Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Mata przeciw chwastom 21:09, 27 mar 2015

Do góry
Wykopać cisy i zająć się rośliną niepożądaną. Zwalczyć. W przeciwnym wypadku kasa i cisy stracone. Nie da się uprawiać cisa na rozłogach chwastów licząc że się da
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:07, 27 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest wiele dobrych nawozów, a najlepsze są naturalne, ekologiczne, nie bądźcie jak ta chusteczka, z której strony wiatr zawieje w tę stronę leci

Najważniejsze jest dobre przygotowanie i użyźnienie gleby, danie w dołek kompostu a nie lanie nawozami bez umiaru, ile można? Magiczną można co tydzień,. ale czy warto? Może po prostu nie tędy droga? Ja też kiedyś stosowałam ten nawóz, teraz nie stosuję.

Na iglaki, na róże, na różaneczniki, na kwitnące, na nie kwitnące..na poziomki, na pomidory alfabetu zabraknie.. itd, czy to aby nie za wiele tego dobrego dla ogrodu?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

używam dwa rodzaje nawozów magiczną siłę do iglaków do reszty florowit, raz w sezonie biohumus. Na szczęście każdy z nas ma prawo wyboru i sam odpowiada za to co robi i kiedy robi... nie bardzo kminie o co chodzi z chusteczką
Lipa, czy warto ją sadzić w ogrodzie? 21:06, 27 mar 2015

Do góry
To logiczne, ucięta gałązka ma pozostawione pączki, z których wyrosną nowe gałęzie. W zależności ile oczek pozostawiono, tyle wypuści pędów. Wtedy z jednego powstanie minimum dwa, albo 4-6 itd. Masz jeden pęd, potem wielokrotność- łatwo to sobie wyobrazić
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 21:04, 27 mar 2015

Do góry
Zależy od tego na jaką wysokość i szerokość będzie prowadzony żywopłot z cisa i na jakiej wysokości jest korona drzewa
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 21:03, 27 mar 2015

Do góry
Cena jest bardzo przesadzona i szukaj drzewa na pniu.
Lipa, czy warto ją sadzić w ogrodzie? 19:41, 27 mar 2015

Do góry
Cięcie powoduje zagęszczanie, jeśli ma być bardziej rozbudowana to nie tnij, a wycinaj zagęszczenie ze środka (słabe i krótkie pędy).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:34, 27 mar 2015

Do góry
Jest wiele dobrych nawozów, a najlepsze są naturalne, ekologiczne, nie bądźcie jak ta chusteczka, z której strony wiatr zawieje w tę stronę leci

Najważniejsze jest dobre przygotowanie i użyźnienie gleby, danie w dołek kompostu a nie lanie nawozami bez umiaru, ile można? Magiczną można co tydzień,. ale czy warto? Może po prostu nie tędy droga? Ja też kiedyś stosowałam ten nawóz, teraz nie stosuję.

Na iglaki, na róże, na różaneczniki, na kwitnące, na nie kwitnące..na poziomki, na pomidory alfabetu zabraknie.. itd, czy to aby nie za wiele tego dobrego dla ogrodu?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

Opuchlaki 19:29, 27 mar 2015

Do góry
Zastanawianiem się nic nie zmienisz, albo działaj, albo nic nie rób. Ale w każdym razie na pewno nie zastanawiaj się
Wertykulatory 19:27, 27 mar 2015

Do góry
Dobrze, porządnie zrobione. Ostro poszło. Teraz ziemia i nasiona, przegrabić lekko. Nie wiem czy wałować, bo ziemia przyklei się do walca.
Ogród Izy 18:52, 27 mar 2015

Do góry
Ten jeden "krzew' to nie jeden krzew a kilka i formowanie z niego niwaki to najgorszy z możliwych wariantów. Trzeba go obniżyć wyrównać, ale nie rozdzielać, Korzenie mogą być nieźle poplątane. Ta roślina nie "rokuje" na niwaki wcale.
Ogród Izy 18:45, 27 mar 2015

Do góry
Trudno powiedzieć jaki to gatunek, gdyż jest przycinany. Ten ekran to pewnie cis pośredni 'Hicksii'.

Cisy bardzo dobrze się przesadzają, mają drobne korzenie i zwartą bryłę, ale u mnie teraz pylą (kwitną) czyli ruszają z wegetacją i jest już za późno. Iglaste najlepiej przesadzać w okresie spoczynku.

Najgorszy moment na przesadzanie cisa to w momencie puszczania młodych przyrostów, które więdną i mogą zamierać.
Chwasty w trawniku 18:41, 27 mar 2015

Do góry
dioru80 napisał(a)
Witam forumowiczów i proszę o radę. Na moim trawniku w tym roku po zimie pojawił się pewien chwast i rozplenił się na sporym kawałku. Proszę o identyfikacje i sposób zniszczenia owego chwastu muszę go jak najszybciej wytępić.W załączeniu przesyłam zdjęcia owego chwasta.

To jest tasznik pospolity. Łatwo się wyrywa - warto się poświęcić i wyrwać bez chemii zanim się wysieje.

Albo możesz na nim zarobić gdyż jest rośliną leczniczą http://pl.wikipedia.org/wiki/Tasznik_pospolity
Basen lub staw kąpielowy 18:32, 27 mar 2015

Do góry
Kac_per napisał(a)

Co myślicie o kręgach betonowych do budowy np kanalizacji?
Średnica 2m lub 2,5m wysokość 1m . Dno betonowe. Cena nie zabija
1300zł.
wystarczy pomalować farba do basenów i wkomponować w ogród. Co wy na to?

Popieram Gardenarium... Pomysł zupełnie nietrafiony... Jak chcesz wydawać pieniądze na takie półśrodki to lepiej nadal inwestuj w basen stelażowy.
Moim zdaniem oferta za 6000zł za basen z prawdziwego zdarzenia to śmieszna cena i posłuży Ci dłużej niż wszystkie zamienniki.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:12, 27 mar 2015

Do góry
Tego tematu każdy się teraz boi, teorii narobiło się sporo, bo jedni sypią nawozy, inni są przeciwni. Sypią kompost leją wyciągi z kompostu. Jeśli używasz chemii, odczekaj tydzień dwa, aż będzie powyżej 12 stopni, nie będzie znacznego ochłodzenia. Trawa nie musi mieć nawozu co do godziny, jak w kwietniu, czy maju posypiesz to też będzie dobrze.

Dla mnie za wcześnie, zwłaszcza w Białymstoku.
Mata przeciw chwastom 18:09, 27 mar 2015

Do góry
Trzeba było przed sadzeniem żywopłotu usunąć rdest, odczekać, sprawdzić czy nie wyłazi, dopiero użyźniać glebę i sadzić. Teraz to już nie ma wyjścia dobrego z tej sytuacji.

A pod szmatą rdest nie wyłazi?
Nożyce szpalerowe ręczne i mechaniczne do cięcia 18:07, 27 mar 2015

Do góry
Ja sugeruję się marką, nieznanych marek raczej nie kupuję, bojąc się ryzyka i zawodności. Także serwis powinien być w Polsce. Miałam elektryczne, potem przeszłam na profesjonalne, spalinowe, ponieważ tnę żywopłoty zawodowo. Muszę więc mieć sprzęt wydajny i wygodny do pracy.
Basen lub staw kąpielowy 18:03, 27 mar 2015

Do góry
Pomalowany farbą krąg? nieee, brzydki, fatalny, będziesz się ślizgać po dnie jak glony w basenie powstaną. Basen to basen a krąg to krąg.
Ławka w ogrodzie 01:16, 27 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Meble olejowane nigdy nie zrobią się srebrzyste a takie zawsze chciałam mieć. Ławka tekowa olejowana jest w jednym z ogrodów, które robiłam (Ogród w stylu angielskim) i ciągle zachodziła glonami i sadzakami które przyczepiały się do olejowanego drewna. Wyglądała nieciekawie i ciagle "brudno".

Nowa będzie ładna jeden sezon, potem mnie się nie podobała.

Producentowi właśnie chodzi o to, żeby kupować olej

Teraz to już "po ptokach"

A ja mam patent na to aby meble robiły się szybciej srebrzyste, najpierw maluję je roztworem nadmanganianu potasu kilka razy (gdy nie szkoda mi przedmiotu używam wcześniej szczotki drucianej), potem daję na to biały wosk do mebli, wychodzi super i do tego zabezpiecza drewno... ostatniego lata zrobiłam tak z pojemnikami na parapet... przyznaję jednak, że jeżeli chodzi o Twoje ławki Danusiu, to chyba szkoda mi by mi ich było...chyba mam zbyt duży szacunek do rzeczy z historią czy też tradycją...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:47, 26 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

lecz Brabant to tani żywotnik, ale mało wartościowy. Nie warto go sadzić.

no właśnie i jak mnie to męczy,bo mam zasadzone już na połowie długości płotu czyli 25m...a druga połowa miała być dosadzona wiosną..wiem,że można mieszany żywopłot ,ale jak już równo pół jest obsadzone to nie wiem jakby to zrobić,żeby miało ręce i nogi.Ten żywopłot to moja bolączka..ehh
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:36, 26 mar 2015

Do góry
mal350 napisał(a)
Danusiu ty współpracujesz z.... czy tylko wykorzystali twoje zdjęcie z realizacji "ogród wypoczynkowy z altaną"? Cały wieczór przeglądałam twoje realizację, jestem pełna podziwu są boskie

Nie, to bez zgody, już tym się zajmuje prawnik. Nazwę skasowałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies