Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pewnej ogrodniczki

Ogród pewnej ogrodniczki

Dorotka 08:04, 17 lut 2016

hanka_andrus napisał(a)
Ja pamiętam, że siałam jednego roku na suche bukiety, na pewno do gruntu, a kwiaty już w sierpniu chyba były.
Najpierw jest rozeta z liśćmi na szerokość talerza, a potem ze środka wyrastają kwiatostany,

Dziękuje Haniu. Nie wiem czy chce te kwiaty. Może do donic tylko posadze. Kupiłam pod wpływem impulsu.
Nallar 21:00, 17 lut 2016

Dorotka napisał(a)
UWAGA - TRAWA!!!!!

Hm....

W radiu mówią "udane, sobotnie popołudnie". A i owszem że udanie. Pizza udana, zielona herbatka udana, pogoda udana i synek całkiem udany. A co do ogrodu to....hmmm... nachodzi mnie pewna refleksja, refleksja ogrodowego laika-amatora. I pisze to ku przestrodze i dla potomnosci.

Miałam dziścia lat, nowy dom, pusty portfel, fajnego mężA, kilka kilogramów nadwagi i 10 arów ogrodu... no i byłam fanką DŻEMU.

I tak to anno domini 2013 roku typowy mieszczuch z obcasami na 12 cm stał sie posiadaczka kilku rzeczonych arów odłogów.

Plan był prosty: thuje i trawa. Dlaczego?? Bo to zielenina BEZPROBLEMOWA!! Wystarczy woda z niebiosów Pana naszego i rośnie samo. O ironio i naiwności!

O ile thuje to cud natury, który nie wymaga wiele, o tyle trawa to CZARNA ROZPACZ!!!
Miało być tak miło, leżaczek i woda minerala a skończyło się na nawozach, kosiarkach, odchwaszczaniu wertykulacji i grabieniu.

Trawa to koszmar i sen nocy letniej Juli zanim popełniła błąd Romea. Trawa to nieustanne kosznie, podlewanie, kłótnie z mężem i kolejne koszenie

Dziewczyny oto moja manifa i mój protest: sadzcie i powiększajce swoje rabaty!!! Kupujecie tulipany, żurawki, hotrensje i co tam jeszcze przyjdzie Wam do głowy, wszystko poza "BEZPROBLEMOWA" trawką!!!!

Trawa Was zajedzie. To mój protest laika i ogrodnika-amatora!! Nie dajcie się zwieść - trawa to nawozy za kilkaset zeta rocznie /zamiast majtek Triumpha/, wertykulacja bynajmniej nie na piekne oczy /a mogła byc Pandora/, kosiara za 700 zeta /torebka Batyckiego/, oczekiwanie na śmieciarzy i wywóz odpadów zielonych /dobre rajty bezszwowe/, kompostownik i jego zapachy / wyjazd na termy z koleżankami/ i tipsy które idą w niepamięć.

Trawa to roślina do Orłów a ja wróbel pospolity jestem.

A jak juz wydacie te stówy / nie na majty Triumpha bynajmniej/ to przyjdzie koleżanka z psiakiem który Wam narobi na trawiszcze owo i nikt nawet nie zauważy. No bo co tam Wasza trawa zieloniutka przy karkówie z grilla, szaszłyku i wineczku czerwonym serwowanym przez 85 kilogramów i 185 cm czystego testosteronu i zarostu z dnia poprzedniego w postaci faceta Waszego.... Ech....

Święta prawda.
Madzenka 21:20, 18 lut 2016

Az się cofnęłam aby tę przypowieść o trawie przeczytać bo mi umknęła

Co Ty chcesz pryskać i dlaczego? Spowiadaj sie szybciutko
Dorotka 21:28, 18 lut 2016

Madzenka napisał(a)
Az się cofnęłam aby tę przypowieść o trawie przeczytać bo mi umknęła

Co Ty chcesz pryskać i dlaczego? Spowiadaj sie szybciutko

Juz u Ciebie odpisałam. Profilaktyka tylko
ag_zie 22:40, 18 lut 2016

protest rewelacyjny!
Gdzie podpisać?
MirellaB 22:54, 18 lut 2016

Tylko macham
nawigatorka 23:00, 18 lut 2016

wykład mnie rozwalił zawsze marzyłam o ogrodzie bez trawnika ale tak pieknie nie potrafiłam tego opisać boskie.
dodam kosiarka za 700 zł? przegląd maszej w tym roku połowę tego kosztował o koszcie samej kosiarki juz nie wspomne
ewa004 23:11, 18 lut 2016

Dobrze że ja trawy nie mam
Sebek 23:11, 18 lut 2016

Dorotka napisał(a)

Z moją energią to masakra czasem bywa. Nie idzie ją ujarzmić, dlatego ogród wskazany. Choć czaseam znowu jak gumka z majtek jestem, taka naciągnięta i do niczego - zależy od pory roku chyba...Eh...

Mój syn dopiero pierwszy rok, pierwsza sesja za nim. Właśnie wczoraj zjechał do domu na dwa tygodnie, NA DWA TYGODNIE!!! DWAAA TYYYYGOOODNIEEE... Co oznacza, koniec popołudniowego polegiwania z mężem na sofie, koniec pizzy z Pizza Hut, koniec niespiesznych powrotów do domu, koniec leniwych spacerków z pieskiem.
Natomiast witajcie obiadki na dwa dania, witajcie gary i siaty z zakupami, witajcie placuszki i pączucie na rano kupowane i jabłuszka obierane coby ubytek witamin synowych uzupełnić /utraconych mam nadziję podczas sesji a nie po niej /

Tak więc cieszem sie niezmiernie że synuś w domku...no tak się cieszem...

Dzięki Marzenko za namiary - ponieważ ze sprzetem u mnie tak jak z ogrodem, czyli kiepsko - więc takie namiary cenne są. Nastawiam się na Fiskarsa gdyż mąż taki sprzęt zbiera dla siebie to i ja na niego postawię. Mam juz grabie, łopatę i.... takie jedno coś co nie wiem jak się nazywa ale ma trzy pazury i fajne jest to rozkruszania ziemi.

Skąd ja to znam... A jestem w domu co tydzień...
Dorotka 06:26, 19 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
wykład mnie rozwalił zawsze marzyłam o ogrodzie bez trawnika ale tak pieknie nie potrafiłam tego opisać boskie.
dodam kosiarka za 700 zł? przegląd maszej w tym roku połowę tego kosztował o koszcie samej kosiarki juz nie wspomne

Asiu, gdy teks owy pisałam (a rok temu to było) w oparach niewiedzy cenowej jeszcze trwałam. O naiwności.
Dzisiaj już wiedzę rzekomą posiadam. Niestety ☺