Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Zieloniasta 19:06, 19 kwi 2015

siedzę i czytam od południa forum i teraz zaczynam się zastanawiać, czy aby trawnik nie jest za mało podlewany? - podła gleba i mało opadów w tym roku (ze względu na dużą powierzchnię i to, że nie ma nawadniania a ja nie mogę być co dzień - jest to problematyczne) - w tym roku ani razu nie podlewałam trawnika 'z ręki'.
A im dłużej myślę tym bardziej się boję, że przewiozłam go (w sensie, że przenawożony został)..
Bo podlałam, ale nie wszystkie granulki florovitu się rozpuściły..
Czy jeśli uległ spaleniu/przesuszeniu, to czy coś da się u fragmentarycznie poradzić, czy rekultywacja
Gardenarium 17:53, 21 kwi 2015

Trawie do życia potrzebne jest:

częste koszenie
podlewanie regularne
składniki pokarmowe.

Brak któregokolwiek skutkuje efektami ... pokaż zdjęcie, wysil się trochę

Instagram Ogrodowiska
pati_xd 20:41, 21 kwi 2015

Witam, posluchalam Pani Danusi rad i juz po tygodniu moj trawnik jest najbardziej zielony w calej okolicy, poza tym dosiana trawa juz zaczyna rosnac, ladna pogoda sprzyja wiec tylko dziekowac za dobre rady.
sullifan 11:17, 23 kwi 2015

Witam

Jakiś miesiąc temu wysiałem nowy trawnik, pierwsze oznaki kiełkowania pojawiły się ok 12 dni temu, jednak mam wrażenie że rośnie bardzo nierównomiernie mimo tego, że strałem się siać bardzo równo. Są miejsca gęsto zielone i takie gdzie trawa robi wrażenie rzadkiej i bardziej delikatnej/cieńszej - są rzadsze plamy jak widać na fotkach. Mam wrażenie, że trawa na nich też się zagęszcza ale bardzo wolno, wolno, wolno. Te miejsca gdzie na zdjęciach wyglada jakby było pusto to miejsca gdzie jest mimo wszystko trawa jednak cienka i rzadka, powoli się rozrasta)
Przed wysiewem sypałem azofoskę, też starałem się robić to równomiernie.
Trawnik po wysiewie dobrze zwałowałem, i lekko przysypałem na 80% ogrodu ziemią - jednak zostawiłem jej sobie za mało i gdzie niegdzie były widoczne ziarna jednak po zwałowaniu i podlaniu mocno przylegały do ziemii.
Podlewam codziennie wieczorem ok 20 min (powierzchnia 70m2)

Czy taki wygląd trawnika to norma po 12 dniach od wykiełkowania i będzie jeszcze bardziej równy z czasem czy nie powinienem się nastawiać już na jakieś spektakularne zmiany, powinienem cierpliwie czekać jeszcze czy już mam nastawiać się na solidną dosiewkę po pierwszym koszeniu za ok miesiąc.
Bo rozumiem, że teraz nie mogę dosiać?

Dziękuję za pomoc.
ilona_szygoska 18:31, 28 kwi 2015

Witam serdecznie , narobiłam swojemu trawnikowi kłopotów a mianowicie zachciało mi się nawożenia. Z racji tego, że mąż dużo pracuje i nie ma czasu to ja się pozwalam na ten wyczyn i teraz jest problem. Na wiózł am go wczoraj przy sloncu było ok 20 stopni ale upał to nie był. I dziś widzę ze chyba się pali:/ końcówki są żółte spalone ale nie całe źdźbło ( ogólnie zieleń jeszcze zachowuje) ale widzę ze zolknie . I teraz nie wiem czy przesadzilam z ilością czy to wina tego ze spałam na słońcu Podlewać obficie żeby przeplukac czy jak juz końcówki się przypalily to cała trawę diabli wzięli? :/:
gemciu83 07:08, 29 kwi 2015

Ale jaki nawóz rozsiałaś i w jakiej dawce na jaką powierzchnię ?
Gardenarium 08:37, 29 kwi 2015

ilona_szygoska napisał(a)
Witam serdecznie , narobiłam swojemu trawnikowi kłopotów a mianowicie zachciało mi się nawożenia. Z racji tego, że mąż dużo pracuje i nie ma czasu to ja się pozwalam na ten wyczyn i teraz jest problem. Na wiózł am go wczoraj przy sloncu było ok 20 stopni ale upał to nie był. I dziś widzę ze chyba się pali:/ końcówki są żółte spalone ale nie całe źdźbło ( ogólnie zieleń jeszcze zachowuje) ale widzę ze zolknie . I teraz nie wiem czy przesadzilam z ilością czy to wina tego ze spałam na słońcu Podlewać obficie żeby przeplukac czy jak juz końcówki się przypalily to cała trawę diabli wzięli? :/:

Po nasypaniu nawozu trzeba podlewać aby się rozpuścił. Może niczego złego by się nie stało, gdybyś podlewała. W takim razie aby nie pogorszyć sprawy podlewaj dziś i nie czekaj.

Instagram Ogrodowiska
waldek727 13:49, 29 kwi 2015

ilona_szygoska napisała
Nawiozłam go wczoraj przy sloncu było ok 20 stopni ale upał to nie był. I dziś widzę ze chyba się pali:/ końcówki są żółte spalone ale nie całe źdźbło ( ogólnie zieleń jeszcze zachowuje) ale widzę ze zolknie .

Ilonko.
Zleć fachowcowi naostrzenie noży kosiarki.
Zawsze strzyż trawnik na najwyższych obrotach.
ilona_szygoska 14:20, 29 kwi 2015

Podlałam wieczorem tego dnia co sypalam nawóz bo nie chciałam podlewać w słońcu hehe nie wiem czemu pomyślałam że suchy nawóz w sloncu nie zaszkodzi a podlewanie juz tak wiec tak jak mówiłam podlewam codziennie od tego dnia. wklejam zdjęcia ja widzę ze on się zażolcil nie wiem tylko czy na tym etapie podlewanie pomoże czy sprawa się rypła i będzie się palić dalej .
ilona_szygoska 14:46, 29 kwi 2015

jeszcze jedno trawa była zakładana w zeszłym roku w maju, nie była na jesieni nawożona, cały poprzedni sezon była tylko koszona i podlewana. W tym sezonie nie była wertykulowana ponieważ ktoś mi doradził , żeby w tym roku tego jeszcze nie robić dopiero na przyszły rok ale mi sie wydaje że chyba powinnam to zrobić bo jest sporo suchych źdźbeł .