Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:49, 27 lut 2018

Do góry
Asiu, fajnie, że włączasz się do planowania
Twoje rysunki rozumiem. O powtarzalność linii również mi chodziło, dlatego pytałam o rabatę naprzeciw łezki.
Ja bym te łuki widziała trochę inaczej, fale wg mnie nie pasują, zwłaszcza że Monika w dalszej części ogrodu planuje półokręgi.

Z obsadzeniem końcówek rogów nie będzie raczej problemu. Po wykancikowaniu i obsadzeniu jakimiś ładnymi wylewającymi się bylinami, chociażby bodziszkiem, będzie to ładnie wyglądać i będzie łatwe w utrzymaniu. Nie mam akurat Pina, żeby Ci takie rogi pokazać.

Magnolia na łezce ma swoje uzasadnienie, a jakże Chodzi o przesłonięcie długiego ogrodu. Nie ma być widoku na przestrzał. Zasłoniecie i skrócenie perspektywy, o to mi chodziło. Tajemniczo ma być chodź troszeczkę, a nie taki widok prosto jak za przeproszeniem w pysk strzelił Poza tym ustaliłyśmy z Moniką, że będzie to rabata dla kwasolubów.

Na większej bylinowej przy szopce będą iglaki, zakątek a'la leśny. Tam już większych krzewów przy bzie nie potrzeba. Monika chce mieć tam dużo bylin.

Moni, pewnie się przestraszysz, jak zobaczysz jakie ja tu linie widzę, zwłaszcza przy rabacie z wiatrakiem

Gardenia 2018 - 24.02 (sobota) 08:49, 27 lut 2018

Do góry
Jak byliśmy na zjeździe u Alinki ( pod klasztorem) w 2014 roku to ktoś (nie pamiętam kto) wyprodukował dla wszystkich wizytówki i przywiózł na spotkanie.

Ja miałem dwie - po lewej ta dla wszystkich ( z błędem ha ha ha) a po prawej zrobiona własnoręcznie. Wystarczy drukarka i kawałek folii. Wizytówki czekają na następne spotkanie.

Wymarzony sielankowy ogród..... 07:45, 27 lut 2018

Do góry
Wyjaśnienie teoretyczne:
chodzi o to, żeby linie rabat po obu stronach trawnika powtarzały łuki

Wymarzony sielankowy ogród..... 07:39, 27 lut 2018

Do góry
Ja tam nie mam takich skrupułów jak Luki - sorry Andzia!

Tylko jeden problem jest - jeżeli trawnik ma mieć ładny, płynny kształt ścieżki, to końcówki rabaty wychodzą bardzo wąskie (jak rogi księżyca w nowiu). Powinno się tego unikać, bo takie rogi trudno się obsadza, ale tak jak powiedziałam: albo, albo.

Druga rzecz - przykro mi Andziu - nie mam przekonania do magnolii na tym cypelku. Nie wiem, jak wygląda ta konkretna odmiana, ale zwykle magnolie rosną w spore, rozłożyste i zabudowane drzewka (w sensie: nie takie ażurowe jak np.: brzozy czy grujeczniki). Magnolia w tym miejscu zasłoni cały ogród:

Ja bym to widziała raczej tak:

Na rabacie żwirowej, przy bzie dałabym jeszcze za dwa pokaźne krzewy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:14, 26 lut 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Chyba mu za mało miejsca dałam , widziałam pod szpitalem ogromnego, ale był piękny

To jakiś krzew czy pnącze, bo nie znam?
Blaski i cienie nowego życia 23:08, 26 lut 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Tak jest, jak piszesz. Ja w tym roku jestem do przodu z pracami, bo cały grudzień i styczeń miałam ciepło, to wypucowałąm cały ogród. Ale sporo mam w planie, więc roboty w sezonie nie zabraknie, miłego wieczorku

To fajnie znaczy że jest dobrze

A oczekiwaniu na wiosnę taką kartkę zrobiłam

Pszczelarnia 22:57, 26 lut 2018

Do góry
Mam prośbę o ogrodowy networking.
Chcę troszkę ustawić ule w kwiatach/ w czymś, jakby na rabacie. Koszenie i obkaszanie uli jest bardzo czasochłonne (i robi się niepotrzebny hałas kosiarką koło nich)a pszczoły muszą mieć dostęp do wylotek (płynną drogę lądowania - stąd wysoka trawa niewskazana).

Tak to wygląda w sadzie.
W zimie.

Wiosną.

Jesienią.

Latem tak samo, tylko, że dookoła sadu kwitną róże: po jednej stronie pokazywane wyżej róże w szpalerze, również na 2 starych drzewach w sadzie pną się róże i w rogu też jest pergola z różami pnącymi.

Za ulami znajduje się szpaler dereni z ciemiernikami i turzycami - mający swoje znaczenie w zimie i na przedwiośniu.

Co posadzić między, przed, za ulami? Najpierw myślałam o turzycy górskiej i czosnkach. Potem o nagietkach i hyzopie - oczywiście nie przed wylotkami.

Wersję modelową widziałam taką lecz nie o taką mi chodzi a o bardziej bezobsługową):

Co radzicie?
Daleki od ideału..... 22:51, 26 lut 2018

Do góry
agapant napisał(a)
Koliberku specjalnie dla Ciebie kolejny odcinek.

Agapancie, co to za serial? Też chcę! Ta różowa rzeczka rozkłada na łopatki!
Ptasi gaj 22:48, 26 lut 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Zapomniałam jeszcze pokazać Ptactwo w Łazienkach.

Urocze te zdjęcia z ptactwem!

A Park Szczęśliwicki bardzo ciepło wspominam. Miałam do niego rzut beretem od mojej uczelni. Wiele godzin w nim przesiedziałam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:42, 26 lut 2018

Do góry
Miała być łąka krokusowa, a jest kopiec kreta

Teraz jest tak

zimozielone tak ciemne, że aż czarne się wydają

Ogród z wilkiem zamkn. 22:41, 26 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

ten plan zostaje ,bo mi się on bardzo podoba

jak będziesz mieć chęć i czas i bedziesz się nudzić ,to proszę Cię ładnie o pomoc z tyłem ogrodu lecę rysować wymiary i pózniej wstawię ,a tu fotka dla przypomnienia jak tył jesienią wyglądał

oczywiście wszystkie chętne Dziewczyny proszę też o udzielanie się w dyskusji ....każde zdanie się dla mnie liczy

Moim zdaniem nie powinnaś tutaj nic ruszać wszystko jest dobrze posadzone piękny widok. Nie wiem co to za iglaki z przodu rosną to serby o których piszesz czy jakieś inne.
Magda tak wszystko dobrze zrobiłaś obok domu i pytasz o radę trzymaj się swojej intuicji. Jak ci zalezy na brzozach wsadź je gdzieś w kąt.
To jest południowa część ogrodu iglaki zawsze możesz podcinać nie musza rosnąć wysoko i będziesz miała piękny widok.

Martwisz się o widok a na środku masz posadzonego buka o ile się nie mylę jak wyrośnie to też trochę zasłoni chyba że będziesz go formować.
Japoński ogród Reni i Matiego 22:40, 26 lut 2018

Do góry
Renii napisał(a)

Różyczka Jan Paweł II dla odwiedzających mój wątek

Cudna różyczka okraszona kroplami wody. Piękna biel. I nazwa odmiany chwyta za serce
Pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Powodzenia w realizacji planów. Pozdrawiam serdecznie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:36, 26 lut 2018

Do góry

konewka celowo leży na zimę

Na tego zachorowałam u Agani
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:32, 26 lut 2018

Do góry
Ciut słonka jeden z niewielu dni tej zimy

Daleki od ideału..... 22:29, 26 lut 2018

Do góry
Zgodnie z obietnicą dziś odcinek dla Ani

Ogród z wilkiem zamkn. 22:26, 26 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

tu

Pod tym płotem to choiny kanadyjskie podlewaj je dobrze od wiosny.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:24, 26 lut 2018

Do góry

Chyba mu za mało miejsca dałam , widziałam pod szpitalem ogromnego, ale był piękny

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:20, 26 lut 2018

Do góry
Nasza limba i przebiśniegi

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:17, 26 lut 2018

Do góry
Do mrozów była ładna, ciekawe co będzie po mrozach

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:12, 26 lut 2018

Do góry
Jeszcze takie mam

Zapomniałam jaszczura schować na zimę i zrobił się fajniejszy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies