Na Dolnym Śląsku temperatury już bardzo wiosenne W prognozach długoterminowych brak ujemnych wartości dlatego wszystkie trawy poszły pod sekator Drugi ogród całkowicie oczyszczony,w pierwszym zostało trochę Silverów i hortensje.
A tu, jak tylko będzie można wejść do ogrodu, czeka na mnie obornik. Wczoraj gospodarz przywiózł. Piękny, czarny, przekompostowany. Pójdzie na rabaty i do kompostownika...
Niedługo trawy będzie można ciąć. Stipa chyba nie żyje, ale seslerie zielone. Widziałam, ze Ola już cięła. Ewa też
Mamy to !!! Pierwsze oznaki wiosny już znalazłam w ogrodzie. Pokazały się przebiśniegi.
I prymulki wystawiłam na parapet przed wejściem. Chciałoby się poczuć już wiosnę. Wyraźnie spóźniona jest w tym roku.
Dziś słychać było powracające ptaki. Ale zimno było. I padał deszcz. Trawa bardzo podsiąknięta, trzeba czekać, aż się osuszy i rabaty podobnie stoją we wodzie... Potrzeba słoneczka. Deficytowy towar ...
Niedługo ciemierniki zakwitną...
Tak Ewo to jest najzimniejszy róg mojej działki ,niczym nie osłonięty..(.w zimie mrozne wiatry wschodnie) siatka też żadna ochrona...i na dodatek przy samej drodze wjazdowej do podwórka...Pójdę chyba w te kanadyjki tak jak rozrysowałaś....Czyli sadzić tak co 3m?...
teraz zastanawiam się co dać pomiędzy drzewa (co najmniej 2 szt) róże czy powojniki? jeśli róże to takie mniej kolące ,bo bedzie problem z wybieraniem liści z drzew
..Gizelka skoro jest delikatna odpada (mam dla niej inne miejsce,przy szklarni)
teraz Ewo co byś proponowała na podsadzenie...Tam takie zwężenie za gruszą jest posadzone bodziszkiem drobnokwiatowym...może pod róże dać jakiś bodziszek wysoki ? jak myślisz? czy jeszcze jakaś obwódkę dorzucić?
Hej
niby jest taka rabata u mnie ale jakoś paprocie mnie nie koniecznie lubią i rosną jakby chciały a nie mogły...tu jest kilka ujęć ale paprocie tam raczej w mniejszości tylko chyba 3 sztuki
Dzisiaj zamówiłam taki karmnik dla ptaków lubię je obserwować, chociaż wiem,że ptaki powinno dokarmiać się tylko zima, ale w tamtym roku maluchy z wielką chęcią korzystały ze stołówki Budka lęgowa ostatecznie zmieniła miejsce na bardziej intymne ( musiałam dzieciom wytłumaczyć,że inaczej w niej nie zamieszkaja i udało się
Myślę jeszcze nad jakimś poidełkiem, może ma ktoś namiary na coś fajnego?
Dziękuję za instrukcje, przypomniało mi się jak w tamtym roku robiłam coś podobnego tylko nie betonem, a gipsem, a dokładnie doniczke na wzór pekniętego jaja muszę pokazać to mężowi i niech sam podejmie decyzję, czy woli zrobić sam czy kupić już gotowe a czy taki beton można pomalować,żeby był biały?
Mam problem z hortensjami a mianowicie jak je przyciąć.Coś mi się wydaje że w zeszłym roku je za wysoko przycięłam. Jak mam to zrobić w tym roku?
To jest vanilka, pędy dwuletnie( czyli te za wysoko przycięte) mają 15 cm długości.Z tego właśnie pędu wypuściły po 4 lub 5 zeszłorocznych pędów.
Czy mam przyciąć te dwuletnie niżej?
Czy przyciąć zeszłoroczne ale na ile oczek?
Jest przepiękna pogoda na termometrze +12 , błękit i pełne słońce
Szpaki są śliczne , mienią się wszystkimi kolorami. Jak już się pojawią to mamy wiosnę!
Ja od grudnia łykam skrzyp z bambusem i biotyną, w grudniu też ścięłam włosy o 30cm i od tamtej pory nie wypadają, nie puszą się , rozczesują bez odżywki i lśnią.
Urosły już prawie 10cm
Jest szansa, że na wakacje będę miała włosy