Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 20:16, 22 kwi 2018

Magleska napisał(a)
owocówki dają czadu każdą część ogrodu masz śliczną ,ale tą owocową to zachwycam się strasznie -jak Toskania prawie

Magda, dziękuję za miłe słowa Owocówki owszem dają czadu i ja też się nimi zachwycam, bo to dla mnie nowe doświadczenia. Mam na myśli głównie drzewa owocowe. Oglądam dwa razy dziennie, patrzę na kwiatki, na liście... Brzoskwinie już przekwitły, teraz kwiaty otwierają grusze, wiśnie i jabłonki. Trochę żałuje, że Ogrodowisko, nie jest ciut bardziej "owocowe", bo dużo wiedzy mi brakuje w tym zakresie.

Macham owocowo - kwiatowo
jolka 20:23, 22 kwi 2018

Kawa napisał(a)
o matko już porzeczki??? Jola twój ciemiernik miał focha i nie zakwitł chyba zmarzł biedak a siewki twoje to wiesz ja cały czas chętna

Kamisia, my ciemierniki przykrywaliśmy jak mróz był. Szkoda, że też swojego nie przykryłaś. Siewek Ci u nas dostatek.

Przyjeżdżaj, dopóki porządku nie zrobiłam

jolka 20:33, 22 kwi 2018

m_gocha napisał(a)
Jola, nie wyrzucaj! Zaadoptuję chętnie Cudne masz te kępy Ależ u Ciebie owocowe szaleją! Jednak masz zdecydowanie cieplej (tak jak na wzgórzach Toskanii )

Gosia, nie będę się powtarzać Przyjeżdżaj i bierz. Wysyłać nie mam czasu, ale jak ktoś na miejscu... to chętnie się podzielę A'propos kępy.. to mam obecnie coś bardziej kępowego Kępy róż, kocimiętek i ID

Pozdrawiam cieplutko
jolka 20:40, 22 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Cudne zagony, będziesz je przetwarzać?

Ewusia, na razie będę patrzeć jak rosną A potem będę myśleć co dalej W ub roku robiłam galaretkę z czerwonych porzeczek, trochę zamroziłam. No i oczywiście do bieżącego spożycia. Jak masz jakieś fajne przepisy, to oczywiście bardzo poproszę

Pozdrawiam owocowo
PS. Tu mnie bardzo ciekawi ... czy się w tym roku owoców doczekam! Tak jak już pisałam, chyba za późno cięłam winogrona i nie wykluczone, że część uśmierciłam. Oj.. coś mi ciężko idzie z tą winnicą No ale mam nadzieję, że większość błędów już za mną, i że teraz będzie tylko lepiej

jolka 20:51, 22 kwi 2018

MalGosia napisał(a)
Jolu a już miałam się z motyczką po sieweczki ciemierników wybrać, a dziewczyny rozplanowały! widzisz, za wolna jestem
ale co własne owoce i warzywa, to własne - zawsze można podczas prac ogrodowych coś skubnąć i jakieś danie upichcić! ostatnio dokupiłam agrest, bo na starość poprzestawiało mi się i polubiłam :/

Małgosia, agrest jest super pyszny Ja w większości z krzaka zjadam, bo tak go lubię Słodziutki, wygrzany na słonku, mniam
A w ziemie mrożony spokojnie może zastępować kiwi, jako np. dodatek do koktajli. Smakuje identycznie

Kolejnym owocem w ogrodzie, który w żaden sposób nie można porównać z kupionym są truskawki. Pachną i smakują jak powrót dzieciństwa. A te sklepowe już przy myciu pachną jak opary zakładów chemicznych

Na ciemierniki możesz się wybrać bez motyczki Sprzętu u mnie dostatek, jakbyś tylko gdzieś blisko była

Pozdrawiam widoczkiem porannym

Od wczoraj do dziś rozkwitły umbry
paulina_ns 20:57, 22 kwi 2018

jolka napisał(a)

Gosia, nie będę się powtarzać Przyjeżdżaj i bierz. Wysyłać nie mam czasu, ale jak ktoś na miejscu... to chętnie się podzielę A'propos kępy.. to mam obecnie coś bardziej kępowego Kępy róż, kocimiętek i ID

Omg!! Ale pięknie wygląda kocimietka na początku myślałam,że to kulki bukszpanowe mam nadzieję,że i moja będzie kiedyś taka, na razie jeszcze malusia pięknie u Ciebie Jolu! Uwielbiam Twój ogród
jolka 20:57, 22 kwi 2018

paulina_ns napisał(a)
Chciałabym mieć tak ogród ogarnięty, jak Ty masz porzeczki hihi oj będzie soków w tym roku wszystko pięknie, uwielbiam ten czas

Paulinka, masz przecudny, wypielęgnowany i ogarnięty ogród. Z fantastycznymi tulipanami i niebanalnym drzewami. Rzadko piszę, ale oglądam raz dziennie

Ja też lubię ten czas. A jeszcze teraz tak szybko wszystko ruszyło, że w ogóle nie wiadomo na co patrzyć O chwastach zmilczę, bo po co sobie psuć nastrój niedzielny Parę tulipanków for YOU

Buziaki
jolka 21:17, 22 kwi 2018

nicol21 napisał(a)
Piękny ogródek, piękny sad! i to tak super utrzymany t osię nie dziwię że wszystko pnie się do góry i boi eksmisji!
a zając się dostał mimo że macie zamknięty ogród? jak to? teraz to raczej szkód nie narobi ale zimą w śniegi to już potrafi nieźle poobgryzać....
Milego odpoczywania z podlgądaniem roślinek

Ewelina, chyba Cię myślami ściągnęłam, hehe Dziś rano oglądałam Twój ogród i piesia Tak sobie czytałam, jak pisałaś że nawet Ci dużych szkód nie robi, i myślałam, że może i fajnie mieć takiego psiaka w domu. Takie mnie rozterki czasem nachodzą, ale potem rozsądek bierze górę i myślę, że pies na razie nie dla mnie ...

Co do zająca, wiesz.. my mamy z trzech stron ogrodzenie z siatki, pewnie się przecisnął gdzieś pomiędzy siatką a betonową deską i sobie spacerował W ziemie też przychodził, ale żadnych szkód nie poczynił

Macham do Ciebie z placyku brzozowego
Brzozy jeszcze w pąku, ale dzień dwa i będą zielone. Za to grab już gotowy

Buziaki
jolka 21:27, 22 kwi 2018

paulina_ns napisał(a)
Omg!! Ale pięknie wygląda kocimietka na początku myślałam,że to kulki bukszpanowe mam nadzieję,że i moja będzie kiedyś taka, na razie jeszcze malusia pięknie u Ciebie Jolu! Uwielbiam Twój ogród

No Paulinka, pamiętasz jak Ci kocimiętkę doradzałam Na pewno Twoja też będzie taka, albo i piękniejsza Moja już się szykuje do kwitnienia. I to jest jej zdecydowana przewaga nad kapryśną lawendą.

PS. Dziękuję za miłe słówka Bardzo się cieszę, że lubisz mój ogród
Musisz się wreszcie wybrać, bo już się chyba z rok umawiamy
Monia81 21:31, 22 kwi 2018

Piękny masz Joluś ogród te łany ciemierników są rewelacyjne, cudne pozdrawiam