Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:06, 02 kwi 2018

Do góry
dereń jadalny i zmaltretowany przez mrozy ciemiernik

wiąz jacqueline hillier i śmiałek darniowy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:01, 02 kwi 2018

Do góry
Święta, święta i...po świętach.
A w ogrodzie nadchodzi czas dynamicznych zmian. Codziennie pojawiać się będzie coś innego.

Ogród pod Górą 13:13, 02 kwi 2018

Do góry
Kompozycję bratkowo-świąteczne
Ogród pod Górą 13:10, 02 kwi 2018

Do góry
Spacerowo

Przebiśniegi o pełnych kwiatach takie tez dziko można spotkać
Ogród pod Górą 13:04, 02 kwi 2018

Do góry
Poczekalnia roślin w szklarni

Osiedlowy ogródek 13:03, 02 kwi 2018

Do góry
Jak mam przyciąć wierzbę hakuro i czy w ogóle ją ciąć?
Rośnie jakby w jedną stronę, przycinałam ją kilka razy latem i jesienią, żeby się rozgałęziła i teraz nie wiem co robić bo szkoda mi ją ściąć radykalnie...

Ogród pod Górą 12:58, 02 kwi 2018

Do góry
Szklarniowo
Ogród pod Górą 12:53, 02 kwi 2018

Do góry
Trochę wiosny

Jakie drzewa aby zasłonić widok? 12:29, 02 kwi 2018

Do góry
Witam,
bardzo proszę o pomoc. Za płotem było pole, teraz powstał dom z widokiem z tarasu na mój ogródek, pewnie na przeciwko powstanie kolejny i mam chciałabym trochę osłonić się koronami drzew, do krzewy i tuje urosną i zasłonią trochę płot ale co wyżej?
Działka ma 15 m szerokości i jest od strony południowej. Marzy mi się grujecznik, klon red sunset, i zastanawiam się co jeszcze? może jakiś wąski dąb lub po prostu sosna? ze 3 drzewa powinny się zmieścić. Proszę poradźcie co posadzić.
a widok z tarasu wygląda tak:

Ogród Małej Mi 2017 12:11, 02 kwi 2018

Do góry
W poszukiwaniu wiosny.... tu dobrze. W Bialymstku regularna zima.
Małymi kroczkami do celu... 12:00, 02 kwi 2018

Do góry
Jeszcze przedświąteczne zakupy, bratki w pięknym kolorze, chociaż na zdjęciu ciężko go uchwycić

Miłego dnia wszystkim życzę
Małymi kroczkami do celu... 11:57, 02 kwi 2018

Do góry
Iryski zakwitły już wszystkie

Tak wyglądają moje ice dance po zimie

Małymi kroczkami do celu... 11:56, 02 kwi 2018

Do góry
Czosnki też nie dziadują

Małymi kroczkami do celu... 11:55, 02 kwi 2018

Do góry
Tulipany ruszyły..

Małymi kroczkami do celu... 11:53, 02 kwi 2018

Do góry
Dzisiaj w nocy u nas tak wiało,że rano kiedy wstałam i zerknełam na taras zobaczyłam rozbite białe latarenki, rozbite białe kule...eh same straty pomimo okropnego wiatru teraz świeci słońce, ale tak nie da się nawet wyjść do ogrodu, głowę urywa, nawet ptaki ledwo mogą utrzymać równowagę w karmniku, wcale się nie dziwię mi samej było ciężko, jak wyszłam posprzątać ten bajzel.

Powojnik - Clematis 11:16, 02 kwi 2018

Do góry
Skrzynia ma 2,5/0,6/0,6m. Wyłożona 10cm styropianem (dno i boki), oczywiście z otworami odpływowymi. W skrzyni będą C. montana 'Mayleen' i C. 'Sweet Summer Love'. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z przemarzaniem. Ściana ma wystawę wschodnią. Do ok. 12.00 na ścianie świeci bezpośrednio słońce. Od północy osłonięta ścianą budynku, więc miejsce jest zaciszne.

Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 11:08, 02 kwi 2018

Do góry
Odkopuję ten wątek, bo chciałbym się Was poradzić, co zrobić ze ścianą sąsiada...

Moja działka za domem, na której planuję urządzić ogród nie jest wielka i co gorsza prawie połowę jej boku zajmuje nieciekawa ściana budynku stojącego w ostrej granicy. Jej wysokość zaczyna się od ok. 4m i wzrasta w stronę końca działki. Jej długość to ~7m, a drugie tyle ma ogrodzenie z wysokimi sztachetami na podmurówce.

Widoczna na zdjęciu huśtawka i altana idą do likwidacji, kostka do rozebrania, a świerk po prawej stronie zostanie trochę podcięty. Widoczny po lewej stronie "tarasik" chcemy powiększyć do powierzchni wytyczonej sznurkami wokół niego (kwadrat 4x4m). Wąski pas widoczny przed nim i idący w lewo w stronę budynku, to ma być ścieżka z kostki, a powierzchnia, na której stoi huśtawka i leżą ścięte gałęzie będzie trawnikiem. Tyle tytułem wprowadzenia

Pomysł na przysłonięcie ściany i ogrodzenia jest taki: wzdłuż ogrodzenia posadzone zostaną tuje szmaragdowe, a wzdłuż ściany budynku 4 odpowiednio uformowane graby pospolite (Carpinus betulus), mające tworzyć szpaler. Między nimi pojawią się jakieś niskie rośliny. Cały pas z nasadzeniami przy ogrodzeniu mieć max. 1,5 szerokości. Ma to wyglądać mniej więcej tak:

[zmoderowane]

ale graby mają być przycinane do takiej formy:

[zmoderowane]

No i tu pojawiają się moje wątpliwości

1. czy graby nie są jednak zbyt "poważnymi" drzewami w takim miejscu? Są one długowieczne i rozrastają się do sporych rozmiarów. Wprawdzie kupione graby mają już mieć odpowiednio uformowane korony, ale i tak będą w przyszłości wymagać regularnego przycinania i formowania. Czy pakować się w to? Jest jeszcze kwestia kosztów z tym związanych, bo drzew o wysokości 4-5m nie będę w stanie sam przycinać. Czy nie lepiej pomyśleć o czymś "bezobsługowym"...?

2. czy posadzenie grabów w odległości ok. 1m od budynku, to nie będzie jednak zbyt blisko? Planujemy wkopać wzdłuż niego ekran przeciwkorzeniowy, ale boję się, że moja sąsiadka zacznie zgłaszać jakieś zastrzeżenia. Wprawdzie cienkie pnie drzew nie będą zacieniać ściany budynku, a więc nie ma ryzyka, że ulegnie ona zawilgoceniu, ale korony mogą jednak dotykać do ściany...
Z sąsiadką nie mam, delikatnie mówiąc, zbyt poprawnych stosunków i nie chciałbym się wystawić na jakieś wrogie działania z jej strony. Niestety w polskim prawie nie ma opisanych zasad lub instrukcji, z których wynikałyby zasady sadzenia żywopłotów, krzewów i drzew, a które byłyby pomocne w takiej sytuacji.

3. ostatnie obawy, to sezonowość grabów: liście rozwijają się w drugiej połowie lub pod koniec kwietnia i są wówczas zielone. Na przełomie września i października przebarwiają się na mniej lub bardziej jaskrawożółty kolor, potem brązowieją. Opadają dość szybko, w większości w pierwszej połowie października, jednak zwykle przynajmniej część z nich (zwłaszcza u młodych drzew) pozostaje na drzewie w zeschniętym, pozwijanym stanie i rudawym kolorze aż do wiosny.

[zmoderowane]

To tyle... ależ się rozpisałem

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy podoba Wam się nasz pomysł przysłonięcia ściany? czy coś byście zmienili? Czy sadziliście takie graby? Czy mieliście jakieś problemy ze swoimi sąsiadami w podobnym przypadku?

A może macie jakieś inne pomysły i propozycje, jak zaaranżować ogród wzdłuż ogrodzenia i ściany?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady

Pozdrawiam,
Jacek
Rododendronowy ogród II. 10:47, 02 kwi 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

A co tam fioletowego rośnie Ci wśród pierwiosnków.
Rododendronowy ogród II. 10:41, 02 kwi 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Tak jest dzis u mnie

Wszystko ma swoje zalety: na nartach możesz poszusować
No tak, wszyscy za wiosną tęsknimy.
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:56, 02 kwi 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Hortensje okryłam igliwiem z sosny i przyrzuciłam jeszcze starym ręcznikiem kąpielowym, ale wiatr zerwał ten ręcznik, a mróz go zmroził i nic to nie dało.
Czy chodzi o tę różę? Jeśli tak to jest Lavender Lassie, bardzo wytrzymała róża, tej niczym nie okrywam.

Urzeka i czaruje ten obrazek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies