Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:27, 28 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tylko popatrzyłam na Cię

O 8 rano? Dopiero się rozkrecałem, nie było na co patrzeć Ale miło mi
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:15, 28 mar 2015

Do góry
Tylko popatrzyłam na Cię
Jodła koreańska - Abies koreana 06:02, 28 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dlatego jest u mnie w niepolecanych. Wyrzuć i posadź coś lepszego.

he he
Chciałabym ją jednak najpierw spróbować odratować. Jak mogę ją przyciac?
I ewentualnie jaką inną choinkę mogę posadzić w jej miejsce?
Chciałabym coś dekoracyjnego, co ubiorę na Boże Narodzenie.

Ostatecznie posadzę stożek z cisa, ale takowy chciałabym obok.
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:25, 27 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hedera jedynym wyjściem, albo wysokie świerki posadzone co metr.

Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź.
Dzięki tak szybkiej akcji, mam szansę jutro pojechać do szkółki (już taką znalazłam)
Proszę jeszcze o informację jak gęsto ją sadzić, aby pokryła całe to szkaradzieństwo.
Nie znalazłam też nigdzie informacji jak szybko rośnie hibernica .
Pozdrawiam

na razie mam zdjęcia z ubiegłego roku. To był pierwszy rok, kiedy ogród zaczął wyglądać jak ogród

A oto kilka moich ulubienic:

a tu moje utrapienie - wysoki mur postawiony przez sąsiada (nielegalnie), który staram się zasłonić.

wyhodowana z nasionka paulownia
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 21:19, 27 mar 2015

Do góry
U Artura jest daglezja, miałam taką samą.
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:16, 27 mar 2015

Do góry
Hedera jedynym wyjściem, albo wysokie świerki posadzone co metr.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:12, 27 mar 2015

Do góry
malgorzata_chmara napisał(a)
Zakupiłam na Allegro dwie hortensje. W sobote jadę na moja działkę i nie wiem czy można już je wysadzić do gruntu czy jeszcze się wstrzymać. Te hortensje to Limelight i Rotschwanz. Załączam zdjęcie.
Bardzo proszę o poradę - to są moje początki zabawy z ogrodem.

Bardzo liche te sadzonki, amatorszczyzna, takich nie kupuj, albo posadź po dwie w jeden dołek
Jodła koreańska - Abies koreana 21:11, 27 mar 2015

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Pani Danusiu a czy to sa jidły Koreanki? Bo kupiłam je pod taka nazwą a wyglądają inaczej niż zdjęcia , które oglądam w necie....

Nie widać, zrób lepsze zdjęcie oi zbliżenie gałązek/igieł.
Jodła koreańska - Abies koreana 21:10, 27 mar 2015

Do góry
chojna napisał(a)
Popsuła mi się jodła. Zaczęła na jesieni usychać, opryskałam topsinem i jakby się zatrzymała. Widać na zdjęciach jej ogołocony stożek wzrostu i górne gałązki. Jodła wypuściła, ale paskudnie wyglądają te pousychane gałązki.
Czy obcinać, zostawić, poczekać?
Opryskam może jeszcze raz profilaktycznie.
Roślina tej wysokosci została u mnie posadzona w zeszłym roku.
Ziemię ma dobrą- do iglaków, ściółkowana tylko korą.

Czy można ją jakoś przyciąć żeby się zagęściła w środkowych partiach?

Dlatego jest u mnie w niepolecanych. Wyrzuć i posadź coś lepszego.
Mata przeciw chwastom 21:09, 27 mar 2015

Do góry
Wykopać cisy i zająć się rośliną niepożądaną. Zwalczyć. W przeciwnym wypadku kasa i cisy stracone. Nie da się uprawiać cisa na rozłogach chwastów licząc że się da
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:07, 27 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest wiele dobrych nawozów, a najlepsze są naturalne, ekologiczne, nie bądźcie jak ta chusteczka, z której strony wiatr zawieje w tę stronę leci

Najważniejsze jest dobre przygotowanie i użyźnienie gleby, danie w dołek kompostu a nie lanie nawozami bez umiaru, ile można? Magiczną można co tydzień,. ale czy warto? Może po prostu nie tędy droga? Ja też kiedyś stosowałam ten nawóz, teraz nie stosuję.

Na iglaki, na róże, na różaneczniki, na kwitnące, na nie kwitnące..na poziomki, na pomidory alfabetu zabraknie.. itd, czy to aby nie za wiele tego dobrego dla ogrodu?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

używam dwa rodzaje nawozów magiczną siłę do iglaków do reszty florowit, raz w sezonie biohumus. Na szczęście każdy z nas ma prawo wyboru i sam odpowiada za to co robi i kiedy robi... nie bardzo kminie o co chodzi z chusteczką
Lipa, czy warto ją sadzić w ogrodzie? 21:06, 27 mar 2015

Do góry
To logiczne, ucięta gałązka ma pozostawione pączki, z których wyrosną nowe gałęzie. W zależności ile oczek pozostawiono, tyle wypuści pędów. Wtedy z jednego powstanie minimum dwa, albo 4-6 itd. Masz jeden pęd, potem wielokrotność- łatwo to sobie wyobrazić
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 21:04, 27 mar 2015

Do góry
Zależy od tego na jaką wysokość i szerokość będzie prowadzony żywopłot z cisa i na jakiej wysokości jest korona drzewa
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 21:03, 27 mar 2015

Do góry
Cena jest bardzo przesadzona i szukaj drzewa na pniu.
Lipa, czy warto ją sadzić w ogrodzie? 19:41, 27 mar 2015

Do góry
Cięcie powoduje zagęszczanie, jeśli ma być bardziej rozbudowana to nie tnij, a wycinaj zagęszczenie ze środka (słabe i krótkie pędy).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:34, 27 mar 2015

Do góry
Jest wiele dobrych nawozów, a najlepsze są naturalne, ekologiczne, nie bądźcie jak ta chusteczka, z której strony wiatr zawieje w tę stronę leci

Najważniejsze jest dobre przygotowanie i użyźnienie gleby, danie w dołek kompostu a nie lanie nawozami bez umiaru, ile można? Magiczną można co tydzień,. ale czy warto? Może po prostu nie tędy droga? Ja też kiedyś stosowałam ten nawóz, teraz nie stosuję.

Na iglaki, na róże, na różaneczniki, na kwitnące, na nie kwitnące..na poziomki, na pomidory alfabetu zabraknie.. itd, czy to aby nie za wiele tego dobrego dla ogrodu?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

Opuchlaki 19:29, 27 mar 2015

Do góry
Zastanawianiem się nic nie zmienisz, albo działaj, albo nic nie rób. Ale w każdym razie na pewno nie zastanawiaj się
Wertykulatory 19:27, 27 mar 2015

Do góry
Dobrze, porządnie zrobione. Ostro poszło. Teraz ziemia i nasiona, przegrabić lekko. Nie wiem czy wałować, bo ziemia przyklei się do walca.
Ogród Izy 18:52, 27 mar 2015

Do góry
Ten jeden "krzew' to nie jeden krzew a kilka i formowanie z niego niwaki to najgorszy z możliwych wariantów. Trzeba go obniżyć wyrównać, ale nie rozdzielać, Korzenie mogą być nieźle poplątane. Ta roślina nie "rokuje" na niwaki wcale.
Ogród Izy 18:45, 27 mar 2015

Do góry
Trudno powiedzieć jaki to gatunek, gdyż jest przycinany. Ten ekran to pewnie cis pośredni 'Hicksii'.

Cisy bardzo dobrze się przesadzają, mają drobne korzenie i zwartą bryłę, ale u mnie teraz pylą (kwitną) czyli ruszają z wegetacją i jest już za późno. Iglaste najlepiej przesadzać w okresie spoczynku.

Najgorszy moment na przesadzanie cisa to w momencie puszczania młodych przyrostów, które więdną i mogą zamierać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies