ???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies