Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 14:12, 23 lut 2018

Do góry
anulajda napisał(a)
To ile masz posadzone cisy od płotu ? Tak na oko ze zdjęcia to odległość jest dobra, jak zrobisz większy odstęp od płotu to psina to wykorzysta,szkoda miejsca tam i tak masz wąsko koło domu a z cięciem widzę że na razie nie ma problemu bo tam masz ugór a w przyszłości jak ktoś się tam wprowadzi to i tak coś swojego posadzi przy płocie.
Cisy tylko w młodości potrzebują mocnego cięcia żeby podstawe mocną zbudować potem tyle cięcia nie potrzeba

30 cm od płotu .....wyczytałam ,że 50 minimum musi być .....
cisy chcę zostawić aż do miejsca ,gdzie skalniak się kończy -ścieżka będzie oddzielać skalniak od rabaty obecnej brzozowej

i tu po prawej em chce ,żebym dała serby ,a na wprost cisy
tylko czy nie będzie to głupio wyglądać .....pół płotu cisy ,a pół serby ?
Wymarzony sielankowy ogród..... 14:07, 23 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Plan właściwie ukończony. Części z iglakami nie opisywałam, bo za mało miejsca, ale tam będą podobne rośliny co z zacienionej części przy tarasie. Jedynie dodałam tam trawę, taką leśną. Mam nadzieję, że ją dostaniesz.
/original.jpg[/img]

Ewuś jeżeli chodzi o tą trawę leśną to chodzi o tego śmiałka darniowego Schottland, bo nie widzę nic innego na planie w leśnym zakątku jeżeli o niego chodzi to w Polsce powinnam go dostać
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:52, 23 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Najbardziej pachnąca to ta ..zapach roznosi się po całym ogrodzie...Niestety lubi przemarzać

piękna i jaki wielki kwiat buziaki
Kiedyś będzie tu ogród 13:21, 23 lut 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Gdy będziesz wylewać te słupy betonowe zrób tak samo jak wieniec na budynku pod dach. Tzn. pręty gwintowane zrobić jak kotwy i wypuścić ponad poziom stóp ok 25-30cm. Przewiercić na śrubach otwory w belkach pomostowych i zamocować, na te pręty . Od góry skręcić śrubami i dopiero montować do belek deski.
Przy takim wykonaniu możesz wyciągnąć nad wodę max tyle ile jest mocowane do słupów(ale bezpieczniej będzie mniej) Bo nigdy nie wiadomo ile osób stanie i jakiej będą wagi. Całkiem bezpiecznie jest wyciągnąć tylko 2/3 tej długości co w stronę ląduTak powiedział mój eM i kolega, który ma uprawnienia budowlane.

Sylwio muszę się upewnić czy dobrze zrozumiałam
X ma być mniejszy od Y i mogę robić?

Daleki od ideału..... 13:17, 23 lut 2018

Do góry
Na przekór pogodzie, zimno brr.

Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:06, 23 lut 2018

Do góry
OK, ale ściana ma jakieś 20 mq plus płot betonowy drugie 20 mq i trochę tych kołków bym zużył. Poniżej zdjęcia bluszczu. Może faktycznie jest to jakaś odmiana z małą ilością korzeni czepnych. Może otynkowanie ściany pomoże czy lepiej zasadzić od nowa inną odmianę?

Wymarzony sielankowy ogród..... 13:04, 23 lut 2018

Do góry
Plan właściwie ukończony. Części z iglakami nie opisywałam, bo za mało miejsca, ale tam będą podobne rośliny co z zacienionej części przy tarasie. Jedynie dodałam tam trawę, taką leśną. Mam nadzieję, że ją dostaniesz.

Byliny nie są w odpowiedniej skali, ze względu na wielkość zdjęcia. Nie sugeruj się też ilością tych kropek czy kółek. Na planie widać mniej więcej ich rozmieszczenie i rodzaj. Część jest pusta. Tam mogłaby być taka większa wewnętrzna ścieżka. Powinnaś na całej rabacie sobie zrobić takie jeszcze parę takich mini-ścieżek potrzebnych do zabiegów pielęgnacyjnych

Geum możesz ewentualnie zastąpić szałwią, gdyby było niedostępne. Geum jest śliczne, ale trzeba go trochę więcej, ma bardzo delikatne kwiaty. Liście też są bardzo ozdobne.

Pisz, co Ci zgrzyta

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:54, 23 lut 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ostatnie zakupy

Kluczyk już wisi

te na wymianę za stare

U Ciebie szalone zakupy ale piękne. Tylko poidełka nie wieszałabym na ścianie bo ptaki zanieczyszczą ją, tak myślę. U mnie siadały na barierce przy oknie i cały parapet miałam na biało zaciaprany ładnie mówiąc
Ogród to moja bajka 12:44, 23 lut 2018

Do góry
W szaro bure dni odrobina pomarańczu się przyda. A w związku z mroźnymi dniami trochę te dekoracje pocieszą oko.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:29, 23 lut 2018

Do góry
W przerwie próbuję dokończyć... Zoja co myślisz?? Nie za bardzo cukierkowe??
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:59, 23 lut 2018

Do góry

schodząc z góry

Pierwsza wiosna poza ogrodem u nas

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:56, 23 lut 2018

Do góry
Wariacje na temat nieba

Zakręcony ogród 11:53, 23 lut 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

W tym miejscu jest luka pomiędzy koronami drzew a rabata dosyć wąska więc nic większego nie chce tam wsadzać .

Dorka, a jaka to jest strona świata? Czy jak w tą lukę wsadzisz jakieś drzewo to czy ono Ci całkiem słońca nie zabierze z ogrodu?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:53, 23 lut 2018

Do góry
Czekaja, aż do karmnika podejdę

chyba dzwońce....a może coś innego

Ogrodowe kreacje 11:53, 23 lut 2018

Do góry
Nowa odmiana ptaszka
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:50, 23 lut 2018

Do góry
No i bestia ze wschodu zbliża się...U mnie goło ,ni krzty śniegu ,czyli nie za wesoło.Tym bardziej ,że cebulowe już na wierzchu i to sporo ponad ziemią ...Idę spróbuję coś tam po przysypywać

bo jak wymarzną to pozostaną tylko fotki do ogladania

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:48, 23 lut 2018

Do góry
Grubodziób w karmniku tu gdzie mieszkam

przez okno więc jakość słaba

Ogród z wilkiem zamkn. 11:42, 23 lut 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Magdo poczytuję na bieżąco, choć śladu nie zostawiam... nie lubię z telefonu a to głównie z niego odwiedzam O.

Ale tak mi na myśl przyszło, że jakbyś o ciekawej fakturze liści szukała na bok domu coś na żywopłot to może rodki? Widziałam takie na Majorce - pięknie wyglądały takie przystrzyżone. I parę dni temu w wielkopolsce też mi się rzuciły w oczy... pod względem wymagań zgrały by się też z hortkami i z racji, że zimozielone działoby się tam coś zimą

Angela
myślisz ,że pod cisami te rodki ,czy zamiast cisów ? ....,bo chyba nie kumam bardzo
tak wygląda cały plan przedogródka z bokiem ....i mi się on podoba
w sumie tam chyba za mało miejsca ,żeby jeszcze rodki wcisnąć ?

na obecną chwilę rodki rosną na skarpie ,gdzie brzozy płaczki -to jest na tym planie po prawej stronie .....i w sumie chciałabym ,żeby tam zostały

.....zastanawiam się tylko ,czy brzózek nie wymienić na klony lub inne ,które mam ....
.ale tam zimne zachodnie wiatry hulają ....hmm...myślę nadal ....ale każde podpowiedzi mile widziane
Zakręcony ogród 10:41, 23 lut 2018

Do góry
Bo crimsona proponowałam Ci jako towarzystwo do dębów - piętro pośrednie to miało być

Takie warunki, jak podałaś, to amanogawa spełnia. Ewentualnie jarząb autumn spire, ale amanogawa będzie lepiej pasowała do nigry.
Tylko nie robiłabym takiego przecinka w środku(ewentualnie taki całkiem mały akcent: kruszyna pospolita fine line albo dereń świdwa compressa)tylko zrobiła tak:

Za nigrą posadzić hortki, tak jak planowalaś
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:35, 23 lut 2018

Do góry
O to na tą kolejną osiemnastkę życzę wszystkiego najlepszego. Dużo radości .Ogrodowych też; )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies