Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:37, 08 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miło mi poinformować Was, że drugiego dnia Świąt, w "lany poniedziałek" o godz 17 mam zaproszenie do Polskiego Radia. Będę udzielać wywiadu na tematy ogrodowe przez 40 minut

Link do audycji znajdzie się na stronie radia po programie i będzie można odsłuchać w internecie. Zamieszczę link.

No nie!!! Tak to jest jak się nieregularnie bywa na Ogrodowisku!!! Nadrabiam zaległości u Ciebie Danusiu i patrzę a tu przegapiłam taką audycję!!!
Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:33, 08 kwi 2015

Do góry
Nie można wklejać obcych zdjęć z netu.

Różanecznik to twarda roślina i nie tak łatwo doprowadzić ją do takiego stanu. Trzeba naprawdę się postarać

Przestudiuj jak zabić różanecznika i może dopsaujesz jakąś przycznę do swojego.

http://www.hancockwoodlands.ca/tenways.html
Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:22, 08 kwi 2015

Do góry
I tu się mylisz, pomimo opadów jesień była bardzo sucha, trzeba nie patrzeć na opady tylko macać krzew w korzeniach, czy ma mokro. Żaden deszcz pewności nie da.

Od włókniny ocieplającej by się tak nie stało, bo ona oddycha także sugestia jest jak najbardziej prawidłowa widząc efekty. A sądząc po wyglądzie to jednak dobrze nie miały.

W takim razie wyjaw proszę dokładnie co z nimi robiłaś i czym owijałaś.

Ważne są opady przed zimą, a nie wiosną To rośliny zimozielone i jesienią powinny zgromadzić odpowiednie zapasy wody.

Świerk serbski - Picea omorika 13:21, 08 kwi 2015

Do góry
Taki mariaż jest niemożliwy na przemian ze względu na różną siłę wzrostu.
Oświetlenie ogrodu 13:19, 08 kwi 2015

Do góry
Do wetknięcia w gniazdko, ja mam coś takiego i elegancko pilocikiem włączam sobie co chcę, światło, ścianę wodną czy źródełko. Nie wiem jak to się fachowo nazywa.

Zapytaj elektryka domowego.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 13:17, 08 kwi 2015

Do góry
Winobluszcz na dom jest zbyt ekspansywny, potrafi urosnąć nawet 4 metry rocznie, jest bardzo ekspansywny, lepszy będzie bluszcz. Wolniej rośnie.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:14, 08 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja bym się jednak martwiła dlaczego tak wyglądają? Ostra zima nie była więc mocno zastanów się, jak o nie dbasz skoro są w takim stanie???

Może susza totalna? Może zasolenie totalne, a może inne błędy w uprawie. Dlaczego się nie przejmować i że ładnie odbiją, skoro są w takim stanie? Powinny być jędrne zielone liście i piękny krzew. Zima łagodna była, różaneczniki nie wymagają owijania (czyżby folia??) a to jest straszna bieda i płakać tylko

Poczytaj o ich uprawie i pokaż jak je uprawiasz - czyli stanowisko a nie same liście. Wyciągnij też wnioski z tego stanu, To nie jest wina rośliny tylko ogrodnika niestety i musisz to przyjąć na klatę.

Jakie to było okrycie zimowe ?

Suszy nie miały ponieważ, opady deszczu były u mnie dosyć intensywne, folią nie owijam (dziwna sugestia ) ,a raczej zwykłe " kapturki " jakie stosuję większość ludzi. Co do stanowiska, podłoże do roślin kwaśnolubnych, uprzedzając pytania żadnej folii NIE MA wyściółkowane zwykłą korą.
Po południu zbadam jeszcze pH i wrzucę zdjęcia całych roślin.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 13:04, 08 kwi 2015

Do góry
Jedyną wadą jest zapylony kolor liści, kiepsko to wygląda.
Mączka rogowa 13:02, 08 kwi 2015

Do góry
Tutaj są posty z frazą mączka rogowa.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=M%C4%85czka+rogowa&search_in=posts&commit=Szukaj
Co to za pnącze? - rozpoznawanie 12:53, 08 kwi 2015

Do góry
Przede wszystkim gdzie to rośnie? W Anglii? czy w Polsce i pokaż może coś jeszcze, zbliżenie, liście, węzły, owoce... jakieś kwiaty miało?

Ułatw nieco zadanie i wysil się troszkę
Oświetlenie ogrodu 12:50, 08 kwi 2015

Do góry
Wtykasz specjalne gniazdo i z jednego obwodu masz dwa na pilota.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:31, 08 kwi 2015

Do góry
Jak dla mnie za zimno
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:19, 08 kwi 2015

Do góry
mariusz3751 napisał(a)
Właśnie te chce, a gdzie najlepiej kupić allegro? Z tyłu działki chciałbym taki niewielki sad połączony z laskiem. Na pewno będzie brzózka i co do tego?

Idź do centrum ogrodniczego w Andrychowie i Smaragd na pewno mają, jest tak popularna że w każdym sklepie znajdziesz. Na all przyślą wygryzione i i byle jakie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:17, 08 kwi 2015

Do góry
Jest wątek zywopłoty iglaste inne niż cis, albo Jaka tuja najlepsza na zywopłot.
Świerk serbski - Picea omorika 12:06, 08 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja mam formowany żywopłot ze świerków serbskich. W półcieniu dają radę, ale lepszy będzie z choiny.

A gdyby tak zrobić mieszany serby + choiny. Żywopłot będzie w kształcie litery L więc dało by się to ładnie pogodzić, pytanie tylko czy te rośliny będą ładnie rosły w bliskim kontakcie ze sobą?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:24, 08 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ważne:

Kochani mam nie lada niespodziankę , jest dwa miejsca może trzy na prestiżową, ekskluzywną wycieczkę ze mną do Anglii (północ) na 6 dni od 6 sierpnia do 11 sierpnia włącznie. Ogrody boskie i dotąd niezmierzone polską nogą

Informacje na pw, wtedy podajcie swojego maila.

Kto pierwszy ten lepszy Jutro odczytam wiadomości.

O raju już zazdroszczę tym którzy skorzystają,szlag,szlag szlag jaśnisty,że ja nie mogę,buuuuuuuuuuuuuu.

Jak słuchałam Twojej audycji i mówiłaś o tych prestiżowych wyjazdach ogrodowych(czasem przez Ciebie organizowanych) to mi taka myśl przemknęła czy czasem nie można by kiedyś skorzystać...i proszę jest taka możliwość!! No nic, może nie ostatnia.......może jeszcze kiedyś, gdy się podkuruję taka okazja i zaszczyt się trafi!!

Pozdrawiam serdecznie!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:50, 08 kwi 2015

Do góry
Ważne:

Kochani mam nie lada niespodziankę , jest dwa miejsca może trzy na prestiżową, ekskluzywną wycieczkę ze mną do Anglii (północ) na 6 dni od 6 sierpnia do 11 sierpnia włącznie. Ogrody boskie i dotąd niezmierzone polską nogą

Informacje na pw, wtedy podajcie swojego maila.

Kto pierwszy ten lepszy Jutro odczytam wiadomości.
Które kwitnące nie odwracają się do słońca 10:22, 08 kwi 2015

Do góry
Każda roślina zwraca się w stronę słońca i gorzej wygląda od strony północnej, to dość dziwne pytanie i nie do odpowiedzenia po prostu.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:19, 08 kwi 2015

Do góry
Poczekaj na dobrą pogodę, wysokie temp. żeby nasiona niepotrzebnie nie leżały w glebie Nie gorączkuj się tak z tym trawnikiem, pośpiechu trawnik nie lubi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:51, 08 kwi 2015

Do góry
1. Czy grabić nadal miejsca w których jest dużo zbitej leżącej suchej trawy? Odnosze wrażenie ze jak się tego nie zrobi to trawa w tych miejscach może się nie przebić a jeśli już to wyjdzie z dużym opoźnieniem.

Skosić niżej i wygrabić, posypać żyzną ziemią. Przegrabić

2. Czy aktualnie po 3 tyg. przeprowadzić kolejne nawożenie? Jeśli tak to czy zastosować Yara ProComplex czy może saletre amonową a po 2-3 tyg. dopiero procomplex?

Nic nie stosować, bo sypałeś już ale za wcześnie. Lać wodę gdy sucho. Czekac na ciepło. Trawnik ruszy z kopyta jak będzie 20 stopni.

3. Co można zrobić w celu poprawienia właściwości gleby? Może zastosować Rosahumus albo posypac trawnik po wierzchu ziemią do trawników chodz nie wiem w jakiej ilości i jak to się rozprowadza po jego powierzchni(przez sito, rozprowadza grabkami). Może jeszcze coś innego?

Nie gorączkować się stanem trawnika, po zimie różnie one wyglądają, potem szybko zapomnisz, bo trawnik się poprawi. Abyś nie "przedobrzył" z nawozami, jest to szkodliwe jak za dużo sypiesz. Rozprowadza się w takiej ilości, w jakiej da się rozprowadzić, sypiesz i grabisz.

Masz na 1 zdjęciu, takimi grabkami https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie

4. Jak wyeliminować odkładanie przez trawnik siana, bo ono się pojawia w całym sezonie?

Kosić kosiarką z koszem, robić drugą wertykulację we wrześniu.

5. Czy na glebie piaszczystej powinno się robić wertykulację na 1-2cm w głąb? Bo tutaj również są różne opinie.

Wg mnie nie ma to znaczenia, ale robić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies