Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:28, 18 mar 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
No właśnie nie wiem czemu producenci nie robią dziur w dnie. A przebiśniegami mi przypomniałaś wiosnę. Bo przecież mam je razem z pierwiosnkami pod magnolią.

Właśnie przypatrzyłam tacki Montiego - mają maleńkie dziurki, dużo dziurek - jest luka dla producentów.

Lubisz wysiewy, to proszę moja lobelia - bardzo się lubimy, do pikowania .
Z tego może i 10 doniczek wyjdzie, będę kępki wysadzać. Można pewnie od razu do doniczek ale jakoś mi tak wygodniej.

końcem czerwca będzie wyglądać tak

Dwa ogrody 18:23, 18 mar 2018

Do góry
Dla Gabrysi , jeśli ta ciemna będzie faktycznie taka jak na zdjęciu, to będę się cieszyć

Przerabianie ogródka pod swój gust 18:20, 18 mar 2018

Do góry
Dziekuje za odwiedziny
Dzisiejsze ptaszyska
Szpaki

Drozd

Szpak juz w upierzeniu godowym

Czyz

Rudzik

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:19, 18 mar 2018

Do góry
aldonaz napisał(a)
W Lidlu pojawiły się rośliny. Jest sporo dalii, a ja kupiłam cebule pięknego eucomisa.

No i kupiłam tam żółtą. ten eucomis piękny, poszłam poszukać ale nie było.

Ja za bombkami się rozglądam. Pamiętasz ogród z takimi ozdobami ?

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:17, 18 mar 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ruszyłaś, z pracami Ja przed tymi mrozami miałam dzień ogrodowy, przycięłam połowę iglaków, a jeszcze wcześniej powojniki.
Liczę że w ten weekend popracuję, tylko chyba zapowiadają deszcze, może deszcz rozpuści i zmyje cały śnieg
Mira, siać rudbekie i orliki do donic czy poczekać i od razu do gruntu? Wolę do gruntu.

No... ruszyłam i stoję.
Mam nowe dostawy śniegu ale ten mnie nie martwi tylko te lodowy wiatr.

Ja to jednak bym siała wszystko do donic. Lepiej przypilnujesz - zobacz jak tu co przewidzieć. Potem powsadzasz gdzie Ci pasować będzie.
Orliki podobno mają nasiona bardzo krótko żywotne, i chyba zaraz po dojrzeniu trzeba wysiać. Jak masz to siej, zobaczysz.

Ja wysiałam poziomki, mają już listeczek, będzie pikowanko, potrzebuję ich dużo

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:17, 18 mar 2018

Do góry
a na rabatach kroluje bialy
Ogród w budowie - nieustającej 18:14, 18 mar 2018

Do góry
Dalie z siewu można potraktować jak jednoroczne, ale jednoroczne nie są, bo już w pierwszym roku tworzą bulwiaste kłącza charakterystyczne dla dalii.
Najczęściej w pierwszym roku po wysiewie wyrastają niższe i kłącze też nie jest duże, to zależy też od odmiany, Dzieci Biskupa w ogóle mają drobne kłącza, choć wyrastają w kolejnych latach dość wysoko.
Namawiam dziewczyny, żeby sadziły i zostawiały dalie na pastwę zimy, jesli nie mają gdzie przechowywać, czyli traktowały je jak rośliny jednoroczne.

Też miałam taki rok, że słabo kwitły, jednego suchego roku prawie zjadły je mszyce, to zależy od pogody. Młode liście trzeba chronić przed ślimakami.
Ja na Twoim miejscu, to wrzuciłabym do koszyczka.
Na przykład energetyczną, kołnierzykową Pooh, widziałam, sprzedają.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:10, 18 mar 2018

Do góry
Ruch w karmniku

i na lace

Ogród w budowie - nieustającej 18:09, 18 mar 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jeżówki mnie zasmuciły, ale żeby te goździki nie wzeszły - no niemożliwe, nasiona były z zeszłego roku.
Takie mają być, czyli piękne takie.

Liczę że może jeszcze wzejdą. A to chyba nie takie goździki - pokazujesz kamienne chyba a mi się wydaje że inne nasiona były. No nic na razie z nimi dziś gadałam i jak minie zima wylezą - tak mi powiedziały.

Tak się cieszę na te lilaki że aż książkę sobie kupię P. Elżbiety.
A ja wczoraj dostałam zaproszenie na wesele w maju i ozdobione lilakami.
Stwierdzili że nie wierzą w zabobony - Pani Młoda chciała w maju jak kwitną bzy i chciała tez do bukietu bzy ale kwiacirka odradziła że mogą nie wytrzymać no i końcem maja może już ich nie być.

pozdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 17:58, 18 mar 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

w tym roku azalie mają małe pączki bo zeszłego lata z powodu mojej nogi mało podlewane były, oby te niskie nie pomroziło teraz. Póki co to storczyk co mi zakwitł jesienia drugi raz cieszy i obfice kwitnie cały czas
Storczyk piękny, też takiego miałam, ale jak większość storczyków nieświadomie ukatrupiłam.
...uDany ogród 17:58, 18 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Nie wątpię, że na placyku będzie pięknie, wszystko jest spójne, to lubię i też u siebie do tego dążę. Jajcami święta przywolujesz

Irciu to ma być serce ogrodu, daleko do tego ale mam nadzieję że po tym sezonie znów się zmieni
Uwielbiam gdy wszystko w ogrodzie jest w jednym stylu i tylko jakieś akcenty kolorystyczne urozmaicają przestrzeń u mnie to ma być kolor fuksjowy. Poluje na materiał na poduchy
Nie mam ochoty na święta, ale co zrobić jak już się zbliżają. Trzeba brać co dają

M dla poprawienia mi humoru kupił pachnące cudo

Przy okazji dostałam kolejnego skrzydłokwiata
Mam już 3 w różnych wielkościach, uwielbiam je!

Te mieszczą się na parapecie

ten gigant spoczął na kwietniku

Ogród Cioci cz. 3 17:57, 18 mar 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosiu, śliczne pozwól że zacytuję

Produkcję zrobiłaś hurtową w jednej chwili niesamowita jesteś, miałaś pomocników?
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:56, 18 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
No i ruszylas, jaka radość bijez postow
Z mrozami koniec, deszcze maja byc, czekam na nie, bo umyja i nawilza, susza okropna u mnie.
Sporo siejesz, ja tylko cynie i rudbekie do gruntu, dalie juz i mieczyki abisynskie podpedze, no i na jakowes dalie sie skusze zakupowo. U mnie mają duży wybor, beda i lilie, zatem w sobote ruszam na zakupy

Irenko ruszyło, cieszyło i .... .

Musze zobaczyć co kupiłaś. Ja sieję, dzisiaj pikowałam troszkę

szałwie jednoroczne
przed pikowaniem

i po pikowaniu

Ogród w budowie - nieustającej 17:55, 18 mar 2018

Do góry
Kosmos czekoladowy był w OBI na początku marca w Krakowie przy Wielickiej. W maju bywa sprzedawany już kwitący, w doniczkach, poprzedniego właśnie takiego kupiłam. Najlepiej przechowywać go przez zimę tak jak dalie, ale czymś przysypać, bo jego kłącza nie są tak bulwiaste, więc szybciej tracą wilgoć.

Aminka możesz dostać w formie nasion, jak go nie kochać.

Ogrodowy spektakl trwa ... 17:53, 18 mar 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Modne ostatnio microgreens, określane również jako „super food”
W ostatnim Roku w ogrodzie kilka słów na ten temat było
Ale chyba kiełki zdecydowanie łatwiejsze w uprawie
Prac ogrodowych zazdraszczam bo cudnie słońce dzisiaj świeciło
Macham

Posiałam jarmuż z tych nasion i jestem mega zadowolona. Jak dla mnie to łatwiejsze od kiełków. Siejesz, podlewasz i jesz.
To jednak coś innego, więc teraz i kiełki i super food dobre są.

...uDany ogród 17:53, 18 mar 2018

Do góry
Phoebe napisał(a)
Ochhhh, ale jaja!
Kojarzę je z FO.
Danuś ! Ozdoby muszą być, no co Ty!

Kinguś nie mam nic nowego, a te fotki są z FO, dlatego je pamiętasz
Nie mam weny jakoś, ale musze się zmusić i chociaż posprzątać piętro. Wolałabym czas spędzić w ogrodzie, ale pogoda nie ułatwia. U nas dzisiaj było bardzo słonecznie, ale wiało i było paskudnie zimno.

Później słonko zaszło i chyba spadło ciśnienie, bo łeb mnie rozbolała i boli non stop. Ja chcę wiosnę!!!
W oflisowym ogrodzie 17:53, 18 mar 2018

Do góry
kamila66 napisał(a)

Iwonko podobno te wierzby są krótkowieczne, lubię je

bardzo fajna jest
Ogród bez roweru 17:51, 18 mar 2018

Do góry
Cześć Anula,

Też bardzo lubię to zdjęcie.

Dziś rudzika się udało złapać, ale zdjęcie niezbyt ostre niestety.
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:50, 18 mar 2018

Do góry
cały krzaczek

w zasadzie nie okryłam nic.

Chciałam codziennie utrwalać jedną wybraną kępkę przebiśniegów ale mi się urwało.
Tydzień temu widziałam motylka cytrynka i coś bzykającego, bo miała być już wiosna !!!!

Otwarło mi się na fotkach z 2008 z 16 marca

Wszystko co tu jest na fotce poza śliwką po lewej stronie nie jest aktualne.
Za to widzę że tawuła już miała listki.
A ta mała choinka w środku rośnie u mnie w ogrodzie i jest stożkiem.

Krokusy wtedy sadziłam tak ale jak mnie cieszyły. Teraz kupuję co najmniej 50 sztuk jednego koloru i sadzę w takie małe łączki. Wiem też że 50 cebulek krokusów to nie jest dużo zwłaszcza że może się trafić że tylko połowa zakwitnie.

Na chwilkę wracam co Waszych wpisów.

Ogród w budowie - nieustającej 17:47, 18 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)
Mam tą drugą książkę Johna Brooksa. Dostałam ją dawno temu w pracy. Chcieli kupić coś okazałego żeby była gruba, droga i wiedzieli że o ogrodach - no i taką dostałam .
Oczywiście czytałam ją stale. Dziś do niej wrócę. U Brooksa pracowałam Kasia B. chyba jeszcze jako praktykanta. Opowiadała mi o tym , kiedyś do tego wrócimy.

Tego kosmosa zazdroszczę że ja na takiego nie naszłam. Jeszcze nie miałam w ogrodzie.

Muszę przyznać, że te Twoje wyczyny ogrodowe całkiem okazałe. Piękne dalie pokupiłaś
i dzięki za ten bukiet - cudo jak miło było popatrzeć.

Wysiane 5.03 jeżówki i goździki nie pchają się na świat, zobaczymy.

pozdrawiam

Mamy Brooksa, w latach 90-tych zaczęli tłumaczyć jego książki i wydawać u nas, bardzo były drogie, skubałam się z kasą,żeby je sobie kupić.
Mam jeszcze duże Projektowanie ogrodów i Wielką księgę kwiatów z tego czasu.

Jeżówki mnie zasmuciły, ale żeby te goździki nie wzeszły - no niemożliwe, nasiona były z zeszłego roku.
Takie mają być, czyli piękne takie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies