Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 11:11, 12 kwi 2018

Do góry
Na warzywniku pierwsze siewy. Maliny były prędzej przycięte, a bez trochę wykarczowany , tylko trochę tak ze 2-3metry szer. na 10 dł.

Modrzew krótko na jeża.

Słoneczny Ogród 11:04, 12 kwi 2018

Do góry
Wiciokrzew jak zawsze szybko się obudził. A obok niego- z drugiej strony trzmielina, juz w pięknym limonkowym kolorze, tu ma cień więc nie jest taka żółta.

Pszczelarnia 11:01, 12 kwi 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ewo , miałabyś może fotkę tych donic ciemnych tak w całości - wątku olbrzymiego nie przewertuję w poszukiwaniu innych fotek, wizytówkę sprawdziłam, ale się nie załapały. a coś mi się widzisz, że takie chyba wymarzone moje
Słoneczny Ogród 11:01, 12 kwi 2018

Do góry
Kwitnie juz też fiołek wonny. ładnie zadarnia i ma teraz takie jasne listeczki. Latam z nim z miejsca na miejsce , nawet w tamtym roku powsadzałam do doniczek i ładnie przezimowały i sie rozrosły.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:57, 12 kwi 2018

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Witam Serdecznie,

dopiero dołączyłam do forum, oglądam podziwiam, także siebie za szybkie zapamiętanie nazw roślin temat ogrodu jest dla mnie totalna nowością, w domu w którym się wychowałam mama miała mały ogródek, ale nigdy się tym nie interesowałam, teraz kopiliśmy z narzeczonym dom z rynku wtórnego i po byłych gospodarzach odziedziczyliśmy już gotowe formy, mniej lub bardzie zadbane. Przed domem jest taka oto część- szumnie nazwijmy to rabatą, gdzie z przodu mamy 4 małe iglaki, i na końcu chyba wierzba japońska? Na trawniku pojawiło mi się sporo chwastów wczoraj je wyplewiłam w ich miejscu mam teraz małe dziury w trawniku....

Zastanawiam się nad dodaniem czegoś do tej kompozycji możne po bokach?
jakiś krzew zimozielony kwitnący latem? może wzdłuż zrobić rządek czegoś- żurawek, trzmieliny, funki? nie chciałabym całkowicie pozbawiać się trawy z tamtego miejsca, gdyz zaraz obok jest długi i szeroki wysypany kamieniami podjazd... stąd zieleń jest dla mnie ważna w tym miejscu.Miejsce jest słoneczne - od wschodu do popołudnia jest słońce - nie bezpośrednie. Wiem, że te obrzeża chodnikowe są fatalne, ale niestety finansowo nie możemy sobie pozwolić w tym momencie na rewolucje ze zmianą podłoża, fasad itd

Będę wdzięczna za wskazówki
Słoneczny Ogród 10:56, 12 kwi 2018

Do góry
Tak na szybko parę zdjęc sprzed paru dni wstawiam.
Wszystko się budzi tak jak wszędzie, forsycja zakwitła a w ślad za nią hiacynty, puszkinia i iinne dziko rosnące małe żółte kwiatuszki.

Ogród pod lasem 10:56, 12 kwi 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Fotka na razie jedna z komórki

Kurcze, zupełnie nie ten sam ogród. Super z tym powiększeniem rabaty. Kibicuję, oczywiście.
Ptasi gaj 10:25, 12 kwi 2018

Do góry
Aurelia podpory. Są dosyć wysokie wys 140 cm na podwojnik się nadaje.

Ogród z wilkiem zamkn. 10:08, 12 kwi 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

dziękuję Sylwia .....jeszcze jest nie skończona ,tylko pogrupowane rośliny ,które tam były
a nie .....dodałam kosodrzewiny ,bo miałam z przedogródka

Podlewanie roślin na tej skarpie to wyzwanie
Jurajski Ogród 10:00, 12 kwi 2018

Do góry
Krokusy przekwitły, teraz czas dla moich ulubionych sasanek;

miłego dnia

Księżycowy... 09:59, 12 kwi 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Jest też czosnek i trochę cebulowych. Wschodzi rzodkiewka, szpinak i sałata...

Fajne miejsce dla cebulowych - przy warzywniku, jak kwitną, to cieszą a potem warzywa są wschodzącymi gwiazdami. Bardzo fajny pomysł. Do skopiowania.
Kiedyś będzie tu ogród 09:52, 12 kwi 2018

Do góry
Trzeba było siedzieć na czterech literkach w domu (czyt: robić w ogrodzie), bo u nas ciepło i fajnie. Forsycje też kwitną, mlecze... hm nie wiem...

Ale do kwitnienia napewno szykuje się kalina od Izy. Ogromnie jestem ciekawa zapachu...

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:42, 12 kwi 2018

Do góry
Witam serdecznie wszystkich zapalonych Ogrodników i Ogrodniczki
Jesteśmy w trakcie budowy domu, ale już myślę o niektórych kwestiach związanych z naszym przyszłym ogrodem i nie tylko Obecnie utwardzamy (tłuczeń + bazalt) drogę dojazdową do naszej posesji, która jest długa na około 50 m. Wysypaliśmy około 4 m kamienia, po boku został nam pas około 1 m ziemi, który chciałabym czymś obsadzić. Z racji tego, że oddziela nas od sąsiada ogrodzenie z siatki myślałam, aby po prostu zasadzić zwykły bluszcz (pospolity), który nieco zasłoni jego duże, ale jednak mało atrakcyjne podwórko i będzie również zimozielony. Zastanawiam się również, czy nie posadzić wzdłuż drogi jakichś niższych roślinek, coś na kształt "obwódki" wzdłuż drogi. Tylko jakimi roślinkami mogłabym się w tym celu posłużyć? Bukszpan? A może coś innego? Drogę, w przeciwieństwie do podwórka, mogłabym obsadzić już teraz.

Cichaczem podczytuje Wasze forum i łykam wszystkie inspiracje! Mam nadzieję, że w odpowiednim czasie również zdecyduję się na swój wątek
Pozdrawiam!
Księżycowy... 09:31, 12 kwi 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Grujecznika masz pięknego, mój odbija ale to taka minoga straszna.. dawno swoje sadziłaś?

Agata, na tym zdjęciu (mam nadzieję, że coś widać) po prawej stronie przy ogrodzeniu rosną trzy grujeczniki, sadzone wiosną tamtego roku.

Cyknęłam na szybko zdjęcie z okna: pierwszy -kupowany 2016 jesienią, zimował zadołowany z donicą - przycinany, tak się zagęścił, drugi - kupowany wiosną 2017, chudziaczek na razie. Też mu poprzycinam tu i ówdzie...

Prośba o pomoc w projektowaniu ogrodu 09:29, 12 kwi 2018

Do góry
Witam,
jestem nowa na tym forum, a chciałabym prosić o porady.

Mam już posadzone tuje co 130 cm i zastanawiam się co mogłabym posadzić między nimi. Chociaż również myślę się czy nie zrobić rewolucji i poprzesadzać je tak żeby były np. po 4 a między nimi np. hortensję, a z przodu coś niskiego. Miejsce gdzie są róże chyba zlikwiduję (i tak do niczego już się nie nadają), a może zamiast tego poszerzę rabatę przy ogrodzeniu.

Teraz ma 90 cm szerokości ile musiałabym bym poszerzyć, żeby posadzić coś niskiego przed tujami. Jest jeszcze kłopotliwy kącik w rogu, gdzie w tej chwili są świerk, sosna, tawuła,forsycja, wierzba i sporą część zajmuje orzech. Czy można jakoś rozsądnie zagospodarować tą przestrzeń, czy przy orzechu nie bardzo będzie coś rosło?

Proszę o jakieś sugestie.

Księżycowy... 09:15, 12 kwi 2018

Do góry
Jest też czosnek i trochę cebulowych. Wschodzi rzodkiewka, szpinak i sałata...

Księżycowy... 09:12, 12 kwi 2018

Do góry
W warzywnym wyjątkowo pusto... Można obserwować tylko rozwijające się owocowe...

Porzeczki i kamczatki

Rabarbar i jeżyny

Podmiejski ogródek 09:10, 12 kwi 2018

Do góry

A na takiego ślimaczka trafiłam przesadzajac smialka.
Nie mam pojęcia skąd się wziął, ale jakby mi się plaga takich trafiła, to nie płakałabym
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:09, 12 kwi 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)
Tulipanki cieszą-szkoda, że carexy tak straszą na tej rabacie.

Czy to sa tulipany botaniczne? Hm..?

Kaśka wycieczka ekstra
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies