Dzisiaj w nocy u nas był przymrozek, nie wiem ile, bo spalam rano jak wstałam było -1, umroziło mi kwitnące krokusy i bratki w doniczce na tarasie innych strat nie odnotowałam. Teraz pięknie świeci słońce kawa na tarasie wypita w towarzystwie ptaków, idę do ogrodu coś podziałać
W tym roku wyjątkowo późno, ale już jest…krzewostan pomidorowy posiany.
Tym razem aż w 8 odmianach…
Dodatkowo posiałam też w 5 doniczkach mak pełny. Nie wiem tylko jaki kolor, dostałam od paniprzyrody… pewnie klasycznie, czyli czerwony. Będzie piknie !!!
Z trawami pikowanie jest łatwe bo od dołu podbierasz widelcem tyle siewek ile się weźmie a potem od góry trzymając je razem sadzisz. Zobacz moje zdjęcie drżączki.
Dzięki temu masz gotowe kępki. Ja potem przenoszę sadzonki jeszcze do większych doniczek zanim w ma u trafią do gruntu.
Mam pytanie odnośnie trawnika, który zakładałem we wrześniu. Jako, że było u mnie sporo opadów a słońca niewiele to trawnik nie zagęścił się należycie. Czy teraz powinienem dosiać trawę po całości? Czy może nawieźć i czekać aż się rozkorzeni? ( tak to wygląda na zdjęciach)
Chciałbym nawieźć saletrą, tylko nie wiem jaką dawką powinienem? Napisane jest, że na trawniki 4 kg/100m2 ale czytając posty z wcześniejszych lat nie jest to do końca wyjaśnione: czy podzielić na mniejsze dawki i co pewien okres nawozić czy nawieźć raz a później normalnym nawozem do trawników?
Chciałabym tak ułożyć kostkę czy płyty? żeby ułatwić wygodne przejście ... przydałoby się do rozpracować bo już na koniec miesiąca zaklepałam fachowców
Nie miałam pojęcia jak pachnie, poszłam specjalnie powąchać - jak dla mnie pachnie morzem i wodorostami. Totalna niespodzianka. Tyle, że nad wodą dawno nie byłam, a to taki zapach dzieciństwa nad wodą
Wczoraj po południu wreszcie Jarek nasz majster i kolega e-Ma znalazł czas na kładzenie kostki. Prace ruszyły. Od strony północnej czyli z boku garażu kostka położona będzie w eske. Nie sprawdziłam jak się to prawidłowo pisze. Następnie podjazd przy garażu w mewę. Sory za pranie w tle