Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Bogdzia 22:28, 12 maj 2018

Margerytka40 napisał(a)

Pewnie stałaś pod przejazdem? Jak się sznurek ustawia to ja zmykam i czekam aż auta przejadą(mam chwilę na oddech ) strasznie nie lubię pracować wtedy na froncie

Wyobraź sobie ze wyjątkowo nie stałam , przejechałam tylko bo było otwarte.
Margerytka40 22:33, 12 maj 2018

Bogdzia napisał(a)

Zostaw to na później , teraz zrób tam gdzie sie da a to trudne na koniec.Jak bedzie Cię cieszyc ogród to łatwiej kilofem pracowac bedzie.

Chcieliśmy tam wyrównać teren ,zniwelować trochę górkę . Bez tego trudno będzie ogarnąć ten teren. Pewnie się weźmiemy za to ale muszę to przetrawić jakiś plan działania wymyślić. M o tym wiedział ale siedział cicho z nadzieją ,że jakoś to będzie.
Bogdzia 22:36, 12 maj 2018

Margerytka40 napisał(a)

Chcieliśmy tam wyrównać teren ,zniwelować trochę górkę . Bez tego trudno będzie ogarnąć ten teren. Pewnie się weźmiemy za to ale muszę to przetrawić jakiś plan działania wymyślić. M o tym wiedział ale siedział cicho z nadzieją ,że jakoś to będzie.

Jak uważasz ale ja bym najpierw zrobiła to co łatwe a jak bedzie ładnie to pomału to co jest ciężką robotą, dobrze zeby M się nie zniechęcił bo tyra i tyra i efektów mało.
Margerytka40 22:48, 12 maj 2018

Bogdzia napisał(a)

Jak uważasz ale ja bym najpierw zrobiła to co łatwe a jak bedzie ładnie to pomału to co jest ciężką robotą, dobrze zeby M się nie zniechęcił bo tyra i tyra i efektów mało.

Myślę,że nie jest tak źle . Dużo mi ostatnio pomaga to fakt . Kilka dni i pewnie oswoi się z myślą o kuciu. Na szczęście ten beton już trochę nadgryziony przez czas i nie jest to ten jakie teraz są dostępne super. Próbowałam dziś sama i dobry kilof wystarczy.
Margerytka40 21:40, 13 maj 2018

Dużo ostatnio myślę o tym co z resztą ogrodu . Co gdzie wsadzić,jak to wszystko poukładać. Nie chodzi mi o jakieś super konkrety a raczej jeszcze o szkielet czyli drzewa ,żywopłoty. Wiem na pewno ,że drzewa jakieś jeszcze muszę zaplanować tylko nie wiem gdzie ,nie wiem jak to wysokościowo ułożyć żeby ogród był spójny pod względem wysokości . Może mielibyście jakieś sugestie? Frontowa część jest fajnie ułożona a część właściwego ogrodu ...hmmm tam jeszcze nic nie przychodzi mi do głowy. No coś tam sobie myślę ale sama nie wiem.

Wrzucam jeszcze plan

Jasno szary kolor to rabaty.
Myślałam o stworzeniu w prawym górnym rogu tam gdzie dwa świerki czegoś na kształt lasku ,takiego z gęstymi nasadzeniami ale czy jednogatunkoowymi czy różnorodnymi-nie wiem. A może zupełnie z innej beczki -ponieważ jest tam ta stara Pissardii to może dosadzić jeszcze kilka właśnie w tym rogu i zrobić kolejny bordowy zakątek?(jeden już jest na froncie) . Wtedy raczej luźno je posadzić a pod nimi jakieś krzewy. Przekonałam się ,że bordowe nasadzenia lepiej wyglądają w większych plamach niż pojedyńczo.
Te dwa świerki w samym rogu też mi coś nie pasują ale są już duże i nie wiem czy mam ochotę coś z nimi robić(patrz wyciąć)może zamaskować je jakoś?
Makusia 09:53, 14 maj 2018

Wiem
Myszka Miki
Ależ fantastyczny masz ten projekt!!! No rewelacja normalnie!
Margerytka40 12:22, 14 maj 2018

Makusia napisał(a)
Wiem
Myszka Miki
Ależ fantastyczny masz ten projekt!!! No rewelacja normalnie!

Marta projekt mnie też się podoba tyle że większość zaglądających pewnie już dawno pogubiła się w tym wszystkim i stąd ta cisza . Ja sama utknęłam w martwym punkcie i trochę nie mam wizji. Czekam na jakieś natchnienie.
Makusia 12:34, 14 maj 2018

No to powiem Ci, że prawy górny róg wydaje się na tyle wielgaśny, że lasek aż się tam prosi
Nie znam się na nasadzeniach, nie podpowiem Ci z jakich drzew- iglaste mają tę zaletę, że są zielone cały rok. Liściaste- wiadomo- śmieciuchy i sezon krótszy. Mimo tych minusów liściastych, mi jakoś bliżej do nich, niż do iglaków. Jeśli miałabym u siebie taką decyzję podejmować, to pewnie postawiłabym na....brzozy lub....graby
Twój pomysł z czerwonolistnymi wydaje mi się jednak fajny, bo skoro byłaby to już druga plama, to byłoby to fajne nawiązanie i powtórzenie.
makadamia 12:35, 14 maj 2018

O rany! Jak masz front zaplanowany, to myślałam, że go będziesz robiła
albo różankę pod domem
albo ciurkadełko będziesz rozwalać i przerabiać
na kwaśnej chyba też planowałaś przygotowywać ziemię

a Ty się za kolejny kawałek ogrodu chcesz brać!

czy przypadkiem nie zamierzałaś wymienić i ujednolicić całego żywopłotu, który tam jest? bo to trzeba byłoby zrobić najpierw na tej rabacie

a co do samego pytania: mnie się tam widziała bardziej rabata pod drzewami, niż lasek.
różnica jest taka, że na rabacie nasadzenia są wystopniowane pod względem wysokości, a w lasku nie.

wydaje mi się, że na lasek to tam jednak nie ma miejsca.
a w dodatku, nigdzie jeszcze nie masz typowej cienistej rabaty z paprociami, hostami, tawułkami itp. a to byłoby idealne miejsce
makadamia 12:38, 14 maj 2018

Czekajcie - o którym rogu dokładnie mówimy? Bo w prawym górnym (przy ulicy) są sosny i mają być chyba rodki.
A dwa świerki są w prawym dolnym