Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 22:00, 29 mar 2018

Do góry
Elinka napisał(a)
Ja tego w zyciu nie pojme ( tak jak z cieciem winogron)
Kiedyś już pisałem - akurat nie na Ogrodowisku - łpotatologiczny poradnik cięcia winorośli, który nie ukrywam wielu się spodobał. Dla amatora ta wiedza wystarczy w zupełności. Cięcie jest proste, bo nie wymaga zastanawiania, tylko przyswojenia sobie prostych stałych zasad. Przekopiuję Ci z rysunkami - tak wiem, że jestem "miszcz" painta

Mamy winorośl z 1 pniem. Z ziemi wychodzi jeden pień. Winorośl jest zapuszczona. Patrzymy od dołu. Szukamy dwóch łóż, czyli takich jasnobrązowych gałązek, które owocowały w poprzednim roku położonych najniżej ziemi, a jednocześnie takich które mają jakąś grubość. Tniemy je za drugim pąkiem każda. Cięcia znaczę na niebiesko, pąki na czerwono. Następnie szukamy wyżej dwóch łóz też dość grubych i tniemy je za 8 pąkiem w przypadku winorośli deserowej i za 12 pąkiem w przypadku winorośli winnej (Na rysunkach przedstawiam deserową) Resztę latorośli wycinamy. Te dwie łozy 8 pąkowe rozkładamy by szły w dwie strony świata.

Wiosną z tych łóz wyrosną sobie latorośla. W sumie będzie ich 8+8+2+2 = 20. Latorośla kolor zielony. Na tych latoroślach winorośl będzie chciała owocować. Dajemy jej, ale tylko i wyłącznie na tych 16 sztukach wyżej pozostawiając po 2 grona na każdej latorośli, resztę od razu obrywamy. Na tych niższych 4 latoroślach obrywamy wszystko do razu. Nie dajemy jej owocować wcale. Czyli w sumie zbierzemy w przypadku odmiany deserowej 16x2= 32 grona, a winnej 24x2= 48 gron.

Za rok całkowicie wytniemy te dwie łozy na których było te 16 latorośli (w sumie one też zdrewnieją i będą już łozami). Zostaną nam zatem 4 łozy położone niżej (rok temu były czterema latoroślami, teraz zdrewniały) Dwie po prawej stronie pnia, dwie po lewej. Patrzymy na te z lewej. Tą niżej położoną skracamy za 2 pąkiem, a tą wyżej za 8 i dajemy ją do poziomu. To samo robimy z prawej strony. I tak robimy co roku. Prościej nie będzie

Ogródek Iwony II 21:42, 29 mar 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No zobaczcie sami tą moją wiosnę.
Oooo, taki widok mam z okna

Już wam zaoszczędzę resztę widoków zimowych krajobrazów, ale przebiśniegi wam pokażę.

Krokusów nie widać...
Wczoraj posadziłam bratki przed domem.

Ja tam widzę fajna firankę
...uDany ogród 21:39, 29 mar 2018

Do góry
dana1s napisał(a)
Ustrzeliłam w locie przez okno, podobno na szczęście

wychodzą szafirki

i liście

za chwilę zaczną czerwone ciemierniki

A ja słyszałam, że dzieci przynosi
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:39, 29 mar 2018

Do góry
Wiosny minimalnie u mnie krokusy wyszły coś kwitnie tulipany też powychodziły, ale potrzebne słońce aby to pobudzić do wzrostu.
Egzotyki czekają na sezon wszystko już nawozy dostało.
Czekam na efekt nasadzeń jesiennych na nowych rabatach co to z tego wyjdzie...? hyy zobaczymy , jakoś to będzie, musi być.
Wysiane roślinki już kiełkują ładnie, czekają na słoneczne dni.

...uDany ogród 21:35, 29 mar 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Kinguś no co Ty! M mnie zaskoczył i zabrał nas, cała rodzinką.
Nie chciałam Cię tak zaskoczyć.
Do Ciebie wybieramy się w maju
To już za chwilkę
No nie gniewaj się , proszę!

To za jednym zamachem do mnie???
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 21:07, 29 mar 2018

Do góry
Elinka. Jabłonka nieźle wygląda. Chyba poczytałaś o kątach prostych Korona jest jednak za bardzo zagęszczona i to błąd. Generalnie nie wiem co za formę prowadzenia drzewka sobie upatrzyłaś, ale myślę że w amatorskiej uprawie na działce zdaje egzamin korona prawie naturalna. I na takiej bym się skupił. Zostawiałaś za dużo gałęzi, z których będzie za dużo konarów. Z czasem to zobaczysz i okaże się, że konieczne jest wycinanie grubych konarów, bo drzewko nadmiernie jest zagęszczone. Jabłonka to nie choinka! Popatrz na drzewko od dołu. Wybierz 3-4 ładne gałęzie skierowane w różne strony świata położone blisko siebie. To pierwsze piętro - zaznaczam Ci na niebiesko. Resztę usuń. Wytnij wszystko też wszystko pomiędzy tymi dwoma niebieskimi kółkami. Znajdź wyżej (drugie niebieskie kółko) 3-4 ładne gałązki tak samo skierowane w różne strony świata. Resztę usuń. Idziemy wyżej. Są dwa przewodniki jak zauważył Mazan. Jeden leci. Tylko ładnie go wytnij, przy samym pniu. Nie zostawiaj kikutów. Drugi przewodnik skracasz. Ile skrócić? Tyle żeby powstało pod cięciem trzecie i ostatnie pietro, położone mniej więcej w takiej odległości od niższego jak środkowe od najniższego. W następnym roku wytniesz/zagniesz przewodnik. I to będzie finito formowania drzewka. Pytasz co zrobić z pozostałymi gałązkami. Każdą lekko przytnij za zewnętrznym pąkiem i odegnij. Dlaczego tego nie robisz? Odgięcie powoduje także to, że gałązki wolniej rosną! Nie tylko to, że mając kąt prosty się z pniem trudniej się wyłamują. Te gałązki skróć tak by z wyższego piętra nie były dłuższe niż z niższego. Jednym z celów takiego cięcia jest właśnie rozgałęzianie. Dam Ci przykład mojego ananasa berżenickiego - jeszcze przed skróceniem gałązek, żeby zobrazować ile gałązek drzewku w zupełności wystarczy.
Nelumbo - lotos 20:59, 29 mar 2018

Do góry
Mniej więcej 30 kłączy daje taki lotosowy mini efekt . Fotka nie obejmuje całości.

Dwa pojemniki z 6 kłączami.

Chaos kontrolowany 20:55, 29 mar 2018

Do góry
Kurierzy się chyba dziś zmówili - przyjechały też śliwy i przesyłka ze sklepu ekologicznego, a tam dużo hydrożelu, biohumusy, skrzyp i żywokost.
Można więc sadzić. Ciemierniki już wsadzone.
Nelumbo - lotos 20:54, 29 mar 2018

Do góry
Proszę kupić sobie dobrze wykształcone kłącza, najlepiej trzy sztuki do jednego pojemnika. Właśnie teraz mają w ofertach. Lotosy bardzo prosto uprawia się z dobrze wykształconego kłącza.

Te są marne, nie zakwitną w pierwszym sezonie.

A te banany w sezonie dadzą kilka kwiatów.

Chaos kontrolowany 20:52, 29 mar 2018

Do góry
Przyszły dziś zamówione trawiszcza z Albamar. Wymieniam nazwę celowo, nie w celach reklamy, ale moim zdaniem powinniśmy chwalić uczciwych sprzedawców.
W paczkach 50 szt. seslerii jesiennej, 18 miskantów Gracillimus, 14 Morning Light i tak mi się jakoś 5 ciemierników zaplątało.
Paczki spakowane fest. Seslerie i ciemierniki fajne. Żałuję troszkę zakupu miskantów, gdyż w moim lokalnym ogrodniczym 3 razy większe sadzonki po 2 zł drożej, ale jakościowo są ok.
System automatycznego nawadniania 20:47, 29 mar 2018

Do góry
Witam.
Zamierzam położyć linie kroplujące na zakładanej wkrótce rabacie.
Dużo wiedzy zdobyłem czytając wątek.
Plan jest następujący:

Po prawej dom i źródło wody z wodociągu. Zmierzone niedawno ciśnienie 7 atm.
Rabata do nawodnienia o szerokości 2mb - zakreskowane pole.
Nie wiem jaką rurą ( średnica) doprowadzić wodę od domu do zaworu na rabacie.

Poniżej rozrysowałem już samą rabatę.
Na rabacie rozprowadzenie wody planuję następująco:

Od zaworu w górę, zawijasy to zgodnie z radami linia kroplująca prowadzona naokoło rh i dalej okrągły klomb w odstepch 0,5 m. Tu w zasadzie pytań nie mam. W tę stronę długość rabaty to ok 5 mb, szerokość 4mb.

Nie wiem jak poprowadzić linię w dół rabaty ( szerokość 2mb i długość 14 mb)

Jaką średnicę rury kroplujacej dać?

Pomoże ktoś?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:31, 29 mar 2018

Do góry

Danusia Ty to lubisz być oryginalna .
Jak dobrze że ja z tej innej połowy i miałam dziś całkiem super dzień do pracy w ogrodzie gdybym mogła .

No ale ta fotka jest świetna.

Ciepło idzie, tradycyjnie po świętach jak co roku.
Tylko nie sprawdzajcie kiedy jest Wielkanoc za rok

pozdrawiam
Gunnera - parzeplin 20:16, 29 mar 2018

Do góry
Tesska napisał(a)
Moja Gunnera mimo zabezpieczenia cała w lodzie mam nadzieję że będzie żyć

Nic jej nie będzie, zazwyczaj są oblodzone (twarde jak kość) - okrycie daje ciepło, a wszystko co wilgotne zamarza. Najważniejsze to, co jest w środku tych pięknych pąków - zawiązki liści i kwiatów. Te chroń przed wiosennym przymrozkiem (to najgorszy moment) , bo niebawem wylezą na zewnątrz, a może już wylazły ( u mnie już).
Mój 4 arowy azyl... 20:09, 29 mar 2018

Do góry
Pięknych Świąt Wielkanocnych wszystkim życzę...

Osiedlowy ogródek 20:07, 29 mar 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)
A teraz zobaczcie jak zakończył się mój dzisiejszy spacer na działkę...

Pani emerytka dokarmiała ptaki z balkonu...resztkami z obiadu
Tylko trafiła we mnie
Codziennie sprzątałam na innych ogródkach wyrzucany chleb, resztki jabłek, cebule, czasem nawet spore kości od schabu, pety od papierosów myśląc, jak ludzie zobaczą,że ktoś dba i będzie czysto pod balkonami to nie będą śmiecić...

Pani wpadła na gorącym uczynku bo długo nie mogłam namierzyć osoby, która to wszystko wyrzuca przez okno,nawet przekwitłe kwiaty w doniczkach wyrzucała przez balkon bo nie chciało jej się wynieść do śmieci

Rachunek za czyszczenie kurtki ma mi pokryć, oby tylko wszystko zeszło

MASAKRA ludzie są gorsi niż zwierzęta

Renatko witam się wiosennie ! Przykro mi z powodu zachowania tej pani. Opowiem ci historię mojej siostry, która pod swoimi oknami próbowała ładnie zaaranżować przestrzeń. Przez ostatnie kilka lat dosadza roślinki, walczy z ludźmi wychodzącymi z psami, którzy rzucaja pety, smieci z okien itp. Siostra już srtraciła nadzieję,że kiedykowliek ktoś przestanie niszczyć jej pracę. Każdej wiosny pod jej okno przychodziły grupy przedszkolaków, zeby zobaczyć jak wygladają krokusy szafirki i inne wiosenne kwiatki. I wiesz co w ubiegłym roku kilku sąsiadów zaczęło również sadzić krzewy, a jeden z nich powiedział, że będzie miał piękniej niż Ona. Widzisz i tak z zawiści ludzie zaczęli dbać o zieleń wkoło siebie Nie wiem czy się śmiać z tego czy żałować, ale pisze o tym dlatego, że część ludzi na pewno docenia twoją pracę buziaki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:04, 29 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Omajgad
Kochana, a skąd Ty tego tyle nabrałaś, przecież dopiero co było golone.
Dobrze widzę, że świerki straciły szczyt? Świerk tak przycięty idzie mocno na boki, czym się kierowałaś w tej decyzji?

No właśnie tym by szedł na boki
Przyciete zostało 17 roślin - drzew i iglaków
przed i po - daglezja i świerk

Tu było wpuszczanie światła do świerków i przycięcie świerków

Kolejne dam jutro
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:59, 29 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)
Jej jakaś znowu rewolucja, wpuszczasz sporo światła do ogrodu

przyszłam się pochwalić bo kupiłam judaszowca kanadyjskiego z inspiracji u Ciebie
czy to ok że jeszcze nic tam się nie dzieje, po świętach zrobię fotkę

pozdrawiam z kuchni

A wiesz że wbrew pozorom nie taka rewolucja. Dbam o równowagę światła i cienia i dlatego musiałam dokonać korekt. Takie cięcie będzie co ok 3 lata bo po pierwsze za bardzo zacienił sie ogród mój a po drugie sąsiedzi już coś przebąkują że i im światło blokuja za wysokie drzewa. Tak wiec max 5-6 metrów i trzymanie w ryzach. zreszta nie ma az takiego szoku.
Tu czeresnia przycieta
przed i po

Tu wierzba, sosna i tulipanowiec
przed i po
...uDany ogród 19:56, 29 mar 2018

Do góry
Po takim fascynującym dniu piękny zachód słońca

a po drugiej stronie domu księciunio prawie w pełni

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:36, 29 mar 2018

Do góry
czasami dobrze jest nie spieszyć się z uprzątnięciem zdób świątecznych

przy takim oświetleniu szynek wielkanocnych jeszcze nie wędziłem

...uDany ogród 19:27, 29 mar 2018

Do góry
Ustrzeliłam w locie przez okno, podobno na szczęście

wychodzą szafirki

i liście

za chwilę zaczną czerwone ciemierniki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies