Świeżo posadzona roślina powinna być podlana obficie po posadzeniu i uformowane zagłębienie, aby woda nie spływała. Jeśli ma mokro - nie trzeba podlewać, jeśli ma sucho - trzeba podlać. Jak nie umiesz tego określić - wsadź palec w bryłę, umiesz raczej odróżnic co znaczy mokro a co sucho. lanie nadmierne bo trzeba wcale nie oznacza, że trzeba. A więc podsumowując - roślina ma mieć stale wilgotno zanim się ukorzeni, co nie oznacza, że ma być zatopiona
Ja lubię te ich zabiegi i potem zbieranie robaków dla mlodych. Mam więcej czasu od Ciebie Danusiu to obserwuję.Trochę balaganu Ci zrobia ale mam nadzieję ze i radosci. Fajnie miec ptaki w ogrodzie. Dzieki za odwiedziny.
Usunąć trawnik z rabaty i dopiero sadzić tuje w ziemię a nie w trawnik. Tak się nie robi. Nie wyobrażaj sobie a zrób to po prostu. Możesz ewentualnie rabatę z trawnikiem przekopać, ale zawsze trawa wylezie nawet spod ziemi, chyba że ja dobrze podziabiesz szpadlem. Dla ciebie polecam zdjęcie trawnika i ułożenie go w pryzmy zielonym do zielonego. Powstanie znakomita ziemia darniowa, którą potem wykorzystasz do sadzenia roślin.
W tym roku kosy znowu narobiły bałaganu w błotku w stawie, wydziobują tojeść wraz z ziemią do budowy gniazda. Ale za to jak pięknie śpiewają. Ilekroć je widzę - myślę o Tobie z uśmiechem
Założenia są zgoła inne, a wyjdzie jak zwykle, ale sporo nadgoniłam..aby tylko depresja deszczowa mnie nie dopadła
Czasem zastanawiam się, jak w takim tempie życia ja jeszcze myślę? Coraz gorzej ze mną
Projekt koncepcyjny tym różni się od techniczno-wykonawczego, że to koncepcja, zarys ogólny umiejscowienia nasadzeń. Kolorów..itd. Moje projekty koncepcyjne jednak są dość szczegółowe, że techniczny nie jest potrzebny jak ktoś ma pojęcie o zakładaniu ogrodu. Tobie dobrze idzie Odległości czy nawet poszerzenie nieznaczne rabaty dostosować trzeba do warunków, czasem odmiany, która miała być niska np. a potem jest wyższa. Można także przesuwać plamy gdy np. widzę że inaczej jest lepiej..to taka moja wartość dodana... czasem dosadzam nowe rośliny, których nie ma np. w projekcie. Gdy robię ogrody wszystko to dostosowuję i sadzę myśląc oczywiście. Dlatego nie trzymaj się sztywno tego co narysowane
Cisy były tak wypasione że zajęły sporo na rabacie, w większości sadzę dużo węższe, nawet o połowę, dosuwam do płotu na maksa, dlatego rady oby odsuwać hortensje są jak najbardziej na miejscu. Gdybym to sadziła też bym odsunęła.
ps. wiecie co? ogrodowisko mnie wykańcza rok temu wszystkie rośliny wydawały mi się takie same bo przecież zielone to zielone (czasem niektóre mają kwiatki) a teraz patrze ludziom do ogrodu i trzaskam nazwami krzewów po łacinie....
kiedy już mi się wydaję, że 'wiem juz tyle, że mi wystarczy' otwieram kolejny wątek i......
o zgrozo! właśnie dotarło do mnie, nie mam pojęcia o systemach nawadniania ogrodu?!
zasiadam więc do nauki
Co to za krzew pomiędzy wierzbami? Berberys? Planuję podobną rabatę u siebie, bo mam trzy wierzby Hakuro i nie wiem co z nimi zrobić. Z tym, że z tyłu będzie jeszcze ekran - tuje albo szmaragdy albo brabanty.
Ja bym zrobiła prosto położoną kostkę w kolorze grafitowym (bazalt 11 cm) jeśli dach jest grafitowy. Żadne tam trawertyny, nie kładzie się ich na nawierzchnię
Tutaj jest murek, więc sam w sobie "robi" organiczenie rabaty, w trawniku więc nie powinno nic być, a w żadnym wypadku chaotycznie porozrzucane drzewa, w dodatku "taaakieee" drzewa, czyli świerk kłujący m.in. - to wielkie drzewo, kiedyś zabije tuje i wszystko to, co rośnie koło niego.
Szkoda brzozy i buka, zabierz je stamtąd a świerka przesadź a najlepiej oddaj komuś. Nie warto go sadzić.
Tutaj w miejsce świerka można zrobić rabatę, pasuje mi geometryczna bo kąt jest prosty w rogu działki. Rabata także okolona murkiem, może być nieco niższy albo równy. Kształt rabaty zależy od całego ogrodu jaki jest, ale to robota na dłuższe zastanowienie nie na chop siup
Planowanie nasadzeń to nie przypadkowe rozmieszczenie równie przpadkowych roślin - to przemyślane działanie mające na celu osiągnięcie konkretnego efektu i celu (tutaj zasłonięcie domu który bije po oczach i stworzenie pięknej rabaty.