Dziękuję Danusiu. Chcę by thuje nabrały trochę w obwodzie tzn, teraz w większości lekko się stykają, a chcę by nie było prześwitów i oczywiście żeby schludnie wyglądały tj. równo. Może tego nie widać, ale to są te moje maluchy sadzone w 2011 r. i mają obecnie wysokość od ok. 1,60 do 2,20 (pojedyncze tak wyskoczyły na 2,20) . Tak to wtedy wyglądało )):
Ma to być docelowo zwarty wysoki żywopłot myślę max 3,5 - 4 metry. Życzyłabym sobie aby kiedyś wyglądał tak jak na tym zdjęciu z Twojej realizacji - Ogród miłośników roślin (https://www.ogrodowisko.pl/watek/702-laurowisnia-wschodnia-prunus-laurocerasus?page=5)
I nie wiem czy lepiej rozciągnąć sznurek i przyciąć wszystkie równo nożycami ręcznymi lub elektrycznymi czy też skracać tylko przewodniki czyli ciąć sekatorkiem na rozgałęzieniach (czubki).
p.s. Wszystko co tam teraz koło nich rośnie będę przekopywać np. cisy w tym roku , bo latem jest tak gęsto, że nie ma gdzie ręki wcisnąć i mi się thuje od dołu zaczęły ogałacać, a tam są tylko irysy, hosty, żurawki i orliki ma być docelowo minimalistycznie albo sama kora albo ewentualnie jakieś niskie trawki lub turzyce w nóżki i będzie dość
Serdecznie dziękuję za uwagę i pozdrawiam
Nie morduj Witusia bo nie wolno! Ukochaj a żyrandole bedom pasować, gałeczki sie znajdą
...mój warzywnik to wzór... o matko... ciązy na mnie odpowiedzialność Mam plana żeby w tym roku zrobić sad za warzywnikiem ale zobaczymy co z tego wyjdzie
Niesamowite , klikam na zdjęcie już któryś raz z kolei. Mam takie bagienko, G.tinctoria może by się sprawdziła, mógłby być jednak problem z gniciem pod okryciem .. ech ten nasz klimat.
Melduję, że Witka morduję o kuchnię. gałek nie kupiliśmy bo nie ten kolor, żyrandole odpakowane - nie pasują (masakra bo za długie), zawiasy som. Kuchni nie ma póki co, stoi w kącie
1 Thuja 'Smaragd'
2 Ligustr istniejący
3 Hortensje 'Bobo'
4 Drzewka pienne - korona na wys. 2.5 m (wiśnia Umbraculifera, kuliste klony, kuliste dowolne drzewko)
5 Trzemilina na pniu lub większe drzewko - może byc to samo co na drugiej stronie
6 Hortensja Vanille Fraise lub Pinky Winky
7 Jasne zurawki, pachysandra lub pulmonaria lub brunnera
8 miskanty Variegatus
9 berberys Pink Queen
Brzeg rabaty - konwalnik, różne odcienie żurawek od różowej do bordowej
Danusia witaaaam Cię wiosennie Nie tykam się róż, lawendy i traw, tzn. trawom wywaliłam tylko kwiatostany bo już paskudnie wyglądały. Żywopłot mam z thui i też czeka nietknięty. Ale klon, berderys, wierzba, jałowiec, hortensje przycięte już dwa tygodnie temu. Najchętniej to bym się za kopanie wzięła, ale trzeba czekać bo jeszcze się nie bardzo daje jednak Tak czy inaczej czuć już wiosenne powietrze
Dziękuję Ci Danusiu! Mam nadzieję, że tworzenie tego ogrodu będzie dla nas obu przyjemnością. Pewnie będę Cię zamęczać setkami pytań i będziesz mnie miała po dziurki w nosie!
Popijamy z małżonkiem winko nad projekcikiem. Koncepcja jest śliczna wizualnie i bardzo czytelna, bez problemu można określić co gdzie i jak posadzić, oraz ile roślin. To spora pomoc i teraz wiem już od czego zacząć.
Mam instrukcję sadzenia i przygotowania gleby pod rabaty, mam określone w jaką ziemię sadzić, a reszta porad i wskazówek znajduje się na Ogrodowisku.
Teraz nie czuję się staro, póki się ruszam, nie jestem stara. Napisałam, że kiedyś będę spisywać zwierzenia starej ogrodniczki. Dajmy pokój starości, jak przyjdzie - będziemy się martwić.
Pewna babcia mówi: ciesz się nawet wtedy, gdy możesz poruszać tym jednym paluszkiem