"Parę moich marzeń dotyczących mojego ogrodu:
Podobają mi się:
1. tawuły (np. Golden Princess)
2. żurawki (te żółte i bordowe)
3. hortensje też są ok
4. iglaki ogólnie bo są zielone cały rok
5. azalie
6. róże
7. wrzosy
8. marzą mi się jakieś trawy (np. turzyce) ale niekoniecznie te z takimi kwiatostanami na końcach...
9. hosty
10. lawenda
11. trzmielina
Nie podobają mi się bukszpany."
Przypomniałam sobie mój pierwszy wpis w tym wątku - Dziś mogę powiedzieć, że mam całą 11 + "nie-podobają-mi-się" bukszpany także. I NADAL MI MAŁO.
Asiu, dzięki.
Wieczorem z e-Mem piłam kawę na tarasie i patrzyłam na te moje rabatki. Podoba mi się. Teraz najbardziej zachwyca bylinowa w oddali. Niebiesko - żółta. Bordowy klon Crimson Sentry przełamuje kolorystykę w tle. Korona drzewa wieczorem czerwieni się w zachodzącym słońcu. A klon jesionolistny Odessanum świeci żółto na tle krzewu tawuły Na rabacie królują żółte smagliczki i niebieskie bratki. Za chwilę będą kwitły następne roślinki.
Jak dziś wrócę do domu, muszę zrobić kilka fotek.
tawuły białe i różowe, liatry różowe , jarzmianki białe i wszystko to w dywanie z liriope tzn na razie zamiast liriope będzie barwinek a liriope będe rozmnażać i stopniowo wymieniać. Traw wyższych na razie tam nie przewiduje zobaczę jak to wszystko wyjdzie i wtedy będę kombinować .
Ile tam masz szerokości? Coś nie za dużo, same tuje zajmią Ci około 70-80cm, na to co poniżej proponuje rabata musi być około 2,50 metra (tuje 70 + 150 hortki + 30 pierwszy rzadek)
Może być tak (przyjmując 1,5m na hortke i 0,5m na miskanta)
h-m-h-m-h-m-h-m-h-m-?-m-h-m-h-m-h-m-h-m-h
--b---b---b---b---i---i---t---t---t---t
Albo przenieść na inną rabatę(nie napisałaś ile tam słońca ale po zdjęciach wydaje mi się że dużo za dużo jak na hosty one do cienia ) albo jakoś skomponować z hortkami Nie widzę po zdjęciach(za małe jak da mnie ) co Ty tam masz chyba tawuły i co jeszcze?
Rabatę azaliową zrobię za pomarańczową azalią po lewej stronie. To wyższe zielone to wierzba, którą podaruję rodzicom, a pół tawuły powędruje do teściowej. Obok pomarańczowej azalii rośnie druga też takich rozmiarów, ale w tym roku ma malutko kwiatków. Za nimi do poletka lilakowego jest około 2,5 m. Pod białym bzem rośnie jeszcze kalina taka starodawna z białymi kulkami, ale to młody krzew. Oczami wyobraźni już widzę efekty mojego planu, ale rabatę będą widzieli tylko moi goście i sąsiadka, chyba, że w dalszej perspektywie eksmituję ogromnego lilaka, wtedy rabata otworzyła by się. Azalię będę dokupywać dopiero jesienią, bo teraz nie miały by szans na przyjęcie się, bo tam jest bardzo nasłonecznione miejsce, to strona południowa.
Witam. Bardzo proszę o pomoc w wyborze roślin na dwóch rabatach przy furtce. Rabata ze śliwa wiśniową wydaje mi się, za ciemna. Doradźcie czy dobrze będzie jak zamiast bukszpanów posadzę trzmielinę a w wolne miejsca begonie z róźowymi kwiatkami. Druga opcja to tawuły. Rabata z drugiej strony to całkowita porażka Myślę o trzmielinie na pniu posadzone żurawkami Swett tea lub begonie . Dalej 3 choiny kanadyjskie, w środku krzewuszka Weriegata a obwódka z tawły Golden Princess. Proszę pomóżcie mi.
Siedzę u Ciebie w cieniu na ławeczce i gapię się to na klonika, to na azaliową. Im dłużej siedzę tym głupsze pomysły mi do głowy przychodzą. Właśnie znalazłam miejsce na azaliową u siebie. Eksmisję dostanie wierzba na pniu, pół ogromnej tawuły i starodawne liliowce. Będzie miejsce na 3 azalie, dwie już tam rosną, a jak zagospodaruję jeszcze miejsce gdzie trawnik jest fatalny to pociągnę azaliową pod same lilaki. Kurcze nie wolno mnie wpuszczać do takich ładnych ogródków.
Teraz mam tylko dylemat jakich wybrać mu kompanów na rabacie? Jest niski, aby nie zasłonić okna w kuchni. Z jednej strony mogłyby być funkie (mały cień) z drugiej bardziej nasłonecznionej tawuły lub trawy, ale też powinno być coś zimozielonego.
Na sąsiedniej głównej rabacie przed domem będzie trzmielina żółta na pniu (trochę wyższa od Merikena) oraz płożące jałowce lub kuliste tuje, a na zewnątrz znów niskie żółte trzmieliny nawiązanie kolorystyczne.
Czy to ma sens, czy nie zrobię za dużego mixu kolorów na sąsiadujących ze sobą rabatach?
Co o tym sądzicie?
Gdyby to była moja rabata poszłabym w róże masz je na pergoli już a ja wole stanowczo mniej gatunków pomieszanych i widziałabym to tak:
Obwódka z bukszpana(co by była zimozielona ale może być z czegoś innego np tawuły) a w środku na przemian róża - lawenda - róża -lawenda i gdzie nie gdzie wetknęłabym stipe aby dodała zwiewności Wiosną cebulki między róże np. tulipany...
Łucjo proszę bardzo Praw autorskich nie mam na to połączenie
Ela, piękny to on jest z daleka, na zdjęcu Muszę nad nim popracować
Agatko, tez lubię zapach skoszonej trawy. Kosić trochę mniej, zwykle robi to M., ale teraz zatyrany,
Dekiel jest od butli z gazem. Przed powiększeniem rabaty był na środku trawnika, bez sensu to wyglądało, więc włączyłam go w rabatkę. Sama nie wiem co tam posadzę, bo koncepcje zmieniają mi się co chwilę. Chciałabym tam Vanilkę, jako siostrę dla jednaj, która już tam jest na tej rabacie i nie wiem co dać na obwódkę. Pociągnąć dalej bukszpany? Czy może dać lawendy, czy tawuły?
Aniu,
wklejam niżej zdjęcie aktualne, troszkę więcej życia na "rabacie" koreanki nie ma.
Nagrobek (urocze )) może dałoby się jakoś zaaranżować, bo są tam rojniki, które mam nadzieje sie rozrosną, sasanki, wrzosy i wrzośce i jakieś jeszcze inne zielone cosie
Słońce praktycznie cały dzień, ziemia kwaśna (z okolicznych łąk zbieram szczaw), piaszczysta.
Wymiar to jakieś 5,5m x 5-6m
Na środku pissardii, z tyłu berberysy i trzmieliny, poza tym die tawuły, trzmielina oskrzydlona, kosodrzewina i niewypielona trawa i chwasty
I ciągle wygląda jak wyrwana z kontekstu zbieranina roślin...
Masz na myśli te zielone tawuły ? a jak będzie lepiej ?? W ub roku próbowałam w kulki ale po cięciu za bardzo odsłaniały brzydki mur i się zastanawiam własnie czy na prosto szybciej mi zakryją ?