Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Drzewko bonsai - sztuka która żyje. przeniesiony 16:20, 07 mar 2021

Do góry
Przeniosłam post i jest odpowiedź tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1222-bonsai-i-niwaki?page=28#post_5
Bonsai i niwaki 16:20, 07 mar 2021

Do góry
BPW napisał(a)
Bonsai jak wiecie to chińska sztuka miniturowania i formowania drzewek. Ja osobiście jestem początkujący i nieci zielony w tych sprawach. Jednak ciągle próbuję odnaleźć odpowiedzi na moje pytania. Rok temu zawsze marzyłem o drzewku bonsai. Aż tu nagle w doniczce zauważyłem roślinę (myślałem że to jest chwast dlatego miałem go wyrwać). Jednak zbieg okoliczności ciągle przedłużał życie "temu chwastowi". Po dwóch miesiącach zauważyłem że to drzewko. Myślałem że to brzózka ale z czasem okazało sie że to Topola/osika. Pomyślałem że zrobię ją w stylu bonsai. Jednak nasunęło się pytanie czy da sie zrobić to z tego gatunku.

Poszukuje na to pytanie odpowiedzi od roku i dopiero teraz przypomniałem sobie o tym forum i błagam o odpowiedź. "Czy topola/osika nadaje sie do sztuki bonsai?"

Tak. można zrobić bonsai z topoli, choć to nie jest zbyt piękne drzewo. W naturze silnie rośnie i wytwarza silny pień. Ale jak najbardziej można z niego zrobić bonsai. Lubi gliniastą glebę. Szukaj w necie informacji o tym konkretnym drzewie, ciekawa jestem efektów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:16, 07 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obiecane prymulki, są wyjątkowe

Odmiana 'Valentine Red'

Danusiu, te Valentine Red to jak róże, może piwonie. Piękne są.
Ale za ciemiernika 75 zł? No to niemało.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:17, 07 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obiecane prymulki, są wyjątkowe

Odmiana 'Valentine Red'

Carmen

Rzeczywiście wyjątkowe Piękne!

U mnie już wianek wisi, a bratki dalej czekają w pudełku Na rabatach dalej śnieg, ale dziś odsłoniłem przebiśniegi
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:45, 07 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
No to trafiają na moją listę

No i prawidłowo, bo potem można je wsadzić do gruntu. Mam wiele takich z odzysku.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:45, 07 mar 2021

Do góry
Kochani, dzięki za odwiedziny. Madziu, fajnie że zaglądasz, zapraszam także w realu Niedługo otworzymy mam nadzieję.

Irenkuś - teraz szykujemy nowy wystrój kawiarenki, łazienka, kuchnia, fajne miejsce chciałabym aby było. Miłe i ciepłe.

Z wycinką jeszcze nie ruszyliśmy, bo u nas nocą mróz prawie minus 5. Może zaczniemy w przyszłym tygodniu A kotka byłam pewna, miałaś intuicję, którego wybrać
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:19, 06 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przedwiośnie bardzo ładnie zaawansowane. U nas na razie biedniutko, ale wyjdzie wszystko mam nadzieję.

Danusiu, cieszę się z Twoich odwiedzin U Ciebie jak się tylko troszkę cieplej zrobi to wiosna buchnie życiem i kolorami jak u nikogo innego
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:48, 06 mar 2021

Do góry
Wieloletnie i można je dzielić.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:11, 06 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Saletra nie....to chemia. Obornik to natura i mączka także natura.

Mączka z saletrą - nie. Skoro dziecko to bez saletry.

Najpierw wygrabianie filcu - w momencie gdy trawnik obeschnie, czyli w porze kwitnienia forsycji.

Potem aeracja i piaskowanie. Potem mączka i obornik granulowany - mogą być razem.
Mączka nie zawiera azotu, obornik zawiera azot. Mączka neutralizuje zapach obornika.

Bydlęcy obornik granulowany może być? Znalazłem takie coś
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:24, 06 mar 2021

Do góry
Idealnej mieszanki nie ma. Ja bym wzięła ten pierwszy, podstawowy skład.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:20, 06 mar 2021

Do góry
Saletra nie....to chemia. Obornik to natura i mączka także natura.

Mączka z saletrą - nie. Skoro dziecko to bez saletry.

Najpierw wygrabianie filcu - w momencie gdy trawnik obeschnie, czyli w porze kwitnienia forsycji.

Potem aeracja i piaskowanie. Potem mączka i obornik granulowany - mogą być razem.
Mączka nie zawiera azotu, obornik zawiera azot. Mączka neutralizuje zapach obornika.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:14, 06 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mączka ma za zadanie poprawić strukturę, odkwasić glebę, wzmocnić trawnik.

Jako nawóz na start saletra wapniowa. Ale skoro podałam że granulowany obornik to albo obornik albo saletra. Polecam obornik, to naturalny nawóz (z azotem przecież).
A jeśli kompost to mączka i kompost.

Hmm chciałbym coś gotowego i przede wszystkim naturalnego. Po trawce biega małe dziecko i piesek. Proszę o wyprowadzenie z błędu jeśli źle rozumuje. Zaczynam od wygrabienie starego filcu , następnie aeracja po której mączka bazaltowa wraz z piaskiem. Na sam koniec saletra wapniowa. Jakieś odstępy czasowe między mączka a saletra? Dziękuję za podpowiedzi
Ogród Małej Mi 2017 10:22, 06 mar 2021

Do góry
Też obejrzałam tę śniegową bajkę. cudnie było.
System automatycznego nawadniania 10:19, 06 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najgorsze jest to, że ktoś zarabia na złych (z reguły w większości złych) projektach, a my musimy to wszystko korygować i poprawiać.
A nie prościej zamawiać projekty w sprawdzonych firmach i robić nawadnianie prawidłowo?

A sprawdzone firmy to jakie wg Ciebie? Możesz kogoś polecić?
Nawożenie tui 09:03, 06 mar 2021

Do góry
Może będzie ci łatwiej gdy spojrzysz na tę tabelę

Tabela rozcieńczeń

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:50, 06 mar 2021

Do góry
Mączka ma za zadanie poprawić strukturę, odkwasić glebę, wzmocnić trawnik.

Jako nawóz na start saletra wapniowa. Ale skoro podałam że granulowany obornik to albo obornik albo saletra. Polecam obornik, to naturalny nawóz (z azotem przecież).
A jeśli kompost to mączka i kompost.

Miskant olbrzymi - Miscanthus giganteus 08:48, 06 mar 2021

Do góry
Miskant olbrzymi nie nadaje się do donic, po latach rozsadzi te donice.
Miskant Morning Light, albo Gracillimus, Memory.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:39, 05 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posyp trawnik granulowanym obornikiem, jeśli masz dostęp do kompostu, posyp i przegrab, zakup mączkę bazaltową i również posyp. Masz duży wachlarz poprawy stanu trawnika, ale przede wszystkim pokaż jak wyglądał ten trawnik.

Musisz się jeszcze wiele nauczyć o pielęgnacji trawnika, zrozumieć jak to działa. Daję ci dwa lata na popełnienie błędów. Najważniejsze sprawy do nauczenia to zrównoważone nawożenie i umiejętność równomiernego rozsypywania nawozu, aby nie było plam.

Planuje zakup mączki bazaltowej. Teraz pytanie czy nawozić jeszcze potem jakimś nawozem? Ponieważ mączka ma mało azotu a wiadomo że jest on potrzebny trawce do rozrastania się. Proszę o podpowiedź
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:50, 05 mar 2021

Do góry
Nawet nie tyle zielonego, ale kolorowego
Czubajkowy Ogród 17:54, 05 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładny listopad, ale pokaż wiosnę z zeszłego roku

Danusiu, wiosnę - mówisz - pokazać? Ojoj... zaraz coś postaram się wygrzebać, bo jak tu nie spełnić życzenia Szefowej?

Sezon 2020 rozpoczęłam 8 lutego. Wiosna była już ... zaawansowana Co prawda nadal zdobiły trawy, ale wśród zeszłorocznych resztek było też mnóstwo zieloności.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies