Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Testowe dodawanie zdjęć 08:47, 02 mar 2015

Do góry
ENTER pomiędzy zdjęciem a tekstem trzeba kliknąć.
Trawa/rabata - poziom trawnika 08:45, 02 mar 2015

Do góry
Martuska507 napisał(a)
ja mam pytanue czy jak dam ekobord oddzielający miedzy otoczakami a trawa to tez robie kant po stronie trawy? Czy jest inne rozwiazanie zeby to bylo łatwo kosić? Dziękuję i pozdrawiam

Kant nie da się zrobić, bo nie wbijesz ostrza po stronie trawy. Możesz jedynie wyciąć ręcznie sekatorem.
Targi ogrodnicze Gardenia 2015 08:22, 02 mar 2015

Do góry
Bardzo dobry pomysł bo wątek, ponieważ jest o wystawie nie o spotkaniu. Tutaj dodajemy zdjęcia z wystawy. Reszta uczestników pewnie będzie dodawała tam Tym sposobem mamy dwa wątki. Jeden 40 stron o tym kto pojedzie a reszta z wystawy. Dlatego uważam ten wątek za prawidłowy, ponieważ będzie jedynie relacją z wystawy.
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 08:12, 02 mar 2015

Do góry
Mam plany urządzić 5 lecie Ogrodowiska i będę jechać w tej sprawie na rozmowę
Tylko nie wiem jaki będzie wynik tej rozmowy. Planuję termin 11 lipca - pierwsza sobota po 9 lipca.

Potwierdzony termin 11 lipca. Będzie spotkanie na 5-lecie Ogrodowiska

Pierwsze fotki ze spotkania pojawiają się tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5381-spotkanie-w-pechcinie-u-szmitow-2015?page=17
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:27, 28 lut 2015

Do góry
Teraz nie mogę myśleć, muszę coś pilniejszego zrobić A Madzenki i tak nie ma
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:53, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogrodnik co się boi cięcia to wiesz co... Kochana szable w dłoń i do dzieła.
Jako zachętę podaję taki temacik:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1424-spotkanie-dolny-slask-czerwiec-2012?page=25

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1424-spotkanie-dolny-slask-czerwiec-2012?page=67

A nawet cały wątek możesz przejrzeć, to się pośmiejesz

Danusiu musimy w tym roku zrobic powtórkę u mnie Mój ogród baaaaardzo się zmienił dzieki Twojemu forum !
Zdjęcia wprawdzie stare ale wkleiłam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:35, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ciąży (nie jestem w ciąży) na mnie wielka odpowiedzialność za Twój ogród dlatego usilnie proszę o fotkę na całość z oranżerii a najlepiej z góry (jest taka możliwość?) bo skłaniam się do wersji jeszcze nie typowanej. Dla mnie jak wiesz priorytetem jest zasłanianie się, czyli "plecy" ogrodu muszą być silnie zaznaczone, nawet jeśli podwójnie.

Ale strzelać nie chcę z podpowiedzią, mus popatrzeć co widzisz jak patrzysz.

OJ Danusiu jedząc kolację szybciutko wklejam stare fotki bo aż mnie skręca z ciekawości co masz na mysli

Na tych starych zdjeciach najlepiej widac otoczenie i widok wprost z salonu, Aktulanie zywopłot cisowy dorasta do gabionów

Mało aktulane ale podgladowe, na przedpłociu jeszcze młode graby

I zimą
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:12, 27 lut 2015

Do góry
marta_d napisał(a)
Witam!
Dziś miałam okazję zakupić marcowy nr Działkowca Rzeczywiście tekst może okrojony, ale sam fakt zajęcia wysokiego miejsca w konkursie jest chyba najpiękniejszym i najbardziej satysfakcjonującym ukoronowaniem lat pracy w ogrodzie taka wisienka na torcie
Ogród zimą wygląda bardzo dobrze i to na pewno zasługa mnogości zimozielonych z niecierpliwością czekam na wiosenną eksplozję cebulowych
Pozdrawiam

Jasne że cieszy nawet bardzo
ktoś w komentarzach na profilu działkowca na FB napisał:

"Ogrod jest cudowny. Jeden z moich ulubionych na Ogrodowisku. Proszę jednak dodać, że jest projektu Gardenarium
A ja choć miejsca nie zajęłam, to popłakałam się gdy otrzymałam dyplom za udział i książkę o trawach. Dla mnie to i tak było ogromne wyróżnienie!"

Dla mnie również to mega wyróżnienie bo jeszcze w 2011 nie miałam ani pojęcia o roślinach ani ogrodu. O wygranej dowiedziałam się z GAZETY!!!! aż usiadłam z wrażenia na podłodze,serce mi kołatało jak młotem, potem skakałam z radości i obdzwoniłam tych którzy są w różnych sytuacjach ze mną... z radosną nowiną!

lub

'ja tam wolę ogrody które są od zera do końca pomysłem, wykończeniem i pielęgnacją właściciela ogrodu, to nie sztuka zlecic komuś projekt ogrodu...."

pomyślałam że jasne że nie sztuka, sztuką jest zrobić tak by wszyscy mówili że jest wykonany i pielęgnowany przez profesjonaliste, a robi to amator

ktoś również zauważył , że obecny wygląd ogrodu różni się od projektu i to też prawda...
np patrząc na tę fotę to tylko mariken z bukszpanami przy tarasie są zgodne z projektem, cała reszta jest inna...

a tutaj zgodna z projektem jest śliwa wiśniowa i świerk za hortkami

A TAK NA MARGINESIE MAM DO SPRZEDANIA MEBLE, KTÓRE WYGRAŁAM
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 14:34, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na dole podsadź sosnę wrzoścami w karminowym kolorze, np takie. http://www.greatplantpicks.org/plantlists/view/578

oo kolorek rzeczywiście mocny, takie lubię, bardzo dziękuję za podpowiedź chciałam ją czymś podsadzić, naoglądałam się sporo aranżacji na forum i nie do końca wiedziałam z czym ją zestawić - wrzośce wydają się być dobrym rozwiązaniem chociażby ze względu na wymagania glebowe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:53, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aby stać się ogrodnikiem bierzesz w dłoń sekator, nożyce szpalerowe i nożyce jeszcze lepsze i tniesz. Ćwiczysz na berberysie najpierw.

Aby ćwiczyć nabywasz niedrogi okaz berberysu lub tawuły japońskiej "Goldflame". Najlepiej na tej ostatniej.

Pierwszy raz się balam, teraz lecę bez niczego, raz dwa nawet stozki mi wychodza, kulki tez https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=2335

Ta ksiązka bedzie wspaniała
Świerk serbski - Picea omorika 13:20, 27 lut 2015

Do góry
Ja by cięła po zielonej linii, masz płot więc przystaw jakiś sznurek. A dodatkowo jeszcze ciąć przewodniki od wewnątrz ogrodu.
Czasem słońce czasem deszcz 13:20, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wcale nie tak buro, przypomniałam sobie projektowanie dla ciebie i to przejście po płytach łamanych w stronę huśtawki, zrobiłaś to?

Ciekawa jestem.

To spory ogród więc roślin też sporo, a one kosztują, czasem nie ma na duże, drogie okazy, to trzeba się posiłkować mniejszymi. Ale to przecież urośnie. Zobaczysz jak będzie wyglądać wszystko jesienią. Martwi mnie tylko szmata bo ją widzę.

No właśnie o macie już pisałam- jest do ściągnięcia, chociaż nie wykluczam że z rowu w ostatniej kolejności, bo trawa bardzo wypiera irgę, a pielęgnacja rowu nie jest prosta. Ale to już zadanie dla mnie na ten rok.
Płyty są, chociaż pamiętam jak walczyłam żeby ich nie było Nie są tak prosto położone jak na Twoich realizacjach, ale to właśnie odróżnia lokalne firmy zakładające ogrody od takiej jak Danusi (ale nie będę się o tym rozpisywać). Generalnie w tym roku daję sobie czas na robienie poprawek. Pozdrawiam gorąco.
Świerk serbski - Picea omorika 13:19, 27 lut 2015

Do góry
Jeszcze nie tnę u siebie, mają być niezłe mrozy minus 5.

Ale jak już będziesz ciąć masz dwa wyjścia, albo zrównać wszystko wg poziomu (zielona linia) albo ciachać przewodniki (czerwone kreski) tak z wyczuciem, żeby pokrak nie narobić).

Paleciaki...czyli nasze meble z palet :P 13:16, 27 lut 2015

Do góry
Tutaj nie patrzy się, czy się opłaca, tylko czy się podoba i czy pasuje do ogrodu , do rezydencji zapewne nie będzie pasowało, ani do japońskiego ogrodu.

Oszczędność jest, bo za darmo więc się opłaca. Ale czy chcesz to mieć w ogrodzie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:07, 27 lut 2015

Do góry
Kobieto, wpadłam do Ciebie zobaczyć jak to przebudzenie siem objawia, a tu nic
Tylko upominanie się. Coś tam melduj, pokazuj, działaj choćby w domu, bo cięcie to jeszcze chyba odpada? Ja wstrzymuję prace, bo ma być ochłodzenie a miałam w poniedziałek ciąć żywopłot z tui. Z rusztowania.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:52, 27 lut 2015

Do góry
karolina84 napisał(a)
Danusiu a namalowała byś coś dla mnie uśmiecham się ładnie
Kratownicą zaznaczyłam przyszłą nową nawierzchnię. Ta drewniana skrzynia z kratownicą służy jako zasłona (szambo, drewutnia).

Ja tak wpadam i wypadam, bo opisuję zdjęcia, a to pilna robótka jest. Ale zamieść schemat (rzut z góry) najlepiej z wymiarami, bo na zdjęciu z tą kratą to nie ośmielę się nic narysować
Czasem słońce czasem deszcz 12:46, 27 lut 2015

Do góry
Wcale nie tak buro, przypomniałam sobie projektowanie dla ciebie i to przejście po płytach łamanych w stronę huśtawki, zrobiłaś to?

Ciekawa jestem.

To spory ogród więc roślin też sporo, a one kosztują, czasem nie ma na duże, drogie okazy, to trzeba się posiłkować mniejszymi. Ale to przecież urośnie. Zobaczysz jak będzie wyglądać wszystko jesienią. Martwi mnie tylko szmata bo ją widzę.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 12:38, 27 lut 2015

Do góry
Trzeba ją rozluźnić ale i wzbogacić, najlepiej dodać kompostu także, albo żyznej ziemi. Wszystko przekopać, wymieszać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:14, 27 lut 2015

Do góry
Nie będzie, bo szybko odrośnie, wtedy poprawka...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:08, 27 lut 2015

Do góry
Aby stać się ogrodnikiem bierzesz w dłoń sekator, nożyce szpalerowe i nożyce jeszcze lepsze i tniesz. Ćwiczysz na berberysie najpierw.

Aby ćwiczyć nabywasz niedrogi okaz berberysu lub tawuły japońskiej "Goldflame". Najlepiej na tej ostatniej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies