30 cm od płotu .....wyczytałam ,że 50 minimum musi być .....
cisy chcę zostawić aż do miejsca ,gdzie skalniak się kończy -ścieżka będzie oddzielać skalniak od rabaty obecnej brzozowej
i tu po prawej em chce ,żebym dała serby ,a na wprost cisy
tylko czy nie będzie to głupio wyglądać .....pół płotu cisy ,a pół serby ?
Ewuś jeżeli chodzi o tą trawę leśną to chodzi o tego śmiałka darniowego Schottland, bo nie widzę nic innego na planie w leśnym zakątku jeżeli o niego chodzi to w Polsce powinnam go dostać
OK, ale ściana ma jakieś 20 mq plus płot betonowy drugie 20 mq i trochę tych kołków bym zużył. Poniżej zdjęcia bluszczu. Może faktycznie jest to jakaś odmiana z małą ilością korzeni czepnych. Może otynkowanie ściany pomoże czy lepiej zasadzić od nowa inną odmianę?
Plan właściwie ukończony. Części z iglakami nie opisywałam, bo za mało miejsca, ale tam będą podobne rośliny co z zacienionej części przy tarasie. Jedynie dodałam tam trawę, taką leśną. Mam nadzieję, że ją dostaniesz.
Byliny nie są w odpowiedniej skali, ze względu na wielkość zdjęcia. Nie sugeruj się też ilością tych kropek czy kółek. Na planie widać mniej więcej ich rozmieszczenie i rodzaj. Część jest pusta. Tam mogłaby być taka większa wewnętrzna ścieżka. Powinnaś na całej rabacie sobie zrobić takie jeszcze parę takich mini-ścieżek potrzebnych do zabiegów pielęgnacyjnych
Geum możesz ewentualnie zastąpić szałwią, gdyby było niedostępne. Geum jest śliczne, ale trzeba go trochę więcej, ma bardzo delikatne kwiaty. Liście też są bardzo ozdobne.
U Ciebie szalone zakupy ale piękne. Tylko poidełka nie wieszałabym na ścianie bo ptaki zanieczyszczą ją, tak myślę. U mnie siadały na barierce przy oknie i cały parapet miałam na biało zaciaprany ładnie mówiąc
No i bestia ze wschodu zbliża się...U mnie goło ,ni krzty śniegu ,czyli nie za wesoło.Tym bardziej ,że cebulowe już na wierzchu i to sporo ponad ziemią ...Idę spróbuję coś tam po przysypywać
bo jak wymarzną to pozostaną tylko fotki do ogladania
Angela
myślisz ,że pod cisami te rodki ,czy zamiast cisów ? ....,bo chyba nie kumam bardzo
tak wygląda cały plan przedogródka z bokiem ....i mi się on podoba
w sumie tam chyba za mało miejsca ,żeby jeszcze rodki wcisnąć ?
na obecną chwilę rodki rosną na skarpie ,gdzie brzozy płaczki -to jest na tym planie po prawej stronie .....i w sumie chciałabym ,żeby tam zostały
.....zastanawiam się tylko ,czy brzózek nie wymienić na klony lub inne ,które mam ....
.ale tam zimne zachodnie wiatry hulają ....hmm...myślę nadal ....ale każde podpowiedzi mile widziane
Bo crimsona proponowałam Ci jako towarzystwo do dębów - piętro pośrednie to miało być
Takie warunki, jak podałaś, to amanogawa spełnia. Ewentualnie jarząb autumn spire, ale amanogawa będzie lepiej pasowała do nigry.
Tylko nie robiłabym takiego przecinka w środku(ewentualnie taki całkiem mały akcent: kruszyna pospolita fine line albo dereń świdwa compressa)tylko zrobiła tak: